Hallo Martin e.a.
Of speckendicken nu gezond zijn weet ik niet, maar het is wel een stevige kost.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat men deze pannkoekjes elke dag eet.
Het is een oudejaarstraditie, zoals de oliebollen op oudejaarsavond in Nederland.
Op oudejaarsdag worden de pannekoekjes gebakken en warm gegeten, wat overblijft wordt op nieuwjaarsdag koud gegeten, smaakt ook koud prima.
Uiteraard wordt bij deze stevige maaltijd ook een goede borrel en een biertje gedronken, voor de spijsvertering en om de eetlust op te wekken.
De pannekoekjes moeten niet te groot zijn, doorsnede ongeveer 12-15 cm.
Hieronder een plaatje uit het internet hoe het er ongeveer uit moet zien.
Deze speckendicken zijn blijkbaar met een electrisch wafelijzer gebakken, maar traditioneel gebeurt dat in de koekepan.
- 800px-Spekdikken.jpg (104.63 KiB) 5148 keer bekeken
(foto: Wikipedia)
Hieronder volgen nog een paar recepten:
1 kg Meel (Boekweitmeel)
250 gr Suikerbieten stroop
200 gr Suiker
6 Eieren
250 gr Boter
750 ml Melk
1/2 pakje Bakpoeder
1 Metworst (gedroogd)
500 gr doorregen spek.
Meel, stroop, suiker, eieren, boter, melk en bakpoeder tot deeg roeren.
Het deeg een nacht (ongeveer 12 uur) op een koele plaats laten rusten.
Spek en worst in dunne schijven snijden.
Schijfjes spek en worst in een pan even braden en met deeg bedekken.
Eventueel nog een schijfje spek en worst op het deeg leggen en onder af en toe draaien mooi bruin bakken.
750 gr meel (Boekweitmeel)
1 Bekertje suikerbieten stroop
1 EL suiker
3 Eieren
Zout
1 pakje Anijs
1 pakje Kardemon
1 pakje Bakpoeder
250 ml louwwarme melk
3 Metworsten (gedroogd)
250 gr Spek ( vet of doorregen)
Eventueel rozijnen
Het meel, water, eieren, stroop, zout, bakpoeder en specerijen tot een taai deeg roeren (nog geen rozijnen toevoegen, dit gebeurd eventueel de volgende dag).
Het deeg 12 uur afgedekt op een koele plaats laten rusten (bijv. koelkast).
Spek en worsten in schijven van ongeveer 0,5 cm dikte snijden.
Een beetje olie in een pan verhitten, een stukje spek en worst even bakken en met een eetlepel deeg bedekken.
Op het deeg nog een schijf spek en worst leggen en het geheel onder af en toe draaien mooi bruin bakken.
Eventueel kan men nog 200 gram rozijnen door het deeg roeren en dan bakken.
500 gr meel (Boekweitmeel)
1/4 l water
3 eieren
2 EL suikerbieten stroop
zout
1 TL Kardemon
1/2 TL Bakpoeder
1TL Anijs
200 gr Metworst (gedroogd)
200 gr Spek (doorregen)
Vet
Het meel, water, eieren, stroop, zout, bakpoeder en specerijen tot een glad deeg roeren.
Het deeg 12 uur op een koele plaats laten rusten.
Spek en worst op schijven snijden, ongeveer 0,5 cm dik.
Wat vet in een pan verhitten en schijven spek en worst even bakken.
De stukken spek en worst daarna met een beetje deeg bedekken.
Af en toe even draaien en mooi bruin bakken.
@ Theo,
Grutten heb ik denk ik nog niet gegeten,.ik kan het mij in iedergeval niet herinneren.
In mijn kindertijd was de karnemelkse pap meer actueel.
Het woord grutten deed mij aan een oud aftel rijmpje denken.
Als in een groepje kinderen meerdere de baas wilden zijn, werd dit probleem met behulp van dat rijmpje uit de wereld geholpen.
Sommige goochemerds wisten vaak waar ze moesten beginnen te tellen, zodat zij de baas werden.
Dit ging niet altijd goed, omdat bijv. op het laatste moment nog iemand mee wilde doen en in de kring ging staan, of dat men bij een persoon te vroeg of te laat was beginnen te tellen.
Dan zag men bij de laatste woorden het vingertje van de afteller steeds langzamer worden, en een beteuterd gezicht als de buurman of buurvrouw de baas werd.
Dat wekte dan bij de omstanders grote hilariteit op, maar er werd verder geen punt van gemaakt, het lot had demokratisch besloten.
Het tellen ging met behulp van ondeelbare woorden en lettergrepen ( per persoon een woord of lettergreep).
Het rijmpje ging als volgt:
Ie-ne mie-ne mut-ten.
Tien pond grut-ten, tien pond kaas.
Ie-ne mie-ne mut-ten is de baas.
Wat de uitdrukking "iene miene mutten" betekend, weet ik echter niet.
Groeten, Hans.