Droog, te lang doorgerookt misschien?
Vroeger stond ik bij de lokale (IJsselmeer-)visserlui er op neus-en-bek bij, en hielp ook vaak....
Paling was goed gerookt als het vet eruit gerookt was; de huid was dan ook helemaal rimpelig, en 'viel' zowat van het vlees...
Zo rookte ik ze zelf vroeger ook in m'n zelfgemaakte rookoventje en met eiken/beuken blokjes (ipv krullen; die ontbrandden te snel) en 2 ouwe jutezakken (1 natte bovenop, en 1 natte op het smeulvuur)
Destijds werden ze op maat wat gesorteerd, en dat werden de prijscatagorieen...
Sommige handelaars/rokers lieten de palingen 'uitlopen' (slijmloos maken) in soda: dat was goedkoper dan in keukenzout....maar de kenner proeft zoiets onmiddellijk: niet te vreten ! Maar het grote percentage Duitsers onder de klandizie merkte dat niet...
Later werd -ja, door wie??- bepaald dat die methodes te duur waren, en werd de paling op gewicht verkocht.
Dat scheelde enorm in rookkosten en sorteerkosten.
Maar goed roken ging eveneens in de ban: het was veel lucratiever om ze alleen maar wat 'op smaak' te roken, en dan mbv een stoomstootje (wat water op het vuur) gaar te maken op zo'n manier, dat alle vet erin bleef...
We zijn er nu al zo aan gewend, blijkbaar, want goed uitgelopen leeggerookte paling wil bijna niet meer verkopen omdat het dan 'te droog' was...
Ik heb alleen heel lang al geen paling meer gegeten; ik krijg het eenvoudig niet meer naar binnen.
Ik voer vaak met de plaatselijke reddingboot mee, en heb daarmee -maar ook op de vaart in buitenlandse havens- aan bergingsakties meegedaan-
Ik wéét waarvan de paling vet wordt. En dat zie ik dan weer vóór me... (In de film Die Blechtrommel zie je daarvan een variant)
Onzin, natuurlijk: kreeften en garnalen doen precies datzelfde, en daar ben ik nog steeds gek op....
En die laatstgenoemden zijn dan ook nog eens "insecten van de zee", die haast iedereen verslindt...behalve als ze 'van land' komen: dan wil niemand (ik ook niet) ze eten...
Gerookte paling....daar noemen jullie effe een dwarsstraat...
Ergens...was het niet in de jaren '80 ? ---werd er ontdekt dat ze waren besmet met kwik....
In Hindeloopen vertelde die visserman aan wie het maar horen wilde dat je ze naast opeten, ook als thermometer aan de wand kon hangen...