Aktueel Scheepvaart Nieuws

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Wim van der Moolen
Berichten: 5225
Lid geworden op: 25 feb 2006 21:03
Locatie: Heemskerk

Bericht door Wim van der Moolen »

Colombiaanse marine neemt drugsonderzeeërs in beslag.
woensdag 31 oktober 2007 22:45

(Novum/AP) - De Colombiaanse marine heeft twee zelfgebouwde onderzeeërs in beslag genomen, die waren bedoeld om drugs mee te smokkelen. Dat heeft de marine woensdag bekendgemaakt. De onderzeeërs, gemaakt van glasvezel, werden aangetroffen op een illegale scheepswerf in het moerasgebied rond Buenaventura, de grootste havenstad van Colombia aan de Pacifische kust.
Een van de onderzeeërs - die vijf ton vracht kon vervoeren - was zeewaardig en is naar een nabijgelegen marinebasis gebracht. De andere onderzeeër, die voor 70 procent af was, is onklaar gemaakt. Volgens de marine zijn de onderzeeërs van de FARC, de grootste rebellenbeweging van het land.
In augustus werd aan de Caribische kust ook al een zelfgebouwde onderzeeër aangetroffen. De Colombiaanse strijdkrachten hebben sinds 2005 negen zelfgemaakte onderzeeërs gevonden.

Bron: Elsevier
Eat your pie, before you die !


Gebruikersavatar
Vaerderij
Berichten: 1930
Lid geworden op: 28 nov 2004 09:53
Locatie: Spoolde, Zwolle

Bericht door Vaerderij »

Verkoop Molengat terug bij af

Hallo Henk en Bob,
In de krant van 11 september waarin als nieuws stond dat de verkoop van de Molengat niet doorging had de visboer inmiddels al zijn vis verpakt. Gelukkig (?) leven we in het digitale tijdperk en was het bericht nog terug te vinden.
Anne

Afbeelding

Gebruikersavatar
Wim van der Moolen
Berichten: 5225
Lid geworden op: 25 feb 2006 21:03
Locatie: Heemskerk

Bericht door Wim van der Moolen »

Aanvaring Hollandsch Diep.

DORDRECHT 1/11 - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft een onderzoek ingesteld bij een aanvaring op woensdag 31 oktober 2007 omstreeks 15.00 uur op het Hollandsch Diep in de gemeente Strijen. Er raakte niemand gewond en er was geen sprake van uitstroom.
Een geladen tanker kwam in aanvaring met een leeg motorvrachtschip. Het tankschip geladen met palmolie liep schade op aan boeiing en dek. Het lege binnenvaartschip had schade aan de achtersteven.
De schippers, respectievelijk 25 jaar oud uit Wemeldinge en 36 jaar oud uit Brecht (B), zijn door de Waterpolitie gehoord. De 25-jarige schipper was in eerste instantie aangehouden, omdat hij een positieve alcoholtest aflegde. Bij de ademanalyse op het politiebureau bleek dat hij onder de toegestane norm bleef.
Bron: Vaart.nl
Eat your pie, before you die !

Scheepvaart1

Bericht door Scheepvaart1 »

Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert in het weekend van 10 en 11 november een "˜Dramatisch Weekend' rondom de tentoonstelling "˜Het Berlin Drama "“ Scheepsramp op de Hoek'. Hierin staat de ramp met de veerboot Berlin, nu honderd jaar geleden, centraal. Eén van de opvarenden was de beroemde autofabrikant Spijker. Tijdens het weekend staat een originele Spijker-auto uit 1907 in de hal van het museum. Verder is er doorlopend een speurtocht voor kinderen, het "˜Plons Verkeersexamen' en de theatervertelling "˜Ramp Rapportage'.

Originele Spijker auto uit 1907
In de entreehal van het museum staat een originele Spijker-auto van autofabrikant Spijker uit 1907, het jaar van de ramp. Hendrik-Jan Spijker was onderweg naar Amsterdam, waar hij samen met zijn broer Jacobus de succesvolle Rijtuigfabriek Gebroeders Spijker had. Hij overleefde de ramp niet.

Speurtocht
Voor kinderen van 9 tot 12 jaar is er een speurtocht. Aan de hand van krantenknipsels ontrafelen zij het ware verhaal van het "˜Berlin Drama'. Aan de hand van krantenknipsels lopen zij dwars door de tentoonstelling en zoeken naar het ontstaan van de ramp.

Professor Plons Verkeersexamen
Voor de kleintjes van 4 tot 9 jaar is er een speciale editie van het "˜Professor Plons Verkeersexamen' waarbij ze leren navigeren. Verder is er doorlopend de theatervertelling "˜Ramp Rapportage' over het verhaal van de kapitein en zijn opvarenden.

"˜Het Berlin Drama'
In de nacht van 21 februari 1907 verging de veerboot "˜Berlin' in een zware storm. Uiteindelijk worden in drie dagen tijd slechts 15 van de 143 passagiers gered. De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op deze laatste vaartocht. Zij maken kennis met de kapitein en de passagiers. Met licht, geluid, beweging en suggestie voltrekt de ramp zich opnieuw. Nog te zien tot en met 2 maart 2008 in het Maritiem Museum Rotterdam.

bron: Maritiem Museum

Scheepvaart1

Bericht door Scheepvaart1 »

Het Zeeuws maritiem Muzeeum in Vlissingen laat vanaf morgen tot en met 27 januari een expositie zien van hedendaagse kunstenaars die zijn geïnspireerd door het portret van Michiel Adriaanszoon de Ruijter.

Officiële afsluiting van het De Ruijterjaar in de Nieuwe Kerk te Amsterdam op woensdag 7 november in aanwezigheid van prins Willem Alexander, met een admiraalslezing door Paul Kennedy, autoriteit op het gebied van internationale betrekkingen.

Op 13 november 2007 in het Muzeeum academische lezing Bestrijding van Barbarijse kapers door Henk den Heijer van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Op 27 november 2007 in het Muzeeum academische lezing Vlootvoogden en zeeslagen in beeld, wederom door Henk den Heijer.

bron: OMROEP Zeeland

roy
Berichten: 11726
Lid geworden op: 29 jan 2005 22:19
Locatie: Den Helder

Bericht door roy »

Inderdaad Derk; EINDELIJK !!!.
Dit is m.i.z. de enige taal die deze piraten verstaan; geweld !. En dat is nu net wat ze over zichzelf afgeroepen hebben.
Voor de zeevarenden vind ik dit zo'n beetje het beste nieuws wat ik in jaren vernomen heb.
Hopelijk zal goed voorbeeld, goed volgen !.
Ondanks deze positieve gevoelens gaan m´n gedachten wel naar die 3 Noord Koreaanse zeevarenden en hun nabestaanden uit. Dat dan ook weer........

m.v.g. Roy
Een individu weet meer niet dan wel.
Laat dat a.u.b. zo blijven................

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1919
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Jaar gevangenis voor dronken Poolse schipper
Uitgegeven op vrijdag 02 november 2007 om 18:26:13
(Novum/AP) - Een Poolse schipper die in augustus dronken met zijn tweeduizend ton zware schip op een onbemand aardgasplatform in de Noordzee botste, is vrijdag door een Britse rechter veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

De 56-jarige schipper Zbigniew Krakowski was met zijn met tarwe geladen schip van Lübeck in Duitsland onderweg naar New Holland in Engeland, toen hij op 4 augustus tegen het gasplatform Viking Echo voer. Zijn schip maakte slagzij en zonk een dag later toen de lading door het contact met het water begon te zwellen en de romp scheurde.

Het ongeluk veroorzaakte tussen de 10 miljoen en 14,4 miljoen euro schade. De reparatie van het gasplatform kan pas in april beginnen.

[Copyright 2007, Novum]

Groet Nico.

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1919
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Product of Holland.
Hallo Wim.

Ik moest toen gelijk aan jullie denken, pracht en praal op die cruise schepen, waar jullie mee rond getoerd hebben, met culinaire hoogstandjes.
Hoop dat jullie nog vele reizen mogen maken, bij leven en welzijn, kunnen wij hier op Kombuis nog mooie plaatjes bewonderen.

Groet Nico.

Scheepvaart1

Bericht door Scheepvaart1 »

Nooit eerder bouwde de Delftse scheepswerf Bocxe een trekschuit, hoewel dat gezien de geschiedenis van het bedrijf helemaal niet zo vreemd was geweest.
Bocxe werd immers opgericht in 1821, toen trekschuiten volop in gebruik waren.

Anno 2007 zijn trekschuiten voornamelijk nog te zien op oude foto's en komen ze voor in verhalen over vroeger. En juist nu bouwt Bocxe er dus twee. Ze zijn bedoeld om in het Groene Hart te gaan varen, voor toeristen. De thuishaven wordt Gouda.

"žHet is een leuke klus,'' zegt Jan Bocxe, eigenaar van de werf. "žDat is het eigenlijk altijd, als je iets bijzonders kan bouwen.'' Bocxe is vooral groot in reparatie en verlenging van bestaande schepen. De werf is al begonnen met de eerste schuit, die naar verwachting eind dit jaar af is. De tweede zal "˜ergens in mei' vaarklaar zijn.

Overigens bouwt Bocxe alleen het casco en de aandrijving. De afbouw heeft plaats in Koudekerk aan de Rijn. Bijzonder aan de romp is dat hij een soort verlengde kiel krijgt. Die constructie werd altijd toegepast bij trekschuiten, zodat het vrachtschip op koers bleef terwijl het vanaf een kant werd getrokken.

Toch krijgt het schip een dieselmotor, vertelt initiatiefnemer Wim Brunt uit Oudewater. "žWe gaan de schepen commercieel gebruiken,'' legt hij uit. "žEr zullen best arrangementen komen waarbij de gasten het schip een tijdje kunnen trekken, maar dat zal niet iedereen willen.''

Het kan trouwens ook niet. In de omgeving van Gouda zijn langs de Hollandsche IJssel en de Oude Rijn af en toe nog wel delen van het jaagpad begaanbaar, maar vaak zijn ze ingepikt door aanwonenden

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1919
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Kaping schepen Somalië na half jaar voorbij
Uitgegeven op zondag 04 november 2007 om 17:46:48
Novum/AP) - Somalische piraten hebben zondag twee bijna een half jaar geleden door hen gekaapte schepen verlaten. De 24 bemanningsleden van de twee schepen zijn in veiligheid.

De piraten kaapten de Zuid-Koreaanse schepen, die onder Tanzaniaanse vlag voeren, op 15 mei voor de kust van Somalië. De Amerikaanse marine escorteert de schepen, de Mavuno 1 en 2, op verzoek van Zuid-Korea naar een haven in Jemen. De bemanning van de schepen bestaat uit Chinezen, Zuid-Koreanen, Vietnamezen, Indiërs en Indonesiërs. In de Zuid-Koreaanse pers werd eerder gemeld dat de kapers tussen 700.000 en een miljoen dollar losgeld eisten. Het is niet duidelijk of er losgeld is betaald.

In de wateren bij Somalië bevinden zich nu nog drie gekaapte schepen. Dinsdag lukte het de bemanning van een Noord-Koreaans schip met behulp van de Amerikaanse marine de piraten die hun schip hadden gekaapt te overmeesteren. Twee piraten werden daarbij gedood.

In de wateren bij Somalië worden steeds meer schepen gekaapt: alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar waren het er 26, tegen acht in 2006. Behalve op vrachtschepen hebben piraten het ook gemunt op schepen van hulporganisaties. Sinds een van zijn schepen in februari werd gekaapt voert het Wereldvoedselprogramma alleen nog per vliegtuig voedseltransporten uit op Somalië, hoewel dat duurder is dan per schip.

[Copyright 2007, Novum]

Groet Nico.

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1919
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Volgens diverse kranten, kunnen we deze maand een superstorm verwachten

AMSTERDAM - Zandzakken voor de deur want een vooraanstaand weerkundige in Engeland voorspelt deze maand een storm die we nog nooit eerder hebben meegemaakt.

De kans op noodweer schat hij in op tachtig procent. Piers Corbijn baseert zijn verwachting op de zonne-activiteit. Volgens hem begint november rustig (kijk maar uit het raam), maar tussen 8 en 13 november breekt de hel in etappes los. Er is dus een kans van vier op vijf dat de wind over ons land gaat razen, met aanvankelijk windstoten van 145 tot 175 km/uur.

Daarna wisselen koudere en zachtere perioden elkaar af, terwijl zich op de Atlantische Oceaan een depressie ontwikkelt. Daaromheen weer een zeer actief koufront. Het gevolg is een verschijnsel dat zich als een superstorm laat beschrijven; een exemplaar dat groter zal zijn dan de storm van 1987 en die van 703, zo concludeert ook Piet Paulusma .

Deze superstorm wordt tussen 24 en 28 november verwacht, met windstoten van meer dan 200 km per uur. Zelfs tornado's worden niet uitgesloten. Eind november zal deze superstorm langzaam uitdoven, terwijl het stormachtig en nat blijft. Maar begin december lijkt het kouder te worden met kans op sneeuw, zo verwacht Corbijn.

Kortom: rennen naar het reisbureau en een maand Bali boeken!Afbeelding

Telegraaf

Groett Nico.

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1919
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

06/11/07 | Bunkerboot gezonken in haven Yerseke

YERSEKE - In de Beatrixhaven in Yerseke is dinsdagochtend een bunkerboot gezonken.

Omstreeks 06.00 uur werd ontdekt dat De Jacomien op zijn kant lag. De boot, die de schepen in de haven van dieselolie voorziet, heeft een onbekende hoeveelheid olie gelekt. Rijkswaterstaat heeft olieschermen rond de boot gelegd. Het schip zelf zou ongeveer 55 kuub gasolie aan boord hebben.

Berger Multraship denkt eind van de middag de boot weer boven water te kunnen halen. Het is nog niet duidelijk hoe de bunkerboot heeft kunnen kantelen.

HVZeeland

Groet Nico.

Gebruikersavatar
Wim van der Moolen
Berichten: 5225
Lid geworden op: 25 feb 2006 21:03
Locatie: Heemskerk

Bericht door Wim van der Moolen »

'Onnodige paniek door voorspelling superstorm'.
Uitgegeven: 6 november 2007 09:17
Laatst gewijzigd: 6 november 2007 11:04

DE BILT - Het KNMI vindt dat de voorspelling van de Britse weerkundige Piers Corbyn over een 'superstorm' die Nederland eind november zou treffen, onnodige paniek veroorzaakt.
Cees Molenaars van het weerinstituut zegt dat de berichten over de storm gebaseerd zijn op sensatie en iedere wetenschappelijke grond missen. "Op deze manier maak je mensen onnodig bang en dat is gevaarlijk."
Molenaars is gebeld door een vrouw in een rolstoel. "Door de sensatieberichten die verspreid zijn, is deze vrouw bang dat ze haar huis niet uitkan als het gaat stormen. Het is vreselijk dat een weersvoorspelling zo'n effect heeft. Daar moeten we echt verre van blijven."

Najaar.
Volgens meteorologen van het KNMI kan het komend weekeinde best stormachtig worden maar hoort dat gewoon bij het najaar. Mocht er reden zijn tot paniek dan geeft het KNMI een weeralarm af.
Weerman Piet Paulusma, die het bericht publiceerde op zijn weblog, vindt niet dat hij aan bangmakerij doet. "Dat zouden we dus geen storm meer mogen noemen. En als die storm er komt hebben we met z'n allen een enorm groot probleem."

(c) ANP/NU.nl
Eat your pie, before you die !

Gebruikersavatar
Oosterwijk
Berichten: 356
Lid geworden op: 26 mei 2006 23:11
Locatie: Hendrik Ido Ambacht

Bericht door Oosterwijk »

It's Official "” Eurodam Naming to be Held in Rotterdam

November 5, 2007 at 3:38 pm |

Latest News

Holland America Line will hold the official naming ceremony for Eurodam, July 1, 2008, in Rotterdam, the city where the 135-year-old Dutch company was founded.

The naming will be held near the company's original headquarters, now the Hotel New York. A number of events and activities are being planned that likely will involve past guests, travel agents, former employees, local dignitaries and journalists, among others. The ship arrives June 29 for four days of celebration and departs July 2 on a three-day prelude cruise.

To reach Rotterdam for the naming, Eurodam will sail from Venice, Italy, to Southampton, England. Events will be held in both cities to showcase the ship. Fincantieri shipyard and Holland America Line will celebrate the ship's completion in Venice. In Southampton, travel agents, past guests, media and local dignitaries will visit the ship during luncheons, overnights events and receptions.

A day after the naming ceremonies, Eurodam embarks on a prelude cruise and maiden voyage. The three-day prelude cruise departs July 2 sailing to Copenhagen, Denmark, and calling at Hamburg, Germany. The 10-day round-trip maiden voyage departs Copenhagen, Denmark, July 5 and calls at Oslo, Ã…lesund, Vik, Flam and Stavanger, Norway; Newcastle Upon Tyne, England; and Edinburgh (via South Queensbury) and Invergordon, Scotland. The cruises can be combined into a 13-day voyage.

Brt. afkomstig van Eurodam's News Blog
http://www.eurodamnews.com/category/news/
Groet,
Hans.
________________________________
"Fair Winds and Following Seas."

Gebruikersavatar
Wim van der Moolen
Berichten: 5225
Lid geworden op: 25 feb 2006 21:03
Locatie: Heemskerk

Bericht door Wim van der Moolen »

Binnenland.
wo 7 nov 2007, 08:46
Zeilboot in moeilijkheden voor kust Scheveningen.
SCHEVENINGEN - Voor de kust van Scheveningen is woensdagochtend een zeilboot in moeilijkheden geraakt, mogelijk door de harde wind. De vier opvarenden zijn gered. Zij zijn ongedeerd. Dat heeft de politie gemeld.
De boot spoelde later aan op het strand, links van de pier. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij heeft geholpen bij de hulpverlening.

Bron: De Telegraaf.
Eat your pie, before you die !

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1919
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Miljoenenfraude haven Amsterdam


Van onze redactie economieAMSTERDAM - De directie van de Amsterdamse oliegigant Europoint Terminals heeft jarenlang gefraudeerd.

Volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie is zo voor miljoenen euro's verduisterd. Voormalig directeur Dirk de J., zijn ex-vrouw, financieel directeur Hans M., twee boekhouders van het bedrijf en twee medewerkers van Duitse toeleveranciers worden door justitie vervolgd.

Zij zouden zeker vijf jaar geld van het bedrijf hebben verduisterd door rekeningen te verhogen en het verschil in eigen zak te steken, steekpenningen bij toeleveranciers te bedingen en privékosten bij het bedrijf te declareren. De boekhouders keurden de rekeningen en declaraties naderhand goed.

Zo is volgens het OM een aantal opdrachten gegund aan twee Duitse bedrijven nadat deze steekpenningen hadden betaald. Ook werden opdrachten gegund aan bedrijven van familieleden van De J.

Voor hoeveel geld er bij het bedrijf is gefraudeerd, is niet duidelijk. De J. is inmiddels persoonlijk failliet verklaard. Ook eist de toenmalige eigenaar van Europoint, het Canadese World Point, vier miljoen euro terug van de verdachten.

Europoint - nu Eurotank - is het grootste opslagbedrijf voor olieproducten in de haven. Het is sinds vorig jaar in Nederlandse handen.


© Het Parool, 07-11-2007, 11:54 uur

Groet Nico.Plaats reactie