Oorlogsherinneringen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
jdbvos
Berichten: 6996
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door jdbvos » 12 mar 2017 10:22

Dank je, Hans !
Ik zet dat linkje er ook wel even bij....
Maar wellicht kijken ze zelf ook (al) mee: Oud Rotterdam en een scheepvaartforum, zijn niet bepaald elkaars tegenpolen...

jdbvos
Berichten: 6996
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door jdbvos » 12 mar 2017 10:35

Ik keek zojuist eveneens op veesboek, en zag dat er een melding was van De Oude Rotterdammer, en dat was het volgende:
.
Naamloos.jpg
Naamloos.jpg (23.81 KiB) 2379 keer bekeken
.
wat mij betreft dus Kees Kloost...en exit "De Oude Rotterdammer"

Gebruikersavatar
rspeur
Berichten: 2968
Lid geworden op: 11 dec 2009 17:41
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door rspeur » 12 mar 2017 11:41

Jan, er is een besloten club die iets van vrienden van de oude rotterdammer heet, maar die andere is gewoon toegankelijk.
René

https://www.facebook.com/deouderotterdammer/?fref=ts
Ik leit m'n tong hier altoid foin ofskrape

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) » 13 mar 2017 12:55

-------------------------------
-------------------------------------------------------Oorlogsherinneringen bij een oude schoolfoto
---- Afbeelding

---------------------------------------------De 3de klas van de Pieter van Aschschool in Overschie in 1943
------------------------------------------------------------------

Dit is een foto waar ik nog altijd met een zekere regelmaat naar kijk. Veel van de namen ben ik vergeten. Helemaal rechts juffrouw Van Suylekom die ik me als een heel aardige, zachtaardige juffrouw herinner. Het eerste meisje links van haar, met de strik in het haar, was - en is naar ik hoop nog altijd - Willy de Haan. Dat was mijn grote liefde, alleen heeft ze dat nooit geweten, want dat hield ik zorgvuldig geheim. En ik herinner me merkwaardig genoeg nog een Willy: het meisje op de middelste rij, vijfde van links, met het witte kraagje en als ik het goed zie een ankertje als broche. Dat was Willy Vogelzang, maar waarom ik me dat herinner, weet ik werkelijk niet. Van anderen weet ik precies waar ze woonden, maar geen namen, De jongen die als tweede van rechts helemaal vooraan zit, heette Johnny, maar zijn achternaam is in de mist van het verleden verdwenen. Die woonde op een heel armoedig boerderijtje langs de Schie, aan de Zestienhovense Kade - van ons huis aan het eind van de Rotterdamsche Rijweg langs Van der Burg's Borstelfabriek en dan verder naar de Schie. Hij sliep volgens mij in de koeienstal, want zo rook hij gewoonlijk. Mijn moeder vond het niet leuk als ik hem mee naar huis nam en zei dat ook tegen mij, maar niet tegen hem, want hij kon dat ook niet helpen. Wat ik me van hem ook nog herinner is dat zijn vader hem, toen hij vroeg of hij op zwemles mocht, zonder pardon in de Schie flikkerde en hem nariep dat dit de snelste manier was om zwemmen te leren. Het werkte ook, want hij kon het ons vertellen en kon ook zwemmen, dus wie dat vandaag met zijn eigen kinderen wil proberen, kan dat gerust doen. Naast hem, als derde van rechts, zit Robbie Bos. Die woonde op de Rotterdamsche Rijweg - ik kan het huis nog aanwijzen - en zijn vader was, als ik het wel heb, architect. Verder zit op die voorste rij als vierde van links, die jongen met dat magere gezicht, Piet de Jong. Die herinner ik me uitsluitend omdat we tot vervelens toe zeiden ...

------------------------------- Piet de Jong, die nam een sprong
------------------------------- van Rotterdam naar Hillegom.
------------------------------- Van Hillegom naar Lisse,
------------------------------- daar moest ie nodig pisse.

Verder ging het gedicht niet en wie dat had bedacht en waarom we daar zo om moesten lachen, weet ik natuurlijk niet. Je leerde als kind immers zoveel gekke dingen die nergens op sloegen, dus waarom dit dan niet? Ik heb op deze strofen gegoogled, maar dat leverde niets op, dus het moet oorspronkelijk werk zijn geweest. Misschien is er een groot dichter uit gegroeid, wie zal het zeggen. Jules Deelder kan het niet zijn geweest, want die is wel in Overschie geboren, maar pas aan het begin van de Hongerwinter, op 24 november 1944. Ik weet wel dat Piet er niet zwaar aan tilde, misschien omdat het hem anders maakte dan anderen, dat hij hierdoor boven het kindermaaiveld uitstak.

Wat de oorlogsherinnering van deze foto betreft, zijn er een paar dingen. Om te beginnen het feit en daarmee het besef dat het in het derde oorlogsjaar bepaald nog niet slecht was. We zien er allemaal gezond en goed doorvoed uit en hebben allemaal nog knappe kleren aan. Dat was later wel anders en misschien heb ik daardoor ook geen foto's van het laatste oorlogsjaar. Toen liepen veel kinderen op klompen of op houten slippers met een zeildoeks bandje eroverheen of gewoon op blote voeten. Toen zagen velen er werkelijk uitgemergeld uit en sommige kinderen liepen echt in lompen of in veel te dunne kleren voor die Hongerwinter. Ik zat toen bij meester Van Eek in de klas, niet meer in dit gebouw, daar zaten Duitse soldaten in, maar ergens aan het eind van de Rotterdamse Rijweg. We hadden lang niet elke dag school, alleen als er kolen of hout voor de grote, zwarte kachel was. Meester Van Eek was een man met een paar harde handen, maar hij schroomde er ook niet voor om in voorkomende gevallen de kaartenstok of de grote liniaal die op het schoolbord werd gebruikt ter hand te nemen om zijn argumenten kracht bij te zetten of zijn ongenoegen nog duidelijker te maken. Tegenwoordig zou hij voor zoiets ontslagen worden en mogelijk in het cachot gesmeten, maar dit was in de tijd toen geluk nog heel gewoon was en dus mocht dat. Toch speelde meester Van Eek met die harde handen wonderschoon viool waar wij dan bij moesten zingen. Door hem leerde ik alle onderdelen van de viool kennen en wist ik alles van de strijkstok en de hars en zo. Violist ben ik echter nooit geworden en ik kan niet zeggen dat ik dat heb gemist. Ook hield hij bijen en had op school een observatiekast geplaatst, zo eentje waar je, als je een luikje opendeed, door een ruit naar binnen kon kijken. Mijn Albanese vriend Jemal hier op het dorp, is bijenhouder geworden en dankzij meester Van Eek kan ik hem meer dan zeventig jaar na dato ter zake doende vragen stellen over de bijenhouderij. Kijk, dat was degelijk lager onderwijs en best een paar verdwaalde klappen met de harde hand of de kaartenstok waard.

Maar ik weet ook nog dat meester Van Eek op een morgen toen we ons in een koude klas hadden verzameld, huilend voor de klas stond en vroeg of we alsjeblieft, alsjeblieft als we iets te eten over hadden, maakte niet uit wat, zelfs aardappelschillen waren goed, dat mee naar school wilden nemen omdat zijn moeder stervende was door ondervoeding. Zoiets blijft je bij, dat blijkt wel.


---------------------------------------------------------------Afbeelding


Er is nog iets merkwaardigs. Ik kan moeiteloos de kinderen aanwijzen waarvan de ouders "fout" waren, lid van de NSB, en welke kinderen bij de Jeugdstorm waren - de Nederlandse tak van de Hitler Jugend. Sommige droegen het speldje met de meeuw en als de kwaliteit van deze foto voldoende was om hem ver uit te vergroten, dan zou je die waarschijnlijk kunnen zien. Die kinderen konden het ook niet helpen dat hun ouders met de Duitsers collaboreerden of gewoon voor de oorlog al de verkeerde keuze hadden gemaakt, maar het merendeel van die kinderen heeft daar na de oorlog en tot ver in hun latere leven veel last van gehad. De VPRO heeft daar jaren geleden in dat prachtige radioprogramma Het Spoor Terug nog eens een uitzending aan gewijd. Ik heb die op CD staan.
Het hoofd van de school was een zekere Van Gent en ook dat was een NSB'er - geen gewone, maar een fanatieke. Hij droeg het insigne dagelijks prominent en op partijbijeenkomsten of andere nationaal-socialistische hoogtijdagen, liep hij in uniform met de pet en de glimmende laarzen, soms zingend in een optocht met zijn medebandieten. Aan het eind van de oorlog werd hij onmiddellijk opgepakt en verdween in in het interneringskamp dicht bij ons huis, een voormalig Duits legerkamp. Daar gebeurden, zo kwam later aan het licht, dingen die niet door de beugel konden en ook niet goed te praten waren door "oog om oog, tand om tand". Mishandelingen en zelfs moord en doodslag door de bewakers, BS'ers, veelal lieden die zich pas een paar weken voor de bevrijding bij de Binnenlandse Strijdkrachten hadden aangesloten, toen duidelijk was dat het een gewonnen zaak was. Ze bleken niet beter dan de kampwachters uit de oorlog, maar dit terzijde. Als jongens gingen we dan soms kijken of we bovenmeester Van Gent zagen als ze in de draf onder gewapende bewaking naar buiten gingen om ergens dwangarbeid te verrichten. Eén keer zagen we hem ook echt draven, in een overal en met een spa op de schouder, en ik weet nog dat me dat toen niet echt plezier deed. Op dat verschil in NSB'ers kom ik misschien later nog wel terug, want ook daar heb ik Overschiese oorlogsherinneringen aan.

------------------------------------------------------------- Afbeelding

Maar waar sta ik nu op die foto van de 3de klas van de Pieter van Aschschool, zullen sommige lezers zich mogelijk afvragen. Misschien ook helemaal niet en zal het een ieder een zorg zijn welke van die zevenendertig kinderen ik ben, maar voor wie het wil weten: ik sta helemaal links , middelste rij. Zie de detailfoto hierboven. Over mij valt in verband met deze foto erg weinig te vertellen. Wél over de jongen die naast me staat. Dat was Rob Blekxtoon. Dat was een heel bijzondere jongen. Ik heb hem later nooit meer teruggezien, maar ik ben hem vanaf het moment dat ik de beschikking kreeg over internet blijven volgen en eigenlijk had ik eens contact met hem moeten zoeken zoals ik dat ook met sommige andere mensen heb gedaan. Zoals met de familie van een van die NSB'sers die anders waren dan andere en waarover later misschien meer. Maar Rob Blekxtoon was een bijzonder jongen. Toen al. Hij werd rechter, vice-president van de rechtbank in Amsterdam. Geen gewone rechter waarvan er dertien in een dozijn gaan. Wie meer wil weten moet op Google "rob blekxtoon rechter te Amsterdam" intikken - of plakken. Het geeft een verrassend resultaat.

Ja, ook dat zijn oorlogsherinneringen.
-------------------------------
Omnia transit sed navigare necesse est

Martinus
Berichten: 685
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Martinus » 13 mar 2017 15:32

Aan de mode lijkt ook de jaren daarna niet veel veranderd, de strikken in het haar van de meisjes, de schoenen en kousen van de jongens, hun kapsels.

Maar, bij ons geen gemengde scholen! Dat kón en mócht niet! En in ons rapport stond naast het vakje klas- of schoolverzuim, ook een vakje voor kerk-verzuim! En ik herinner me nog een boerenjongen die tijdens een processie onder schooltijd niet had meegelopen maar op een boerenkar, zo'n hoge met twee enorme wielen, trots lachend het paard mennend voorbij was gekomen. Die kreeg er van langs in de klas!

En dan terugdenkende. Dat jochie was zes of zeven jaar en mocht dat blijkbaar van zijn pa, en de onderwijzeres mocht hem ten aanzien van alle leerlingen voor aap proberen te zetten.

Ik heb de indruk dat wij, van vlak na de oorlog, nog veel van diezelfde sfeer hebben meegemaakt. Zelfs jaren later bezorgde Van Gent & Loos de pakjes nog met paard en wagen!

Geep
Berichten: 598
Lid geworden op: 07 apr 2012 18:49

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Geep » 13 mar 2017 19:39

Ben even een tijdje, met andere feiten aan de gang geweest. Ondanks de tekorten, schaarste, bonnen ellende, zie ik wat de moeders presteerede, in welk deel van NL. Het maakt niet uit waar.....je ziet de bewijzen op de klasse-foto's, zij, wij, ik. we stonden er allen knap op.
Vrgr. Geep

Gebruikersavatar
Jos Komen (R.I.P)
Berichten: 32270
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Jos Komen (R.I.P) » 14 mar 2017 14:18

Erik Schaap zoekt geld voor boek over Zaans-Joodse familie Eisendrath

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stad ... th?lref=L4
Hij die nooit gevaren heeft
Weet niet hoe een zeeman leeft.


http://www.scheepspraat.nl/

Patru
Berichten: 2338
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Patru » 28 mar 2017 21:04

Vanmiddag de reizende tentoonstelling "Post uit de vergetelheid" bezocht in het CODA-museum in Apeldoorn. Een mooie selectie uit originele (maar veelal gecensureerde) brieven en kaarten verstuurd uit de Duitse kampen. Indrukwekkend en zeer de moeite waard.
Tot 8 juni 2017 gratis te bezoeken in het CODA.

http://www.pudv.nl/

PUDV-2.jpg
PUDV-2.jpg (219.09 KiB) 1964 keer bekeken
Groet, Paul G.

Gebruikersavatar
rspeur
Berichten: 2968
Lid geworden op: 11 dec 2009 17:41
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door rspeur » 28 mar 2017 21:34

In vervolg op het bericht van Paul.
Mijn oom Dirk ging in 1938 naar Indië, hij diende bij de koloniale reserve van het KNIL. Eind jaren '30 meldden meer Hollandse jongens zich daarbij, het (financiële) enthousiasme was groot maar ook het percentage afvallers. Ik heb op Flickr.com een paar sets over Dirk geplaatst, waaronder zijn brieven die ik nu overigens - rustig aan - aan het uittikken ben. Hij schreef, zolang dat kon, veel, dus ik verveel me voorlopig niet.
In 1942 werd hij door de jap gevangen genomen. Werkte aan de Birma spoorweg, overleefde het niet en ligt nu op het ereveld Chungkai. Ik heb in april vorig jaar zijn graf nog bezocht. Zijn laatste teken van leven was een briefkaart, waarop hij verkondigde dat alles goed ging.
Het hele positieve verhaal wordt gelogenstraft door de nul midden op de kaart.
René
Dirk. De enige bekende post uit het kamp. De nul is code voor Het is het zwaar kloten..jpg
Dirk. De enige bekende post uit het kamp. De nul is code voor Het is het zwaar kloten..jpg (82.45 KiB) 1950 keer bekeken
Ik leit m'n tong hier altoid foin ofskrape

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Harry G. Hogeboom » 30 mar 2017 03:18

"Post uit de vergetelheid"
Tjaaa.......Post uit de vergetelheid :( ..doet me naar de klappers met brieven van mijn Vader uit Berlijn in WW2 grijpen.Hij was daar door de Duitsers via de Nederlandse PTT te werk gesteld en schreef zo'n 130+ brieven naar mijn moeder over een periode van zo'n 2 jaar. Velen bevatten een ooggetuige verslag en/of observaties van de gebeurtenissen rondom de voortdurende bombardementen op die stad.Een ieder die daar meer van wil zien/lezen kan dat makkelijk even goegeluh, dus ik laat het erbij hier 2 plaatjes te plaatsen van enveloppes die waren gecensureerd.
Maar als ik dan in het handschrift van mijn Vader een zinnetje lees zoals: " We zijn deze week 3 maal uit onze huisvesting gebombardeerd".......of....." We kregen een voltreffer op de ondergrondse waar we als schuilkelder in zaten, het was een hele zware bom, maar hij bleef een laag boven ons in de beton steken en ontplofte niet!..we zaten wel allemaal onder het betongruis"......of gelijkluidende woorden uit herinnering opgeschreven.Indien gewenst moet ik de juiste brieven weer opzoeken om het exact weer te geven.Uit de " Vergetelheid"....an me hoela :roll: maaar dus wel van " Veur mien tiet"
Toevallig las ik gisteren in een zo'n brief dat hij een flink klussie prij had gekregen van een Duitser die hem met wat eten ter wille was geweest. Hij had nog wat aardappels en andere eetbare zaken die ik me nu niet herinner en tesamen met zijn dorps-kennis/vriend Wim Eilerts hadden ze een flinke maaltijd bekokstoofd. Ze hadden dat gedaan in het lager van Neef Frans want hun eigen pannetjes waren bij een vorig bombardement verloren gegaan!
Bijlagen
Brieven-uit-Berlijn-WW2-enveloppecensuur.jpg
Brieven-uit-Berlijn-WW2-enveloppecensuur.jpg (76.99 KiB) 1888 keer bekeken
Brieven-uit-Berlijn-WW2-enveloppecensuur-a.jpg
Brieven-uit-Berlijn-WW2-enveloppecensuur-a.jpg (60.45 KiB) 1888 keer bekeken
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Patru
Berichten: 2338
Lid geworden op: 16 okt 2012 15:55
Locatie: Zwolle

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Patru » 30 mar 2017 16:21

Toch mooi dat precies gebeurt hetgeen de makers van de tentoonstelling voor ogen hebben. :-D
Dit soort correspondentie weer eens uit de archieven halen en publiceren. Bedankt voor het delen van deze kostbare informatie. :)

Hier nog een uitgegeven order in Westerbork. De kampleiding wilde voorkomen dat bedankbrieven/-kaarten werden gestuurd voor nooit ontvangen pakketjes, om zodoende vaker een bericht naar huis te kunnen sturen.

Westerbork  Order 15-09-1943.jpg
Westerbork Order 15-09-1943.jpg (138.6 KiB) 1843 keer bekeken
Groet, Paul G.

Gebruikersavatar
Allen
Berichten: 3657
Lid geworden op: 26 feb 2010 12:24

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Allen » 01 apr 2017 23:58

Liefdesbrieven uit de oorlog:
‘Mijn oma was een Enschedese, mijn opa een Duitser’
(Tubantia)

>>> HIER
Grtn @Allen

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Harry G. Hogeboom » 02 apr 2017 21:09

Mijn zachtmoedige vader wilde niet leren hoe hij mensen moest doden; hij schoot elke keer mis
Hans Welscher
Bedankt voor de link Allen, ik zal het gaan lezen. Bovenstaande quotatie doet mij aan mijn eigen Vader denken en met name aan een van zijn gezegdes die ik als jochie van hem oppikte- waarschijnlijk in de begin 1950 tiger jaren- hij MOET het wel veel hebben gezgd en/of met grote nadruk- HOE kan het anders dat ik het nog steeds heb onthouden EN het is ook vrijwel het enige wat me bij is gebleven van zijn zeeeer sumiere mondelinge opmerkingen destijds over zijn periode in Berlijn in WW2:
" Denk er goed aan dat lang niet alle Duitsers slecht waren, er zijn er vele die mij goed hebben geholpen"
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Gebruikersavatar
Allen
Berichten: 3657
Lid geworden op: 26 feb 2010 12:24

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Allen » 08 apr 2017 00:27

1945 apr 08 - 2017 apr 08

EAERLE Thomas Irvine100b.JPG
EAERLE Thomas Irvine100b.JPG (120.21 KiB) 1608 keer bekeken
EARLE Thomas Irvine002a.JPG
EARLE Thomas Irvine002a.JPG (69.87 KiB) 1608 keer bekekenNorth Nova Scotia Highlanders

EARLE Thomas Irvine - North Nova Scotia Highlanders000.jpg
EARLE Thomas Irvine - North Nova Scotia Highlanders000.jpg (76.6 KiB) 1608 keer bekeken
EARLE Thomas Irvine - North Nova Scotia Highlanders001.jpg
EARLE Thomas Irvine - North Nova Scotia Highlanders001.jpg (68.09 KiB) 1608 keer bekeken


Cos Cheum Nach Gabh Tilleadh (Scottish Gaelic)
No Retreating Footsteps
(Geen terugtrekkende voetstappen)
Grtn @Allen

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door Harry G. Hogeboom » 08 apr 2017 02:59

1945 apr 08 - 2017 apr 08
Tjaa Allen.........die gozer ligt daar al in Holten te rusten zolang ik hier rondhuppel, bekant " op de dag af". Bedankt dat je het opbrengt.
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Gebruikersavatar
leo-shof
Berichten: 2356
Lid geworden op: 23 dec 2006 21:05
Locatie: 0174

Re: Oorlogsherinneringen

Bericht door leo-shof » 08 apr 2017 09:35

Ik vond van de week in een nieuwe schoenen doos van mijn ouders nog 3 foto´s
Boodschappenop de bon.jpg
Boodschappenop de bon.jpg (188.98 KiB) 1579 keer bekeken
Zelf weet ik hier niks van , Ik ben van na de oorlog
parade in 1945 op 29 juli voor pr Bernard zijn verjaardag.jpg
parade in 1945 op 29 juli voor pr Bernard zijn verjaardag.jpg (284.37 KiB) 1579 keer bekeken
achterkant van de foto.jpg
achterkant van de foto.jpg (80.73 KiB) 1579 keer bekeken
en deze zal er ook wel mee te maken gehad hebben
IMG_20170406_0009.jpg
IMG_20170406_0009.jpg (266.58 KiB) 1579 keer bekeken
Achter iedere deur schuilt wel een verhaal !

LEO

Plaats reactie