verse broodjes
Re: verse broodjes
Dick,
Het zal wel aan het soort meel liggen. Ik herinner mij dat mijn nu wijlen vader en bakker van beroep aan het meel kon "voelen" hoeveel vet er bij een deeg moest. Dat voelde hij gewoon. Hoe weet ik ook niet maar zo was het wel.
Misschien weet een bakker op dit forum er meer van.
gr. Martin
Het zal wel aan het soort meel liggen. Ik herinner mij dat mijn nu wijlen vader en bakker van beroep aan het meel kon "voelen" hoeveel vet er bij een deeg moest. Dat voelde hij gewoon. Hoe weet ik ook niet maar zo was het wel.
Misschien weet een bakker op dit forum er meer van.
gr. Martin
Re: verse broodjes
Hallo Martin e.a.
Ik zag op de site van Marcel een eenvoudige manier van wafels bakken, een oud ijzer op een gasbrander heet maken.
Of dat zo eenvoudig is weet ik niet, maar oefening baart kunst.
Ik heb nog zo'n oud ijzer, in Ostfriesland noemt men dit Neejohrs iezen, in Drenthe noemde men dat volgens mij Knieperties iezer.
Tegenwoordig heeft iedereen de elektrische vorm van dit gereedschap.
Hieronder een paar plaatjes. Hier de binnenkant van het ijzer.
De gravuren in het ijzer zijn in spiegelbeeld gevormd Hieronder heb ik de foto's even gespiegeld. Op deze foto ziet men het jaartal 1765 Hier volgt nog een klein recept.
Basisrecept:
500 g meel
200 g boter
1/4 l heet water
4 eieren
250 g kluntje, kandij (is buiten Ostfriesland slecht verkrijgbaar, normale suiker gaat ook)
2 TL Kaneel (kardemom)
1 TL Anijs
De Kluntjes (of suiker) in heet water oplossen en daarna of laten koelen.
De boter in een pan langzaam tot smelten brengen, en af laten koelen.
Daarna de boter romig roeren en de eieren, suikerwater, specerijen en meel toevoegen.
Het deeg over nacht laten rusten.
Daarna het deeg met water verdunnen zodat het mooi vloebaar is.
Met een eetlepel het deeg op het hete wafelijzer scheppen en mooi bruin bakken.
Daarna de gebakken wafel onmiddellijk trechtervormig oprollen, ze worden geweldig bros.
De rolletjes worden bewaard in een oude melkbus of een blikken trommel.
Vanaf nieuwjaar worden ze bij een kopje thee geserveerd.
Als er "hoog bezoek" komt, worden de rolletjes met slagroom gevuld.
Groeten, Hans.
Ik zag op de site van Marcel een eenvoudige manier van wafels bakken, een oud ijzer op een gasbrander heet maken.
Of dat zo eenvoudig is weet ik niet, maar oefening baart kunst.
Ik heb nog zo'n oud ijzer, in Ostfriesland noemt men dit Neejohrs iezen, in Drenthe noemde men dat volgens mij Knieperties iezer.
Tegenwoordig heeft iedereen de elektrische vorm van dit gereedschap.
Hieronder een paar plaatjes. Hier de binnenkant van het ijzer.
De gravuren in het ijzer zijn in spiegelbeeld gevormd Hieronder heb ik de foto's even gespiegeld. Op deze foto ziet men het jaartal 1765 Hier volgt nog een klein recept.
Basisrecept:
500 g meel
200 g boter
1/4 l heet water
4 eieren
250 g kluntje, kandij (is buiten Ostfriesland slecht verkrijgbaar, normale suiker gaat ook)
2 TL Kaneel (kardemom)
1 TL Anijs
De Kluntjes (of suiker) in heet water oplossen en daarna of laten koelen.
De boter in een pan langzaam tot smelten brengen, en af laten koelen.
Daarna de boter romig roeren en de eieren, suikerwater, specerijen en meel toevoegen.
Het deeg over nacht laten rusten.
Daarna het deeg met water verdunnen zodat het mooi vloebaar is.
Met een eetlepel het deeg op het hete wafelijzer scheppen en mooi bruin bakken.
Daarna de gebakken wafel onmiddellijk trechtervormig oprollen, ze worden geweldig bros.
De rolletjes worden bewaard in een oude melkbus of een blikken trommel.
Vanaf nieuwjaar worden ze bij een kopje thee geserveerd.
Als er "hoog bezoek" komt, worden de rolletjes met slagroom gevuld.
Groeten, Hans.
Re: verse broodjes
Hans,
Je recept opgeslagen in mijn recepten schrift. Zal het tezijnertijd eens uitproberen of het lukt.
Lijkt mij wel lekker eigen gemaakte rolletjes in een melkbus.
Bij de Lidl werd al weer kerstbrood verkocht hoewel het pas october is. Dus dacht ik gelijk maar hier een recept van een echte Weihnachtsstol uit eigen oven en zelf gekneed.
Men neme:
350 gr bloem, 5 gr zout, 25 gr basterdsuiker, geraspte citroenschil, 1 ei, 25 gr verse gist (of 12 gr droge gist), 1,25 dl melk, 75 gr boter (margarine), 150 gr kreneten, 150 gr rozijnen, 25 gr sukade, 25 gr oranjesnippers, 75 gr amandelpers (spijs), 50 gr boter (om te bestrijken), poedersuiker.
Maak van de bloem, zout, basterdsuiker, citroenschil, ei, gist, lauwe melk en gesmolten boter een soepel deegje. 45 min laten rijzen op een warme, vochtige en tochtvrije plaats. Daarna de krenten, rozijnen, sukade en oranjesnippers erdoor kneden en van het geheel een dikke rond plak maken. Vervolgens op een ingevet bakblik leggen, de rol amandelspijs in het midden leggen en het deeg omslaan en wel zo dat het omgeslagen gedeelte iets kleiner is als het onderste. Het deeg met boter bestrijken en opnieuw laten rijzen gedurende 45 min.
Het bakblik in de hete oven (220 graden) plaatsen en het brood gaar en bruin laten worden (ca 30 min.) Af laten koelen op een rooster en intussen bestrijken met boter en met gezeefde poedersuiker bestrooien.
Groeten en bak ze
Martin
Je recept opgeslagen in mijn recepten schrift. Zal het tezijnertijd eens uitproberen of het lukt.
Lijkt mij wel lekker eigen gemaakte rolletjes in een melkbus.
Bij de Lidl werd al weer kerstbrood verkocht hoewel het pas october is. Dus dacht ik gelijk maar hier een recept van een echte Weihnachtsstol uit eigen oven en zelf gekneed.
Men neme:
350 gr bloem, 5 gr zout, 25 gr basterdsuiker, geraspte citroenschil, 1 ei, 25 gr verse gist (of 12 gr droge gist), 1,25 dl melk, 75 gr boter (margarine), 150 gr kreneten, 150 gr rozijnen, 25 gr sukade, 25 gr oranjesnippers, 75 gr amandelpers (spijs), 50 gr boter (om te bestrijken), poedersuiker.
Maak van de bloem, zout, basterdsuiker, citroenschil, ei, gist, lauwe melk en gesmolten boter een soepel deegje. 45 min laten rijzen op een warme, vochtige en tochtvrije plaats. Daarna de krenten, rozijnen, sukade en oranjesnippers erdoor kneden en van het geheel een dikke rond plak maken. Vervolgens op een ingevet bakblik leggen, de rol amandelspijs in het midden leggen en het deeg omslaan en wel zo dat het omgeslagen gedeelte iets kleiner is als het onderste. Het deeg met boter bestrijken en opnieuw laten rijzen gedurende 45 min.
Het bakblik in de hete oven (220 graden) plaatsen en het brood gaar en bruin laten worden (ca 30 min.) Af laten koelen op een rooster en intussen bestrijken met boter en met gezeefde poedersuiker bestrooien.
Groeten en bak ze
Martin
Re: verse broodjes
@ovenbouwers
Vanmorgen de eerste keer een echt, weliswaar klein, houtvuurtje aangelegd van sprokkelhout in de oven. Met de bedoeling om de stenen langzaam aan te harden.
De temperatuur was na het doven van het vuur ongeveer 40 graden. De kaarsjes staan er natuurlijk nog steeds, om de basistemperatuur van een 20 graden, op peil te houden. De bedoeling is om morgen weer een klein vuurtje maken. En zo langzamerhand het hele geval te wennen aan hogere temperaturen.
De buitentemperatuur was overigens vanochtend min 2 graden. Een beetje vorst dus.
Groeten uit Hamina
Martin
Vanmorgen de eerste keer een echt, weliswaar klein, houtvuurtje aangelegd van sprokkelhout in de oven. Met de bedoeling om de stenen langzaam aan te harden.
De temperatuur was na het doven van het vuur ongeveer 40 graden. De kaarsjes staan er natuurlijk nog steeds, om de basistemperatuur van een 20 graden, op peil te houden. De bedoeling is om morgen weer een klein vuurtje maken. En zo langzamerhand het hele geval te wennen aan hogere temperaturen.
De buitentemperatuur was overigens vanochtend min 2 graden. Een beetje vorst dus.
Groeten uit Hamina
Martin
Re: verse broodjes
Hans & all,
Marcel berichtte mij dat hij zijn sites aangepast heeft wat betreft de ijzers.
Hij schreef:"Ik heb op Kombuispraat naar dat speciaal wafelijzer gekeken. Het is een oud en zeer mooi ijzer. Waarschijnlijk kan je het gebruiken om hoortjes mee te bakken voor ijsjes. Ik heb dat ooit gezien in Hongarije."
Hieronder de links naar zijn wafelbakkerij.
De ijzers
http://www.houtoven.op-het-web.be/?Wafe ... uur_ijzers
Frituurwafels bakken
http://www.houtoven.op-het-web.be/?Wafe ... uur_wafels_...
groeten
Martin
Marcel berichtte mij dat hij zijn sites aangepast heeft wat betreft de ijzers.
Hij schreef:"Ik heb op Kombuispraat naar dat speciaal wafelijzer gekeken. Het is een oud en zeer mooi ijzer. Waarschijnlijk kan je het gebruiken om hoortjes mee te bakken voor ijsjes. Ik heb dat ooit gezien in Hongarije."
Hieronder de links naar zijn wafelbakkerij.
De ijzers
http://www.houtoven.op-het-web.be/?Wafe ... uur_ijzers
Frituurwafels bakken
http://www.houtoven.op-het-web.be/?Wafe ... uur_wafels_...
groeten
Martin
Re: verse broodjes
@broodovenbouwers en -bakkers
Kreeg van een koopvaardij-medestrijder een tip en heb nu als proef de reportage van het bouwen van een ouderwetse broodoven op het net gezet. De link is hieronder.
http://issuu.com/martinhendriks/docs/ee ... _broodoven
all the best en warme broodjes
Martin
Kreeg van een koopvaardij-medestrijder een tip en heb nu als proef de reportage van het bouwen van een ouderwetse broodoven op het net gezet. De link is hieronder.
http://issuu.com/martinhendriks/docs/ee ... _broodoven
all the best en warme broodjes
Martin
Re: verse broodjes
Heel mooi, Martin.
Voor de geinteresseerden: ga voor gemakkelijk lezen wel even linksboven naar "full screen".
Voor de geinteresseerden: ga voor gemakkelijk lezen wel even linksboven naar "full screen".
Re: verse broodjes
Meestertje,
Bedankt voor de tip. Ja 50 + daar begint de schaal mee. Ik had de thermometer enige weken geleden al eens een keer uitgeprobeerd in de sauna en daar werkte hij wel natuurlijk. Maar ik zal hem weghalen.
Tussen haakjes zojuist het eerste broodje gebakken, een probeersel, en het zag er goed uit. Ook de smaak was goed en het knapperige korstje nog beter. Het was een "duindoornbrood" dus zaadjes van dat plantje er door verwerkt. Verder tarwe, graham en tatarmeel. Wat gist, zeezout en olijfolie. De temperatuur van de oven was 220 graden toen ik de bol er in schoof en inderdaad de warmte liep razendsnel terug naar 150 graden. En daar bleef ie dan op staan. ´Gehele baktijd 35 minuten (normaal in een electrische oven 25 min.)
OK dat was het dan. Bedankt voor de goede recensie.
Martin
.
Bedankt voor de tip. Ja 50 + daar begint de schaal mee. Ik had de thermometer enige weken geleden al eens een keer uitgeprobeerd in de sauna en daar werkte hij wel natuurlijk. Maar ik zal hem weghalen.
Tussen haakjes zojuist het eerste broodje gebakken, een probeersel, en het zag er goed uit. Ook de smaak was goed en het knapperige korstje nog beter. Het was een "duindoornbrood" dus zaadjes van dat plantje er door verwerkt. Verder tarwe, graham en tatarmeel. Wat gist, zeezout en olijfolie. De temperatuur van de oven was 220 graden toen ik de bol er in schoof en inderdaad de warmte liep razendsnel terug naar 150 graden. En daar bleef ie dan op staan. ´Gehele baktijd 35 minuten (normaal in een electrische oven 25 min.)
OK dat was het dan. Bedankt voor de goede recensie.
Martin
.
- Bijlagen
-
- de eerste-duindoornbrood
- PA210003.JPG (264.7 KiB) 5392 keer bekeken
-
- Berichten: 503
- Lid geworden op: 29 jan 2010 21:08