Gestrand, Gered, Geborgen van Thijs Gras

Alles over boeken, schrijven, uitgevers etc.
Amelander historie
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 nov 2017 18:35

Gestrand, Gered, Geborgen van Thijs Gras

Bericht door Amelander historie »

Afbeelding
Op 29 november 2016 is het boek ‘Gestrand, gered, geborgen’ verschenen. Daarin worden zeer uitvoerig de gebeurtenissen op en na 16 november 1928 beschreven die toen de bewoners van Ameland en Terschelling in hun ban hielden. In een zuidwesterstorm raakt het Zweedse stoomschip ‘Malmö’ stuurloos. Een sleepactie mislukt en het schip loopt bij Nes aan de grond. De sloep waarmee een aantal bemanningsleden zich in veiligheid wil brengen, slaat om. Drie opvarenden verdrinken, elf bereiken op eigen kracht de kust en worden opgevangen in wat nu Hotel de Jong is. De bemanning van een van de inmiddels uitgerukte reddingboten ziet kans de nog aan boord van de ‘Malmö’ gebleven zes opvarenden van het schip te halen.

Tijdens de daaropvolgende bergingsactie door Zweden, Amelanders en Terschellingers, waaronder berger Jan Doeksen, steekt op 23 november een nieuwe storm op. Achtereenvolgens komen vanaf Terschelling en Ameland reddingboten in actie, waarbij het een ploeg van Ameland uiteindelijk lukt om de bergers in veiligheid te brengen.

In een derde novemberstorm loopt nabij Ballum het Noorse schip de ‘Tartar’ aan de grond. Bergers en jutters proberen zo veel mogelijk van de ladingen hout te bemachtigen, zelfs met gebruik van explosieven. Sommige jutters worden betrapt en gestraft.

Tot op de dag van vandaag hebben deze gebeurtenissen hun sporen op Ameland nagelaten. Niet alleen kon iedereen de wrakken vele jaren voor de kust zien liggen, zijn er vakantiehuisjes naar genoemd en zit in veel Amelander daken en schuren hout van beide schepen verwerkt. De stranding van de ‘Malmö’ heeft ook gevolgen gehad voor de inrichting van het reddingwezen op Ameland en de verhouding tussen de reddingstations van Hollum en Nes.

Het is het veertiende boek van historicus en ambulanceverpleegkundige Thijs Gras over plaatselijke en regionale geschiedenis inzake hulpverlening en hulpdiensten.

Meer info over dit boek vindt u hier>>>
Bekijk de verantwoordingsversie online>>>
De verantwoordingsversie bevat de tekst uit het boek met de noten. Zo kunt u zien op welke bronnen de schrijver zijn onderzoek heeft gebaseerd.
Plaats reactie