Stoommachines en Diesel motoren

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Lemans
Berichten: 151
Lid geworden op: 21 apr 2010 22:38

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Lemans » 23 aug 2018 15:56

Jinny schreef:
23 aug 2018 15:00
Dat begrijpen kan je of niet, ik kan ook zonder drie D visualiseren.
Dat zit in je...
is goed aan te leren, gewoon voldoende oefenen, veel sleutelen met exploded views erbij helpt ook
net als het lezen van sld's


Gebruikersavatar
Jinny
Berichten: 419
Lid geworden op: 09 sep 2017 13:34

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Jinny » 23 aug 2018 18:13

Hahaha, nu, geoefend heeft deze dame voldoende hoor.... :)
Een vrouw is van nature een Engel.
En als je haar haar vleugels afneemt, dan vliegt ze wel verder op haar bezem..
Eigen schuld.

Gebruikersavatar
Breeze
Berichten: 513
Lid geworden op: 30 jan 2017 20:43
Locatie: Nw. Lekkerland

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Breeze » 23 aug 2018 23:00

Als geboren fietse(n)maker is dit smullen voor mij. Kunnen ze die axiaalkracht van een (Parson)turbine niet opvangen met een fatsoenlijk taatslager, desnoods een Michellblok?
jdbvos schreef:
21 aug 2018 22:29
Op de MSvS te H
Googelen geeft geen uitsluitsel, maar ik neem aan dat hiermee wordt bedoeld de Maritieme (Middelbare?) School voor Scheepswerktuigkundigen te Harlingen?
En als je verdwaalt in planeet- en zonnewielen is er een heel eenvoudige remedie. Schroef een Sturmey Archer naaf uit elkaar en de planeetwielen rollen over de werkbank. De werking is ook eenvoudig te begrijpen.
Er zijn genoeg werkloze SA naven te krijgen want die Engelsen van Raleigh zijn weggevaagd door met name Shimano naven. In de zestiger jaren heb ik tijdens de opleiding een studiereis gemaakt naar o.a. de SA fabriek. Het leek wel de negentiende eeuw. Maar ze hoefden niet te innoveren want er was toen nog geen alternatief voor een 3-versnellingsnaaf.

Adri
Laatst gewijzigd door Breeze op 24 aug 2018 08:12, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Harry G. Hogeboom » 24 aug 2018 02:18

Kunnen ze die axiaalkracht van een (Parson)turbine niet opvangen met een fatsoenlijk taatslager, desnoods een Michellblok?
Dat wordt ooook wel toegepast Adrie, wat ik er "nog" vaag van begrijp wordt die evenwichts zuiger voornamelijk toegepast op schepen met ex-Diesel massinisten, anders voelen ze zich zo verloren..." zo zonder zuigers" :lol:
In Nederland...in them good 'Ol days...werden "we" in Den Haag, nadat we uitgebreid werden gewogen en ja/nee zwaar genoeg werden bevonden, met briefies verstrekt " In Naam van Hare Majesteit de Koningin"....waarmee "we" dan zowel met Diesel als met Stoom voortstuwing mochten gaan spelen.Ik heb dus wel met vrij groot " Hulp stoom gevaar'n"....maaar nooooit met Stoom Tribunes zoals Jan hierboven vernoemd......ECHTER om de promotie drang bij de Reuzen van Heusden enigzins op te voeren ging ik ooit na het behalen van een vers gedrukt papiertje ( wel goeie kwaliteit dik papier met een watermerk trouwens! :lol: )...ging ik eerst voor een sollicitatie gesprek bij de toenmalige Vinke & Co. die diverse stoomTribune tankers onder management in de vaart hadden. Ze stonden bekend o.a. als " De Linke Binke van Vinke"...wat dus niet de indruk gaf van een zgn. " HerenMaatschappij" te zijn :roll: . Er werd me staande de vergadering een promotie in Snr. rang aangeboden inklusief het afbetalen van mijn studievoorschot, ondanks dat ik nog nooit fan se lang sal se leven een Stoomtribune in werking had gezien, laat staan er mee gevaaar'n.Ik had er niks om heen gedraaid-en dat hielp sowieso niet i.v.m. de registratie van je vaar ervaring in je monsterboekie!!-en die Superintendent vroeg me " of ik daar wel/niet een probleem mee zag" waarop ik antwoordde : " Als de Koningin er geen probleem mee heeft, waarom zou ik er dan wel een probleem mee hebben?'....en DAt vondt ie wel geslaagd. Vervolgens vertrok ik als een haas van Rotterdam naar de Oostelijke Handelskade in Amsterdam om bij Meneer Poot de zak te nemen...wat ik niet ECHT wilde...maaar ik had die papiertjes ook niet voor de kat z'n viooltje gehaald.Aaaahwel ik hield m'n endje vast en Meneer Poot gaf me wat ik wilde ondanks dattie vond dat ik veeeel te jong was......maar hij moest wel lachen om " DE Koningin is het dus niet met U eens Meneer Poot" :mrgreen:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

jdbvos
Berichten: 6996
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door jdbvos » 24 aug 2018 20:40

Moet ik nu nog steeds om lachen, Harry !
Ik wilde dat ik destijds zo adrem was ! Prachtig gevonden
" Als de Koningin er geen probleem mee heeft, waarom zou ik er dan wel een probleem mee hebben?'
en
" DE Koningin is het dus niet met U eens Meneer Poot"
Schitterend.

En Adri, voor zover ik weet heeft elke stoomturbine een taatslager: de uitzettingen van as en huis maken het noodzakelijk 'de spleet' (tussen loopwiel en leikrans constant en zo klein mogelijk te maken...op schepen was dit een kraagblok (zie in de tekening van de Zoelly-turbine van de Abel Tasman)
De positie van de as werd bij het vrije uiteinde ook gemeten; zo hield je 'de spleet' een beetje in de gaten...
Maar alle drukverschllen over al die loopschoepen (tel ze maar eens) zorgen voor een imposante resultante ! Te groot voor de Parsons, dus werd de evenwichtszuiger bedacht.

Overigens: de achteruitturbine is een helemaal op zichzelf staande turbine Op de as na de laatste schoepenrij van de lagedruk turbine. Een paar maanden geleden vroeg iemand mij daar nog na ("zijn dat allemaal direkt omkeerbare schoepen om achteruit te kunnen?")
Hieronder zie je die laatste LD schoepenrij, en meteen links daarvan de (slechts 3 trappen van volle hogedrukstoom naar vacuum) achteruitturbine.
Nog net kun je zien dat de schoepen daarvan idd andersom staan.
Tijdens normale vaart draait die achteruitturbine in het vacuum (geen weerstand en dus geen warmteontwikkeling) mee op de LD-turbine-as
Abel Tasman 33 lpturb+bw.jpg
Abel Tasman 33 lpturb+bw.jpg (137.98 KiB) 4966 keer bekeken
Hieronder nog een stukje tandwielkast: links van de trap de 2e reductie, en rechts van de trap de 3e reductie waarin het enorme schroefastandwiel is gevestigd
Abel Tasman 31 gear.jpg
Abel Tasman 31 gear.jpg (88.11 KiB) 4966 keer bekeken
..en idd: MSvSH is Middelbare School voor Scheepswerktuigkundigen Harlingen
Hier nog "Da roelz: (the rules) Hoogstpersoonlijk door directeur Prins op gezette tijden gecontroleerd, zelfs 'en route' tussen station Harlingen-school
Bijlagen
Schoolvoorschriften MSvS Harlingen.jpg
Schoolvoorschriften MSvS Harlingen.jpg (167.25 KiB) 4966 keer bekeken

Gebruikersavatar
Breeze
Berichten: 513
Lid geworden op: 30 jan 2017 20:43
Locatie: Nw. Lekkerland

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Breeze » 24 aug 2018 21:33

Niet op alle mogelijke hekken of muren hangen of leunen

Werkelijk een schitterende tekst. Dus je moest eerst alle mogelijke hekken of leuningen opzoeken voordat je wist dat je er niet op mocht hangen of leunen.

Adri

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Harry G. Hogeboom » 25 aug 2018 04:13

Moet ik nu nog steeds om lachen, Harry !Ik wilde dat ik destijds zo adrem was ! Prachtig gevonden
Tjaaa Jan, wat kan ik zeggen.Dhr. Poot had deze kreet al van me gehoord sinds ik m'n VD diploma had gekregen en DUS onmiddellijk staande de uitreiking van het briefie 4e wenste te worden.Dat gelazer van " Maaar U bent veeeel te jong Meneer Hogeboom" ( met overigens een grote kern van waarheid!) was toch bij mij volledig aan dovemans oren gezegd en ik dreigde niet alleen, maar was ook heel vast van zins om dat briefie "waar dan ook" te gelde te maken.Met de wijsheid van achteraf durf ik te stellen dat ik de man niet teleur heb gesteld, maar hij mij dus ook niet! Ik moest er dus wel vaste prik " Hare Majesteit de Koningin" bij halen. :lol:
Nou kun je het geloven of niet, maaaar die kreet is me hier in " Den Vreemde" ook nog eens een keer buitengewoon goed van pas gekomen.I.v.m. een rechtszaak waar ik door een van de partijen onder een zgn. dwangbevel via de rechter als getuige was opgeroepen ( dan MOET je dus komen opdraven of je dat nou wilt of niet!) werd ik dus op een gegeven moment door een zgn. slimme vrouwlijke advokaat op het bankie gezet en werd me de eed afgenomen. Deze dame had als eerste vraag of ik inderdaad HGH was, waarop ik bevestigend antwoorrdde. DE volgende vraag was " Wat zijn Uw Technische Kompetenties"? waarop ik antwoordde dat ik Massinist was.Vervolgens vroeg ze of ik die min of meer algemene beschrijving verder wilde toelichten met specifieke academische details. Hierop was mijn antwoord: "De eerste keer dat het Hare Majesteit de Koningin der Lage Landen behove to Certify me as Marine Engineer was in 1965"......Waarop deze dame tot mijn ( en anderen!!!) stomme verbijstering vroeg : "Was dat Queen Wilhelmina or Queen Juliana"???.....Stom toevallig....maar jaaa " WAT is stomtoevallig"? Had ik net in de maanden daarvoor in een dik geschiedenis boek zitten spitten o.a. over het Nederlandse Koningshuis en ik haakte dus naaaadloos in op die vraag en begon een overzicht van de Nederlandse Koninklijke Familie af te draaien zo'n beetje beginnende bij Willem de Zwijger ten tijde van de 80 jarige oorlog met Spanje.........EN ik lulde door en door en door vanzelf en liet me niet in de rede vallen. Dat wijffie kreeg een kleur als een tomaat en keek de rechter met smekende ogen aan en ik zag aan die beste man zijn glimmende oogies dattie iets dacht als : " Tjaaa je vroeg er zelf om wijffie, die gozer is je te glad af".....maaar na enige seconden hamerde die rechter mij af, dus Hogeboom bek dicht houden! Rechter vraagt dat wijffie of ze nog meer vragen had.......neee ze had dus op dit moment even geen vragen meer!!Einde 1e ronde gesprek!!! Toen deze affaire eindelijk was afgelopen werd mij door een andere door de wol geverfde advokaat als grappie een joppie aangeboden!!! :roll:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

jdbvos
Berichten: 6996
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door jdbvos » 25 aug 2018 11:23

sjit zeg....
ik kreeg alleen maar te horen in velerlei varianten "..je lult goed maar je vreet beter..." :lol:

Aan boord werd in m'n beginnersrangen wel altijd door de hogedruk gevraagd "speel je ook bridge ?"
"Nee, ik train voor professioneliteit in de mk"
Of "kun je een beetje schaken ?"
"...niet echt, maar ik denk dat ik nog véél ...nou ja : dat staat voor ons allen al op de kont"
"???"
"rotter dam"

Gebruikersavatar
Jan Sprong
Berichten: 1278
Lid geworden op: 02 aug 2004 19:45
Locatie: Hoorn

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Jan Sprong » 31 aug 2018 09:14

Goede morgen motorliefhebbers,

Hier wat wetenswaardigheden van Kromhout.
Groet,Jan
Bijlagen
kromhout.jpg 6.jpg
kromhout.jpg 6.jpg (115.24 KiB) 3698 keer bekeken
Laatst gewijzigd door Jan Sprong op 31 aug 2018 21:36, 1 keer totaal gewijzigd.

jdbvos
Berichten: 6996
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door jdbvos » 31 aug 2018 10:36

Deze ook ! Maar die zetten ze waarschijnlijk niet (meer) in een herinneringsboek... :lol:
Bijlagen
kromhout%20reclame.jpg
kromhout%20reclame.jpg (80.46 KiB) 3664 keer bekeken

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Harry G. Hogeboom » 31 aug 2018 13:42

Deze ook ! Maar die zetten ze waarschijnlijk niet (meer) in een herinneringsboek..
Da's een mooi platje om mee te nemen naar Mars Jan....voor de Marsian's :lol:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Patru
Berichten: 2339
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Patru » 31 aug 2018 20:17

Ongeveer begin jaren'50 heeft Kromhout nog eens meegedaan in een optocht of corso met deze praalwagen.
Op de foto staat hij voor de fabriek aan de Ketelstraat 2 in Amsterdam-Noord.
Nadere gegevens over de wagen heb ik nog niet kunnen vinden. Het kenteken is: GZ-24785

Praalwagen Kromhout ca 1950.jpg
Praalwagen Kromhout ca 1950.jpg (84.58 KiB) 3543 keer bekeken
Groet, Paul G.

Sparks316
Berichten: 259
Lid geworden op: 23 aug 2018 10:25
Locatie: Oss
Contacteer:

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Sparks316 » 31 aug 2018 20:50

Patru schreef:
31 aug 2018 20:17
Ongeveer begin jaren'50 heeft Kromhout nog eens meegedaan in een optocht of corso met deze praalwagen.
Op de foto staat hij voor de fabriek aan de Ketelstraat 2 in Amsterdam-Noord.
Nadere gegevens over de wagen heb ik nog niet kunnen vinden. Het kenteken is: GZ-24785
Paul , het zal geen DAF, Krupp of Scania Vabis zijn geweest :lol:
Jammer van die bloemenslinger langs de motorkap, daar zou ergens "Kromhout" moeten staan als het een Kromhout was, maar ik zie ook geen Kromhout-gril, dus ik twijfel. Mogelijk een Volvo-Kromhout of misschien wel een Diamond-T? Toch slechte reklame dan voor een (ook) vrachtautofabrikant :roll:
Louis

Patru
Berichten: 2339
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Patru » 31 aug 2018 22:15

We zoeken het nog op.
De chauffeur zong in elk geval dit mooi liedje. :-D

Mack Kromhout.jpg
Mack Kromhout.jpg (140.68 KiB) 3487 keer bekeken
Groet, Paul G.

v+d
Berichten: 5666
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door v+d » 31 aug 2018 22:31

Diamond lijkt wel een goede gok. Kromhout had een andere neus toch.

Patru
Berichten: 2339
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: Stoommachines en Diesel motoren

Bericht door Patru » 01 sep 2018 07:56

Deze advertentie uit een tijdschrift gevonden op het net. Nog even uitzoeken welk tijdschrift.
De wagen werd blijkbaar meer gebruikt voor promotie doeleinden.

Kromhout Vrachtwagen 1950.jpg
Kromhout Vrachtwagen 1950.jpg (118.48 KiB) 3410 keer bekeken
Groet, Paul G.Plaats reactie