Klussen en klooien

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Klussen en klooien

Bericht door Bob R.I.P. »

Foei. :x

Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.


Geep
Berichten: 736
Lid geworden op: 07 apr 2012 18:49

Re: Klussen en klooien

Bericht door Geep »

Hier herken ik mij ook in, een klusje soms een dag, 10 minuten is ook nog mogelijk,
de langst periode (absoluut een flutklussie) 14 jaar. is trouwens ook nog gelukt.
vrgr. Geep

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Op 22 juli Bob schreef:Theo, ik benieuwd naar je ervaringen met dat versterkertje van je. Het lijkt mij een mooi gevalletje voor in de caravan.
Toen lagen die versterktjes nog steeds op de plank hier recht voor mijn neus en sindsdien geen verandering. :oops: Dat komt door een teleurstellende ervaring met mensen die me alle lust benam om met dat klusje door te gaan. Ach, ze eten geen brood en het komt nog wel eens. Nu volgt morgen eerst dit...

Afbeelding

Vannacht om twee uur worden de laatste analoge tv-uitzendingen gestaakt en schakelen we over op digitaal. Zie de aftellende klok op de monitor. Foto was even voor zes uur plaatselijke tijd en toen was er nog 8 uur en 6 minuten te gaan. We hebben geen haast want we blijven eerst gewoon satelliet kijken, maar toch wil ik morgen die bierblikjesantenne in elkaar knutselen. Dat viel nog tegen, zeg. Iemand schreef ergens: Let wel op dat het geen Alu.blikjes zijn, hieraan kun je niet solderen, de meeste bierblikken zijn echter wel van blik gemaakt, Cola blikjes zijn van aluminium. En ergens anders schreef iemand dat de Heinekensblikjes echt van blik waren. Ik lust écht geen bier meer, dus ik twee blikjes Heineken door de gootsteen gegoten. Natuurlijk had ik eerst even een magneetje moeten pakken, maar goed van vertrouwen als ik ben, deed ik dat niet. Dat deed ik pas toen ze leeg en uitgespoeld waren. Nou, ze waren mooi van aluminium, hoor.

Ik met een magneetje door de supermarkt. Alle blikken geprobeerd, maar nergens een blikken blik. Tot ik bij Lidl kwam en... ja! Japans bier in blikken blikjes!
Nou had ik nog nooit Japans bier gedronken, dus toch maar eens geprobeerd, want eigenlijk is het wat zorgelijk als je plotseling geen bier meer lust. Tja, dat kan zomaar het begin van het einde betekenen, weet jij veel? Maar niks hoor: het smaakte van geen kanten, dus ook die door de gootsteen gespoeld. "Japans No.1 beer", stond erop. Toen ik ze eens bekeek, bleek het Tsjechisch bier te zijn, gebrouwen voor Asahi Breweries in Londen. En dat noemen ze dan Japans bier. Geen wonder dat het me niet smaakte.

Toen op zoek naar een eindje pvc-buis van 7,5 cm Ø. Ik heb hele partijen pvc-buis in allerlei maten op de hanenbalken van de garage liggen, maar daar moet dan de ladder bij en die zijn stoffig en zo, maar kijk eens aan, daar valt mijn oog op een koker met tennisballen, lang geleden voor de honden gekocht. Er zaten nog drie in. Eentje aan onze setter geoffreerd en die wilde er wel even achteraan hollen, maar niet meer dan twee keer. Ik kon roepen wat ik wou van: "Pak de bal! Pak de bal!" maar nik, hoor. Honden kunnen niet praten, maar je wel uiterst veelzeggend aankijken en hij zei van: "Als je die bal zo nodig wil hebben, ga je hem zelf maar pakken." Ondankbare beesten. Je voedt ze, geeft ze onderdak, verzorgt ze en zorgt voor medische zorg, maar even een halfuurtje achter een bal aan rennen, vergeet het maar.

Maar goed, die koker was er echt voor gemaakt. Hoefde ik ook geen dekseltjes voor die pvc-buis te gaan halen. Alles ligt klaar: de coax van 75 ohm, stekkers, plakband, koperdraad, soldeerboutje, dus morgen aan het knutselen. Het zal me benieuwen. Wordt het niks, dan moet ik de uhf-antenne optuigen. Ik heb de oude leiding die onder de grond vanuit de tuin naar het huis loopt en dan verder overal aansluitingen heeft, al doorgemeten. Prima in orde. Maar ja, een mast en klemmen en dan richten... Ik heb er niet echt zin in, dus ik hoop dat het met "Japans No.1 beer" lukt.
U hoort nog van me. :wink:
Omnia transit sed navigare necesse est

Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 8154
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door jdbvos »

Succes, Theo ! :-D
Oost, west...ook best

Gebruikersavatar
lp
Berichten: 2950
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door lp »

:lol: Met Kirin en Sapporo bier is niks mee, vroeger in Japan redelijk veel gedronken. Toen alleen in fles, nu zie ik op internet ook in "blik".
quo vadis

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Nee, met Japans bier is vast niks mis en mijn bierblikantenne werkte ook wel, alleen niet voldoende voor de blinde vlek waar we hier in zitten. Als je 500 meter verder naar het noorden gaat, heb je prima ontvangst, maar net waar wij wonen is het knudde. Ik kreeg 4 kanalen op mijn bierblikken en die brokkelden ook nog, dus dat werd niks. Drie verschillende plaatsen geprobeerd, maar nergens werd het beter.
Toen toch de uhf-antenne maar opgetuigd, zij het provisorisch. Dat scheelde gelijk een stuk: 13 kanalen. Nog niet genoeg, er is veel meer. maar het zijn wel de belangrijkste kanalen - voor mijn vrouw dan - en ook een prima beeld. Dat is mooi bij digitaal: heb je beeld, dan is het ook een goed beeld. Morgen dan toch de uhf-antenne maar plaatsen, op een goeie mast en goeie plek, een stuk hoger, dat scheelt waarschijnlijk ook nog wel. Eens kijken of ik er nog wat kanalen bij kan krijgen. Nog een beetje heen en weer draaien, want een draaiïng van tien graden scheelde op die provisorische plek toch ook al 5 kanalen.

-------------------------------Afbeelding

Het rode gebied betekent goede dekking en wij zitten net bovenin die witte vlek. Het dorp ligt aan de voet van een heuvel waarop de oude kerk staat, Agios Dimitrios. Die kerk wordt alleen nog op hoogtijdagen gebruikt, want niemand is nog bereid om voor gewone kerkgang telkens weer tegen die heuvel op te strompelen. Voorheen lag het kerkhof ook bovenop die heuvel, maar ook dat is naar beneden verplaatst. Wie toch nog boven begraven wil worden, moet zelf komen lopen.
Maar die heuvel ligt dus aan de westkant, precies in de richting van de zender. Dan denk ik in mijn onschuld: wat kan het nou helemaal kosten om bovenop de vrijstaande klokkentoren van die kerk op de heuvel een relayzendertje te plaatsen met een bereik van vijf kilometer of zo. Dan is alles opgelost. Desnoods lappen we met het hele dorp. Maar ja, dat is misschien te eenvoudig. :roll:

Als mijn antenne staat, roep ik de vakman erbij. Die kan dan eerst mijn nieuwe schotel voor de Astra uitlijnen en daarna gelijk die uhf-antenne even checken. Daar heeft hij betere spullen voor dan ik.
Ik ben in de loop der jaren zeer behendig geworden in het uitlijnen van de schotel die ik nu heb, maar dat is een prime-focus. Een offset schotel heb ik nog nooit gedaan. Dat zal waarschijnlijk ook best lukken, maar dan ben ik uren bezig terwijl het voor die gozer een kwestie van tien minuten is. Die weet precies hoe hij hier moet staan. Voor een prime-focus kan ik elevatie en azimuth exact uitrekenen. Dat azimuth zal uiteraard hetzelfde zijn, maar de elevatie niet. Zal ook wel ergens een formule voor te vinden zijn, maar ik word een beetje lui... :oops:
Ach, zo blijf je lekker een beetje aan het klussen en klooien. :-D
Omnia transit sed navigare necesse est

Gebruikersavatar
dita
Berichten: 2239
Lid geworden op: 08 dec 2009 18:19
Locatie: Hamina
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door dita »

Theo, Succes hoor!

gr. Martin
Keep going
Martin


"Ver van huis en ongeschoren"

http://issuu.com/martinhendriks/docs

mikedelfih
Berichten: 61
Lid geworden op: 01 mar 2012 15:09

Re: Klussen en klooien

Bericht door mikedelfih »

hoi theo ,

voor astra te vinden :

http://www.dishpointer.com/

is gemakkelijk te gebruiken

succes

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Klussen en klooien

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Dat is een heel handige rekenmachine, Mike, bedankt.
Die werkt met de drie formules die ik ook gebruik als ik het handmnatig uit moet rekenen - en dat moest ik omdat er in 1993, toen ik mijn eerste schotel plaatste, voor gewone stervelingen nog geen internet was. Hieronder die formules:

---------------------Afbeelding

---------------------Afbeelding

Als ik mijn locatie op de door jou genoemde site invoer, kom ik voor de Astra 1, die op 19,2 Oost staat, op een elevatie van 42,5°
Kijk je rechtsonder op mijn handgeschreven berekening van vele jaren geleden, dan zie je daar dezelfde uitkomst.

Maar dat is voor een prime-focus schotel, dus een schotel waarbij de LNB exact in het brandpunt staat. Een offset schotel staat een stuk "steiler", met de LNB - of LNB's, want ik wil er nu twee op hebben, voor Astra 1 en voor Astra 3 op 23,5 Oost - op een arm waarvan de hoek door de fabrikant bepaald is. Hoeveel steiler hij staat, dus wat de elevatie is, weet ik niet. We hebben twee schotels; eentje voor de Astra en eentje voor de Eutelsat "Hotbird", voor de Griekse NOVA TV. Die van mij is een prime-focus van 120 cm, maar voor de Eutelsat kunnen we toe met een offset schoteltje van 60 cm. Die heb ik ook zelf uitgelijnd, wat een simpele zaak was, omdat die door NOVA geleverd werd, compleet met decoder, LNB, coax, de hele reut, en een keurige lijst met het azimuth en de elevatie voor elke plaats in Griekenland. Ik ben de exacte elevatie vergeten, maar het was iets van goed 20 graden, terwijl een prime-focus volgens bovenstaande berekeningen een elevatie van 41,5 heeft. Dat scheelt dus nogal wat.
Het voordeel van dat steiler staan is dat de sneeuw er veel gemakkelijker afglijdt. In Nederland heb je daar ook bij een prime-focus schotel minder last van omdat hij daar een elevatie van 29 graden heeft, dat wil zeggen, in Rotterdam. In Groningen is dat nog minder, terwijl een offset schotel daar vrijwel verticaal staat. Maar hier blijft er bij 42 graden bij zware sneeuwval al gauw sneeuw op liggen, vooral ook omdat ik een oude schotel heb die niet zo mooi glad is als de tegenwoordige - zie hieronder - en dus moet ik in de winter een enkele keer even naar buiten om de ragebol eroverheen te halen. Dat was mede de reden om mijn schotel op een gemakkelijk bereikbare plaats te zetten, want staat hij op het dak, dan zit je toch mooi zonder beeld. En reken erop dat het hier in Noord-Griekenland 's winters kan sneeuwen!

---------------------------Afbeelding---Afbeelding

En dus wordt het nu tijd voor een mooie, nieuwe offset schotel met twee LNB's. Toen Astra helemaal overging op HD, moest ik om te beginnen een nieuwe decoder hebben en die heb ik ook, maar wil ik alles kunnen ontvangen, dan moet ik een dubbele LNB hebben en ook die ligt klaar, samen met een 1,20 offset schotel die ik al jaren had, maar nooit heb geplaatst. Zoals ik al zei: ergens op het internet is vast wel te vinden hoe je die elevatie uitrekent en die LNB's de juiste draai geeft, maar ik word echt een beetje lui en die tv-gozer moet tenslotte ook een paar centen verdienen, nietwaar? :-D
Die mast voor de UHF-antenne plaats ik liever zelf, want dat doe ik beter dan die tv-man, maar mooi richten mag hij dan weer doen. :wink:
Omnia transit sed navigare necesse est

Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Klussen en klooien

Bericht door Bob R.I.P. »

Nu ga ik begrijpen waarom het richten van de schotel op de camping zo'n tijdrovende klus is.
Ik denk dat ik wat sadistische gedachten heb want ik zou verdomd graag een schop tegen zo'n schotel statief geven. Niet een harde dat hij omvalt , maar gewoon dat het statief even anders staat. Aan de andere kant houdt mijn opvoeding me in bedwang. Het zal ongetwijfeld een keer gebeuren. Sadistisch genoegen :evil:

Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.Plaats reactie