Pagina 1 van 4

Meteorenregen

Geplaatst: 01 apr 2016 22:26
door C.Donner
vanavond om ongeveer 11.20 een kleine meteooregen boven de noordzee en waddenzee, bij goed zicht dan. bron Eng. Canal Service inf.
groets cornelis.

Re: meteooregen

Geplaatst: 02 apr 2016 12:08
door C.Donner
wie heeft buiten gekeken ? eerlijk zeggen....... :)

Re: meteooregen

Geplaatst: 02 apr 2016 21:06
door jdbvos
Ik !
Ik liep met de honden een rondje, en heb geprobeerd iets te zien.
Hier (Groningen) was het te heiig; alleen Jupiter was te zien, verder naxkommanada.... :roll:

Re: meteooregen

Geplaatst: 02 apr 2016 22:29
door C.Donner
beste jdbvos : dat klopt, jupiter en heel vaag pluto..... dat gebeurd altijd na eind maart....

Re: meteooregen

Geplaatst: 03 apr 2016 01:30
door Harry G. Hogeboom
wie heeft buiten gekeken ? eerlijk zeggen
Ik heb buiten gekeken, maar het is hier rotweer en ik heb niks gezien in de richting van de Noordzee en de Waddenzee :roll:

Re: meteooregen

Geplaatst: 03 apr 2016 08:34
door Theo Horsten (R.I.P.)
Cornelis schreef:jupiter en heel vaag pluto.
Pluto? Zonder supertelescoop? :wink:

Re: meteooregen

Geplaatst: 03 apr 2016 10:06
door ferryvaneeuwen
Jupiter is op 2 en 3 april goed zichtbaar. Met een eenvoudige verrekijker met statief zijn nu zelfs zijn manen goed te zien. Dus komaan, pak beet, uit die luie stoel, achter die TV vandaan, allemaal naar buiten, geen smoesjes en nu niet langer getreuzeld....... :-D

Re: meteooregen

Geplaatst: 03 apr 2016 10:42
door Theo Horsten (R.I.P.)
Ook zonder statief zie je in elke tijd van het jaar bij donkere nacht en heldere hemel met een gewone 7x50 kijker toch altijd wel twee manen van Jupiter.
Wie wat meer wil zien en toch niet te veel geld wil besteden, zou de Bresser telescoop aan kunnen schaffen die Lidl met de regelmaat van een klok te koop heeft. Kost dan iets van 70 of 75 euro tegen rond de 90 euro gewoon in een andere winkel en is het geld echt waard. Hij is ook telkens weer snel uitverkocht.
    • Afbeelding
Maar ook die ziet Pluto niet, hoor. :wink:

Re: meteooregen

Geplaatst: 03 apr 2016 11:49
door ferryvaneeuwen
Vorig jaar scheerde de New Horizons dicht langs Pluto en maakte tijdens de passage wonderschone foto's van deze ijzige planeet. Het was een bijzondere ontdekking dat een deel van het oppervlak "bladed" was. Die term vind ik moeilijk te vertalen want het is niet geblad(d)erd (blistered) of gerimpeld (wrinkled). Of is het bladerig/geschilferd zoals bladerdeeg, ook wel feuillet├ędeeg genoemd. Ik reken op je Theo..... :wink:

Re: meteooregen

Geplaatst: 03 apr 2016 12:36
door Theo Horsten (R.I.P.)
"bladed"
Dat noemen we in het Nederlands "geschoept", een woord dat je tevergeefs in Van Dale zult zoeken. Die kent alleen "schoepen" als werkwoord in de Brabantse betekenis van het woord: jatten, pikken, stelen. Van Dale zegt dat het bargoens is, maar in Brabant - althans in Eindhoven - was het een heel normaal woord.

"Schoepen", een geschoept oppervlak, kom je tegen in de kristalindustrie, maar ook bij auto- en vooral motorbanden - "geschoepte terreinbanden" - en bij meubels: "tafel met geschoept blad".