Milieu: Sea Blind - The Price of Shipping Our Stuff - 2Doc

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
OLAU-fan
Berichten: 387
Lid geworden op: 11 sep 2006 19:33
Locatie: Fryslân

Milieu: Sea Blind - The Price of Shipping Our Stuff - 2Doc

Bericht door OLAU-fan »

Afgelopen avond was er bij de VPRO een documentaire over de relatief grote bijdragen aan de mondiale vervuiling door de scheepvaart met residuale stookolie. De documentaire belichtte de problematiek, het economische spanningsveld om te overleven als reder en mogelijke oplossingen.

Inleiding vanuit het artikel:
Negentig procent van wat we kopen komt aan per schip. En dat terwijl de scheepvaart een van de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld is.

Bernice Notenboom maakte de documentaire Sea Blind nadat ze op een skireis geconfronteerd werd met de verwoestende invloed van roet die schepen uitstoten. Roet is een sterk broeikasgas en houdt uv-straling vast waardoor de aarde opwarmt. Bovendien smelt ijs als er roet op belandt.

Door het smelten van de ijskappen zijn er nieuwe, kortere vaarroutes ontstaan voor de scheepvaart. Dat is voordeliger – acht dagen minder reizen kan al zo'n 90.000 euro per trip besparen – maar niet voor het ijs.

De link naar de VPRO en de uitzending: http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2016/seablind.html
Plaats reactie