HFC EDO

Hier werd aan boord altijd veel aandacht aan besteed.
Vooral als er Rotterdammers EN Amsterdammers aan boord zaten.
Jos Komen (R.I.P)

HFC EDO

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Thuispubliek sluit EDO in het hart
Het bestuur van Hoofddorp nam in de loterij ten behoeve van de EDO-jeugd twee prijzen mee naar huis: een koffiezetapparaat en een strijkijzer. Daar bleef het voor Hoofddorp bij. Want de hoofdprijs was voor thuisploeg EDO. Met 4-1 werd promovendus Hoofddorp aan de kant gezet. Na vier wedstrijden in de eerste klasse is EDO nog de enige ploeg zonder nederlaag.
Terwijl EDO speelde alsof het met 5-0 voor stond, sloeg Hoofddorp toe. Op rechts ging de levensgevaarlijke Muradian er vandoor. Hij legde Hadders en Van der Veldt in de luren en stelde Mokaddam in staat om met een strak schot de score te openen. Lang kon de ploeg van trainer Bart Logchies niet genieten van de voorsprong. Meric speelde een tegenstander uit en zag zijn schot half gekeerd worden door doelman Van Rossum. Olf stond in de buurt en was in de rebound koelbloedig: 1-1. Nog voor rust kwam de thuisploeg onverwacht op voorsprong. Een lange voorzet van Mijnals werd goed ingeschat en afgemaakt door de mee opgekomen Vincent Verhagen.
Terwijl Vinken voor de thee zijn ploeg behoedde voor een gelijke stand door een inzet van Muradian te keren, nam EDO in de beginfase van de tweede helft definitief afstand. Etienne Olf brak de ban met zijn tweede treffer van de dag. In eerste instantie lag Van Rossum nog in de weg maar in de scrimmage die volgde scoorde Olf. Er hing wel een luchtje van buitenspel aan de treffer.
Acht minuten voor tijd bepaalde Donovan Mijnals met een strak schot de 4-1 eindstand. Met de nederlaag kon Bart Logchies wel leven.

Haarlems Dagblad


Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

EDO - StormvogelsTelstar 10 oktober 2004; aanvang 14.00 uur


De 3e Thuiswedstrijd van ons 1e elftal dit seizoen, is de Klassieker tegen onze "vrienden" uit IJmuiden. Vandaag al helemaal een bijzonder tintje omdat 300 meter verderop de betaalde versie van StormvogelsTelstar de "risicowedstrijd" bij de HFC Haarlem speelt. EDO zal vandaag zwaar aan de bak moeten. Na de terleurstellende nederlaag van vorige week bij DCG zijn de Rood/Zwarten op revanche uit. Als het vizier vandaag wat scherper is afgesteld dan vorige week het geval was, zou dat wel eens kunnen lukken. StormvogelsTelstar is na de overwinning van vorige week tegen ZAP, inmiddels langszij gekomen op de ranglijst en staat met EDO en Velsen op een gedeelde 5e postie met 8 punten uit 5 wedstrijden. Kortom alle ingredienten zijn weer aanwezig voor een interessante en hopelijk fraaie wedstrijd in het EDO-Stadion.

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Sinds de eerste twee gewonnen wedstrijden heeft EDO alleen maar verloren, vandaar dat ik geen haast had om dit bij te werken.
Ach, ze hebben geen technisch direkteur die ze kunnen ontslaan, maar er wordt aan een betere serie gewerkt.
All the best
Jos

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Uit die goeie ouwe tijd, toen EDO nog in de Top voetbalde, geluk heel gewoon was en de spelers nog een brilletje droegen.
En nog met een ouwerwetse Leren Knikker gevoetbald werd, opgepompt door een vertrouwd persoon die de Bal Aanvoelde, Ome Willem of Ome Arie.
En als je toevallig tijdens het koppen de veter op je harses kreeg...

All the best
Jos

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Jos Komen (R.I.P) op 25 mei 2006 14:40, 1 keer totaal gewijzigd.

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Joop Wille

Afbeelding
31 maart 1940
Na 10 minuten is het Abe Lenstra die Nederland op voorsprong brengt in de vriendschappelijk interland tegen Luxemburg in de Kuip te Rotterdam. Het was Abe zijn eerste treffer in het shirt van Oranje, alsmede zijn eerste interland. Nog 46 interlands volgden, waarin hij totaal op 33 doelpunten doelpunten is gekomen. Hiermee bezet hij de 4e plaats op de lijst topscorers aller tijden van het Nederlands elftal. Hij deelt deze plaats tot op de dag van vandaag met Johan Cruijff.
De daarop volgende interland werd gespeeld in het Olympisch stadion, en wel op 21 april 1940. Het publiek, 45000 totaal, was getuige van de 2e interland van Abe Lenstra met als tegenstander België. Het was een wedstrijd waarbij iemand van het Nederlands elftal zich tevens op een lijst plaatste, Een EDO-er wel te verstaan. Het was de laatste interland voor het uitbreken van de 2e wereldoorlog. Voor veel spelers was deze wedstrijd tegen België dan ook het einde van hun interland carrière. Zo ook voor Joop Wille. Het was overigens niet alleen zijn laatste interland, maar ook zijn debuut. Joop Wille, de doelverdediger van H.F.C. EDO, was de reserve doelman van het Nederlands elftal en tijdens Nederland - België de eventuele vervanger van Adri van Male van Feijenoord. Het Nederlands elftal won de interland tegen onze zuiderburen met 4-2. Een wedstrijd die vooralsnog niet de geschiedenis boeken zou gaan halen, ware het niet dat Adri van Male in de 82e minuut geblesseerd uitviel. Joop Wille betrad het veld om het Nederlandse doel te verdedigen. 1 interland, om precies te zijn 9 minuten heeft Joop Wille het Nederlandse doel verdedigd. Hiermee is Wille nog steeds de hekkensluiter van de ranglijst recordinternational aller tijden, oftewel de international met de minste speelminuten.
Dit record is overigens niet altijd in zijn bezit geweest. In 1962 had Jan Jongbloed namelijk het record van Joop Wille afgenomen door 6 minuten speeltijd in de wedstrijd Denemarken - Nederland. Joop Wille werd weer de hekkensluiter toen Jan Jongbloed 12 jaar na zijn debuut (1974) weer de sluitpost van het Nederlands elftal werd. Jan van Beveren was niet fit en Jan Jongbloed behaalde met het Nederlands elftal in 1974 de finale van het WK in Duitsland.

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

H.F.C. EDO Zondag 1 is komend weekend vrij van competitie
Geen competitie programma voor de Zondag 1 dit weekend. De zondag 1 reist op uitnodiging van BVV af naar Den Bosch, alwaar BVV haar 100 jarig bestaan viert. In het seizoen 1947/1948 werd BVV kampioen van Nederland. Deze kampioenswedstrijd werd gespeeld tegen ?..........inderdaad H.F.C. EDO. Bezoek de site van BVV voor meer bijzonderheden >>>>> . Overigens werd H.F.C. EDO in dit seizoen 4e, achter BVV, Heerenveen, en Go Ahead. Achter EDO eindigde op de 5e plaats Haarlem en op de 6e plaats PSV. Alvorens het algehele kampioenschap van Nederland werd gespeeld werd EDO kampioen in de 1e klasse K.N.V.B. District II. Een beslissingswedstrijd in het Olympisch Stadion te Amsterdam moest er aan te pas komen. In deze wedstrijd versloeg EDO Feijenoord met 2-1.

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Verslag uit de Leeuwarder Courant van maandag 16 november 1964

Schotloos Cambuur was kansloos tegen EDO (4-2)

Sportclub Cambuur heeft de steun van Dirk Roelfsema en Arend van der Wel dringend nodig.
Dat is duidelijk bevestigd inm Haarlem, waar de Friezen dikwijls aantrekkelijk combineerden,
maar volledig faalden om hun verdiensten in de score uit te drukken.
Dat gelukte EDO beter, hoewel het verschil met de 4-2 overwinning te fors werd uitgedrukt.
Vooral de eerste helft was Cambuur uiterst gering met de aanvallen.
EDO had met steun van de harde wind een licht overwicht, maar de verdediging van Cambuur
toonde zich echter in deze periode uiterst berouwbaar. Tien minuten voor de rust nam EDO de onverwachte en niet verdiende voorsprong. De Winter werkte zich handig langs Jan van der Meer en toen was voor Frans de Munck

Afbeelding

de schade niet meer te herstellen(1-0).
Inmiddels was gebleken dat het ontbreken van de twee troeven voor Cambuur te veel van het goede was. Het ontbrak aan tempo en verrassing. Het grootste gevaar kwam van rechts van Gerard Oosterloo. De verwachting dat Cambuur de tweede helft een overwicht zou opbouwen werd niet bewaarheid. Al viel wel na vier minuten de gelijkmaker. Spil Jan van der Meer ging bij een hoekschop mee naar voren. Oosterloo plaatste het leer op het hoofd van Van der Meer en klopte doelman Amama(1-1). Lang duurde de vreugde echter niet.Peters zorgde vijf minuten later met een fraaie kopbal alweer voor de 2-1 voorsprong.Daarna was er van krachtsverschil nauwelijks meer sprake. Cambuur werd verrast door het mee opkomen van rechtsback Berends die met een snoekduik een voorzet van De Winter langs De Munck kopte.Vijf minuten daarna kreeg Cambuur weer even hoop. Een vrije trap van Joop Ruiter werd door Amama te nonchalant behandeld. De Haarlemmer goalie stompte de bal tegen de paal en het ronde ding caramboleerde achter de doellijn. Vier minuten daarna was het echter gebeurd met Cambuur. De Winter wilde zowel het eerste als het laatste woord hebben. Op zijn fantastische schot had de zwarte panter geen antwoord en zo kon EDO de
wedstrijd consolideren onder de uitstekende leiding van scheidsrechter W. Schalks.

Cambuur speelde in de volgende opstelling;
doel; Frans de Munck
achter; G. Tardy, J. van der Meer, J. Ruiter
midden;D. Gonlag, G. Lippold, M. Delgrosso
voor; G. Oosterloo, J. Wieringa, J. Mulder, J. Gerrits

Jos Komen (R.I.P)

Re: EDO

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Het gaat heel goed met mijn ouwe cluppie in de eerste klasse A. :-D

EDO stijgt met stip
Gepubliceerd op 03 december
EDO sloeg gisteren twee vliegen in één klap. De Haarlemmers wonnen het topduel met DEM met 3-0 en zagen koploper VVIJ onderuitgaan tegen ZAP. Hierdoor is EDO de trotse lijstaanvoerder.

De technohousemuziek schalde na afloop uit de luidspeakers van de EDO-kleedkamer. Na een slechte seizoenstart heeft EDO zich de laatste weken herpakt en liet tegen DEM vooral in de eerste helft zien waartoe het in staat is. Faruk Yurdakan zorgde na een fraaie actie voor de ruststand: 1-0.

In de tweede helft ging EDO vrolijk verder waar het was gebleven. Tien minuten voor tijd besliste Ronnie Rosenhart het duel definitief door vanaf zestien meter de 2-0 achter Mike van Vliet te schieten. In de slotfase was het supersub Marvin Ketting die uit een assist van Rosenhart de 3-0 binnentikte.

Jos Komen (R.I.P)

Re: EDO

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

HIER staan colums die ik destijd voor het clubblad de EDO-er schreef. :)

Patru
Berichten: 2584
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: HFC EDO

Bericht door Patru »

Hallo Jos,
Met genoegen heb ik je columns gelezen. In welke periode heb je deze geschreven?
Mijn aandacht werd getrokken door wat namen in de eerste "Op de markt", namelijk die van Doby Peters en Leo Kops.
EDO is voor mij.jpg
EDO is voor mij.jpg (29.48 KiB) 5914 keer bekeken
In de jaren dat ik nog als junior voetbalde en honkbalde bij OVVO in Amsterdam waren dit van die functionele sportmannen die in beide sporten een hoog niveau haalden. Leo Kops heeft zelfs in het Nederlands Negental gespeeld. Ik herinner me dat hem in 1958 (als voetballer van EDO) een grote pech overkwam en dat was jammer genoeg voor hem aan de vooravond van het Europees Kampioenschap honkbal, waar ik ballenjongen bij mocht zijn.
Bijgaand de passage die aan die pech is gewijd in het boek Play Ball van Theo Reitsma; het begint onderaan bladzijde 10.
Leo Kops 1958.jpg
Leo Kops 1958.jpg (199.6 KiB) 5914 keer bekeken
Aan Doby Peters is in het boek KNVB 100 jaar ook een passage gewijd; zie onderaan in de linker kolom. Op deze bladzijde is vlak daarboven eveneens nog aandacht gegeven (met karikatuur) aan een andere EDO'er Henk Schijvenaar, die als zowel voetballer als honkballer international was in de periode eind 40'er/begin 50'er jaren.
Peters-Schijvenaar.jpg
Peters-Schijvenaar.jpg (196.7 KiB) 5914 keer bekeken
Er was dacht ik nog een EDO'er die ongeveer in dezelfde periode als Schijvenaar in beide sporten international is geweest, Joop Odenthal, maar ik meen dat hij toen als voetballer bij jullie concurrent Haarlem speelde.

Leuk om dit weer eens op te halen.
Groeten, Paul G.

Jos Komen (R.I.P)

Re: HFC EDO

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Bedankt voor de aanvullingen, Paul. :)
Ik schreef deze columns in de jaren 90, met Wordperfect 3.1 op een pc-tje met een harde schijf van 10 MB en met een piepend en kreunend printertje.
De kopij bracht ik naar de EDO cantine en met een oude stencilmachine werd de EDO-er in elkaar geflanst.
In 1997 schreef ik dit stukje voor het 100-jarig jubileumboek van EDO.
Dit jubileumboek is door een echte drukker uitgegeven. :)
edoverhaal.jpg
edoverhaal.jpg (422.54 KiB) 5898 keer bekeken
edoverhaal1.jpg
edoverhaal1.jpg (313.07 KiB) 5898 keer bekeken

Patru
Berichten: 2584
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: HFC EDO

Bericht door Patru »

Goed herkenbaar die rivaliteit Jos. In Amsterdam hadden we dat in het straatvoetbal met Ajax en Blauw-Wit.

Dat was in die jaren 90 wel behelpen ja. Had je zeker nog een matrixprinter en herculesbeeldscherm. Of was je al zo rijk dat je met een VGA-scherm werkte?

Groet, Paul G.

Jos Komen (R.I.P)

Re: HFC EDO

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Mijn eerste pc was een headstart van V&D.
Tweede hands met twee 5,25 inch floppydrives, er was later een harde schijf van 10 MB ingebouwd.
DOS 3.1 besturingssysteem.
Van de zaak kon ik daarna steeds de nieuwste versie van DOS en WP op mijn pc-tje zetten.
Mijn monitor begon een keer spontaan te stinken en te smeulen; kon het geval nog net op tijd naar buiten gooien waar het verder uitbrandde. :)
Ook de matrixprinter was tweede hands, nieuw was het allemaal wel heel erg duur destijds.
Toen hadden we nog geen internet... :)

Patru
Berichten: 2584
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: HFC EDO

Bericht door Patru »

Jos Komen schreef:Mijn eerste pc was een headstart van V&D.
Tweede hands met twee 5,25 inch floppydrives, er was later een harde schijf van 10 MB ingebouwd.
DOS 3.1 besturingssysteem.
En zo rolt de bal van het veld naar de computertafel en met welk een toeval.
Mijn eerste (in 1992) was ook een 2e hands Headstart, gekocht voor 1200 gulden. Omgerekend kun je daar nu aardig wat beters voor kopen :!: Maar ja, het was wel een 8088, met hulpprocessor, 20 Mb harde schijf, een 5,25" en een 3,5" drive.
Inderdaad, ook met DOS 3.1 en WP. En over duur gesproken, ik wilde er toen bij V&D een kleurenscherm bijkopen; kostte 900 gulden + nog 500 voor een grafische kaart. :roll: Dat werd me een beetje teveel voor de kinderen hun huiswerk, dus hebben ze het met Hercules moeten doen.

Maar terug naar de sport. Bijgaande foto van OVVO-EDO op 13 mei 1963. Op het eerste honk Kops, de loper is Han Urbanus.
OVVO-EDO.jpg
OVVO-EDO.jpg (34.86 KiB) 5843 keer bekeken
Groet, Paul G.

Jos Komen (R.I.P)

Re: HFC EDO

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Lijkt op een stootslag van Urbanus, Paul. :)
Ik woonde destijds vlakbij het veld van Schoten, daar werd destijds de eerste werpheuvel van Nederland in gebruik genomen.
Namen die me nu spontaan te binnen schieten: Martin Jole, Simon Heemskerk, Willem Budding, Peter Jager.
Er kwam een keer een Yankenteam daar trainen, klein scheurtje in de honkbalknuppel? Weg ermee.
Ik was op een goed moment de gelukkige eigenaar van drie echte Amerikaanse honkbalknuppels. :-D
Haarlem was destijds DE honkbalstad van Europa.
EDO, Schoten, EHS.. :)
Van buiten Haarlem kwamen toen alleen OVVO en Sparta uit Rotjeknor. :)

Patru
Berichten: 2584
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: HFC EDO

Bericht door Patru »

Bekende clubs Jos, en niet te vergeten HHC. Martin Jole speelde daar. Later is hij meen ik naar EHS overgestapt.
HHC-Jole.jpg
HHC-Jole.jpg (56.11 KiB) 5819 keer bekeken
Ik zat alweer aan de wal en voetbalde weer bij OVVO in een lager team toen in seizoen 73/74 OVVO en EDO bij elkaar in de competitie zaten, in de destijds hoogste amateurklasse in het voetbal. OVVO maakte een hele slechte fase door vanwege betalingsproblemen. Bijgaande tabel komt uit het archief van AFC in Amsterdam.
Seizoen 1973-1974.jpg
Seizoen 1973-1974.jpg (242.98 KiB) 5819 keer bekeken
Let maar even niet op de uitslag EDO-OVVO als je wilt. :roll:
Groet, Paul G.Plaats reactie