Scheepswerf Westerbroek J.G. Bröerken

Alles over boeken, schrijven, uitgevers etc.
Simon Marrink
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 feb 2017 15:16

Scheepswerf Westerbroek J.G. Bröerken

Bericht door Simon Marrink »

Boek over Scheepswerf ʻWesterbroekʼ J.G. Bröerken

Vanaf vrijdag 3 maart 2017 is het boek over de voormalige Scheepswerf ʻWesterbroekʼ J.G. Bröerken beschikbaar. In het boek wordt behalve de historie van de werf ook de levensloop van alle door de werf gebouwde schepen beschreven.

De beschrijving van de historie van de werfgebouwen gaat terug naar het jaar 1902. Het jaar waarin voor de firma Wortelboer & Co. aan het Winschoterdiep in Westerbroek, daar waar later de werf van Bröerken zou worden gevestigd, de eerste werfgebouwen werden gebouwd. Ook de historie van deze werf komt in het boek uitgebreid aan de orde. Tegenwoordig zijn de nog aanwezige gebouwen, die nu als jachtwerf worden gebruikt, en de kielbalk door de gemeente Hoogezand-Sappemeer aangewezen als gemeentelijk monument. De werf ʻWesterbroekʼ was vanaf 1941 eigendom van Johannes Gerardus Bröerken Sr. en zijn drie zonen. De werf bouwde tot 1972, het jaar waarin de werf wegens gebrek aan nieuwe opdrachten werd gesloten, voornamelijk kustvaartuigen. Niet voor niets is de ondertitel van het boek ʻCoasterbouwers aan het Winschoterdiepʼ.

In bijna 30 jaar van grondig historisch onderzoek heb ik, opgegroeid op een boerderij tegenover de werf van Bröerken, en al op jonge leeftijd door mijn vader en moeder meegenomen naar de spectaculaire dwarsscheepse tewaterlatingen, heel veel informatie boven water gehaald die nu gebundeld is in een uniek boek waarin de lezer onder meer wordt meegenomen naar de scheepsbouw in de periode van de Tweede Wereldoorlog en in de daaropvolgende jaren, de gloriedagen van de Groninger scheepsbouw. Naast de goed leesbare tekst maken de nodige anekdotes en veel fotoʼs het boek tot een naslagwerk voor iedereen die is geïnteresseerd in de lokale geschiedenis en de Groninger scheepsbouw en kustvaart in het bijzonder.

Het boek wordt in beperkte oplage, zonder commercieel doel, door mijzelf uitgegeven. De uitgave telt 278 paginaʼs met daarin 188 fotoʼs. Hiervan zijn de meeste niet eerder gepubliceerd. Het boek kan voor € 37,50 (exclusief een bijdrage van € 6,95 in de eventuele verzendkosten binnen Nederland) rechtstreeks bij mijzelf worden besteld door het sturen van een mail naar simon.marrink@ziggo.nl. U wordt vroegtijdig geïnformeerd waar en wanneer het boek afgehaald kan worden.

Leden van de World Ship Society hebben ook de mogelijkheid het boek via de World Ship Society, Noord-Nederland Branch, aan te schaffen.

Simon Marrink


Gebonden: hardcover
Aantal paginaʼs: 278 (188 afbeeldingen)
ISBN: 978-90-826338-0-1


Afbeelding

Afbeelding
Plaats reactie