klein vaarbewijs 1 en kleurenblind

Veel (ex)zeelui hebben als hobby een bootje
Plaats reactie
wil51
Berichten: 81
Lid geworden op: 20 jan 2010 11:56

klein vaarbewijs 1 en kleurenblind

Bericht door wil51 »

Ik heb deze week klein vaarbewijs 1 gehaald. Nu zag ik in de eigen medische verklaring dat je moet invullen kleurenblind ja of nee.
Wordt je afgekeurd op rood/groen zwak voor klein vaarbewijs 1?
Dus mag je, als je kleurenblind bent, bijvoorbeeld geen rubberbootje met buitenboordmotor besturen die harder gaat als 20 km of een jetski op een meer?

Gebruikersavatar
Otter
Berichten: 554
Lid geworden op: 26 nov 2010 17:31

Re: klein vaarbewijs 1 en kleurenblind

Bericht door Otter »

hoi wil51
Voor zeevaart mag je niet kleurenblind zijn dacht ik, voor het kleinvaarbewijst is dat volgens mij niet erg en keuren moet pas na je 65 ste jaar .Als er van tevoren niets is gevaagd is het toch goed ,als je stuurboord en bakboord maar uit elkaar kan houden,en niet te vergeten vooruit en achteruit.
mvg otter
Wie onder weg is, vorderd
wil51
Berichten: 81
Lid geworden op: 20 jan 2010 11:56

Re: klein vaarbewijs 1 en kleurenblind

Bericht door wil51 »

keuren voor klein vaarbewijs is net als rijbewijs vanaf 70 jaar.
Maar het is wel raar dat je met een boot van 14,99 meter je met alle kwalen die je hebt mag varen en vanaf 15 meter moet je medisch geschikt zijn.
Dat je voor zeevaart en beroepsvaart aan strenge eisen moet voldoen is logisch, maar net zulke strenge eisen voor watersport gaat wel ver.
Gebruikersavatar
Otter
Berichten: 554
Lid geworden op: 26 nov 2010 17:31

Re: klein vaarbewijs 1 en kleurenblind

Bericht door Otter »

de meeste beroeps schepen zijn langer dan 15 meter en over het algemeen gaan die sneller en varen die contienu en vervoeren lading en voor tankers is dat nog strenger.

mvg otter
Wie onder weg is, vorderd
Peter Jager

Re: klein vaarbewijs 1 en kleurenblind

Bericht door Peter Jager »

Voor alle lezers van dit onderwerp heb ik wellicht iets interessants te melden.

Of je wel/niet kleurenblind mag zijn v.w.b. het klein vaarbewijs 1 weet ik niet, wat ik wel weet is dat je kleurenblind mag zijn en toch goedgekeurd kunt worden voor de zeevaart voor de functies wtk, matroos (met wachtbevoegdheid d.w.z. als uitkijk) en stuurman/kapitein.

Voor de machinekamer gelden altijd al mildere eisen t.a.v. het kleurenonderscheidingsvermogen.

Voor de dekdienst geldt dat iemand met een verminderd kleurenonderscheidingsvermogen goedgekeurd moet worden indien de afwijking als 'mild' wordt betiteld. In het tijdperk zonder gespecialiseerde metingsapparatuur werd men uitsluitend beoordeeld met het systeem van Ishihara, oftewel, de kaarten met gekleurde balletjes waarin figuren verdekt waren opgesteld. Met dit systeem zijn velen niet door de keuring gekomen, terwijl hun hart aan dek/op de brug lag. Pas in latere tijden heeft de medische wereld apparatuur ontwikkeld waarmee haarfijn het kleurenonderscheidingsvermogen valt te meten. Het keuringsreglement zeevaart (de eisen zijn gelijk voor bijv. Rijnpatenthouders) laat een milde afwijking t.a.v. het kleurenonderscheidingsvermogen toe. Dus wie met apparatuur is getest en binnen de marge valt moet bij een eerste keuring worden goedgekeurd. Is er sprake van een tweede (her)keuring dan dient een scheidsrechter uitspraak te doen. Zijn/haar bevindingen zijn voor altijd rechtsgeldend.
Het kleurenonderscheidingsvermogen verandert nooit, hooguit door een oogziekte, een ongeval aan de ogen of door een operatie.

Met andere woorden, wie nu 'zomaar' zal worden afgekeurd op zogenaamde kleurenblindheid (klopt niet want wie kleurenblind is ziet wel degelijk allerlei fraaie kleuren) voor zijn klein vaarbewijs moet dit niet per definitie accepteren. Er zijn mogelijkheden om wèl door de keuring te komen.

Ik hoop hiermee een bijdrage te hebben geleverd in dit onderwerp.

M.vr.gr. Peter Jager


Plaats reactie