schilderij OPHIR

Ook ruimte voor kunstschilderen en andere vormen van kunst.
Plaats reactie
knelis
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 mar 2010 22:04

schilderij OPHIR

Bericht door knelis »

betr. s.s. OPHIR - KPM - Zijn er nog zeevarenden vd OPHIR die zich schilderijen aan boord van het schip kunnen herinneren? Ik verkreeg 2 jaar geleden een enorm olieverf op doek van ca. 3 x 2 meter (!) dat aan boord zou hebben gehangen in óf de rooksalon óf de eetsalon dan wel elders (vestibule, veranda?) heb al wat fotowerk gezien van het interieur bij het Maritiem Museum in Rotterdam, maar helaas kwam daar niet de verlossende "bewijsfoto"! De vorige (langdurige) eigenaar had het doek van ca. 1959 tot 2008. Hij had het "gekregen" bij de Kon. Rott. Lloyd waar hij werkzaam was in die jaren. Veel kunstwerken van de gesloopte KPM-ers in 1958 en 1959 werden naar Rotterdam verscheept (oa met de KRL) en door de hoeveelheid ging niet alles naar musea en depots, maar werd er ook het nodige onder personeel verdeeld. Dit doek dus, voorstellende de vulkaan Ophir en vervaardigd door een bij de KPM bekend kunstenaar. Op de achterzijde staat ook vermeld dat het doek in de oorlogsjaren in depot heeft gestaan en is teruggegaan naar de OPHIR. Tot 1958 dus. Zijn er ex-zeevarenden die zich iets herinneren of die het doek zouden herkennen? Ik zal dan een foto bijvoegen. Ben benieuwd naar een reactie, bij voorbaat dank. Knelis.


Gebruikersavatar
Vaerderij
Berichten: 1930
Lid geworden op: 28 nov 2004 09:53
Locatie: Spoolde, Zwolle

Schilderij vulcaan Ophir

Bericht door Vaerderij »

ophir11ey.jpg
ophir11ey.jpg (42.42 KiB) 5043 keer bekeken
Ophir eerder geplaatst door Arie Hazebroek
Zie: http://www.kombuispraat.com/viewtopic.p ... =Klassieke

Knelis,
Zou het kunnen zijn dat het kunstwerk -een schilderij van de vulkaan Ophir- aan boord is geweest van de Ophir van de Lloyd i.p.v. aan boord van de de Ophir van de K.P.M.?
Herstel: Dit lijkt toch wel erg onwaarschijnlijk. Immers op de in 1904 bij de Schelde gebouwde Ophir ontstond op 11-11-1918, als gevolg van een explosie, brand in de lading. De Ophir werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in beslag genomen door de Amerikaanse autoriteiten en ingezet als troepentransportschip. Voor herstel vertrok het schip later van Gibraltar naar de States.

De Ophir van de K.P.M. werd in februari 1959 voor de sloop verkocht naar Hong Kong en aldaar in mei 1959 gesloopt. We zijn toch wel benieuwd welke relaties de, door de reder ingenomen, 'spullen' toebedeeld kregen.

AnnePlaats reactie