Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Favorieten etappe 7: Sprinten in Praia aan Zee

Giro 2018 Favorieten etappe 7:Goede kans dat de sprinters in rit 7 weer aan zet zijn. De 159 kilometer lange etappe loopt van Pizzo naar Praia a Mare en is nagenoeg vlak.

De 7e etappe van de Giro is niet erg ingewikkeld. Veel vlakke wegen en af en toe een licht oplopende strook. De zwaarste begint op zo’n 20 kilometer van de finish en stijgt in 4 kilometer met 4% gemiddeld. Het parcours golft nog door en daalt in de laatste 10 kilometer naar de streep in Praia a Mare. Normaal gesproken zou je zeggen dat de sprinters dat moeten kunnen overleven, maar wie weet dat iemand als Diego Ulissi kansen ziet en zijn team het tempo zo hard laat opvoeren op dat klimmetje dat de sprinters in problemen komen. Dat scenario zou ook voor de winnaar van rit 5, Enrico Battaglin, kunnen werken, dus wie weet slaan LottoNL en UAE Emirates de handen wel ineen om de pure sprinters te lozen…

Zo niet, dan is Elia Viviani de absolute topfavoriet. De overgang van Sky naar QuickStep heeft de Italiaan goed gedaan, want hij is het hele seizoen al in vorm. Hij won twee etappes en het eindklassement in de Ronde van Dubai, een rit en het puntenklassement in de Ronde van Abu Dhabi en ook een rit in de Tour Down Under, terwijl hij in het Vlaamse voorjaar de Driedaagse Brugge-De Panne op zijn naam zette.

In de Giro trekt Viviani die lijn door. In de 2e etappe verzilverde hij de eerste-de-beste kans voor de sprinters, en ook in de 3e etappe vierde hij feest.

Favorieten 7e etappe Giro d’Italia 2018


*** Elia Viviani, Diego Ulissi, Enrico Battaglin
** Sacha Modolo, Sam Bennett, Jakub Mareczko
* Jens Debusschere, Danny van Poppel, Niccolo Bonifazio

Afbeelding

later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 7: Sam Bennett klopt Elia Viviani, Simon Yates houdt roze

Na het vuurwerk op de Etna is het vandaag de beurt aan de sprinters. Sam Bennett klopt Elia Viviani aan het einde van een 159 kilometer lange rit naar Praia a Mare.

Uitslag 7e etappe Giro d’Italia 2018


1. Sam Bennett (Ier)
2. Elia Viviani (Ita) z.t.
3. Niccolo Bonifazio (Ita) z.t.
4. Sacha Modolo (Ita) z.t.
5. Danny van Poppel (Ned) z.t.
6. Jakub Mareczko (Ita) z.t.
7. Clement Venturini (Fra) z.t.
8. Mads Pedersen (Den) z.t.
9. Jürgen Roelandts (Bel) z.t.
10. Jens Debusschere (Bel) z.t.

Klassement na de 7e etappe


1. Simon Yates (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.16
3. Esteban Chaves (Col) + 0.26
4. Domenico Pozzovivo (Ita) + 0.43
5. Thibaut Pinot (Fra) + 0.45
6. Rohan Dennis (Aus) + 0.53
7. Pello Bilbao (Spa) + 1.03
8. Chris Froome (GB) + 1.10
9. George Bennett (NZl) + 1.11
10. Fabio Aru (Ita) + 1.12

11. Richard Carapaz (Ecu) + 1.23
12. Ben O’Connor (Aus) + 1.39
13. Michael Woods (Can) z.t.
14. Sam Oomen (Ned) + 1.42
17. Sergio Henao (Col) + 1.47
22. Miguel Ángel López (Col) + 2.12
26. Louis Meintjes (ZAf) + 4.34
30. Wout Poels (Ned) + 4.44
33. Tim Wellens (Bel) + 6.03

Jongerentrui na de 7e etappe

1. Richard Carapaz (Ecu)
2. Ben O’Connor (Aus) + 0.16
3. Sam Oomen (Ned) + 0.19

Koersverloop


Direct uit de start zet Markel Irizar aan en hij krijgt Tony Martin, Davide Ballerini and Fausto Masnada mee. Maar QuickStep heeft geen zin in tempobeul Martin in de kopgroep en haalt hen terug. Vervolgens vertrekken Ballerini en Irizar met Maxim Belkov. De drie pakken een voorsprong van meer dan 4 minuten voor het peloton ze aan de ketting legt.

Op 16 km van de meet is het bijna gedaan met de vlucht van de dag als Ballerini nog maar eens gas geeft. Tony Martin en nog vijf man springen ernaartoe, maar veel haalt het niet uit. Ruim voor de aankomst vloeit de hele boel samen.

In de sprint moet topfavoriet Elia Viviani van ver komen. Van té ver. Sam Bennett houdt de Italiaan achter zich en boekt zijn eerste zege in een Grote Ronde. Viviani wordt tweede, Niccolò Bonifazio derde. Danny van Poppel sprint naar plek vijf.

Morgen naar het Santuario di Montevergine. Dat is een regelmatige klim die in eerste 9,1 kilometer met 4,5% stijgt en in de laatste 8 kilometer met 5,5%. Op papier is dat ideaal voor Tom Dumoulin.

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Parcours etappe 8: Praia a Mare - Montevergine di Mercogliano


Zaterdag 12 mei 2018 - De 8e etappe van de Giro d'Italia finisht na een rit van 209 kilometer in Montevergine di Mercogliano. Dat betekent een aankomst bergop na een slotklim van 17,1 kilometer à 5%.

De 8e etappe van de Giro d’Italia start in Praia a Mare, een gemeente op de wreef van de laars aan de Tyrreense zee. In de eerste 100 kilometer golft het parcours vrijwel voortdurend op en neer. De renners rijden grotendeels door het Cilento, Vallo di Diano e Alburni, een nationaal park dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

De heuvels liggen na ruim 100 kilometer achter de renners en nu volgt een vlak stuk van 50 kilometer langs de kust. Even na Salerno is het gedaan met de rust. De weg gaat het binnenland en begint al omhoog te lopen richting de slotklim. Eigenlijk stijgt het parcours in de laatste 50 kilometer zo ongeveer constant, maar alleen de laatste 17,1 kilometer op de Montevergine tellen officieel als klim. De gemiddelde stijging over die afstand is 5%.

Over de slotklim zegt Vincenzo Nibali: “Ik ben bekend met de Montevergine di Mercogliano. Het is een snelle beklimming met scherpe bochten.”

Dit millennium was de kim naar het Sanctuario di Montevergine vier keer eerder finishplaats in de Giro. In 2011 was het roze circus er voor het laatst. Destijds won Bart De Clerq er de etappe, terwijl Pieter Weening de roze trui om de schouders hield. In een verder verleden waren ook Danilo di Luca (2001 en 2007) en Damiano Cunego (2004) succesvol op de klim in het Zuid-Italiaanse bergdorp, alwaar gedurende WOII de Lijkwade van Turijn een veilige plek vond in het lokale Benedictijnse klooster. Naar verluidt wilde Hitler die naar Berlijn halen.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Er zijn tussensprints na 110,1 kilometer en na 154,6 kilometer, en bij de laatste zijn 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 8e etappe van de Giro d’Italia 2018 begint om 12:00 en de finish wordt rond 17:14 verwacht

Afbeelding

Giro 2018 Favorieten etappe 8: Avonturiers of klassementsrenners?


In de 8e etappe van de Giro draait het allemaal om de slotklim. Na een heuvelachtig opening en een vlak middendeel klimt de route in de laatste 17,1 kilometer à 5% naar het Santuario di Montevergine.

De slotklim is zeer regelmatig. De eerste 9,1 kilometer stijgt met 4,5% en de laatste 8 kilometer met 5,5%. In theorie zou Tom Dumoulin zich hier moeten thuis voelen. Vorig jaar won hij de rit naar het Santuario di Oropa. Ook toen draaide de etappe om de slotklim. Die was wel een stuk onregelmatiger en ook wat steiler dan die van vandaag. De Oropa-klim stijgt in 11,75 kilometer à 6,2% en daarbij zitten steilste stroken van 13%.

Eigenlijk begint de klim naar het Santuario di Montevergine al in Salerno, zo’n 60 kilometer voor de finish. Dat zijn eerst wat licht oplopende stroken en vlakke tussenstukken en op 17,1 kilometer van de meet begint de snelle klim naar het Benedictijnse klooster dan echt.

Gaan de klassementsmannen voor de dagzege, of vecht een groep avonturiers het uit? Op de Etna waren Simon Yates en Esteban Chaves duidelijk de beste klimmers, terwijl ook Miguel Ángel López goed presteerde zonder écht weg te komen. Maar als de Colombiaan iets wil deze Giro heeft hij geen keuze en móet hij aanvallen. Hij staat immers al op meer dan 2 minuten van de roze trui.

Louis Meintjes, Davide Formolo en Tim Wellens verloren op de Etna zoveel tijd dat niemand er een bezwaar tegen zal hebben als ze als ze in de vlucht van de dag terecht komen en vervolgens op de slotklim laten zien wat ze waard zijn. Terwijl Robert Gesink op de Etna alvast heeft ‘geoefend’ als aanvaller zonder te scoren, maar wie weet dat het nu wel raak is.
Favorieten 8e etappe Giro d’Italia 2018

*** Tom Dumoulin, Miguel Ángel López, Simon Yates, Esteban Chaves
** Robert Gesink, Davide Formolo, Tim Wellens, Louis Meintjes
* George Bennett, Pello Bilbao, Giulio Ciccone, Richard Carapaz

Afbeelding

latermeer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Parcours etappe 9: Pesco Sannita - Gran Sasso


Zondag 13 mei 2018 - Daags voor de rustdag staat er in de Giro een zware opgave van 225 kilometer op het programma. De 9e etappe is een onvervalste Apennijnenrit. Na twee beklimmingen onderweg gaat de slotklim naar de Campo Imperatore op de Gran Sasso. In de laatste 45 kilometer wijst het wegdek vrijwel uitsluitend omhoog.

Na de start in Pesco Sannita trekt het peloton over golvende wegen in noordelijke richting. Per saldo gaat het omhoog, want het vertrek is op 386 meter hoogte en de voet van de eerste klim ligt op 797 meter hoogte. De renners arriveren daar na bijna 100 kilometer.

De klim naar Roccaraso begint in Castel di Sangro en is 8,9 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,2% met een maximum van 12%. De klim kan nog 6 kilometer langer, maar in de editie van 2018 gaat het peloton rechtdoor in plaats van linksaf naar het skigebied in de bergen. In 2016 gebeurde dit wel en zo won Tim Wellens de 6e etappe van die editie. Dumoulin trok die dag het roze wat steviger rond zijn schouders door als vierde te finishen.

Na Roccaraso gaat de weg nog 10 kilometer licht omhoog vooraleer een lange afdaling naar de voet van de laatste beklimming leidt. Want de slotklim bestaat eigenlijk uit twee delen. Eerst de beklimming naar Calascio. Die begint op 47 kilometer van de streep en voert in ruim 13,7 kilometer à 6% naar het gehucht dat wordt gedomineerd door het kasteel van Rocca Calascio, een ruïne uit de 8e eeuw.

Na Calascio klimt de route vrijwel gelijk verder op de Gran Sasso, ook wel de ‘Montagna Pantani’ genoemd. Deze bijnaam kreeg de berg nadat Pantani in 1999 als eerste boven kwam. Op de top in de Abruzzen waren in een ver verleden ook John Carlsen (1989), Franco Chioccioli (1985) en Vicente López Carril (1971) als eerste boven.

Eigenlijk gaat het om een bergmassief dat als volledige naam de Gran Sasso d’Italia draagt. Zeer toepasselijk, want dat betekent Grote Steen van Italië. Ondanks de hoogte van 2.135 meter is het niet de Cima Coppi, de hoogste piek van de Giro. Die eer is dit jaar voor de Finestre, waarop de renners tijdens de 19e rit de 2.178 meter aantikken.

De Giro eindigde inderdaad vier maal eerder op de Gran Sasso, maar op de 6 laatste kilometer na is de slotklim van de 9e etappe nieuw. En in 1985 finishte de Ronde van Italië in Fonte Cerreto, zo’n 1.000 meter lager in het massief. Nu gaat het naar Campo Imperatore, de grootste hoogvlakte van de Apennijnen.

De slotklim begint met een vals plat van 5,6 kilometer en daarna opent de eigenlijk beklimming met 10 kilometer à 4%. Vervolgens golft de weg gedurende 9 kilometer vals plat door, waarna 3 kilometer à 4,1% de pittige finale inluidt. In de laatste 4,45 kilometer heeft de klim naar Campo Imperatore een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2% in petto. Anderhalve kilometer onder de top zit de steilste strook van 13%.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Er zijn tussensprints na 161,2 kilometer en na 167,6 kilometer, en bij de laatste zijn 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 9e etappe van de Giro d’Italia 2018 begint om 11:10 en de finish wordt rond 17:15 verwacht

Giro 2018 Favorieten etappe 9: Toeslaan op slotklim van bijna 50 kilometer

In de 9e etappe van de Giro d'Italia komt het aan op de laatste 47 kilometer. Dat is eigenlijk één grote klauterpartij, al wordt die gelardeerd met stukken vals plat en zelfs korte afdalingen. Welke klimmer mogen we als etappewinnaar op het podium verwachten?

Thibaut Pinot en Miguel Ángel López houden wel van dit soort afmattende beklimmingen, al weet je natuurlijk nooit op voorhand of de rit uitmondt in een clash tussen klassementsrenners. Wie voelt zich geroepen om de koers te controleren? Niet alleen de slotklim is lang, hetzelfde geldt voor de etappe. Van kop tot staart is die 224 kilometer. Het parcours leent zich óók uitstekend voor een succesvolle lange ontsnapping. Maar goed, ongeacht hoe de race zich ontwikkeld, de knikkers worden verdeeld aan de meet.

De Apennijnenrit eindigt met twee beklimmingen vlak achter elkaar. Eerst stijgt de route naar Calascio, een klim van 13,7 kilometer die begint met een opwarmkilometer à 3,2% en de rest zit boven de 6%. Na de top daalt de weg een paar honderd meter en vervolgens voert een vals plat van 5,6 kilometer naar de eigenlijke slotklim op de Gran Sasso. Die is 26,4 kilometer lang, maar het middenstuk kun je met goed fatsoen niet meerekenen, want dat is vals plat of loopt zelfs licht af. In de laatste 4,45 kilometer is het dan wel weer stevig aanpoten met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%. Zo’n anderhalve kilometer voor de meet zit de steilste strook van 13%. Goed punt om aan te vallen.

Na een golvende aanloop krijgen de renners net voor de helft van de etappe trouwens ook al een klim te verwerken. Die gaat in 8,9 kilometer naar Roccaraso en stijgt met een gemiddelde van 6,2%.

Op de Etna waren Simon Yates en Esteban Chaves duidelijke de beste klimmers, terwijl ook Miguel Ángel López goed presteerde zonder écht weg te komen. Maar als de Colombiaan iets wil deze Giro heeft hij geen keuze en móet hij aanvallen. Hij staat immers al op meer dan 2 minuten van de roze trui.

Davide Formolo verloor op de Etna zoveel tijd dat hij zijn klassementsambities overboord kan kieperen en voor de dagzeges kan gaan. Robert Gesink is daar al vanaf het begin mee bezig. Op de Etna heeft hij alvast ‘geoefend’ als aanvaller. Hij scoorde niet, maar wie weet dat het nu wel raak is

Favorieten 9e etappe Giro d’Italia 2018

*** Thibaut Pinot, Miguel Ángel López, Esteban Chaves, Domenico Pozzovivo
** Simon Yates, George Bennett, Jarlinson Pantano, Davide Formolo, Giulio Ciccone
* Robert Gesink, Rubèn Plaza, Sergio Henao, Richard Carapaz

Afbeelding

Afbeelding

later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 9: Simon Yates wint op Gran Sasso, Tom Dumoulin beperkt schade

De 9e etappe van de Giro voert over twee tussentijdse beklimmingen en finisht na een mega-lange slotklim op de Gran Sasso. Simon Yates wint de sprint van een elitegroep voor Thibaut Pinot en Esteban Chaves, terwijl Tom Dumoulin 12 seconden later over de streep komt. Chris Froome verspeelt meer dan een minuut.

Uitslag 9e etappe Giro d’Italia 2018


1. Simon Yates (GB)
2. Thibaut Pinot (Fra) z.t.
3. Esteban Chaves (Col) z.t.
4. Domenico Pozzovivo (Ita) + 0.04
5. Richard Carapaz (Ecu) z.t.
6. Davide Formolo (Ita) + 0.10
7. George Bennett (NZl) + 0.12
8. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
9. Miguel Ángel López (Col) z.t.
10. Giulio Ciccone (Ita) + 0.24

11. Ben O’Connor (Aus) + 0.26
12. Michael Woods (Can) + 0.36
14. Pello Bilbao (Spa) + 0.38
16. Louis Meintjes (ZAf) + 1.00
17. Wout Poels (Ned) + 1.02
20. Sam Oomen (Ned) z.t.
21. Rohan Dennis (Aus) z.t.
23. Chris Froome (GB) + 1.07
24. Fabio Aru (Ita) + 1.14
25. Sergio Henao (Col) + 1.17
36. Ben Hermans (Bel) + 2.35

Klassement na de 9e etappe


1. Simon Yates (GB)
2. Esteban Chaves (Col) + 0.32
3. Tom Dumoulin (Ned) + 0.38
4. Thibaut Pinot (Fra) + 0.45
5. Domenico Pozzovivo (Ita) + 0.57
6. Richard Carapaz (Ecu) + 1.20
7. George Bennett (NZl) + 1.33
8. Rohan Dennis (Aus) + 2.05
9. Pello Bilbao (Spa) z.t.
10. Michael Woods (Can) + 2.25

11. Chris Froome (GB) + 2.27
12. Patrick Konrad (Oos) + 2.34
13. Miguel Ángel López (Col) + 2.12
14. Ben O’Connor (Aus) + 2.36
15. Fabio Aru (Ita) z.t.
16. Sergio Henao (Col) + 3.14
16. Carlos Betancur (Col) + 2.46
17. Sam Oomen (Ned) + 2.54
25. Wout Poels (Ned) + 5.56
31. Ben Hermans (Bel) + 17.41

Jongerenklassement na de 9e etappe


1. Richard Carapaz (Ecu)
2. Ben O’Connor (Aus) + 1.16
3. Sam Oomen (Ned) + 1.34

Koersverloop

De vlag is amper gevallen of een grote groep knijpt ertussenuit. Tim Wellens heeft gezelschap van Brambilla, Visconti, Andreetta, Masnada, Carthy, Boaro, Turrin, Ballerini, Berhane, Benedetti, Belkov, Cherel en Didier.

Na de eerste klim groeit de voorsprong van de koplopers naar meer dan 8 minuten, wat nog steeds het verschil is bij het aansnijden van de tweede beklimming. Astana verhoogt vervolgens het tempo in het peloton en eenmaal op de top is het gat nog maar 4 minuten.

De Gran Sasso volgt vrijwel direct daarna. Al direct spat de kopgroep uit elkaar. Wellens kan ook niet volgen en alleen Masnada, Boaro, Visconti, Brambilla, Carthy en Chérel blijven over op kop.

Mitchelton-Scott van leider Yates neemt in het peloton het heft in handen op 20 km van de top. De leiding van de kopgroep zakt onder de 3 minuten. Dat inspireert Fausto Masnada om alleen verder te gaan.

Op 3 km van de top wordt de 24-jarige Italiaan ingerekend door de grote groep. Fabio Aru moet lossen.

Op de steilste strook valt Ciccone aan, terwijl Froome eraf moet op 2 km van de finish. Ciccone redt het niet en elf renners rijden samen onder de flamme rouge door. Dan moet Dumoulin lossen en ook Bennett gaat het te hard.

Yates, Pinot, Chaves, Pozzovivo en Carapaz rijden samen naar de meet, maar als de roze truidrager aanzet, is er geen kruid tegen gewassen. De Brit wint overtuigend en verstevigt zo zijn leiding in het algemeen klassement. Ook Pinot en Chaves pakken, als tweede en derde, bonificatieseconden.

Tom Dumoulin beperkt het verlies tot 12 seconden en zakt naar de derde plek, op 38 seconden van de roze trui.

Ik zei het al in het begin, Simon Yates is de man die je verslaan moet

later mee.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Rustdag vandaag, hadden ze ook wel nodig vandaag. Froome en Aru zijn uit de top 10 dus hebben ze weinig kansen meer voor het AK. Ik houw het op Simon Yates.

Morgen een Sprinters dag.

Giro 2018 Parcours etappe 10: Penne - Gualdo Tadino



Dinsdag 15 mei 2018 - In de 10e etappe van de Giro d'Italia rijden de coureurs in 239 kilometer van Penne naar Gualdo Tadino. Het is de langste rit van deze editie en gezien het parcours zou dit wel eens een prooi voor aanvallers kunnen worden.

De 10e etappe vertrekt vanuit Penne, een gemeente in de provincie Pescara in de Abruzzen, en finisht in Gualdo Tadino. Aldaar is Adolfo Leoni nog altijd een held. Leoni was in 1941 Italiaans kampioen en in 1942 won hij Milaan-San Remo. Ook droeg hij tijdens de Giro d’Italia van 1949 in acht opeenvolgende etappes de roze trui. In totaal was hij goed voor zeventien ritzeges in de Ronde van Italië en één in de Tour. Nu, bijna zeventig jaar later, richten de inwoners van zijn geboortedorp speciaal voor hem een tentoonstelling in.

Na vertrek uit Penne gaat het vrijwel direct omhoog. Na 20 kilometer bereiken de renners de top van de Fonte Della Creta, gelegen op 1.254 meter. Goede kans dat het op de flanken – van gemiddeld zo’n 5% – aanvallen zal regenen om in de vlucht van de dag te komen. Die zou namelijk wel eens tot de finish kunnen dragen.

Vanaf de Fonte Della Creta gaat het zo’n 18 kilometer naar beneden, en vervolgens voert een vals plat van 10 kilometer naar de voet van de tweede klim. Die is minder lang en ongeveer net zo steil. Bovenop zijn er, net als op de Fonte Della Creta, bergpunten te rapen.

Het zwaartepunt van de rit ligt echt in de eerste 56 kilometer. Na het ronden van de tweede top gaat het parcours meer dan 100 kilometer verder over glooiende wegen. Nog eenmaal zijn er bergpunten te verdienen, in Annifo, na 208 kilometer. Dat is een punchy klimmetje aan het einde van een lang vals plat.

Annifo ligt op 895 meter en de afdaling voert naar zo’n 500 meter boven zeeniveau. Daarna zijn er nog een kleine 20 kilometer op het vlakke te gaan. De slotkilometers lopen vals plat af.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Er zijn tussensprints na 63,8 kilometer en na 149,0 kilometer, en bij de laatste zijn 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 10e etappe van de Giro d’Italia 2018 begint om 11:05 en de finish wordt rond 17:13 verwacht

later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Favorieten etappe 10: Perfect parcours voor aanvallers

Met 244 kilometer is dit de langste etappe van de Giro. De combinatie van de afstand en de heuvelachtige route maakt dit een buitenkans voor aanvallers. Gesink... Bouwman... Wellens...?


We mogen een explosieve opening van de race verwachten. Al snel na de start gaat het omhoog op de Fonte Della Creta, een klim van een slordige 16 kilometer met een stijgingspercentage van een slordige 5%. Reken maar dat de aanvallers zich daar zullen verdringen om in de vlucht van de dag te belanden. De kans is groot dat die tot de meet zal leiden. De Giro is al een tijdje onderweg en gezien de afstand zullen weinig ploegen zich geroepen voelen om de koers te controleren. Voor de team van de sprinters is dat al helemaal onwaarschijnlijk, het parcours is namelijk flink heuvelachtig.

Aangezien het aannemelijk is dat de vlucht ontstaat op de eerste – en zwaarste – beklimming van de dag mogen we vooral klimmers met een avontuurlijke inslag op kop verwachten. Koen Bouwman, Robert Gesink en Tim Wellens zijn dan de usual suspects, maar ook Davide Formolo en Matej Mohoric.

De finale wordt mogelijk ingeleid door een punchy klimmetje in Annifo. De top ligt op 30 kilometer van de finish. Na de afdaling en een kort opwaarts knikje zijn er nog zo’n 20 kilometer op het vlakke te gaan. De slotkilometer loopt licht af.

Favorieten 10e etappe Giro d’Italia 2018


*** Tim Wellens, Luis León Sánchez, Koen Bouwman
** Robert Gesink, Davide Formolo, Matej Mohoric, Jarlinson Pantano
* Rohan Dennis, Tony Martin, Giovanni Visconti, Alessandro De Marchi, Alexey Loetsenko

Afbeelding

later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 10: Mohoric klopt Denz in sprint- à-deux, Yates houdt leiding
De 10e etappe van de Giro is de langste rit van deze editie. De 244 kilometer naar Gualdo Tadino leveren sensatie van start tot finish. Esteban Chaves lost op de eerste klim en kan een klassement vergeten, terwijl Matej Mohoric een late aanval bekroont met de dagzege. Simon Yates houdt de leiding, Tom Dumoulin schuift op naar plek twee.

Uitslag 10e etappe Giro d’Italia 2018

1. Matej Mohoric (Slo)
2. Nico Denz (Dui) z.t.
3. Sam Bennett (Ier) + 0.34
4. Enrico Battaglin (Ita) z.t.
5. Davide Ballerini (Ita) z.t.
6. Mads Würtz Schmidt (Den) z.t.
7. Francesco Gavazzi (Ita) z.t.
8. Jarlinson Pantano (Col) z.t.
9. Gianluca Brambilla (Ita) z.t.
10. José Goncalves (Por) z.t.

18. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
62. Sander Armée (Bel) + 0.59

Klassement na de 10e etappe


1. Simon Yates (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.41
3. Thibaut Pinot (Fra) + 0.46
4. Domenico Pozzovivo (Ita) + 1.00
5. Richard Carapaz (Ecu) + 1.23
6. George Bennett (NZl) + 1.36
7. Rohan Dennis (Aus) + 2.08
8. Pello Bilbao (Spa) z.t.
9. Michael Woods (Can) + 2.28
10. Chris Froome (GB) + 2.30

11. Patrick Konrad (Oos) + 2.37
12. Miguel Ángel López (Col) z.t.
13. Ben O’Connor (Aus) + 2.39
14. Fabio Aru (Ita) z.t.
15. Carlos Betancur (Col) + 2.49
16. Sam Oomen (Ned) + 2.57
17. Sergio Henao (Col) + 3.17

Jongerenklassement na de 10e etappe

1. Richard Carapaz (Ecu)
2. Miguel Ángel López (Col) + 1.14
3. Ben O’Connor (Aus) + 1.16
4. Sam Oomen (Ned) + 1.34

Koersverloop

Al snel gaan Koen Bouwman, Jarlinson Pantano, Valerio Conti en Ben Hermans ervoor. Mohoric, Ballerini, King, Mosca, LL Sánchez, Neilands, Martin (Tony), Pedersen en Scully springen ernaartoe, gevolgd door Montaguti, Fernandez en Schmidt. Ciccone komt als laatste aansluiten, waarmee de vlucht van de dag zijn vorm gevonden heeft.

Althans, zo lijkt het. Ze pakken bijna 3 minuten voorsprong op het peloton, maar het is nog niet gedaan. Esteban Chaves raakt namelijk op de Fonte della Creta achterop en onder aanvoering van Wout Poels versnelt het pak. In de kopgroep gaan Fernandez, Schmidt, Pedersen, Mosca en Scully overboord.

Op de Fonte della Creta en de Bruzzolana slaat Ciccone de meeste bergpunten in. De grote groep zit dan op ruim 1 minuut en Chaves zit daar weer 2 minuten achter. In het peloton werken alle ploegen van de klassementsrenners samen om Chaves niet te laten terugkomen.

Tony Martin en Krists Neilands gaan samen verder, maar Neilands ziet al snel de nutteloosheid van zijn poging in. Martin stopt even later met zijn solo.

De groep Chaves heeft hulp van QuickStep, dat Viviani wil terugbrengen naar de eerste groep. Ze komen bijna tot 1 minuut halverwege de etappe, maar daarna groeit het verschil weer aan naar 4 minuten. Het is over voor de Colombiaan.

Nu de boel toch samen is, maakt roze truidrager Simon Yates van de gelegenheid gebruik door 3 bonificatieseconden mee te pikken bij de tussensprint op 90 km van de aankomst. Thibaut Pinot wordt tweede en pakt 2 seconden.

Marco Frapporti gaat vervolgens solo. Hij pakt een kleine 3 minuten op de favorietengroep en Davide Villella opent de jacht op 40 km van de meet als het gat nog ruim 2 minuten is. Matej Mohoric voegt zich bij hem en na 10 km halen ze de eenzame leider in, even voor het ronden van het laatste klimmetje. Het peloton volgt op een halve minuut.

In de afdaling laat Mohoric Villella aanvankelijk achter, maar de Italiaan herstelt de schade. Vlak voor ze beneden zijn sluit Nico Denz bij hen aan na een kamikaze-duikvlucht. In het peloton gaat Dumoulin onderuit, maar Sam Oomen navigeert hem terug in de veilige zone.

Mohoric zet zijn kompanen onder druk en Villella breekt. Samen met Denz rijdt de 23-jarige Sloveen naar de meet om de rit in de sprint naar zich toe te trekken.

Behalve Chaves eindigen alle klassementsrenners samen in de grote groep.

Morgen wacht er een spectaculaire finale met kasseien en steile stroken op de renners.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Parcours etappe 11: Assisi - Osimo


Woensdag 16 mei 2018 - De 11e etappe van de Giro voert in 156 kilometer van Assisi naar Osimo. Het heuvelachtige parcours is een eerbetoon aan de betreurde Michele Scarponi. De route doorkruist diens laatste woonplaats Filottrano en de finale is een feest voor punchers en kassei-koningen.

De Giro arriveerde in 2012 voor het laatst in vertrekplaats Assisi en toen pakte Joaquim Rodríguez de dagzege, terwijl het voor Osimo langer geleden is dat de race er aankwam. In 1987 pakte de Fransman Robert Forest er zijn enige grote zege en in 1994 was Moreno Argentin in Osimo de gevierde man. Beide renners wonnen na een solo en gezien de uitdagende finale is dat ook nu weer een voor de hand liggend scenario.

De 11e etappe van de Giro van 2018 is voor wielerliefhebbers emotioneel geladen, en vanzelfsprekend ook voor het peloton. Op 30 kilometer voor de finish passeren de renners Filottrano, waar op 22 april vorig jaar Michele Scarponi om het leven kwam tijdens een training.

Na een vlakke en vervolgens licht oplopende aanloop stuiten de renners na 30 kilometer op de eerste klim van de dag, de Passo del Cornello. De top ligt op 814 meter en om daar te komen is het 8,5 kilometer klimmen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4%.

Van de Cornello duiken de renners naar Molinaccio Umbro, waarna het parcours vals plat naar beneden blijft lopen tot aan de voet van de Valico di Pietra Rossa. Deze helling is niet te verwarren met de Passo di Pietra Rossa (top op 2.958 meter, alleen te bereiken voor wandelaars). De Valico di Pietra Rossa piekt, na bijna 100 kilometer koers, op 674 meter.

In zo’n 25 kilometer gaat het naar de voet van het klimmetje naar Filottrano. Dat stijgt in 1,8 kilometer à 7,8% en daarbij zitten stroken tot 16%. In de 5e etappe van de laatste Tirreno-Adriatico maakte de heuvel deel uit van het slotcircuit, nu trekt de karavaan verder naar het oosten. Vanuit de voormalige woonplaats van Scarponi is het nog een slordige 30 kilometer naar de finish in Osimo.

De finale is op paper ronduit zinderend. Op 10 kilometer van de finish krijgen de renners een klimmetje van 700 meter à 9% voor de wielen, waarbij de eerste stroken tot 14% stijgen. 5 kilometer later komen ze op de slotronde in Osimo. Bij het binnenrijden van het stadje Osimo bestaat het welkomstcomité uit een stel kasseien die in 250 meter stevig oplopen. Steilste strook? 16%! Een duikvlucht vervolgt de stadsronde en via een krappe doorgang klimt de route in 600 meter de Via Olimpia op tegen een gemiddelde van 12,4%. Goed geplaatst zitten, is hier dus essentieel.

Aan het einde van de Via Olimpia volg eerst een vlak stukje – om even op adem te komen. De coureurs rijden, wéér door zo’n nauwe doorgang, de oude stad in en over een kassei-klimmetje van 600 meter à 10%. De laatste 400 meter naar de finish op het Piazza del Comune is vlak tot licht dalend.

In 1994 schudde Moreno Argentin zijn concurrentie af op die laatste oplopende kasseien en kwam solo aan. Zo pakte de Italiaan niet alleen de ritwinst, maar ook de roze trui. Tifosi noemen die strook sindsdien liefkozend de ‘scatto Argentin’.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Er zijn tussensprints na 69,6 kilometer en na 126,7 kilometer, en bij de laatste zijn 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 11e etappe van de Giro d’Italia 2018 begint om 13:20 en de finish wordt rond 17:14 verwacht

Giro 2018 Favorieten etappe 11: Aanvallers en punchers ter ere van Scarponi

De 156 kilometer lange 11e etappe van de Giro loopt van Assisi naar Osimo. Op 30 kilometer van de finish komen de renners door Filottrano, woonplaats van de betreurde Michele Scarponi, terwijl het in de finale van het ene punchy klimmetje naar het andere gaat. Vaak liggen er ook nog kasseien op die steile stroken.


Op 22 april 2017 kwam Scarponi in zijn woonplaats om het leven tijdens een trainingsongeval. Hij werd geschept door een busje. Als eerbetoon finishte de 5e etappe van de Tirreno-Adriatico in Filottrano (zege Adam Yates) en nu passeert de Giro door de gemeente. Het is direct de plek met de eerste punchy stroken van de dag. De ‘Muro di Filottrano’ gaat met maxima van 13 à 14% omhoog.

Maar de finale is ook zeker niet voor de poes. Het begint op 10 kilometer van de finish met een klimmetje van 700 meter à 9% met stroken die tot 14% stijgen. Vervolgens is het op het slotrondje in aankomstplaats Osimo helemaal feest. Eerst een steil oplopende kasseistrook van 250 meter met maxima 16%. Stuurmanskunst is vervolgens vereiste in de duikvlucht en daarna wachten nog twee punchy stroken. De eerste stijgt in 600 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,4%, terwijl vlak voor de meet nog een kassei-klimmetje van 600 meter à 10% wacht. De finale speelt zich af in de nauwe straten van het middeleeuwse centrum van Osimo.

Wellens heeft een uitstekend track record als het om overwinnen op punchy kasseien gaat. In februari timmerde hij nog het fundament onder zijn eindzege in de Ruta del Sol door te winnen op een steil slotklimmetje met kasseien. De Vlaming kan uitstekend dalen en sturen, eveneens talenten die van pas komen op het slotcircuit in Osimo. Renners als Stybar, Mohoric en Loetsenko kunnen we wat dat betreft ook in de vuurlinie verwachten.

Favorieten 11e etappe Giro d’Italia


*** Tim Wellens, Diego Ulissi, Zdenek Stybar, Enrico Battaglin
** Tom Dumoulin, Matej Mohoric, Valerio Conti, Gianluca Brambilla
* Davide Formolo, Alexey Loetsenko, Mads Pedersen, Ben Hermans

Afbeelding

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 11: Simon Yates wint spektakelfinale, Tom Dumoulin tweede

De 11e etappe van de Giro eindigt met een bochtige finale in de oude stad van Osimo, die vol ligt met korte steile stroken en kasseien. Dat levert een sensationeel schouwspel op. Simon Yates gaat alleen op 1,4 kilometer en Tom Dumoulin achtervolgt met alles wat hij in zich heeft. De titelverdediger krijgt het gat net niet dicht en finisht op 2 seconden van de rozetruidrager


Uitslag 11e etappe Giro d’Italia 2018


1. Simon Yates (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.02
3. Davide Formolo (Ita) + 0.05
4. Alexandre Geniez (Fra) + 0.05
5. Domenico Pozzovivo (Ita) + 0.08
6. Patrick Konrad (Oos) z.t.
7. Thibaut Pinot (Fra) z.t.
8. Maximilian Schachmann (Dui) + 0.11
9. Rohan Dennis (Aus) + 0.18
10. Fabio Aru (Ita) + 0.21

11. Richard Carapaz (Ecu) + 0.23
12. George Bennett (NZl) z.t.
15. Miguel Ángel López (Col) + 0.30
16. Tim Wellens (Bel) + 0.33
17. Sam Oomen (Ned) z.t.
20. Pello Bilbao (Spa) + 0.36
21. Ben O’Connor (Aus) z.t.
23. Chris Froome (GB) + 0.40
26. Wout Poels (Ned) z.t.
40. Michael Woods (Can) + 1.05

Klassement na de 11e etappe


1. Simon Yates (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.47
3. Thibaut Pinot (Fra) + 1.04
4. Domenico Pozzovivo (Ita) + 1.18
5. Richard Carapaz (Ecu) + 1.56
6. George Bennett (NZl) + 2.09
7. Rohan Dennis (Aus) + 2.36
8. Pello Bilbao (Spa) + 2.54
9. Patrick Konrad (Oos) + 2.55
10. Fabio Aru (Ita) + 3.10

11. Miguel Ángel López (Col) + 3.17
12. Chris Froome (GB) + 3.20
13. Ben O’Connor (Aus) + 3.25
14. Carlos Betancur (Col) + 3.29
15. Sam Oomen (Ned) + 3.40
16. Michael Woods (Can) + 3.43
19. Sergio Henao (Col) + 5.08
23. Wout Poels (Ned) + 6.49
35. Ben Hermans (Bel) + 27.54

Koersverloop


Aan aanvallen geen gebrek, maar het duurt meer dan 30 km voor de geslaagde vlucht weg is. Net voor de Passo del Cornello vertrekken Di Marchi en LL Sánchez, terwijl Masnada de oversteek maakt. De drie komen 4 minuten voor het peloton boven. Maestri en Turrin sluiten aan na de afdaling.

Op de Muur van Filottrano lossen Maestri en Turrin. Het verschil is dan net onder de 2 minuten gezakt.

Als de drie koplopers het eerste klimmetje in Osimo oprijden, worden ze ingerekend. Stybar versnelt direct en Wellens duikt naar zijn wiel. Op de Via Olimpia gaat Wellens alleen verder, mar op 1,4 km van de finish pakken de klassementsfavorieten hem terug. Yates valt direct aan en Dumoulin gaat erachteraan. Pozzovivo zit daar weer achter, maar de rit loopt uit op een zinderende strijd tussen de nummer één en twee van deze Giro.

Het is alsof ze met een elastiek verbonden zijn. Telkens als Dumoulin iets dichterbij komt, zet Yates weer aan. Net zo lang tot de rozetruidrager juichend over de meet komt op de Piazza del Comune, 2 seconden voor de titelverdediger. Davide Formolo komt als derde binnen.

Yates verstevigt de leiding in het algemeen klassement, terwijl ook Dumoulin tijd wint op de andere concurrenten. Verliezer van de dag is weer Chris Froome, die 40 seconden na de winnaar finisht.

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.


Plaats reactie