Klussen en klooien

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Klussen en klooien

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Zo nu en dan zou ik wel eens wat goede raad en tips kunnen gebruiken bij verschillende klus- en DHZ-karweien. Op dat gebied heb ik hier in dit Griekse dorp geen enkel contact en voor de dichtstbijzijnde bouwmarkt die zelfs maar een klein beetje in de buurt komt van de eerste de beste Gamma of Karwei of Praxis die je in Nederland overal om de hoek vindt, moet ik 110 km heen en ook weer terug rijden. Grieken zijn absoluut geen doe-het-zelvers en dus zijn ook de gewone ijzerwinkels en gereedschapszaken daar niet op ingesteld. Als ik een stukje mdf van 50x60cm nodig heb, kan ik hier alleen maar een plaat van 305x185 kopen. En dus doe ik dat dan maar, laat die in drie stukken zagen om op de auto te kunnen vervoeren en zit dan weer voor heel lang zeer ruim in de mdf. Hetzelfde geldt voor multiplex en ander plaatmateriaal. Vuren meubelpanelen in verschillende breedtes en diktes kan ik ook alleen bij Paktiker in Thessaloniki kopen - dat is die 110 km rijden - en dus maak ik die in voorkomende gevallen dan maar zelf. Van vloerhout, want dat is het enige geschaafde hout dat je hier kunt kopen. Geschaafd en geploegd, dus ik pas en lijm de delen in elkaar tot de gewenste breedte en dat dan twee keer waarna ik die twee panelen op elkaar lijm. Het resultaat is een zwaar, maar wel mooi paneel, maar met één plank voor een boekenkast ben ik dan wel een dag bezig met lijmen en klemmen. Dat zijn zo van die kleine problemen hier.

---------------------------------------------Afbeelding

Werkelijk goede kwaliteit vurenhout wordt hier niet verkocht. Ik durf te zeggen dat ik enig verstand heb van Scandinavisch naaldhout. Vroeger in de houtvaart móést je de verschillende kwaliteiten hout, dus van 1 - de hoogste kwaliteit - tot 5 - de minste, met daar beneden dan nog "utskott" zelfs op een afstandje kunnen herkennen en beoordelen. Als het erop aankwam, kwam je bij claims van de ontvangers in Engeland en België namelijk niet weg met de standaardclausule onderaan de Bill of Lading: "Weight, measure, quality and condition unknown." Een verhaal apart en ook een verdraaid interessant verhaal, maar dat voert hier nu te ver. Eerste kwaliteit vurenhout wordt ook in Nederland niet of nauwelijks verkocht; officiële kwaliteitsklasse 2 is echter normaal. Hier moet je kiezen tussen Grieks waaibomenhout van nog geen twintig jaar oud of hun dure Scandinavische hout dat ze je dan vol trots voor een hoop geld aanbieden, maar dat hooguit van vierde, meestal vijfde kwaliteit is. Zo'n gozer blijkt dan de ballen verstand van hout te hebben, dus die weet helemaal niet waar je over praat als je vraagt waarom ze geen beter hout verkopen.

Metaal is helemaal een ramp. Ik heb al een paar keer een partijtje van die handige aluminiumprofielen van de Gamma vanuit Nederland meegenomen naar Griekenland. Verzaagd en diagonaal onderin de koffer. Nu zou ik graag een paar stukjes koper- en messingplaat willen hebben, maar dacht je dat ik die kon krijgen? Hoeveel heb je nu helemaal nodig als je een beetje aan het klussen bent? Stukjes, restjes, vooruit: een stukje van 30x40 cm. Ik vrees dat ik hier een paar vierkante meter vanuit Thessaloniki moet laten bezorgen. Ik heb me gisteren zitten verlekkeren over De Metaalwinkel en hun video op You Tube is voor mij een soort soft porno... :-D

Maar dit alles dus om mijn kleine en zeker niet wereldschokkende problemen te illustreren voor wat betreft de "materiaalkant" van mijn geklooi. Soms zit je ook met een vraag of een klein probleem, dus ik zou het op prijs stellen als ik die hier dan zou mogen plaatsen. Ook op dat gebied moet hier toch veel kennis en ervaring zitten. Ik kwam vorige week al op dat idee. Er lag al een poosje een wat oudere Bosch klopboormachine in een hoek. Klein probleem met het snoer dat na verloop van tijd precies daar waar het steeds maar weer moet buigen, net binnen de handgreep de geest geeft. Toch dat ding maar eens repareren. Kap eraf, snoer een stukkie inkorten en klaar. Ja, wat dacht je? Sodemietert dat hele klopmechanisme eruit met een veertje en een kogeltje en een niervormig plaatje. Dan zie je pas hoe vodderig dat eigenlijk is, maar dit terzijde. Ik overal zoeken naar een opengewerkte tekening van zo'n ding, maar niks.
Dat bracht me op het idee om hier eens te vragen of iemand dat al eens aan de hand had gehad en wist hoe dat in elkaar stak. Foto's gemaakt en een heel verhaal opgesteld - nog een heel werk hoor, met het statief en zo :wink: - maar net op het moment dat ik op de knop "Bevestig" wilde drukken, zag ik het. Hij werkt weer als een zonnetje, voorzien van vers vet.

-------------------------------Afbeelding

Maar zodoende wil ik hier zo nu en dan eens iets vragen - of misschien ook iets melden - en wie weet hebben andere op dit gebied ook wel eens iets te vragen of te melden. Zelf heb ik me na meer dan veertig jaar weer voluit op het maken van speelgoed gestort, wat zo ongeveer het leukste en dankbaarste en meest voldoening gevende handwerk is dat ik kan bedenken. Je kunt je fantasie de vrije loop laten en het precies zo doen als je zelf wilt, ook alles totaal veranderen terwijl je bezig bent. Het is immers geen modelbouw. En... je hebt altijd tevreden klanten. Hoe dat zo gekomen is, dat ik een herintreder op de speelgoedmarkt ben, vertel ik later nog wel eens. Nu heb ik echter een vraag op elektronicagebied, iets waar ik echt de ballen verstand van heb en al helemaal geen ervaring mee.

---------------------------------------------Afbeelding

Ik zou een miniversterker willen hebben - kopen, zelf maken, weet ik veel - die via twee kleine speakertjes muziek kan afspelen van een usb-stick, maar nog liever van zo'n mini sd-kaartje. De stroomvoorziening uiteraard via een gemakkelijk te vervangen batterij(tje). Hoe simpeler, hoe beter. Ik wil namelijk een autoradio simuleren. Volumecontrole hoeft niet eens; alleen aan en uit met een vast ingesteld volume is voldoende. Haast heeft het niet: ik heb nog maanden want voorlopig ben ik nog met andere leuke dingen bezig.
Heeft iemand daar een idee over? Zijn daar printplaatjes van? Aanpassen, fijn solderen, dat lukt me allemaal wel en een eerste printje verknoeien, vind ik ook niet erg.
Omnia transit sed navigare necesse est


Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Klussen en klooien

Bericht door Bob R.I.P. »

Conrad?

mvg
Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

v+d
Berichten: 6045
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Klussen en klooien

Bericht door v+d »

Dat is een goeie van Bob, je moet alleen even kijken of Conrad ook naar Griekenland levert.
Een uitgebreide catalogus vindt je onder WWW.Conrad.com of nl. of de.
Klussen is in Nederland ook niet zo populair meer geloof ik, bij de Gamma staat steeds meer spul om je huis of tuin in te richten.
In Frankrijk en Spanje heb je nog prachtige grote kluswinkels, een feest om eens door te sjokken :)

Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Klussen en klooien

Bericht door Bob R.I.P. »

Ooit zat hier in de Langedijk een doe het zelf winkel. Daar kon je nog na een uitgebreide discussie een onsje spijkers kopen. Alles had hij in huis, behalve kozijnen. Zelfs de aannemers, en dan vooral de bijklussers kochten bij hem. Een nieuwbouw en een nieuwe eigenaar die het niet begreep was de nekslag. Nu hebben we wel de grootste Karweiwinkel van Nederland, maar ga niet klussen op zondag. Even een plankje of een paar schroeven halen gaat niet. Op zondag zult gij niet op uw duim slaan. Maar zoals v+d al aangaf heel veel spul, kant en klaar voor huis en tuin.
Theo vraagt in principe iets heel simpel. Ik ben bang dat dat er niet meer is. Het moet allemaal groot en bombastisch zijn.
Als ik het goed begrijp moet het een eenvoudig stereo versterkertje zijn die een geheugen kaartje en/of een usb stickie met muziek kan uitlezen. Theo verbeter me als ik fout zit.

mvg
Bob
Laatst gewijzigd door Bob R.I.P. op 30 okt 2013 16:58, 1 keer totaal gewijzigd.
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Ja, dat moet het exact wezen, Bob. :-D
Stereo hoeft nog niet eens; gewoon iets dat de muziek afspeelt die ik op een geheugenkaartje heb gezet.
Wel simpel, met een batterijtje. Geen voeding met een adapter of zo. Mooi weg te werken: usb slotje en een knoppie aan/uit, meer niet.
Ik zie dat Conrad ook naar Griekenland levert, dus daar zal ik mijn licht eens opsteken.
Omnia transit sed navigare necesse est

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Al geregeld. Mooie inbouwmodule met alles erop en eraan:
  • - Support outside signal switch directly
   - Support USB/SD/AUX/FM Switch automatically
   - FM: 87~108MHz
   - With MP3 decode chipset inside
   - Support up to 8GB USB, SD, MMC card playing
   - Support USB/SD card switch, prev, next, volume control, play/pause, stop, repeat etc.
   - Support FAT16 & FAT32 file system
   - Support MP1 layer3, MP2 Layer3, MP3 Layer3 version
   - Supports 32~320KBps rates mp3 files
   - Support date, time display and lyric in-phase
   - Working voltage: 3.7V
   - Comes with Remote controller (1 x CR2025 battery, included)
Afmetingen 8.5 cm x 6.5 cm x 5.1 cm en een gewicht van 60 gram.
En dat alles voor 10 euro en gratis verzending. :roll:
Omnia transit sed navigare necesse est

Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Klussen en klooien

Bericht door Bob R.I.P. »

En je was al aan het sparen. :? Kan je een cat.nr. geven? Lijkt mij een heel leuk gevalletje.

Mvg
Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Niet van Conrad - daar kon ik niet direct vinden wat ik zocht.
Voor dat tientje komt het helemaal uit Hong Kong. Zie HIER.
Ik heb er gelijk maar twee besteld... :roll:
Omnia transit sed navigare necesse est

Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Klussen en klooien

Bericht door Bob R.I.P. »

Ik had al gezocht bij Conrad kon het uiteraard niet vinden. Graag een recensie als je de apparaten ontvangen hebt.

Mvg

Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Ruud (R.I.P.)

Re: Klussen en klooien

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy Bob,
Hier kan je wat recensies lezen;

http://club.dx.com/reviews/text/57557Plaats reactie