Griekenland

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
pythagoras
Berichten: 113
Lid geworden op: 09 feb 2005 08:54
Locatie: Greece

Re: Griekenland

Bericht door pythagoras »

Sinds 2009 is de belasting op alcoholische dranken met maar liefst 125 procent verhoogd


Ik weet niet of dit de enige reden is dat de alcohol consumptie is terug gelopen
---- De woeker prijzen die verlangt worden in de toeristen gebieden zijn ongehoord
Cocktail € 10,00
Bier € 7,00
Nes café € 4,50

Mede door de regel matig uitvoering van alcohol controles door de politie
bij bestuurders van auto’s en brommers
Is het alcohol gebruik bij de lokale bevolking en toeristen sterk afgenomen
De laatste jaren wordt hier
op het eiland veel politie ingezet van het vasteland
en die kent niemand dus iedereen wordt gepakt zonder pardon

Wat is Illegale handel

Een melkveehouder drinkt gratis melk van zijn koeien
Een agrariër eet gratis zijn aardappels en groente
Een varkenshouder slacht een Varken voor eigen gebruik

De wijnboer verkoopt een groot deel van zijn druiven aan de wijnfabriek
een klein gedeelte houd hij zelf
Mensen met een klein grondstukje bouwen zelf wat aan voor eigen gebruik

Van deze kleinere hoeveelheden wordt dan huis wijn gemaakt( die meestal niet smaakt)
Het pres afval wordt gebruikt om tsipouro of zoals hier Souma (beide hoog procentig)
te stoken voor eigen gebruik in familie kring
En geloof mij dat dit gezellig is voor het open vuur met vrienden verhalen te vertellen
over de tijd dat geluk nog gewoon was

Olijven

Trots de regen de laatste weken hebben we dan gelukkig van onze 40 olijf bomen
de olijven kunnen plukken gelukkig zijn het kleinere goed bereikbare bomen
Ik vind dit ondanks dat zwaar werk

Na het plukken wordt dan alles in zakken afgevoerd naar de fabriek waar de olijven
geperst worden.
Van elke 100 kg olijf olie moet ik 14 kg afgeven voor het persen
Voor de overige 86 kg olie krijg ik € 1,40 per kg totaal € 120,00 als ik die zou verkopen
aan de cooperatie
Als ik die 14 kg olijfolie ook zelf wil behouden moet ik € 45,00 betalen

Alleen al om dit te kunnen verwerken heb je dan toch wel zo een zelf gestookt glaasje SOUMA
verdient

Er is in het dorp waar ik woon wel een officieel aangemelde Souma stokerij
en deze staat uiteraard ook onder controle van politie en belastingdienst


CompuAddict
Berichten: 29
Lid geworden op: 05 nov 2011 14:21
Locatie: Apeldoorn

Re: Griekenland

Bericht door CompuAddict »

In Griekenland is een ex-minister van Financiën in opspraak gekomen over een schandaal rond de Lagarde-lijst. Deze lijst bevat namen van Grieken die flink gespekte bankrekeningen in Zwitserland hebben.

De Lagarde-lijst was eerder al het voorwerp van een schandaal. Huidig minister van Financiën Yiannis Stournaras herinnerde zich dat Christine Lagarde in 2010 een lijst met namen van rekeninghouders bij het HSBC-filiaal in Genève naar haar toenmalige ambtsgenoot Georgos Papakonstantinou had gestuurd. Hij wilde de lijst gebruiken om na te gaan of de mensen die er op stonden misschien belastingen hadden ontdoken. De lijst bleek zoek, en toen hij uiteindelijk opdook, was men niet meer zeker of er mee was geknoeid. De politieke wereld weigerde de lijst met namen in de openbaarheid te brengen. Toen onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis dat wel deed, werd hij onmiddellijk aangehouden, zoals De Wereld Morgen al eerder berichtte. Het leverde Vaxevanis een vermelding op als één van de grootste corruptiejagers van 2012 door Transparency International.
Originele lijst

Na het hele circus van de voorbije weken moest Stournaras weer op zoek naar de originele Lagarde-lijst. Dat had heel wat voeten in de aarde, want eerst moest worden besloten wie de lijst in ontvangst kon nemen. Toen dat beslist was, heeft men drie (3!) ambtenaren van het minister van Financiën naar Parijs gestuurd om de USB stick op te halen. Dat was enkele dagen voor Kerst.

Sindsdien hebben twee onderzoeksrechters zich over de lijst gebogen en die naast de lijst gelegd die in het bureau van PASOK-voorzitter (en eveneens ex-minister van Financiën) Evangelos Venizelos meer dan een jaar stof lag te vergaren. Ze vonden heel wat verschillen.
Georgos Papakonstantinou

Het voornaamste verschil was dat er drie rekeningen op de originele lijst staan die toebehoren aan familieleden van ex-minister van Financiën Georgos Papakonstantinou. Die bleken dus geschrapt van de lijst die al langer in Griekse handen was. De verdenking viel meteen op de ex-minister, die als ambtgenoot van Christine Lagarde de lijst persoonlijk in handen had gekregen. Hij zou dus perfect in staat zijn geweest om namen van de lijst te schrappen.

Papakonstantinou was de rechterhand van ex-premier Georgos Papandreou, en was verantwoordelijk voor het opstellen van de eerste leenovereenkomst tussen Griekenland en de trojka en dus als de architect van de eerste golf van besparingspolitiek. Als minister van Financiën heeft hij nooit onderzocht of de mensen die op de lijst stonden, belastingen hadden ontdoken. Even ter herinnering: belastingontduiking is de grootste gesel van Griekenland.

Papankonstantinou ontkent alles, en beweert dat het maar idioot moet zijn geweest om namen van zijn eigen familieleden te schrappen, zeker als zoiets bekend zou worden. Volgens hem probeert men hem er in te luizen.

Hij weet er de Grieken niet mee te overtuigen, maar ook zijn eigen partij niet, want op vrijdagmiddag is hij door PASOK-voorzitter Evangelos Venizelos uit de partij gezet. Venizelos, de opvolger van Papakonstantinou heeft lang beweerd dat hij niet wist waar de lijst zich bevond op zijn kabinet, maar na lang aandringen bij een ondervraging in een parlementaire commissie, bleek hij opeens toch wel te weten dat hij nog ergens een kopie had.
De rol van Evangelos Venizelos

Met de verwijdering van Papakonstantinou uit de PASOK-rangen hoopt Venizelos dat de kwestie snel uit de belangstelling zal verdwijnen. Hij heeft daar alle belang bij, want zijn rol in het behandelen van de lijst, is op zijn minst verdacht. Als minister van Financiën (en bedenker van de zwaarste besparingsmaatregelen die de Griekse maatschappij heeft moeten ondergaan) heeft hij nooit overwogen om de lijst te gebruiken om te zien of de rekeninghouders die er op staan misschien belastingen hebben ontdoken. Voor Venizelos was de lijst een product van diefstal en kon die dus wettelijk niet worden gebruikt. Nochtans deden zijn ambtsgenoten in andere Europese landen dat wel.

Het mag duidelijk zijn dat zowel Papakonstantinou als Venizelos gefaald hebben in de hele kwestie. De voornaamste Griekse oppositiepartij SYRIZA had weken geleden al gevraagd om een parlementaire onderszoekscommissie op te richten om na te gaan of de ex-ministers van Financiën enige blaam trof. De werkzaamheden van deze commissie zijn toevallig vorige week opgeschort, zonder enig resultaat. Bij een stemming in het parlement besloten regeringspartijen PASOK en Nea Dimokratia, bijgestaan door Gouden Dageraad (!) om geen verder onderzoek meer te voeren naar de rol van de twee politici.
Mogelijke regeringscrisis

Zowel Venizelos als Papakonstantinou hoeven zich echter niet al te veel zorgen te maken over mogelijke wettelijke gevolgen van de kwestie. Artikel 86 van de Griekse grondwet bepaalt immers dat ministers niet kunnen worden vervolgd voor mogelijke misdrijven die ze tijdens hun ambtsperiode hebben gepleegd. Architect van dit gewraakte artikel is overigens ... Evangelos Venizelos.

Maar de kwestie kan wel zware gevolgen hebben voor de stabiliteit van de regeringscoalitie. PASOK is alle geloofwaardigheid kwijt en de partij is volledig in verval. Georgos Papakonstantinou was in juni niet meer verkozen als parlementslid, dus de meerderheid in het Parlement komt op dit moment niet in gevaar, maar PASOK lijkt een ongeleid projectiel op dit ogenblik en een implosie van de partij kan de regering Samaras ten val brengen. Venizelos zal alle truken uit de kast moeten halen om geen paniekvoetbal te gaan spelen. Ondertussen hopen de Grieken de het spelletje van generaties corrupte politici stilaan ten einde komt.
Externe links

De Griekse grondwet (in het bijzonder Artikel 86) in het Engels
http://www.hellenicparliament.gr/UserFi ... dce6a27c8/...
Transparency International: corruption fighters
http://www.transparency.org/news/featur ... conviction
Het is nooit te laat voor een mooie kindertijd.

Wim Plukker
Berichten: 507
Lid geworden op: 03 sep 2006 17:02

Re: Griekenland

Bericht door Wim Plukker »

Bronvermelding?
"Beauty is in the eye of the beholder"

CompuAddict
Berichten: 29
Lid geworden op: 05 nov 2011 14:21
Locatie: Apeldoorn

Re: Griekenland

Bericht door CompuAddict »

De Wereld morgen.
Het is nooit te laat voor een mooie kindertijd.

CompuAddict
Berichten: 29
Lid geworden op: 05 nov 2011 14:21
Locatie: Apeldoorn

Re: Griekenland

Bericht door CompuAddict »

DeWereldMorgen.be

De Griekse premier Antonis Samaras sprak op 8 januari tijdens een bezoek aan Angela Merkel optimistisch van een 'halfvol glas'. Hoe cru moet dit geklonken hebben voor de Griekse bevolking, die nog altijd zwaar gebukt gaat onder de opeenstapeling van bezuinigingen, en weinig perspectief heeft op verbetering in de nabije toekomst. Cijfers van Grieks statistiekbureau EL.STAT laten onder andere zien dat meer dan een vijfde van de Grieken in armoede leeft.
Het Employment and Social Developments in Europe 2012 rapport van de Europese Commissie dat eerder deze week gepubliceerd werd, was al behoorlijk somber van toon.
Zo is de werkloosheid in de Europese Unie in decennia niet zo hoog geweest als ze eind 2012 was, namelijk 10,7 procent. Zoals wel te verwachten was, behoort Griekenland tot de groep landen die er het slechtst aan toe zijn in Europa.
Het Griekse bureau voor de statistiek EL.STAT bevestigt nogmaals de barre toestand waarin het land verkeert: extreem hoge werkloosheid, armoede en weinig zicht op verbetering. Integendeel, de Griekse economische, en inmiddels ook humanitaire, crisis lijkt voorlopig nog lang niet ten einde.
Hoewel de Griekse premier Antonis Samaras zich op 8 januari tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog positief uitsprak over de toekomst van Griekenland, hoe kon hij ook anders tegenover zijn 'geldkraan', komt dat met het oog op de recent gepubliceerde cijfers van zowel de Europese Commissie als EL.STAT over als een grote grap.
Meer dan een kwart werkloos

Van de Griekse bevolking tussen de 20 en 64 jaar was in 2011 17,6 procent werkloos, in de drie voorgaande jaren was dit nog respectievelijk 7,6, 9,4 en 12,5 procent.
In drie jaar crisis is de werkloosheid dus met liefst 10 procent toegenomen; een toename die alleen al bijna even groot is als het huidige werkloosheidspercentage in de gehele EU.
In 2012 nam de werkloosheid wederom flink toe, tot aan 24,6 procent in het derde kwartaal van afgelopen jaar. Inmiddels is dit percentage de 25 procent gepasseerd, en zit dus meer dan een kwart van de Grieken werkloos thuis.
Ook het aantal werklozen dat voor lange termijn (een jaar of meer) zonder baan zit, is gegroeid: van 3,2 procent in 2008 tot 13,2 procent in het derde kwartaal van 2012 bij mannen, en van 7,9 procent in 2008 tot 18,6 procent in het derde kwartaal van 2012 bij vrouwen. Dat betekent een forse toename van 10 procent bij mannen, en van 10,7 procent bij vrouwen.
Een vijfde arm
Daarnaast is het met de armoedecijfers in Griekenland slecht gesteld, dit hangt natuurlijk ook samen met de steeds grotere werkloosheid.
Het aantal Grieken dat ten prooi viel aan armoede stond in 2011 op een schokkende 21,4 procent: meer dan een vijfde van de Grieken leefde in 2011 dus onder de armoedegrens. In 2010 was dit 20,1 procent en in 2009 19,7 procent van de bevolking in Griekenland.
Dit alles ondanks dat de armoedegrens tussen 2010 en 2011 verlaagd is van 7.178 naar 6.591 euro per jaar (549,25 euro per maand): hoewel er dus een lager inkomen nodig is om als 'arm' te worden bestempeld, zijn er steeds meer Grieken die in die categorie vallen.
De armoedecijfers uit het EL.STAT rapport gaan maar tot aan 2011, maar gezien de nog steeds aanhoudende stijging van de werkloosheid én de extra bezuinigingen die in 2012 zijn doorgevoerd, kan redelijk veilig worden aangenomen dat de armoede in het afgelopen jaar nog meer toegenomen is.

Het Griekse glas lijkt voorlopig dus eerder halfleeg dan halfvol te zijn.
Externe links

Rapport EL.STAT
http://www.statistics.gr/portal/page/po ... nt/LivingC...
Het is nooit te laat voor een mooie kindertijd.

pythagoras
Berichten: 113
Lid geworden op: 09 feb 2005 08:54
Locatie: Greece

Re: Griekenland

Bericht door pythagoras »

Na dagen met zware regenval was het Zaterdag avond dan
in Ireon (samos) goed raak
Een gewekdige water en aarde massa kwam uit de bergwand
het dorp binnengedondert
Verschillende Autos, containers en andre obstakels werden in de zee gespoeld


hieronder een paar video opnames

http://www.youtube.com/watch?v=8voNw9dZYuc
http://www.youtube.com/watch?v=LZJffbvz ... tg&index=3
http://www.youtube.com/watch?v=UvZUhexB ... aJQ5Rsxvtg
http://www.youtube.com/watch?v=-WUzIboq ... tg&index=1

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Griekenland

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Wie doet ze dit na?

De ferry naar het eiland Kimolos, in de Cycladen. Een eilandje van niks. Nog geen 1000 inwoners.
Maar ook zo'n eilandje moet bediend worden.
Kijk eens naar de volgende video.
Dat was vandaag veertien dagen geleden, maandag 25 maart, de Griekse nationale feestdag.
Het was slecht weer, dat wil zeggen: veel wind en nogal wat zee, maar je kunt die mensen toch niet laten zitten.
In tien minuten aan en af op twee trosjes.
    • Klik HIER en beleef tien spannende minuten. Zet hem vooral op volledig scherm. Mij kromden de tenen zo nu en dan.
Alexis Papachelas schrijft hier vandaag over in de Kathemerini ...
Besides the customary cliches of the “every island ought to have a decent port” kind, the video also demonstrates how many people out there are doing their jobs properly and professionally in this country despite the adversity.

One person who stands out in the video mentioned above is the coast guard coordinating the ship’s mooring operation. He does so with an air of self-confidence and relative composure, even while being engulfed by waves crashing against the dock. I couldn’t help thinking that this man earns something like 700 euros per month, has seen his salary slashed two or three times so far, and yet continues to carry out his job properly.

It’s a miracle how the Greek state has survived over the last three years; it has done so thanks to people who are simply doing their duty: teachers working in freezing schools, army officers serving in remote outposts, doctors who are owed wages doing emergency shifts, police officers protecting us from unscrupulous criminals – they are the pillars keeping the state from collapsing.

Some thought that the cuts would have led them to go-slow action and inactivity, while others are still wondering what keeps them going. Perhaps it has to do with that famous sense of pride deeply buried beneath all the dolce vita, nouveau riche culture.

I also juxtapose the image of the Kimolos coast guard with that of the urban-planning employee, who, in an attempt to get back at the “system,” behaves horribly and in an insulting fashion toward anyone seeking his approval in the construction of a house or any other legal activity. Exactly who do all these people troubling an entire society by refusing to sign a piece of paper think they are avenging?

Or how about comparing our coast guard to another type of public servant, the one hired as a political favor, who does nothing, has no essential position but nevertheless still gets paid? It’s absolutely certain that if the Greek state were to finally deal with such employees in an appropriate manner, the coast guard would earn 80 to 100 euros more every month and you would be paying less in taxes.

One wonders what will happen if the coast guard stops doing his job because he can’t face a new salary cut. Will you be willing to pay taxes in order to pay for the salaries of people who are making your life miserable or doing absolutely nothing?
Omnia transit sed navigare necesse est

v+d
Berichten: 5952
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Griekenland

Bericht door v+d »

Mooi Theo, maar het laat min of meer zien wat overal in de wereld gebeurt.
Gewoon mensen die met passie hun werk doen en er ook nog schik in hebben.
Wat betreft kleine pontjes en slecht weer kunnen ze er in Noorwegen b.v. ook iets van.
Met het commentaar ben ik het wel eens, die harde werkers zouden iets beter betaald kunnen worden als er gewoon belasting betaald zou worden of anders gezegd als iedereen zijn steentje zou bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap of zijn land.

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Griekenland

Bericht door ferryvaneeuwen »

Hier zouden er onmiddellijk kamervragen over gesteld worden. Is de Minister het met ons eens dat..... Dappere dodo's. Die vrachtwagen had wel wat kalmer aan kunnen doen want die zal niet zo gauw wegspoelen..... Twee trossen aan één kant houdt de ferry zo te zien scheef op de steiger. Heeft de ferry een boeg- of hekdeur? De golven worden door opsluiting hoger als het schip aangemeerd ligt.

                                                        Afbeelding

De onderste foto is al enige tijd geleden genomen. De belijning van de steiger en de bolder zitten nog mooi in de gele tjet. Als je de rotsblokken die omcirkeld zijn vergelijkt met die op de andere foto dan gaat de erosie hier wel buitengemeen snel.....

Ferry

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Griekenland

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Of hij ook een boegdeur heeft, weet ik niet, maar dit is de hekdeur.
Ik denk dat hij er eerst een anker voorgegooid heeft en hem toen achteruit heeft laten zakken.
Ik vind het een sterk staaltje.
Omnia transit sed navigare necesse estPlaats reactie