Aktueel Scheepvaart Nieuws

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Wim van der Moolen
Berichten: 5224
Lid geworden op: 25 feb 2006 21:03
Locatie: Heemskerk

Bericht door Wim van der Moolen »

Colombiaanse marine neemt drugsonderzeeërs in beslag.
woensdag 31 oktober 2007 22:45

(Novum/AP) - De Colombiaanse marine heeft twee zelfgebouwde onderzeeërs in beslag genomen, die waren bedoeld om drugs mee te smokkelen. Dat heeft de marine woensdag bekendgemaakt. De onderzeeërs, gemaakt van glasvezel, werden aangetroffen op een illegale scheepswerf in het moerasgebied rond Buenaventura, de grootste havenstad van Colombia aan de Pacifische kust.
Een van de onderzeeërs - die vijf ton vracht kon vervoeren - was zeewaardig en is naar een nabijgelegen marinebasis gebracht. De andere onderzeeër, die voor 70 procent af was, is onklaar gemaakt. Volgens de marine zijn de onderzeeërs van de FARC, de grootste rebellenbeweging van het land.
In augustus werd aan de Caribische kust ook al een zelfgebouwde onderzeeër aangetroffen. De Colombiaanse strijdkrachten hebben sinds 2005 negen zelfgemaakte onderzeeërs gevonden.

Bron: Elsevier
Eat your pie, before you die !


Gebruikersavatar
Vaerderij
Berichten: 1927
Lid geworden op: 28 nov 2004 09:53
Locatie: Spoolde, Zwolle

Bericht door Vaerderij »

Verkoop Molengat terug bij af

Hallo Henk en Bob,
In de krant van 11 september waarin als nieuws stond dat de verkoop van de Molengat niet doorging had de visboer inmiddels al zijn vis verpakt. Gelukkig (?) leven we in het digitale tijdperk en was het bericht nog terug te vinden.
Anne

Afbeelding

Gebruikersavatar
Wim van der Moolen
Berichten: 5224
Lid geworden op: 25 feb 2006 21:03
Locatie: Heemskerk

Bericht door Wim van der Moolen »

Aanvaring Hollandsch Diep.

DORDRECHT 1/11 - De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft een onderzoek ingesteld bij een aanvaring op woensdag 31 oktober 2007 omstreeks 15.00 uur op het Hollandsch Diep in de gemeente Strijen. Er raakte niemand gewond en er was geen sprake van uitstroom.
Een geladen tanker kwam in aanvaring met een leeg motorvrachtschip. Het tankschip geladen met palmolie liep schade op aan boeiing en dek. Het lege binnenvaartschip had schade aan de achtersteven.
De schippers, respectievelijk 25 jaar oud uit Wemeldinge en 36 jaar oud uit Brecht (B), zijn door de Waterpolitie gehoord. De 25-jarige schipper was in eerste instantie aangehouden, omdat hij een positieve alcoholtest aflegde. Bij de ademanalyse op het politiebureau bleek dat hij onder de toegestane norm bleef.
Bron: Vaart.nl
Eat your pie, before you die !

Scheepvaart1

Bericht door Scheepvaart1 »

Het Maritiem Museum Rotterdam organiseert in het weekend van 10 en 11 november een "˜Dramatisch Weekend' rondom de tentoonstelling "˜Het Berlin Drama "“ Scheepsramp op de Hoek'. Hierin staat de ramp met de veerboot Berlin, nu honderd jaar geleden, centraal. Eén van de opvarenden was de beroemde autofabrikant Spijker. Tijdens het weekend staat een originele Spijker-auto uit 1907 in de hal van het museum. Verder is er doorlopend een speurtocht voor kinderen, het "˜Plons Verkeersexamen' en de theatervertelling "˜Ramp Rapportage'.

Originele Spijker auto uit 1907
In de entreehal van het museum staat een originele Spijker-auto van autofabrikant Spijker uit 1907, het jaar van de ramp. Hendrik-Jan Spijker was onderweg naar Amsterdam, waar hij samen met zijn broer Jacobus de succesvolle Rijtuigfabriek Gebroeders Spijker had. Hij overleefde de ramp niet.

Speurtocht
Voor kinderen van 9 tot 12 jaar is er een speurtocht. Aan de hand van krantenknipsels ontrafelen zij het ware verhaal van het "˜Berlin Drama'. Aan de hand van krantenknipsels lopen zij dwars door de tentoonstelling en zoeken naar het ontstaan van de ramp.

Professor Plons Verkeersexamen
Voor de kleintjes van 4 tot 9 jaar is er een speciale editie van het "˜Professor Plons Verkeersexamen' waarbij ze leren navigeren. Verder is er doorlopend de theatervertelling "˜Ramp Rapportage' over het verhaal van de kapitein en zijn opvarenden.

"˜Het Berlin Drama'
In de nacht van 21 februari 1907 verging de veerboot "˜Berlin' in een zware storm. Uiteindelijk worden in drie dagen tijd slechts 15 van de 143 passagiers gered. De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op deze laatste vaartocht. Zij maken kennis met de kapitein en de passagiers. Met licht, geluid, beweging en suggestie voltrekt de ramp zich opnieuw. Nog te zien tot en met 2 maart 2008 in het Maritiem Museum Rotterdam.

bron: Maritiem Museum

Scheepvaart1

Bericht door Scheepvaart1 »

Het Zeeuws maritiem Muzeeum in Vlissingen laat vanaf morgen tot en met 27 januari een expositie zien van hedendaagse kunstenaars die zijn geïnspireerd door het portret van Michiel Adriaanszoon de Ruijter.

Officiële afsluiting van het De Ruijterjaar in de Nieuwe Kerk te Amsterdam op woensdag 7 november in aanwezigheid van prins Willem Alexander, met een admiraalslezing door Paul Kennedy, autoriteit op het gebied van internationale betrekkingen.

Op 13 november 2007 in het Muzeeum academische lezing Bestrijding van Barbarijse kapers door Henk den Heijer van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Op 27 november 2007 in het Muzeeum academische lezing Vlootvoogden en zeeslagen in beeld, wederom door Henk den Heijer.

bron: OMROEP Zeeland

roy
Berichten: 12720
Lid geworden op: 29 jan 2005 22:19
Locatie: Den Helder

Bericht door roy »

Inderdaad Derk; EINDELIJK !!!.
Dit is m.i.z. de enige taal die deze piraten verstaan; geweld !. En dat is nu net wat ze over zichzelf afgeroepen hebben.
Voor de zeevarenden vind ik dit zo'n beetje het beste nieuws wat ik in jaren vernomen heb.
Hopelijk zal goed voorbeeld, goed volgen !.
Ondanks deze positieve gevoelens gaan m´n gedachten wel naar die 3 Noord Koreaanse zeevarenden en hun nabestaanden uit. Dat dan ook weer........

m.v.g. Roy
Een individu weet meer niet dan wel.
Laat dat a.u.b. zo blijven................

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1918
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Jaar gevangenis voor dronken Poolse schipper
Uitgegeven op vrijdag 02 november 2007 om 18:26:13
(Novum/AP) - Een Poolse schipper die in augustus dronken met zijn tweeduizend ton zware schip op een onbemand aardgasplatform in de Noordzee botste, is vrijdag door een Britse rechter veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

De 56-jarige schipper Zbigniew Krakowski was met zijn met tarwe geladen schip van Lübeck in Duitsland onderweg naar New Holland in Engeland, toen hij op 4 augustus tegen het gasplatform Viking Echo voer. Zijn schip maakte slagzij en zonk een dag later toen de lading door het contact met het water begon te zwellen en de romp scheurde.

Het ongeluk veroorzaakte tussen de 10 miljoen en 14,4 miljoen euro schade. De reparatie van het gasplatform kan pas in april beginnen.

[Copyright 2007, Novum]

Groet Nico.

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1918
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Product of Holland.
Hallo Wim.

Ik moest toen gelijk aan jullie denken, pracht en praal op die cruise schepen, waar jullie mee rond getoerd hebben, met culinaire hoogstandjes.
Hoop dat jullie nog vele reizen mogen maken, bij leven en welzijn, kunnen wij hier op Kombuis nog mooie plaatjes bewonderen.

Groet Nico.

Scheepvaart1

Bericht door Scheepvaart1 »

Nooit eerder bouwde de Delftse scheepswerf Bocxe een trekschuit, hoewel dat gezien de geschiedenis van het bedrijf helemaal niet zo vreemd was geweest.
Bocxe werd immers opgericht in 1821, toen trekschuiten volop in gebruik waren.

Anno 2007 zijn trekschuiten voornamelijk nog te zien op oude foto's en komen ze voor in verhalen over vroeger. En juist nu bouwt Bocxe er dus twee. Ze zijn bedoeld om in het Groene Hart te gaan varen, voor toeristen. De thuishaven wordt Gouda.

"žHet is een leuke klus,'' zegt Jan Bocxe, eigenaar van de werf. "žDat is het eigenlijk altijd, als je iets bijzonders kan bouwen.'' Bocxe is vooral groot in reparatie en verlenging van bestaande schepen. De werf is al begonnen met de eerste schuit, die naar verwachting eind dit jaar af is. De tweede zal "˜ergens in mei' vaarklaar zijn.

Overigens bouwt Bocxe alleen het casco en de aandrijving. De afbouw heeft plaats in Koudekerk aan de Rijn. Bijzonder aan de romp is dat hij een soort verlengde kiel krijgt. Die constructie werd altijd toegepast bij trekschuiten, zodat het vrachtschip op koers bleef terwijl het vanaf een kant werd getrokken.

Toch krijgt het schip een dieselmotor, vertelt initiatiefnemer Wim Brunt uit Oudewater. "žWe gaan de schepen commercieel gebruiken,'' legt hij uit. "žEr zullen best arrangementen komen waarbij de gasten het schip een tijdje kunnen trekken, maar dat zal niet iedereen willen.''

Het kan trouwens ook niet. In de omgeving van Gouda zijn langs de Hollandsche IJssel en de Oude Rijn af en toe nog wel delen van het jaagpad begaanbaar, maar vaak zijn ze ingepikt door aanwonenden

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1918
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Kaping schepen Somalië na half jaar voorbij
Uitgegeven op zondag 04 november 2007 om 17:46:48
Novum/AP) - Somalische piraten hebben zondag twee bijna een half jaar geleden door hen gekaapte schepen verlaten. De 24 bemanningsleden van de twee schepen zijn in veiligheid.

De piraten kaapten de Zuid-Koreaanse schepen, die onder Tanzaniaanse vlag voeren, op 15 mei voor de kust van Somalië. De Amerikaanse marine escorteert de schepen, de Mavuno 1 en 2, op verzoek van Zuid-Korea naar een haven in Jemen. De bemanning van de schepen bestaat uit Chinezen, Zuid-Koreanen, Vietnamezen, Indiërs en Indonesiërs. In de Zuid-Koreaanse pers werd eerder gemeld dat de kapers tussen 700.000 en een miljoen dollar losgeld eisten. Het is niet duidelijk of er losgeld is betaald.

In de wateren bij Somalië bevinden zich nu nog drie gekaapte schepen. Dinsdag lukte het de bemanning van een Noord-Koreaans schip met behulp van de Amerikaanse marine de piraten die hun schip hadden gekaapt te overmeesteren. Twee piraten werden daarbij gedood.

In de wateren bij Somalië worden steeds meer schepen gekaapt: alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar waren het er 26, tegen acht in 2006. Behalve op vrachtschepen hebben piraten het ook gemunt op schepen van hulporganisaties. Sinds een van zijn schepen in februari werd gekaapt voert het Wereldvoedselprogramma alleen nog per vliegtuig voedseltransporten uit op Somalië, hoewel dat duurder is dan per schip.

[Copyright 2007, Novum]

Groet Nico.Plaats reactie