Meteorologie - bekende winden / stormen

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
K.Brouwer
Berichten: 2790
Lid geworden op: 03 dec 2005 18:18

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door K.Brouwer »

Zo'n Kanaalrat moet je niet onderschatten. Heb in die van '87 gezeten met de Calafia. We moesten in ballast van R'dam naar Abidjan. Weersvoorspelling was ZW 5-7 dus niets a/d hand. Om 20.00 de loods bij de Maasboei afgezet en om 24.00 de wacht overgegeven. Rond 4 of 5 uur werd ik wakker omdat het schip een paaltje pikte,me aangekleed en eens boven gaan kijken. Het eerste wat ik zag was dat de schrijfstift van de barograaf in één rechte lijn naar beneden liep en de schrijfstift ONDER de trommel zat! Het waaide dat het rookte ( we gingen er recht tegenin) en mijn hoop was dat we op tijd in de lij van Dover konden komen en daar dan verder afwachten. Nee dus,de golven werden zo hoog dat ik twee keer gedacht heb...en nu breekt ze...Uiteraard vaart verminderd etc. doch op een gegeven moment was ze nauwelijks meer te houden en bijna niet meer op koers terug te krijgen dus besloten om de vaarroute uit te gaan en richting Londen te stomen. We stuurden West op de gyro en liepen NW over de grond :shock: . Het is ook de enige keer op dat type schepen geweest dat ik een roeralarm kreeg.
Kantoor belde met de vraag of alles goed was en of we nog vaart maakten,gezegt dat we nog steeds vaart liepen, alleen niet welke kant we opgingen 8) .In Engeland zat de halve zuidkust zonder stroom!
Er was de avond ervoor nog iemand van het Engelse KNMI op TV geweest en op de vraag of men wel eens een zware storm over het hoofd kon zie antwoordde de man dat dat tegenwoordig niet meer mogelijk was,men zag dat al ver van tevoren aankomen. Heb dat interview jaren later op de Ned. TV gezien....

Groeten,K.Brouwer

Gebruikersavatar
Breeze
Berichten: 943
Lid geworden op: 30 jan 2017 20:43
Locatie: Nw. Lekkerland

Re: meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door Breeze »

Breeze schreef: 06 okt 2017 16:16Er zijn hier ongetwijfeld nautici, die dat weersvoorspellen in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren kunnen uittekenen.
Wat mij bijstaat is, dat in het pre-satelliet tijdperk van een aantal (geselecteerde?) schepen van de grote vaart, regelmatig meteo-info werd verzonden naar de wal.
Dit schreef ik in het draadje "Scheepsschilderijen". Terecht merkte Theo op dat het beter op z'n plaats is in dit draadje. Tevens gaf hij een voorzet voor een antwoord op mijn vraag. Maar aangezien ik wel benieuwd ben hoe het destijds was geregeld met die "weer"schepen, ging ik verder zoeken. Hier vond ik op blz. 1 al een aanwijzing:
15 jul '12, louis holleman schreef: 15 jul 2012 18:38We hadden echt geen windmeters aan boord, hoewel we KNMI schip waren. Misschien wel omdat dan het KNMI altijd kon zeggen "jullie roepen maar wat", ik weet het niet. Dat zal nu wel anders zijn ...
Dus mijn herinnering over die KNMI-weerschepen was juist.
Wat mij interesseert is de verhouding tussen de KNMI-schepen en de 13 ICAO weerschepen, die na de oorlog op de Atlantiek zijn neergelegd ook voor de burgerluchtvaartnavigatie en die tot diep in de zeventiger jaren dienst deden. Twee daarvan zijn de welbekende Cirrus en Cumulus.
Werden die KNMI-schepen voor hun werk betaald door het KNMI, gebruikten ze hun eigen instrumenten, of werd dat gedaan met door het KNMI geijkte instrumenten? De uitspraken van Louis Holleman doet vermoeden dat het niet super professioneel was. Er zal wel uitwisseling zijn geweest tussen ICAO en KNMI, want op de ICAO weerschepen deden KNMI-waarnemers dienst.
Vragen, vragen.

Adri
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14358
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Nog even wat info betreffende "communicatie met schepen"- nou niet dat dit direct met deze weersinformatie heeft te maken, maar geeft toch wel wat extra inzicht in de 1959 tijden van weleer, gezien in het licht van de huidige "24/7..anybody..anywhere..anything" communicatie mogelijkheden.
Bijlagen
Tamara001.jpg
Tamara001.jpg (368.23 KiB) 5519 keer bekeken
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Gebruikersavatar
A.Kuiper/J.Pessoa/BR
Berichten: 8104
Lid geworden op: 09 okt 2017 03:24

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door A.Kuiper/J.Pessoa/BR »

Kwam het volgende nog tegen in mijn verzamelingen -
Aantekeningen uit Meteorologische journalen van vroeger. (bijgehouden door de "heren" stuurlieden)
Daar kon de KNMI nog eens mee vooruit. :)
20180301_202658-1.jpg
20180301_202658-1.jpg (43.36 KiB) 4940 keer bekeken
Bijlagen
20180301_211038-1.jpg
20180301_211038-1.jpg (39.16 KiB) 4940 keer bekeken
Gebruikersavatar
A.Kuiper/J.Pessoa/BR
Berichten: 8104
Lid geworden op: 09 okt 2017 03:24

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door A.Kuiper/J.Pessoa/BR »

Uit de oude doos - jaren '80
img119.jpg
img119.jpg (130.77 KiB) 4728 keer bekeken
Jan Pelleboer (1924 - 1992)
Meestertje
Berichten: 503
Lid geworden op: 29 jan 2010 21:08

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door Meestertje »

Mooie impressie van de meest recente eclips.
5' interval vanuit Brisbane 8)
Bijlagen
compilatie.jpg
compilatie.jpg (65.06 KiB) 3718 keer bekeken
Machinare nesse est!
Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door Bob R.I.P. »

In Broek op Langedijk kwam pas de maan in zicht toen de zon al linksonder de maan aanlichtte. Ongeveer de 7e positie van de vorige foto.
Een buurvrouw was met haar stoeltje speciaal aan de wallekant gaan zitten om het verschijnsel te zien. Helaas voor haar was er pas wat te zien toen ze al weg was. We hoeven niet lang te wachten op de volgende verduistering. 21 januari 2019 is er weer een verduistering. Wel om 06.12 uur.
Zie hier een overzicht. http://hemel.waarnemen.com/maan/maansve ... .html#2018
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door Brazuca »

nuvem1.jpg
nuvem1.jpg (119.51 KiB) 1365 keer bekeken
Nu heeft Gerard het wel eens over de "Kalima" op Tenerife, maar deze wolk woestijnstof is toch wel enorm groot.
In het Caribisch gebied werden waarschuwingen afgegeven om maskers te gebruiken, om het fijne stof niet binnen te krijgen...
CALIMA schreef:The Calima is a hot, oppressing dust and sand-laden, southerly to southeasterly, sometimes easterly wind in the Canary Islands region. ... This unnormal hot and humid calima is often associated with fog and patchy drizzle and the Canary people are heavily suffering from respiratory problems.
Gebruikersavatar
K.Brouwer
Berichten: 2790
Lid geworden op: 03 dec 2005 18:18

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door K.Brouwer »

Heb dit zelf in 1970 meegemaakt met de Sarah Elisabeth. We waren zo'n beetje halverwege de reis Abidjan Ponce (P.Rico) toen het laat in de middag wat heiig werd. De volgende ochtend zat het hele schip rood van het woestijnstof! Heb toen nog een foto genomen van een grote groene sprinkhaan die op een ventilatiekoker van de m.k. zat. Die foto staat hier nog ergens op het forum.Dus weer een oude truuk toegepast, regenbui opzoeken, rondje erin draaien en schoon waren we weer!

Groeten, K.Brouwer.
Gebruikersavatar
A.Kuiper/J.Pessoa/BR
Berichten: 8104
Lid geworden op: 09 okt 2017 03:24

Re: Meteorologie - bekende winden / stormen

Bericht door A.Kuiper/J.Pessoa/BR »

Nog even over die stof wolk van nu terug komend 24-06-2020
-
nuvem1.jpg
nuvem1.jpg (119.51 KiB) 1297 keer bekeken
Wat is de 'Godzilla-stofwolk', die 10.000 km van de Sahara naar Amerika aflegt?
=================================================================
De wolk bestrijkt een gebied dat groter is dan de Verenigde Staten en Canada samen en heeft gevolgen voor het klimaat en de gezondheid van mensen.

Een gigantische ondoorzichtige plek bedekt al dagen een deel van de Atlantische Oceaan. In de beelden die door satellieten zijn vastgelegd, bedekt een bruine wolk van Afrika tot het Caribisch gebied de traditionele blauwe en witte satellietbeelden.
Dit is een onmiskenbaar teken dat een wolk Sahara-lucht - een zeer droge en stoffige luchtmassa uit de Afrikaanse woestijn - op weg is naar Amerika. Sommige experts noemen het de "Godzilla-stofwolk". Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar het lijkt in 2020 te zijn toegenomen.
nuvem 2.jpg
nuvem 2.jpg (62 KiB) 1297 keer bekeken
Een grote stofwolk uit de Sahara raakt het Caribisch gebied en gaat richting de Verenigde Staten
In het Caribisch gebied zijn de effecten al voelbaar. In verschillende landen wordt aan burgers aanbevolen om maskers te dragen en buitenactiviteiten te vermijden, gezien de hoge concentratie van deeltjes in de lucht.
Schepen zijn ook gewaarschuwd voor slecht zicht voor navigatie.
Volgens Olga Mayol, een specialist van het Institute of Tropical Ecosystem Studies aan de Universiteit van Puerto Rico, heeft de huidige wolk een hogere concentratie stofdeeltjes waargenomen in de regio in vergelijking met de afgelopen 50 jaar.
Het fenomeen begon een week geleden in een gebied in West-Afrika te worden waargenomen en heeft nu meer dan 5.000 km over zee naar het Caribisch gebied gereisd, via het land in delen van de Amerikaanse continenten, zoals Venezuela.
De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) van de Verenigde Staten voorspelt dat de stofkolom van de Sahara in westelijke richting zal blijven bewegen door de Caribische Zee en gebieden van Noord-Zuid-Amerika, Midden-Amerika en de kust zal bereiken van de Golf van de Verenigde Staten de komende dagen.
Verschillende landen in het gebied registreerden de aanwezigheid van Sahara-stof en gebruikers van sociale netwerken deelden afbeeldingen van landschappen die door de wolk waren veranderd, sommige met intens verschillende kleuren bij zonsopgang en zonsondergang.
Leeward eilanden (St Barthelemy) z.o. van Puerto Rico
Deze massa droge, met deeltjes beladen lucht vormt zich in de late lente, zomer en vroege herfst op het noordelijk halfrond boven de Sahara-woestijn en beweegt zich over het algemeen elke drie of drie dagen westwaarts over de Atlantische Oceaan. vijf dagen.
Wanneer het optreedt, is het meestal van korte duur, niet langer dan een week. Door de aanwezigheid van milde wind op bepaalde tijden van het jaar is het echter waarschijnlijker dat het de Atlantische Oceaan oversteekt en meer dan tienduizend kilometer aflegt.
Bijlagen
Leeward eilanden.jpg
Leeward eilanden.jpg (41.8 KiB) 1297 keer bekeken


Plaats reactie