Liberty, Victory etc

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
louis holleman

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door louis holleman » 25 jun 2015 06:39

Koert, er is van alles over die FE gespeculeerd en geschreven. In de loop van de tijd werden/worden de verhalen steeds wilder. Maar het is net als bij de moord op Kennedy in 1963; de feiten komen waarschijnlijk nooit boven tafel.
Het schip zou o.a. een in Rotterdam ingenomen lading "ruwijzer" aan boord hebben gehad. Volgens Bert "Compass" zou dat gebruikt kunnen zijn om zirconium in te verstoppen, wat mogelijk voor de bouw van de reactor van de Nautilus gebruikt had moeten worden.
Er was ook een fikse partij geld aan boord, wat door de Zwitserse bank "vergeten was" bij de lading op te geven.
Duikers die naderhand het wrak onderzochten ontdekten een gat in de romp wat eerder gemaakt was door vorige duikers en bij inspectie bleek dat ruim geheel leeg te zijn.
Van het geld is ook maar een deel boven water gekomen.
En zolang er nergens iets echt bevestigd of ontkend wordt, blijven die verhalen circuleren.
Jammer alleen dat van het originele onderwerp hier op Kombuispraat zo ongeveer alle foto's verdwenen zijn.


Dirk Dijksman
Berichten: 157
Lid geworden op: 18 aug 2004 15:03
Locatie: Velserbroek

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Dirk Dijksman » 21 jul 2015 12:29

Fantastische dag gehad op de SS Hellas Liberty in de haven van Pireaus.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Jos Komen (R.I.P)

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Jos Komen (R.I.P) » 21 jul 2015 12:48

Prachtig, Dirk!
Wat ziet het schip er prima onderhouden uit.
Als je nog meer van die fraaie foto's hebt..... :)

Gebruikersavatar
henk kort
Berichten: 774
Lid geworden op: 30 mei 2005 10:19
Locatie: vlissingen

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door henk kort » 21 jul 2015 13:06

Dirk.

Wat een prachtige foto's,als je er meer heb ( en dat zal wel) plaatsen dan maar.
Ship ziet er zowel buiten als in de MK prachtig uit,is behoorlijk aan gewerkt.
Alvast bedankt voor het vervolg.

Henk
Eens op het water,en voor altijd verkocht

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) » 21 jul 2015 13:11

Afbeelding

In januari 2009 werd hij Piraeus binnengesleept. Drie jaar later werd dit filmpje opgenomen, dus toen was ie al in de staat zoals Dirk dat laat zien. Knap stuk werk. Ik heb niks in Piraeus te zoeken, en het is een hele rit, 1200 km heen en weer, maar zodra ik die kant weer eens op moet, ga ik ook eens kijken en foto's nemen. Ik zie dit liever dan de "Rotterdam", wil je dat wel geloven? Mijn vrouw heeft een nieuw Amerikaans paspoort nodig en net als ik twee jaar geleden naar Athene moest voor mijn paspoort, moet zij ook voor de hare. Daar is geen haast bij, maar daar zal ik eens zachtjes over beginnen... :wink:
Omnia transit sed navigare necesse est

v+d
Berichten: 5820
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door v+d » 21 jul 2015 18:37

Een Liberty met airco-units aan dek, het moet niet gekker worden :roll: En wat is er met al die V-snaar aandrijvingen gebeurd? Het zit goed in de verf en het zijn mooie foto's daar is niets op af te dingen, aan de originaliteit schort het hier en daar een beetje. Nou ja zodra de laatste stoommachinist tegen de graszoden aan kijkt stoort het niemand meer :(

Mart Hoogedoorn
Berichten: 3744
Lid geworden op: 11 mei 2005 06:59
Locatie: Brasil
Contacteer:

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Mart Hoogedoorn » 21 jul 2015 18:52

Jan ik denk dat het stoomkarretjes zijn zo aan dat schuif stangetje te zien naast de cilinder,en de aftapleidinkjes die een generator aan drijven ,tenminste toen die bochtjes er nog aanzaten.Wat die generators deden ,heb ik geen idee van, en drie op een rij?
''Recht zo ie gaat''Mart.....Een beetje zigzaggen mag ook

Gebruikersavatar
andrekik
Berichten: 198
Lid geworden op: 04 okt 2007 04:40
Locatie: Houston, Texas
Contacteer:

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door andrekik » 21 jul 2015 19:42

De Liberty ships hadden 3 DC generatoren van 20kW, totaal 60kW. Alle winches, stuurmachine, anker spil , generatoren, pompen enz werden aangedreven door reciprocating steam engines. DC alleen voor verlichting, communicatie en navigatie
De Victories hadden 2 DC generatoren van 150kW, totaal 300kW 120/240DC. Voortstuwing en generatoren stoom, rest elektrisch.

Later, na WW2, is er links en rechts wat AC "bijgeplakt".

Is het stoombedrijf op de Hellas nog operationeel?

Andre

v+d
Berichten: 5820
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door v+d » 21 jul 2015 19:47

Ome Mart, je bent nog akelig bij de tijd :wink: De Presidente houdt het bloed dun :) Ik heb nu op de grote foto gekeken en inderdaad generatoren, sorry ik zal niet meer voor mijn beurt kletsen!
Ik heb ook alleen maar havendienst gelopen op T-boten, de laatsten werden verkocht toen ik bij de S.M.N. in dienst kwam, hoewel in dienst komen, je moest geld meebrengen :lol:

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) » 21 jul 2015 20:26

Die airco's zijn hard nodig. Het schip is ingericht als maritiem museum en in de tussendekken zijn tentoonstellingsruimten en een zaal waar voordrachten, lezingen e.d. kunnen worden gehouden. Als je daar in het Griekse toeristenseizoen bezoekers in wil krijgen, mag je gerust voor een beetje koelte zorgen.
Of de triple er nog in staat, weet ik niet. Op een 12-minuten film op YouTube larten ze van alles zien, behalve die triple. Daar krijg je alleen maar een plaatje van te zien. Het stoombedrijf zal dus niet meer operationeel zijn.
Omnia transit sed navigare necesse est

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Harry G. Hogeboom » 21 jul 2015 20:27

Nou de rust weer enigzins is terug gekeerd onder de Griekse Platanen en de flappentappers weer een beetje op adem komen kunnen we best even een " WW2 Konvooi zig-zag" koersje gaan varen betreffende Liberties, hopelijk met enthousiaste instemming van " Our Man in Greece" :lol:

Toen zo rond 1997 de s.s. "John W. Brown" hier op eigen kracht de haven van Halifax in kwam kachelen liet ik de kans niet schieten om dat unieke schip eens op m'n gemakkie te bekijken, toen OOK een hele party foto's gemaakt, die ik NU met geen mogelijkheid meer kan vinden :oops: :oops:

DE triple stond er glimmend bij EN die 3 bewuste stoom generatorretjes OOK, maar dan voor spek en bonen voor zover ik me herinner- er stonden " bijgeplakte piep karretjes" te draaien. Ik weet NU nog donders goed dat ik met bewondering naar dit schip keek, zowel van het perpectief van de bouwers in die tijd maar ook ZEKER van het perspectief van de mensen die er in WW2 op voeren.
Aan dek stonden de zelfde type stoom winches waar ik als 7e massinist nog aan en mee had gewerkt op H.M. m.t. " Forest Hill" en gezusters.

Er is me nog wel een leuke herinnering bij gebleven betrefffende het " ALLEMACHTIG GROTE" stuwblok dat gescheiden en als een "aparte machine"achter die Triple in de asleiding stond.
Er waren enkele kollega's bij me van een van de oudste - zo niet HET oudste- Engelse kluppie, allemaal figuren die best wel van zichzelf dachten " dat ze verstand van schepen hadden". In die MK van de " John W. Brown" liepen ze echter rond " asl een kat in een vreemd pakhuis" :lol: terwijl ik...dank zij de in de 1960ties al volledig uit de tijd zijnde " Reuzen van Heusden MK Installaties" er bij wijze van spreken zo mee naar zee had gekund en ook wel gewild :mrgreen: Als ik me zelfs goed herinner waren de WW2 waterpijpketels op die " Brown" moderner als de vlampijpketels op de " Hill"..maar dat nu even ter zijde. Ik gaf dus een "mini" rondleiding betreffende het ketelbedrijf en de werkingen van H.M. Triple Expansie, van het laatste machien kwamen de facinerende lessen betreffende Triple HD, MD & LD zuigers, kruiskoppen, Boschschuiven en de befaamde Stepherson schaarbeweging van Johnnie Diesel van Woerkom weer naar boven EN goed te pas. Net op het moment dat ik zou gaan vertellen " betreffende het stuwblok".........hield ik m'n klep dicht en pretendeerde dat ik NIET wist wat het was..............hetgeen de weledele kollagae dus NIET hoefden te pretenderen.........niemand had ook maar enig idee!! De dapperste van de jongere lieden- die zichzelf dus altijd VOL trots " Naval Architect" noemde :oops: kreeg een scheut met " shit to the brain" en verklaarde dat het DUS wel een Tandwielkast moest zijn om het lage toerental van de stoommachine wat " op te piepen" :mrgreen: .........de rest van het verhaal kunnen de beknijsdere lezers zich best voorstellen :lol:

http://www.ssjohnwbrown.org/
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Gebruikersavatar
Ron Bebelaar
Berichten: 118
Lid geworden op: 28 okt 2005 20:56
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Ron Bebelaar » 21 jul 2015 21:02

Dat op de Hellas Liberty de ruimtes onderdeks, ingericht als museum en expositie ruimtes, airconditioning nodig hebben is begrijpelijk, zeker tijdens de zomer, maar om de verdamperunits zo tegen de dekhuizen te plaatsen valt me toch tegen. Daar waren toch minder opzichtige oplossingen voor denkbaar geweest.
Ook in het stuurhuis (op filmpje van Theo) ontbreekt een typisch detail, de verbindingspijpen tussen de telegraaf en de roerstand naar het schavotje. Ook op de Loosdrecht (ex-Vernon L.Parrington) waar ik in 1959 als leerling-stm op voer, was dat aanwezig.
Was enige tijd terug op de Jeremiah O'Brien in San Francisco, weliswaar nog in 'oorlogsuitvoering' maar ook daar onderdeks geconditioneerde ruimtes voor lezingen, bookshop en exposities.
Aan dek was daar weinig van zichtbaar. (mijn echtgenote op het bankje)
Bijlagen
100_0470 (Small).JPG
100_0470 (Small).JPG (227.73 KiB) 4838 keer bekeken
100_0484 (Small).JPG
100_0484 (Small).JPG (215.58 KiB) 4838 keer bekeken
100_0473 (Small).JPG
100_0473 (Small).JPG (209.24 KiB) 4838 keer bekeken
Stuurhuis Loosdrecht
Stuurhuis Loosdrecht
image033 (Large) [640x480].jpg (40.49 KiB) 4838 keer bekeken
Onderdeks op Jeremiah O'Brien
Onderdeks op Jeremiah O'Brien
100_0486 (Small).JPG (208.66 KiB) 4838 keer bekeken

louis holleman

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door louis holleman » 21 jul 2015 21:24

Ron Bebelaar schreef:Was enige tijd terug op de Jeremiah O'Brien in San Francisco, weliswaar nog in 'oorlogsuitvoering' maar ook daar onderdeks geconditioneerde ruimtes voor lezingen, bookshop en exposities.
Aan dek was daar weinig van zichtbaar.
Nou, zie ik nou twee geschutstorens incl. geschut aan BB en SB achter de bak of niet?
Alles nog origineel en werkend? Is denk ik niet meer op te brengen. Ik was enige jaren geleden op het s/s Rotterdam, ooit onze Nederlandse Trots èn vlaggenschip der koopvaardij. Ligt nu in Rotjeknor. Wordt met een walaansluiting van 3x380V van stroom voorzien. Trekken ze die plug eruit, dan is het een dood ding.
Ik heb me toen daar laten vertellen dat als de wind van SB naar BB draait, ze met een tuinslang en dompelpompie het schip recht moeten zien te houden.
In de vetloods zelf werkt niks meer, het zit alleen redelijk strak in de verf.

Dirk Dijksman
Berichten: 157
Lid geworden op: 18 aug 2004 15:03
Locatie: Velserbroek

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Dirk Dijksman » 21 jul 2015 21:29

Hier nog een stel foto's van de Hellas.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Die airco's aan dek kun je over vallen. Maar het was 36gr buiten, en binnen heerlijk in de expo ruimten. Ik vond het schip prachtig, mijn vrouw heeft weining met schepen. en door de airco wilde was het in ieder geval voor haar te doen. Ik kreeg de vrij loop op het schip. De machinekamer was eigenlijk niet toegankelijk, maar werd voor mij als liefhebber speciaal geopend, waarna ik alleen naar beneden mocht, en kon gaan fotograferen wat ik wilde. Als ik zie wat ze er van gemaakt nadat dit schip hierheen gehaald is kunnen ze ongelofelijk trots op zijn. Dan neem ik die airco op dek wel voor lief. Toegang is trouwens gratis!!!!!

Het stoombedrijf is niet operationeel. Heel veel (bijna alle) veiligheden, en stoomkleppen zijn er door de Amerikanen afgehaald om hun eigen schip van hun aan de gang te krijgen, en voor reserve onderdelen. Die Grieken hebben een prachtige restauratieklus geklaard waar ze met recht trots op mogen zijn. Je krijgt een schitterend beeld hoe het leven en werken op zo'n schip in zijn werk ging. Die triple staat er gewoon in.

De exporuimte bestaat uit twee delen. Een deel hangt vol met grote foto's van alle Griekse Liberty's en hun geschiedenis, en de rol die de Liberty gespeeld heeft na WOII op de koopvaardijvloot weer op te bouwen. Het andere deel is de invloed en grote van de huidige Griekse koopvaardijvloot.

Gebruikersavatar
Coco E
Berichten: 288
Lid geworden op: 24 sep 2013 21:56
Locatie: Oegstgeest

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Coco E » 21 jul 2015 23:27

mmm, ik lees niks over de radiohut waarin een McKay 3U radioinstallatie stond, in zijn tijd zeer geavanceerd en in 1961 nog steeds het neusje van de zalm.

Behalve de bekende triple, de nostalgisch ratelende stoomwinches en de roerganger die op zee altijd op de brug aanwezig was, vond ik ook de mk telegraaf speciaal.

Die zoemde niet, maar rinkelde. Precies zoals beschreven in de de boeken over de zee, die ik gelezen had.
Ik heb die telegraaf vele malen horen rinkelen want de radiohut zat aan bakboord vlak achter de brug.

Groeten,

Koos van der Elst

Bob
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Liberty, Victory etc

Bericht door Bob » 21 jul 2015 23:59

Koos begin jaren 60 had je al de 4U serie. De Burl S.Watson was daarmee uitgerust. Een RCA uitvoering.

Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.Plaats reactie