De ramp met de Costa Concordia

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Ruud (R.I.P.)

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy,
Opvarenden cruiseschip geëvacueerd.
ROME - Een cruiseschip is vrijdagavond aan de grond gelopen in de Tyrreense Zee, nabij het Italiaanse eiland Giglio. De ongeveer 4200 opvarenden van de 290 meter lange Costa Concordia zijn met behulp van reddingsboten geëvacueerd.
Volgens een woordvoerder van de kustwacht was de reddingsoperatie rond middernacht nog gaande en is er geen sprake van gevaar voor de passagiers van het schip. De Costa Concordia zou wel water maken.

Het schip was in 2005, toen het te water werd gelaten, het grootste cruiseschip dat ooit was gebouwd in Italië. Sindsdien zijn in dezelfde klasse nog 5 van deze enorme en luxe passagiersschepen van de helling gerold.

Eigenaar van de Costa Concordia is Costa Cruises, dat is gevestigd in de noordelijke havenstad Genua. Het bedrijf organiseert onder een reeks merknamen cruises over de hele wereld.
Bron: De Televaag :wink:

Hier de COSTA CONCORDIA.
CostaConcordia (Large).jpg
CostaConcordia (Large).jpg (87.89 KiB) 25498 keer bekeken


Theo Horsten (R.I.P.)

Costa Concordia

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

  • Afbeelding

   Dat kon wel eens een muis met een zeer lange staart worden...
  • Ongeval met Italiaans cruiseschip eist zeker zes levens
[/color]
  • Een ongeluk met een groot Italiaans cruiseschip heeft gisteravond aan minstens zes mensen het leven gekost. Het schip botste ten westen van de Italiaanse kust hard op een zandbank en kwam vervolgens vast te zitten.
   Bij de botsing, die gisteravond rond tien uur plaatsvond, kwamen volgens het Italiaanse persbureau ANSA en andere lokale media zes tot acht mensen om en raakten nog een aantal passagiers gewond. Het dodental van het incident kan nog stijgen, want volgens ooggetuigen zijn er ook passagiers van boord in het water gesprongen.

   Het cruiseschip vervoerde in totaal zo’n vierduizend mensen, waaronder 3200 passagiers en ruim duizend bemanningsleden. De mensen op het schip, de 290 meter lange Costa Concordia, werden geëvacueerd met reddingsboten, helikopters en schepen uit de omgeving. Ze zijn overgebracht naar het nabijgelegen eilandje Giglio en opgevangen in scholen, woonhuizen en kerken.

   Volgens de Italiaanse kustwacht liep het cruiseschip, dat gedeeltelijk onder water was gelopen, niet het gevaar om te zinken. Een paar uur na het incident was het evacueren van de passagiers nog steeds aan de gang. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk en wordt onderzocht, aldus de eigenaar van het schip volgens persbureau ANSA.

Gebruikersavatar
Wim van der Moolen
Berichten: 5224
Lid geworden op: 25 feb 2006 21:03
Locatie: Heemskerk

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Wim van der Moolen »

Aanvullend op het bericht van Ruud.


DODEN EN VERMISTEN DOOR ONGEVAL CRUISESCHIP.

Een ongeval met een cruiseschip voor de kust van de Italiaanse regio Toscane heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. Circa 13 van de 4200 mensen aan boord raakten gewond. Nog vier opvarenden zijn vermist.

De 290 meter lange Costa Concordia raakte een rif bij het eilandje Giglio, maakte slagzij en strandde uiteindelijk bij een strekdam. De meesten van de 4200 opvarenden werden in veiligheid gebracht met behulp van reddingsboten. Anderen raakten in paniek en sprongen in het koude water. Een van deze personen zou daarop zijn gestorven aan een hartaanval.

Scène uit Titanic.
"Het was net een scène uit de film Titanic", zei Mara Parmegiani, een van de passagiers op het cruiseschip. De opvarenden hoorden omstreeks vrijdagavond acht uur een harde knal. "We zaten te eten toen de lichten plotseling uit gingen en we een knal hoorden en een krakend geluid. Alles viel van tafel", zei een andere passagier.

Geen Nederlanders.
Aanvankelijk kregen de opvarenden te horen dat het schip tot stilstand was gekomen door een elektrische storing. Daarna werd hen opgedragen de reddingsvesten aan te doen. Er waren vooral veel Italianen en Duitse passagiers aan boord. Voor zover bekend waren er geen Nederlandse opvarenden. Reddingswerkers proberen de overgebleven passagiers, onder wie een aantal lichamelijk gehandicapten, te bevrijden uit het schip.

Rondreis door Middellandse Zee.
De Costa Concordia was vrijdag vertrokken vanuit de haven van Civitavecchia, ongeveer 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Rome. Het luxe schip was bezig aan een rondreis door het westelijke deel van de Middellandse Zee en zou onder meer stops maken in Cagliari, Palma de Mallorca, Barcelona en Marseille.

Bron: RTL Nieuws.nl
Eat your pie, before you die !

Mathieu
Berichten: 142
Lid geworden op: 25 dec 2006 23:14
Locatie: Kubaard

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Mathieu »

Hoi,

Deze foto stond net in een Noorse krant, zo te zien niet veel kans dat het schip gered kan worden.

Groet,

Mathieu.
Bijlagen
cruiseschip.jpg
cruiseschip.jpg (48.27 KiB) 25969 keer bekeken

Ruud (R.I.P.)

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Ruud (R.I.P.) »


Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

HIER een veelzeggende video.

Aan de positie te zien heeft hij een tikkie te krap gevaren...
Hoe krijg je het in godsnaam voor elkaar met een dergelijk schip, met de tegenwoordige hulpmiddelen?
Dat kan niet mijns inziens niets anders zijn dan een menselijke fout - lees: blunder.
Ik zei het al in mijn eerdere posting - die ik had geplaatst voordat ik had gezien dat het hier al was gemeld - deze muis krijgt een heel lange staart.

Gebruikersavatar
dita
Berichten: 2239
Lid geworden op: 08 dec 2009 18:19
Locatie: Hamina
Contacteer:

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door dita »

Gewoon een waypoint verkeerd ingetikt, dacht ik. En... niet naar buiten gekeken.
Keep going
Martin


"Ver van huis en ongeschoren"

http://issuu.com/martinhendriks/docs

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 2080
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door dick/brazil »

Afbeelding
In het zicht van de haven gestrand...

albert s
Berichten: 260
Lid geworden op: 10 dec 2005 17:06

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door albert s »

Afbeelding

Bema
Berichten: 226
Lid geworden op: 10 aug 2011 19:50

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Bema »

Volgens de berichtgeving is er door de scheepsleiding nadat het schip iets geraakt had, geprobeerd zo dicht mogelijk naar de kust te komen. Dus dat t schip nu dicht onder de wal ligt kan ook een andere oorzaak hebben.
Mijn inziens was men dus al snel op de hoogte van de ernst van de situatie en heeft men datgene gedaan om de mensen een zo groot mogelijke kans van overleven te geven ---> Onder de wal kruipen zodat het schip niet helemaal afzinkt.
Speculeren over de oorzaak lijkt me nu wat prematuur!Plaats reactie