NIEUWE BOEKEN KPM/KJCPL en HWAL

Alles over boeken, schrijven, uitgevers etc.
DickG
Berichten: 110
Lid geworden op: 26 nov 2005 16:40
Locatie: Castricum

NIEUWE BOEKEN KPM/KJCPL en HWAL

Bericht door DickG »

ZOJUIST VERSCHENEN:

NEDERLANDSE KOOPVAARDIJSCHEPEN IN BEELD
deel 17 KPM/KJCPL
deel 18 LIJNVAART OP WEST-AFRIKA

In de serie fotoboekjes van Uitgeverij De Alk over de naoorlogse Nederlandse koopvaardij verschenen tot dusverre zestien delen en wel over Wilde vaart (2), Lijnvaart (3), Passagiersvaart, Tankvaart (2), Koelvaart, Kleine Handelsvaart (3) en speciale uitgaven over de VNS, Seatrade (2) en Nedlloyd. Zojuist zijn de delen 17 en 18 verschenen over KPM/KJCPL resp. Lijnvaart op West-Afrika
Deel 17 brengt de rederijen in beeld die hun thuisbasis hadden in voormalig Nederlands-Indië en het Verre Oosten en lijndiensten onderhielden in de Indische archipel alsmede naar de omringende landen en andere werelddelen, met uitzondering van Europa. Het boek is dan ook hoofdzakelijk gewijd aan Koninklijke Paketvaart-Maatschappij en (Koninklijke) Java-China Paketvaart Lijnen (Royal Interocean Lines). De innige samenwerking tussen beide leidde in 1967 tot een fusie, waarbij KPM opging in KJCPL. In 1970 werd de rederij vooralsnog een aparte divisie van Nederlandsche Scheepvaart Unie maar enige jaren later werden de lijndiensten geïntegreerd in die van Nedlloyd Lijnen. Naast die van KPM/KJCPL zijn ook de schepen opgenomen van Scheepvaart Mij. 'Indische Oceaan' en Handel Mij. 'Thong Ek'.


Deel 18 van de serie is gewijd aan de rederijen met lijndiensten naar Afrika, met name West-Afrika. De voornaamste rederij was destijds de door onder andere HSM en VNS opgerichte Holland West-Afrika Lijn. In beeld komen ook Nederlands-Franse Scheepvaart Maatschappij, D.G.‘Neptun’, Elder Dempster Lines, Vanuden Africa, Leif Høegh, NileDutch Africa Line en Universal Africa Lines. In 1961 opende KPM een lijndienst van de Adriatische Zee naar Oost-Afrika. Van Nievelt, Goudriaan heeft van 1979 tot 1983 twee lijndiensten onderhouden naar Zuid- en Oost-Afrika, Africa Europe Shipping Line en Elephant Shipping Line. Joon Shipping & Trading nam in 1989 een containerdienst over op Zuid-Afrika en Australië. Safmarine Container Lines heeft twee containerschepen onder Nederlandse vlag geëxploiteerd in de vaart op Zuid-Afrika.

Nederlandse koopvaardijschepen in beeld, deel 17, KPM/KJCPL
Auteur: Dick Gorter
Uitgeverij De Alk
ISBN 978 90 5961 204 4
Winkelprijs € 29,90 (240 pagina's)

Nederlandse koopvaardijschepen in beeld, deel 18, Lijnvaart op West-Afrika
Auteur: Dick Gorter
Uitgeverij De Alk
ISBN 978 90 5961 205 1
Winkelprijs € 22,50 (120 pagina's)
Plaats reactie