Rijksvaartuigendienst

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
walter

Rijksvaartuigendienst

Bericht door walter »

Er was eens iets als de Rijksvaartuigendienst. (Iets dergelijks bestaat nog bij de Marine in Den Haag.) Al het oude papier zal redelijk goed gearchiveerd zijn, waar zou dat te vinden zijn, hoe kom ik daar achter?

GRoeten Walter


arij
Berichten: 203
Lid geworden op: 24 jul 2004 15:02
Locatie: goudswaard

Bericht door arij »

Hallo Walter,
Vraag eens bij het Genie Museum in Vught. http://www.geniemuseum.nl/
De Koninklijke Landmacht bezat ooit binnenvaartschepen en sleepboten. Deze schepen werden gebruikt bij de Pontonniers io.a voor de bruggenbouw, maar ook brachten zij militair materieel naar de wadden eilanden (Vlieland) Toen Nederland ook nog in La courtine zat brachten ze ook daar met scheepjes goederen. Vanuuit Limburg werden kolen vervoerd naar de centrale wasserij in Woerden. Al deze transporten gebeuren met schepen. In de jaren tachtig werden deze schepen via de Dienst der Domeinen verkocht. De laatste waren de RV 14 en de RV 15 beiden waren sleepboten. RV stond voor Rijksvaartuig. Sleepboten die afgekeurd waren om sleepwerk te verrichten, gebruikte men nogwel voor patrouilledienst, o.a bij de Koninklijke Maechaussee. De bemanning van deze Rijksvaartuigen bestonden uit een schipper en een machinist en enkele dekknechten. De schipper en de machinist waren van de Genie de dekknechten waren van de AAT (Aan en Afvoertroepen). De scheepjes hebben de kleur marine grijs gehad, maar er waren er ook die landmachtgroen geschilderd waren.
Over de geschiedenis van deze vaartuigendienst is weinig of niets gepubliceerd. Ook de archief stukken werden na 5 jaar vernietigd, dus veel zal je niet tegenkomen in de nederlandse archieven. Wel hebben oud schippers hun papieren bewaard. In het Genie museum is een hele zaal aan deze vaartuigendienst ingericht. ook hebben ze vele modellen van deze scheepjes.
De Landmacht was met de betrekking van landsverdediging verantwoordelijk voor onze binnenwateren tot en met de riviermonden zoals o.a het Haringvliet en de Zuiderzee later het vIJsselmeer.

gr arij

Gebruikersavatar
pieter ab bjorke
Berichten: 92
Lid geworden op: 21 apr 2006 22:22
Locatie: Den Helder
Contacteer:

vaartuigendienst

Bericht door pieter ab bjorke »

Hey Walter,

Ik heb geruime tijd bij de politie te water gewerkt. Ook deze vaartuigen vielen onder de vaartuigendienst, een soort SI van de overheidsvaartuigen. Ook douane, Konmar en dergelijke vielen eronder.
Voor wat betreft de politie te water (nu KLPD) moet er voldoende info zijn op het hoofdbureau in Driebergen. Er zijn ook een paar boeken uitgegeven, met daarin de vloot van de politie te water. De titel luidt "van zeilpunter tot kustwacht"geloof ik...
In het eind van de jaren 80 zijn veel taken overgeheveld naar Scheepvaartinspectie.
De rijksvaartuigendienst was gevestigd in Den Haag.
Wellicht kan de stichting fonv, www.fonv.nl je verder helpen.

Succes,

pieter

Gebruikersavatar
Joost.R
Berichten: 14162
Lid geworden op: 22 feb 2005 18:30
Locatie: Noord-Brabant.

Bericht door Joost.R »

uitgave 1997.
Afbeelding
In 1986 zijn de laatste sleepboten van de Kon.Landmacht via de Dienst der Domeinen verkocht.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Joop Klaasman
Berichten: 12188
Lid geworden op: 02 aug 2005 18:41
Locatie: Barendrecht

Bericht door Joop Klaasman »

Hallo Walter,

Deze sleepboot van het leger,ligt afgemeerd
in de Leuvenhaven te Rotterdam
Afbeelding

Groetjes,

Joop. :lol: :lol:
Een geelrode avond
Damp stijgt op vanuit de bergen
De zee klotst tegen de kust
De mens komt en gaat als ijle lucht

Gebruikersavatar
Joost.R
Berichten: 14162
Lid geworden op: 22 feb 2005 18:30
Locatie: Noord-Brabant.

Bericht door Joost.R »

Joop.
Deze werd hoofdzakelijkgebruikt als Duikvaartuig-Bergingsvaartuig. RV 29 gebouwd in 1954 bij JH vEijk&Zonen te Sliedrecht. Bouwnr.114 voor de Kon. Landmacht uitgerust met een bergingspomp. 1961 verbouwd bij Figee te Vlaardingen. Kreeg o.a. een nieuwe motor G.M. 150 pk de oude motor een Industrie 120 pk ging naar de stoom sleepboot RV 6 die daarmee een motorsleepboot werd.
Afbeelding
Op de foto in gebruik als duiker opleidingsschip{afdaaltrapje buitenboord en duikerhelpers sturen de duikers via de luchtslang en intercomkabel} in de haven van de Genie duikeropleidingen {greveceour} naast de oude brug over de Maas bij Hedel aan de Brabantse zijde. Met de bergings pomp oefende de duikers om objecten rondom vrij te maken van zand en modder voor de berging.Ook was er nog een Decompressie tank aan boord en uiteraard een compressor voor de luchtvoorziening van de duikers.
Afbeelding

arij
Berichten: 203
Lid geworden op: 24 jul 2004 15:02
Locatie: goudswaard

Bericht door arij »

Er ligt wel een voormalige Landmacht sleepboot in of vlakbij de Leuvehaven. Dat is de Tijgerhaai, daarmee kun je rondvaart tochtjes maken door de Rotterdamse haven. Deze Tijgerhaai is de voormalige RV4
Het scheepje is thans te koop, voor 119.000 Euro ben je de nieuwe eigenaar.
Deze oude sleepboot van de Vaartuigendienst werd gebouwd in 1915 als stoomsleepboot voor I A Kremer in Vlaardingen, en kreeg de naam Fredeika (1). In 1916 werd het scheepje verkocht aan het Departiment van Oorlog en herdoopt in Pontonniersdienst. En kwam zij bij het korps Pontonniers in Dordrecht. In dat zelfde jaar deed ze ook dienst in Scheveningen. In 1918 kwam ze weer terug naar Dordrecht als TD IV (TD = Torpedo Dienst?). In 1930 herdoopt in KPT 4 (Korps Pontonniers 4). In 1945 wederom herdoopt nu in RV 4 (Rijksvaartuig 4). In 1954 werd het stoomscheepje verbouwd en gemotoriseerd bij de firma De Wit's Coolhaven, Rotterdam. Zij kreeg een 120 pk Industriemotor en werd ook voorzien van een brandspuit. i.v.m munitietransporten over water. In december 1954 kwam zij bij de Compagnie Vaartuigendienst. In 1963 werd zij patrouilleboot bij de Koninklijke Marechaussee in Vlaardingen. In 1967 weer sleepboot bij de Compagnie Vaartuigendienst. In 1974 verkocht via de Dienst der Domeinen aan een partuculier in Hansweert die het scheepje weer een nieuwe naam gaf "Tijgerhaai". Er kwam een nieuwe motor in nu een 360pk Mercedes van het bouwjaar 1954 In 1981 kreeg ze een duwsteven. In 1993 wederom verkocht nu naar Zierikzee, in 1997 weetr verkocht nu naar Amsterdam. In 1998 weer verkocht nu naar Zoutkamp. In 2000 verkocht aan de huidige eigenaar. Deze ging het schip ingrijpend renoveren, plaatste er koppellieren en zwaarder ankergerei op. Haar naam bleef onveranderd "Tijgerhaai". Het schip kreeg nu een geheel nieuwe functie Zij ging met passagiers rondvaarten maken door de Rotterdamse haven.

gr arij

walter

Bericht door walter »

Ik heb het waarschijnlijk gevonden:

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis.

http://www.nimh.nl/

Volgens mij beheren zij de archieven van de Rijksvaartuigendienst.

GRoeten Walter

arij
Berichten: 203
Lid geworden op: 24 jul 2004 15:02
Locatie: goudswaard

Bericht door arij »

Walter ik ben benieuwd of er daar nog wat te vinden is.
Laat je het ons nog even weten?
Ik ben nl zeer geintereseerd over de schepen van de vaartuigendienst van de Landmacht. Genie, pontonniers etc.
gr arij

walter

Bericht door walter »

Natuurlijk!Plaats reactie