KPM

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
jack

ms Waingapu kpm

Bericht door jack »

Mijne Heren,
Mijn vader was Hwtk op de m.s."Waingapu"van de KPM in de jaren '50 en als kind ging ik in de vacanties mee naar Bali-Lombok-Flores-Timor prachtige tijd was het.Zou graag een foto van dit schip terug willen zien.
alvast heel hartelijk dank
jack
:D


Gebruikersavatar
Gerrit
Berichten: 3372
Lid geworden op: 21 jul 2004 23:23
Locatie: IJmuiden

Bericht door Gerrit »

Hallo Jack, ik heb z'n idee dat dit hem is.

Afbeelding
Groetjes Gerrit.

Jack

ms Waingapu

Bericht door Jack »

Beste Gerrit,
Hartelijk dank voor de foto.
groetjes
Jack :D

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo Jack,
Lijkt me een hele mooie jeugdervaring.
Woonden jullie in de Oost, of vloog je er met b.v. de "Uiver" naar toe?
All the best
Jos

Jack

Bericht door Jack »

Hallo Jos,
We woonden in Surabaja (Oost-Java) de Kpm had daar zijn haven en van deze haven uit gingen er diverse lijndiensten naar andere handelsplaatsen. Sommige plaatsen hadden niet eens een haven.Vanuit de baai werden de goederen met kleine houten schepen aan de wal gebracht.

Groetjes,
Jack

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo Jack,
Op Scheepspraat staat een link naar een stukje KPM-verleden.
Willem Visser heeft zijn vingers blauw getikt en ik heb het aangevuld met foto's.
All the best
Jos

http://www.scheepspraat.nl/kpm1.htm

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Jack, ik heb diezelfde lijn met de Waiwerang gevaren, langs de Kleine Soenda. Op Nautiek vroeg ik me af welk nummer dat was, ik meen lijn 52. Je kunt daar ook nog een paar foto's zien, in het topic over koeien varen.

Na Surabaya was er geen enkele haven meer en deed je alles op de rede. Met prauwen, maar vaak ook met je eigen laadboten. Voor vee, werd er dan een groot plankier over twee laadboten gelegd waarna je ze met de eigen motorboot sleepte. Op een paar plaatsen werd er vanaf het strand geladen en gelost. Normaal voer je 's nachts, kwam 's morgens bij daglicht ergens ten anker en ging 's avonds voor donker weer weg. Maar ik herinner me ook dat we een keer 's nachts moesten laden en lossen, waarom weet ik niet meer. Toen zat de tweede stuurman op het strand en hield bij het licht van zo'n enorme, felle petroleumlamp - die hadden een speciale naam - de administratie bij.

Ook lagen we ergens voor op twee ankers en achter met trossen aan de bomen vast.

Het was jammer dat het er op het laatst zo'n kolerezooi was, voor mij reden om voortijdig weg te gaan want het was een prachtig bedrijf. Ik was 22 jaar en zag geen reden om nog langer in die toestanden te zitten. Ik verbrak mijn contract en betaalde een forse schadevergoeding. Had ik nog heel even gewacht tot ze met de hele handel Indonesië uit werden gegooid, dan had ik geld toe gekregen! Maar ja, als je alles van tevoren wist... :)

jack

Waingapoe

Bericht door jack »

Hallo Rob,
Bedankt voor je info over de KPM en ziin schepen.ik ben nu een beetje wijzer geworden.Wij zijn in 1957 vertrokken uit de Oost en met de ss Plancius(KPM) van Surabaya naar Jakarta gevaren, daarna met de ms Oranje voorgoed naar Nederland.Mijn vader heeft nog door gevaren op en rond Nederlands Nieuw-Guinea tot zijn pensioen en vond dat 40 dienstjaren welletjes voor hem was en dan kon hij meer aandacht schenken aan zijn gezin zei die altijd.

MVG,
Jack

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Musi

Bericht door ferryvaneeuwen »

Ik zoek foto('s) van de KPM-er 'Musi'. Ik neem aan dat er zoals gebruikelijk hier en daar nog wel wat ligt.... Bij voorbaat mijn dank.

Ferry

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo Ferry,
Prachtig scheepje!
All the best
Jos

Afbeelding


Afbeelding

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Musi

Bericht door ferryvaneeuwen »

Hallo Jos,

Hartelijk bedankt voor de quick-service! Ik krijg tweede Pinksterdag een collega ex-sparks op bezoek die op dit inderdaad mooie scheepje gevaren heeft. Normaliter ging je direct van school voor drie jaar naar de oost, zoals hij. Dat is behoorlijk traumatisch schijnbaar want hij sindsdien eet hij geen aardappels meer, maar uitsluitend rijst. Zelf ben ik na school per ongeluk in de westerse vaart terechtgekomen, hoewel ik wel in de oost gevaren heb maar geen "lokale" vaart. Ik had van alle schepen waarop hij gevaren heeft foto's behalve van de Musi!

Het menu dat ik voor hem klaarmaak luidt als volgt:
-Sajor Lodèh
-Rendang van lamsvlees
-Tumis Boontjes
-Sambal Goreng Telor
-Sateh Kambing
-Nasi Goreng Krimpen
-Toevoegingen: Atjar Tjampoer, Rawit, Sambal Rawit, Sambal Oelek, Pisang Goreng, Katjang Goreng, Seroendeng, Kroepoek, Gemengde Groenten in Zuur

Tjee, dat zijn maar zestien dingen terwijl het er eigenlijk twintig moeten zijn. Nou ja, we doen het er maar mee........;-)

Ferry

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy Ferry,
Ik zag dat je er geen Frikadel goreng,Ajam goreng/pedis ,Daging Smoor en Ikan asin toemis,Ketoprak,Gado Gado,Telor Bali er bij had maar dat geeft niks, met hetgeen jij gaat maken, kom ik graag langs. :wink: Ik denk dat het best zal smaken en met een memory aan Tempo Doeloe moet dat lukken; sami sembah nuwun,selamat makan :!: :!: :!:
groetjes ruud

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Tempoe Doeloe

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Hallo Ruud & Ferry Sobat Kras! (Dat was m'n ouwuh maat Jan uit Indonesie, maar het is Pinksteren DUS hebben jullie mazzel!) :wink:

Als ik die Menukaart zie en het woord Makan! dan ben ik helemaal van streek, hebben jullie met Bertus samengespannen om Jan Kazen in den Vreemde, langzaam maar zeker de kali in te drijven met DIT soort psychologische oorlogvoering over "dromen van weleer??"

Eet smakelijk Ferry en een goeie tijd :wink:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Gebruikersavatar
Compass
Berichten: 3055
Lid geworden op: 22 jul 2004 11:11
Locatie: Groningen

Bericht door Compass »

Hallo Harry,

Getverde.. , da's nou al de tweede keer vandaag dat ik mijn goede bedoelingen moet bezuren :)
Ik zal het echt nooit weer doen :cry:

Maar ik kan er wel begrip voor opbrengen want voor een rijsttafel mogen ze mij óók wakker maken.

Hallo Ruud,

Wat ik nog mis en eigenlijk ook nooit bij de Chinees-Indische restaurants tegenkom is Ikan Teri; van die kleine gefrituurde visjes formaat "Gupje" maar is bij de betere toko wél te koop.
Dit kwam bij een oud marineman vandaan en die weten het over het algemeen vrij goed .. (understatement)

Groetjes,
Bert de Boer

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy Bert,
Ja die kleine gedroogde visjes doen het altijd goed, maar zoals jij al memoreerde, er zit weinig "IKAN" bij de "gewone" Chinees-Indische restaurants, en zo heb ik het altijd geleerd, dat er vis bij hoort, in welke vorm dan ook;tenslotte wordt er ook veel trassi gebruikt in de receptuur.
Kunnen ze mij ook voor wakker maken hoor :!: maar niet meer om er één te maken, want dan ben je toch minimaal 2 dagen bezig, en tegen die tijd sterf ik nu van de honger. :wink:
Spécial voor Harry, hier alvast een voorproefje:
Afbeelding
en Bert's Ikan Tri.
Afbeelding
groetjes ruud.

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Slamat Makan

Bericht door ferryvaneeuwen »

Hallo Harry,

Bedankt voor de goede wensen. Een eenvoudige doch voedzame maaltijd zou de Heer Bommel zeggen. Bert bracht me trouwens nog op een goed idee. Bedankt! Ikan Teri die ik nota bene in huis heb maar niet heb genoemd! Zal wel door de Heinekuh komen! Ik heb zelfs twee soorten die ik af en toe insla, met nog een aantal andere spullen, bij Oriental, die Chinese toko op dat drijvende restaurant Ocean Paradise dat ligt afgemeerd aan de Parkkadé in Rotterdam. Even een foto van deze bijgerechten. Het is duidelijk te zien dat die dingen links in het bakje nog bewegen, zo vers is het.

Afbeelding

Deze toko heeft in hoofdzaak Chinese spullen, maar ook een uitgebreide Indische en Japanse afdeling. Ik maak nogal eens Sushi en daar hebben ze alle benodigdheden: Nori, Wasabi, Mitsukan rijstazijn en uiteraard Kikkoman Soy Sauce. Aaaaaah, so deska?

FerryPlaats reactie