Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Klaas Buytenwegh schreef:
Hopelijk houd je dit nog jaren vol
Ik ook Klaas, bedankt. Er zit dit jaar genoeg spanning in, morgen weer wat "bergjes"
mvg Gerard
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Klaas Buytenwegh
Berichten: 849
Lid geworden op: 30 jul 2018 20:31

Re: Wielrennen

Bericht door Klaas Buytenwegh »

Het zo fijn zijn als hef morgen droog is. Gevaarlijke situaties vandaag. We gaan het zien.
Grt.
Klaas.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2019 Parcours etappe 9: Andorra la Vella – Cortals d’Encamp


Zondag 1 september - In een korte thriller van 94,4 kilometer trekken de renners over vijf Andorrese Pyreneeëncols. Qua profiel kopieert de rit in grote lijnen een vrij beruchte etappe uit de Vuelta 2015.

In 2015 werd de rit naar Cortals d’Encamp gewonnen door Mikel Landa. Het was een incidentrijke, want Chris Froome kwam ten val en moest een dag later opgeven, terwijl Sergio Paulinho werd aangereden door een motor.

Wat krijgen we dit keer? Nagenoeg meteen na de start begint het peloton aan de klim van de Coll d’Ordino. Eventjes de benen warmdraaien aan gemiddeld 5% over een afstand van 8,9 kilometer. Een lange afdaling brengt de groep naar de voet van de Coll de la Gallina. De lengte van 12,2 kilometer valt op zich mee, maar het gaat wel gepaard met pittige percentages: 8,3% gemiddeld, met talrijke passages boven de 15%. Dit is niet meer warmdraaien… dit begint op oververhitting te lijken.

En nog (lang) is het niet gedaan. Er wordt een drietrapsraket afgevuurd op het peloton, die bestaat uit de Alto de la Comella, Alto de Engolasters en Cortals d’Encamp. Twee plateautjes zorgen voor ademruimte over de hele afstand van 20 kilometer, maar op echte afdalingen hoeven de renners niet meer te rekenen. De Comella klimt in 4,2 kilometer à 8,6% naar een afdaling van nog geen kilometer en vervolgens duikt de Engolasters alweer op: 4,8 kilometer à 8,1%. In 4,9 kilometer op het vlakke – grotendeels onverhard – gaat het naar de 5,7 kilometer lange klim op de Cortals d’Encamp. Het stijgingspercentage van die uitsmijter is 8,3% en opnieuw zitten daar stroken tot 15% bij.

In de 9e etappe van de Vuelta wint met zekerheid geen pannenkoek, een zondagsrenner of een toevallige flyer. Cortals d’Encamp zal de strijdende kampen duidelijk blootleggen.

De eerste drie renners aan de meet winnen 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl er bij de tussensprint (na 70,2 kilometer) 3, 2 en 1 seconden klaarliggen.

De race start om 14.54 uur en finisht naar verwachting rond 17.35 uur.

Eigenlijk is de 9e etappe de eerste klimrit van deze Vuelta. Eerder waren er weliswaar aankomsten bergop, maar in de rit tussen Andorra la Vella en Cortals d’Encamp gaat het van het begin tot einde omhoog en omlaag met stevige stijgingspercentages. Vlakke stukken zijn er nauwelijks.

Achtereenvolgens krijgen de renners de Coll d’Ordino (8,8 kilometer à 5%), Coll de la Gallina (12,2 kilometer à 8,3%), Alto de la Comella (4,2 kilometer à 8,6%), Alto de Engolasters (4,8 kilometer à 8,1%) en Cortals d’Encamp (5,7 kilometer à 8,3%) voor de wielen. Eigenlijk is het alleen na de Coll d’Ordino even rustig. Een lange afdaling, waarvan het laatste deel vals plat, voert naar de Gallina en daarna is het alleen nog maar knallen. De laatste drie beklimmingen kun je ook zien als één lange slotklim van 20 kilometer met daartussenin korte stukken om even op adem te komen.

In 2015 arriveerde de Ronde van Spanje voor het laatst op Cortals d’Encamp en dat resulteerde in een solo-overwinning voor Mikel Landa. Afgelopen seizoen serveerde de Vuelta ook een etappe in Andorra. Qua lengte en hoogteprofiel was die te vergelijken met de 9e etappe. Na 97,3 kilometer klopte Mas in een sprint-à deux López, terwijl Yates zijn eindzege veiligstelde (het was de laatste bergrit).

Favorieten 9e etappe Vuelta a España 2019


*** Miguel Ángel López, Nairo Quintana, Primoz Roglic
** Alejandro Valverde, Rafal Majka, Daniel Felipe Martínez
* Tadej Pogacar, Wout Poels, Sergio Higuita, Esteban Chaves

Afbeelding

Afbeeldingupload photos to website


Vuelta 2019: Pogacar wint sensatietocht, Quintana pakt rode trui


Klaas zijn wens dat het vandaag droog zou mogenblijven, werd hem zeker niet gegund, regen/ hagel het was de dag wel

In de 9e etappe van de Vuelta is het klimmersalarm. In 94,4 kilometer verwerken de renners vijf toppen. Noodweer tekent de finale, terwijl de 20-jarige Tadej Pogacar de zege pakt. Nairo Quintana neemt de raceleiding.


Uitslag 9e etappe Vuelta a España 2019


1. Tadej Pogacar (Slo)
2. Nairo Quintana (Col) + 0.23
3. Primoz Roglic (Slo) + 0.48
4. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
5. Marc Soler (Spa) + 0.57
6. Hermann Pernsteiner (Oos) + 0.59
7. Sergio Higuita (Col) + 1.01
8. Wilco Kelderman (Ned) z.t.
9. Miguel Ángel López (Col) z.t.
10. Tao Geoghegan Hart (GB) + 1.38

11. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 1.46
12. Mikel Nieve (Spa) + 2.02
13. Rafal Majka (Pol) + 2.08
24. Esteban Chaves (Col) + 4.43
28. Nicolas Edet (Fra) + 6.06

Klassement na 9e etappe


1. Nairo Quintana (Col)
2. Primoz Roglic (Slo) + 0.06
3. Miguel Ángel López (Col) + 0.17
4. Alejandro Valverde (Spa) + 0.20
5. Tadej Pogacar (Slo) + 1.42
6. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 1.46
7. Nicolas Edet (Fra) + 2.21
8. Rafal Majka (Pol) + 3.22
9. Wilco Kelderman (Ned) + 3.53
10. Dylan Teuns (Bel) + 4.46

11. Mikel Nieve (Spa) + 5.19
13. Sergio Higuita (Col) + 6.41
14. Esteban Chaves (Col) + 6.51
15. George Bennett (NZl) + 7.07
23. Robert Gesink (Ned) + 14.19
25. Pierre Latour (Fra) + 17.08

Koersverloop


Tao Geoghegan Hart rijdt met een kleine voorsprong de eerste klim op, de Coll d’Ordino. Een grote groep met Gesink, Nieve, De Gendt, Fuglsang, Latour, Soler, Herrada en Poels maakt de oversteek. Kelderman en Higuita haken later aan.

Bevin en Bizkarra gaan samen verder, maar na 30 kilometer worden ze weer teruggehaald door de achtervolgers. Vervolgens snijden ze de Coll de la Gallina 4 minuten eerder aan dan het peloton.

Hart en Bouchard vallen aan in de kopgroep, terwijl Aru in het peloton lost. Chaves moet achtervolgen na mechanische pech. Later moet ook rodetruidrager Edet eraf.

Bouchard is intussen aan een solo begonnen en de Fransman is als eerste boven. Wat er rest van de achtervolgers, onder wie Gesink en Kelderman, volgt op zo’n 20 seconden. Het peloton rondt de top 3.20 minuten na de leider in koers.

In de afdaling en de vallei vergroot Bouchard zijn voorsprong naar anderhalve minuut. Hij snijdt de Alto de la Comella 4 minuten voor de klassementsrenners aan.

Al vroeg op de klim trekt López ten aanval. Quintana gaat er direct achteraan, Roglic en Valverde dichten het gat iets later. Maar als de Colombiaan er nog een aanval overheen gooit, is hij weg. Izagirre, die in de aanvankelijke kopgroep zat, wacht op hem. Ze komen 14 seconden voor de groep Roglic boven.

Gesink wacht op zijn beurt op Roglic, maar als Quintana aanvalt kan hij het niet bolwerken. Roglic rijdt zelf het gat dicht. Valverde, Majka, Pogacar en nog wat renners schuiven mee. Vervolgens gaat Valverde. Zo wisselen de Spanjaard en Colombiaan elkaar af met het onder druk zetten van Roglic. Gelukkig voor de Sloveen laat Kuss zich uitzakken.

Als Izagirre op is, staat de volgende meester-knecht alweer te wachten op López: Fuglsang.

Inmiddels dichten Hart en O’Connor het gat naar Bouchard. Ook Soler maakt de oversteek. Ze bereiken de een-na-laatste top 1 minuut voor López en anderhalve minuut voor de groep Roglic. Tegelijkertijd worden de hemelsluizen wijd opengedraaid.

Soler gaat alleen op de in een modderstroom veranderde onverharde strook, terwijl López daar onderuit gaat. Quintana en Valverde pakken de buitenkans met beide handen aan en dichten het gat. Roglic kan niet mee.

Quintana trekt op de slotklim samen met Pogacar door en Roglic rijdt weer naar Valverde en López toe. Ook Kelderman zit in die groep.

Vanuit de teamwagen krijgt Soler opdracht om te wachten op Quintana, maar net voordat de Colombiaan bij hem is, gaat Pogacar ervandoor. Lager op de berg lost Roglic López en hij rijdt naar Valverde toe.

Intussen klimt de 20-jarige Pogacar naar zijn eerste zege in een Grote Ronde. Quintana komt 23 seconden later over de streep en pakt de rode trui. Roglic staat tweede op 6 seconden. Ook López en Valverde staan nog binnen 20 seconden van de raceleiding.

Kelderman schuift op naar de negende plaats en Teuns completeert de top 10.

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Klaas Buytenwegh
Berichten: 849
Lid geworden op: 30 jul 2018 20:31

Re: Wielrennen

Bericht door Klaas Buytenwegh »

Gerard, ik zeg niks meer over het weer. Bar en boos, maar spannend tot eind. Jammer dat we de echte finale, vanwege het weer, op de tv hebben gemist. Tot dinsdag.
Grt.
Klaas,
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Het is een bijzondere race Klaas, elke dag een niewe leider en dat nog maar na de eerste week, de bergen moeten nog komen. Alleen Wout Poels valt tegen, uiteindelijk was hij de man die Bernal, Thomas en Froom de bergen op sleepte, en nu zie je hem haast niet, we zien volgende week wel. Wel te rusten ik ga pitten.
mvg Gerard.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2019 Parcours etappe 10: Jurançon - Pau

:oops: een beetje laar vandaag, sorry de chef wilde vroeg weg vanmorgen :roll:

Dinsdag 3 september - In de 10e etappe serveert La Vuelta een individuele tijdrit van Jurançon naar Pau. Het parcours van 36,2 kilometer herbergt 438 hoogtemeters.

Pau en de Vuelta is een minder gebruikelijke combinatie dan Pau en de Tour. Vrijwel jaarlijks komt de Ronde van Frankrijk in de stad in de uitlopers van de Pyreneeën. Dit jaar toevalligerwijs, net als in de Ronde van Spanje, met een individuele tijdrit.

In de Vuelta is het terrein iets vriendelijker dan het in de Tour was. Echt steil wordt het nooit, al is het zeker ook niet egaal vlak. Direct na de start gaat het 2,6 kilometer lang omhoog met een stijgingspercentage van 6,1% en na 21,3 kilometer ronden de renners een klimmetje naar Saint-Faust. Dat loopt in 2,3 kilometer op met zo’n 5% en vervolgens stijgt de weg nog 1 kilometer vals plat door. Vlak voor de slotkilometer zit ook nog een vals platte sectie.

Er zijn twee tussentijdse meetpunten, na 11,9 kilometer en na 24 kilometer (in Saint-Faust).

Op een glooiend en soms heuvelachtig tijdritparcours van 36,2 kilometer lijkt er op voorhand maar één winnaar mogelijk: Primoz Roglic.

De Sloveen won dit jaar twee tijdritten in de Giro en ook de chronorace in de Ronde van Romandië was voor hem. Zo komt hij tot een erg goede score in tijdritten dit jaar. De slottijdrit in de Giro ging verrassend naar Chad Haga en ook in de Tirreno-Adriatico won hij de tijdrit niet, al stelde hij daar wel de eindzege veilig door Adam Yates te passeren. Die laatste tijdrit was overigens geheel vlak, terwijl Roglic liever een wat heuvelachtiger parcours heeft. Zoals de renners in de Vuelta krijgen voorgeschoteld.

Het parcours gaat van Jurançon naar Pau en is enigszins te vergelijken met dat uit de recente Tour de France. De Gendt steeg toen boven zichzelf uit en finishte als derde achter een volledige ontbolsterde Alaphilippe en Thomas. Ook in de slottijdrit van de Giro was de Vlaming sterk met een derde plek.

Het is de vraag wat Martin doet. In de tijdrit van de Tour hield de viervoudig wereldkampioen tijdrijden zich opzichtig in, omdat hij energie wilde sparen voor de komende etappes om Kruijswijk en Groenewegen zo beter te kunnen bijstaan. Met Roglic als klassementsfavoriet is het niet ondenkbaar dat dit scenario zich in Pau herhaalt.

Favorieten 10e etappe Vuelta a España 2019

*** Primoz Roglic
** Thomas De Gendt, Wilco Kelderman
* Ion Izagirre, Tony Martin, Benjamin Thomas

Afbeeldinghow many vaults in fallout 4

Vuelta 2019: Roglic slaat dubbelslag in tijdrit

Op de tiende koersdag stormt Primoz Roglic naar de rode trui. In de individuele tijdrit wint hij 2 minuten op zijn grote rivaal, Miguel Ángel López. Nairo Quintana geeft zelfs nog meer toe.

Uitslag 10e etappe Vuelta a España 2019

1. Primoz Roglic (Slo) 47.05
2. Patrick Bevin (Aus) + 0.25
3. Rémi Cavagna (Fra) + 0.27
4. Lawson Craddock (VS) + 0.48
5. Nelson Oliveira (Por) + 1.02
6. Pierre Latour (Fra) + 1.14
7. Thomas De Gendt (Bel) + 1.21
8. Marc Soler (Spa) + 1.22
9. Dylan Teuns (Bel) + 1.27
10. Daniel Félipe Martínez (Col) + 1.28

11. Tadej Pogacar (Slo) + 1.29
13. Alejandro Valverde (Spa) + 1.38
14. Miguel Ángel López (Col) + 2.00
19. Rafal Majka (Pol) + 2.26
22. Wilco Kelderman (Ned) + 2.38
27. Nairo Quintana (Col) + 3.06
32. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 3.19
38. Nicolas Edet (Fra) + 3.34
44. Esteban Chaves (Col) + 4.02

Klassement na 10e etappe


1. Primoz Roglic (Slo)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 1.52
3. Miguel Ángel López (Col) + 2.11
4. Nairo Quintana (Col) + 3.00
5. Tadej Pogacar (Slo) + + 3.05
6. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 4.59
7. Rafal Majka (Pol) + 5.42
8. Nicolas Edet (Fra) + 5.49
9. Dylan Teuns (Bel) + 6.07
10. Wilco Kelderman (Ned) + 6.25

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2019 Parcours etappe 11: Saint-Palais – Urdax


Woensdag 4 september - In de 11e etappe van de Vuelta a España rijden de renners van Saint-Palais terug naar Spanje. De aankomst is na 180 kilometer in Urdax, een dorp in de lage delen van de Pyreneeën.

Urdax wordt ook wel Urdazubi genoemd. In 2016 kwam de Ronde van Spanje er voor het laatst aan. Valerio Conti was die dag de sterkste aanvaller van een enorme kopgroep. Het peloton arriveerde een half uur later in Urdax.

De dag erop vertrok de Koninginnenrit van de Vuelta vanuit Urdax. Robert Gesink weet zich dat vast nog wel te herinneren, want die etappe ging naar de Col d’Aubisque. Daar kwam de Nederlander juichend over de streep.

De 11e etappe van de Vuelta 2019 is op papier een prooi voor avonturiers. Net als in 2016 dus. Onderweg hebben de renners zeven klimmetjes voor de wielen, waarvan drie gecategoriseerd. De laatste serieuze klim, Col de Otxondo, is allesbehalve steil en ligt op een kleine 40 kilometer van de finish, dus sprinters zijn ook niet geheel kansloos.

Op 8,1 kilometer van de streep ronden de renners een laatste oplopende strook, waar tevens de tussensprint is, en na de afdaling is de diepe finale vlak.

De eerste drie renners aan de meet winnen 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl er bij de genoemde tussensprint 3, 2 en 1 seconden klaarliggen.

De race start om 12.51 uur en finisht naar verwachting rond 17.35 uur.

In de 11e etappe van de Vuelta gaat het constant op en af. Loodzwaar is het parcours niet, maar wel afmattend. In week 1 hadden de sprinters er alles aan gedaan om te overleven, nu is het woord waarschijnlijk aan de avonturiers.

Direct uit de start is het al raak met een klimmetje naar de gemeente Lohitzun-Oyhercq. Daarmee is de toon van de dag gezet. Lang en steil zijn de bestijgingen nooit, maar als je maar lang genoeg achter elkaar op en af rijdt, gaat dat op den duur toch tellen.

Driemaal gaat het omhoog voor de bergpunten. Op de Col d’Osquich (na 77 kilometer: 4,9 kilometer à 6,1%), Col d’Ispeguy (na 123 kilometer: 7,2 kilometer à 7,1%) en de Col de Otxondo. Die laatste is een klim van 7,6 kilometer à 4,7% en de top ligt op een kleine 40 kilometer van de finish. Na nog een licht oplopende strook met 8 kilometer te gaan is de rest van het parcours vlak.

Ook al is de route allesbehalve horizontaal, sprinters moeten toch in staat zijn om de klimmetjes te overleven. Het is alleen wel al de tweede week van de Vuelta en het is de vraag of de sprintteams zich geroepen voelen om de break binnen schootsafstand te houden. In de eerste dagen van de race hadden ze er vermoedelijk alles aan gedaan, nu ligt het in de lijn der verwachtingen dat een stel avonturiers om de dagzege gaat strijden. Vermoedelijk in een sprint van een kleine groep.

Favorieten 11e etappe Vuelta a España 2019
*** Philippe Gilbert, Tao Geoghegan Hart, Patrick Bevin
** Edvald Boasson Hagen, Jean-Pierre Drucker, Luka Mezgec
* John Degenkolb, Fernando Gaviria, Zdenek Stybar, Robert Power

Afbeeldingimage upload


Vuelta 2019: Iturria verrast met solozege, Roglic blijft leider

In de 11e etappe ligt de weg wijd open voor avonturiers. Mikel Iturria valt op 30 kilometer van de meet aan uit de kopgroep en soleert naar de zege. In de top van het klassement verandert er niets.

Uitslag 11e etappe Vuelta a España 2019


1. Mikel Iturria (Spa)
2. Jonathan Lastra (Spa) + 0.06
3. Lawson Craddock (VS) z.t.
4. Damien Howson (Aus) z.t.
5. François Bidard (Fra) z.t.
6. Amanuel Ghebreigzabhier (Eri) + 0.09
7. Benjamin Thomas (Fra) + 0.12
8. Matteo Fabbro (Ita) z.t.
9. Gorka Izagirre (Spa) z.t.
10.Rémi Cavagna (Fra) z.t.

Peloton binnen op + 18.35

Klassement na 11e etappe

1. Primoz Roglic (Slo)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 1.52
3. Miguel Ángel López (Col) + 2.11
4. Nairo Quintana (Col) + 3.00
5. Tadej Pogacar (Slo) + + 3.05
6. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 4.59
7. Rafal Majka (Pol) + 5.42
8. Nicolas Edet (Fra) + 5.49
9. Dylan Teuns (Bel) + 6.07
10. Wilco Kelderman (Ned) + 6.25

Koersverloop

De strijd om een plek in de vlucht van de dag duurt 8 kilometer. Dan gaan Jorge Arcas, François Bidard, Gorka Izagirre, Lawson Craddock, Damien Howson, Amanuel Ghebreigzabhier, Ben O’Connor, Matteo Fabbro, Ángel Madrazo, Alex Aranburu en Mikel Iturria ervandoor. Rémi Cavagna voegt zich al snel bij hen, een kilometer of twintig later gevolgd door Jonathan Lastra en Benjamin Thomas. De veertien rijden naar een voorsprong van ruim 10 minuten.

Bergkoning Madrazo pakt 3 punten op de Col d’Osquich, terwijl Aranburu en Izagirre aanvallen in de laatste kilometer van de Col d’Ispéguy. Dat is Madrazo teveel en Aranburu pakt de punten mee.

Craddock rijdt in de afdaling naar de aanvallers toe. Howson, Ghebreigzabhier, Bidard en Fabbro melden zich op de Col de Otxondo. Howson is als eerste boven. Hij trekt nog even door met Craddock en Aranburu, maar in de afdaling komt het weer samen.

In de vallei haken alle achtervolgers, behalve Madrazo en O’Connor, aan bij de kopgroep. Iturria trekt direct door en rijdt naar 40 seconden voorsprong. Cavagna opent de jacht op 12 kilometer van de meet met Lastra in zijn wiel. Ghebreigzabhier, Bidard en Howson springen naar hen toe op een klimmetje en ook Craddock dicht het gat. Voor Cavagna gaat het te hard.

Het wordt een secondestrijd, maar Iturria houdt de achtervolgers net achter zich. Het peloton rolt zo’n 20 minuten later over de meet en Roglic blijft aan de leiding.

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2019 Parcours etappe 12: Circuit van Navarra - Bilbao


Donderdag 5 september - De 12e etappe van de Vuelta a España gaat over 171,4 kilometer van het racecircuit van Navarra naar Bilbao. De finale belooft vuurwerk. De renners doorkruisen Bilbao, beklimmen een steile stadsberg, waarna de race eindigt met een technische afdaling terug naar het centrum.

In 2016 was de Ronde van Spanje voor het laatst in Bilbao. Jens Keukeleire sprintte die dag naar de overwinning. Ook Primoz Roglic weet hoe het is om te winnen in de grootste stad van het wielergekke Baskenland. In 2017 soleerde de Sloveen naar de dagzege door het peloton na een late aanval net voor te blijven in de Ronde van het Baskenland.

In de Vuelta van dit jaar liggen er in Bilbao kansen voor goede dalers, zoals Roglic en Valverde. Zij zijn sowieso de mannen om in de gaten te houden, want voordat de race eindigt met een afdaling van 7,6 kilometer ligt er een extreem steile klim van 2,2 kilometer op de renners te wachten. Het gemiddelde stijgingspercentage is 12,2% en in het middenrif zitten stroken tot 25%.

Voorafgaand aan die veelbelovende finale is het parcours in de eerste 100 kilometer weinig opzienbarend. Perfect om in de aanval te gaan, maar niet overdreven moeilijk om te controleren voor de ploegen van de mannen met een oogje op de dagzege. In de laatste 40 kilometer wordt het parcours heuvelachtiger en ronden de renners achtereenvolgens de Alto Urruztimendi (2,5 kilometer à 9,2%), Alto El Vivero (4,3 kilometer à 7,7%) en de Alto de Arraiz. Die laatste is dat gemeen steile ding van 2,2 kilometer met de top op 7,6 kilometer van de finish.

De eerste drie renners aan de meet winnen 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl er bij de tussensprint (vlak voor de Arraiz) 3, 2 en 1 seconden klaarliggen.

De race start om 13.12 uur en finisht naar verwachting rond 17.35 uur.

De 12e etappe van de Vuelta serveert een meer dan veelbelovende finale. Een klimmetje van 2,2 kilometer tegen meer dan 10% eindigt op 7,6 kilometer van de finish. Vanaf de top duiken de renners naar de meet in Bilbao.

De finale is vrijwel een kopie van de Clásica San Sebastián, waar Remco Evenepoel begin augustus huishield. Ook Valverde is dol op dit soort aankomsten. De wereldkampioen heeft de Clásica niet voor niets tweemaal op zijn palmares staan, terwijl hij zes keer op het podium finishte in de Baskische klassieker.

De 12e etappe heeft een rustige aanloop. In de eerste 100 kilometer gaat het eenmaal bergop op de bescheiden Alto de Azázeta. De overige vier klimmetjes zitten opeengepakt in de laatste 40 kilometer. Eerst een opwarmertje en dan drie steile puisten. De Alto de Vivero is de een-na-laatste. De klim is 4,3 kilometer lang en stijgt met 7,7% gemiddeld en vooral in het middenstuk slaan de percentages regelmatig boven de 10% uit. Een afdaling van 15 kilometer voert naar de voet van de bepalende Alto de Arraiz. Die stijgt in 2,2 kilometer met 12,2% en daarbij zitten, vooral in het tweede deel, stukken van dik in de 20%.

Na de top gaat het alleen nog maar naar beneden. Dit is, kortom, een rit voor explosieve klimmers met een uitstekende afdaling.

Favorieten 12e etappe Vuelta a España 2019

*** Alejandro Valverde, Primoz Roglic
** Wout Poels, Esteban Chaves, Fabio Aru
* Daniel Felipe Martínez, Pierre Latour, Tadej Pogacar

Afbeeldingupload images

Vuelta 2019: Avonturier Gilbert slaat toe in Bilbao, Roglic houdt rode trui

Philippe Gilbert wint de 12e etappe van de Vuelta, een heuvelrace in het Baskenland met een finale om in te lijsten. De Waal valt aan op een klimmetje van 2,2 kilometer à 12,2% en houdt stand in de afdaling naar het stadscentrum. Primoz Roglic blijft leider in het algemeen klassement.

Uitslag 12e etappe Vuelta a España 2019


1. Philippe Gilbert (Bel)
2. Álex Aranburu (Spa) + 0.03
3. Fernando Barceló (Spa) z.t.
4. José Joaquín Rojas (Spa) + 0.22
5. Nikias Arndt (Dui) + 0.26
6. Tosh Van der Sande (Bel) + 0.29
7. Cyril Barthe (Fra) z.t.
8. Manuele Boaro (Ita) z.t.
9. Tim Declercq (Bel) z.t.
10. Valerio Conti (Ita) + 0.31

Klassementsrenners + 3.02

GC after stage 12

1. Primoz Roglic (Slo)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 1.52
3. Miguel Ángel López (Col) + 2.11
4. Nairo Quintana (Col) + 3.00
5. Tadej Pogacar (Slo) + + 3.05
6. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 4.59
7. Rafal Majka (Pol) + 5.42
8. Nicolas Edet (Fra) + 5.49
9. Dylan Teuns (Bel) + 6.07
10. Wilco Kelderman (Ned) + 6.25

Koersverloop

Al is het zeker geen makke boel, het duurt meer dan 100 kilometer voor de vlucht van de dag ontstaat. Willie Smit slaat een gaatje en achttien man maken de oversteek. Gilbert, Rojas, Degenkolb, Conti en Arndt zijn erbij. Ze rijden naar een maximale voorsprong van meer dan 5 minuten voor het peloton uit.

Op de Alto de Urruztimendi zakt het verschil onder de 5 minuten. Vervolgens valt Großschartner aan op de Alto el Vivero. Grmay meldt zich bij hem in de laatste kilometer van de klim, voordat ze de top ronden met 40 seconden voorsprong op de achtervolgers. Het peloton zit op 4 minuten.

Aan de voet van de extreem steile Alto de Arraiz pakken de achtervolgers de aanvallers terug. Gilbert leidt de dans en alleen Aranburu kan mee. Voor even dan. Op 1,5 kilometer van de top is hij nog alleen over. Hij komt bijna een halve minuut eerder over de top.

Terug in de stad, met nog 2 kilometer te gaan, is het verschil gezakt naar 10 seconden. De twee achtervolgers werken goed samen, maar komen er niet meer aan te pas. Gilbert komt met tien vingers in de lucht over de streep: het is zijn tiende overwinning in een Grote Ronde.

In de top van het algemeen klassement verandert er niets.
Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2019 Parcours etappe 13: Bilbao - Los Machucos


Vrijdag 6 september - In de 13e etappe van de Vuelta a España fietsen de renners over zes bergen naar een beest van een slotklim: Los Machucos. De afstand is 166,4 kilometer.

Nadat onderweg al de Alto de la Escrita (5,9 kilometer à 4%), Alto de Ubal (7,9 kilometer à 6%), Collado del Asón (13 kilometer à 3,9%), Puerto de Alisas (8,5 kilometer à 6%), Puerto de Fuente las Varas (6,3 kilometer à 4,5%) en de Puerto de la Cruz de Usaño (4,2 kilometer à 4,7%) zijn overwonnen, krijgen de renners een meedogenloos dessert voorgeschoteld. Rit 13 eindigt namelijk op de Alto de los Machucos. In 2017 – de editie die hij won – stond Chris Froome op deze steile Cantabrische flanken op kraken.

De slotklim stijgt in 6,8 kilometer met een gemiddelde van 9,2%, maar dat zegt lang niet alles. Al snel duikt bijvoorbeeld een strook van 17,5% op en die wordt gevolgd door een korte afdaling. Even daarna dient de steilste strook van 25% zich aan, al snel gevolgd door een plateautje, dat weer overgaat in een helling van 15%. In je ritme komen? Vergeet het maar. Los Machucos is een onregelmatig monster, al wordt de klim gaandeweg regelmatiger. Maar ja, of dat zo aangenaam is… In de sectie tussen kilometer 3 en kilometer 6 is de gemiddelde stijging ver in de dubbel cijfers. De laatste kilometer begint vervolgens met een afdaling, waarna de laatste paar honderd meter vals plat oploopt.

Alsof de moeilijkheidsgraad op Los Machucos al niet hoog genoeg ligt, zijn er bovendien geulen overdwars in het wegdek getrokken. Dan hebben automobilisten extra grip en glijden ze bij regen niet van de berg af.

Twee edities geleden zat Los Machucos voor het eerst in de Vuelta. De rit ernaartoe was toen alleen minder lastig. Vroege vluchter Stefan Denifl won de etappe door Alberto Contador, die op de slotklim de jacht opende, met een halve minuut voor te blijven. Intussen was rode truidrager Chris Froome op de lagere flanken zwaar in de problemen, maar hij wist de schade te beperken en vier dagen later werd hij in Madrid gehuldigd als winnaar van die editie.

De eerste drie renners aan de meet winnen 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl er bij de tussensprint (vlak voor Los Machucos) 3, 2 en 1 seconden klaarliggen.

De race start om 12.58 uur en finisht naar verwachting rond 17.35 uur.

Los Machucos zat nog maar eenmaal eerder in de Vuelta, maar het zegt veel over de klim dat de reputatie nu staat als een huis. En niet ten onrechte. Het is een onregelmatig beest met percentages tot 25%. Om aan voet te komen moeten de renners bovendien zes bergen over.

Twee jaar geleden was Denifl de beste vluchter in een groep met De Marchi, Moreno, Cort, Alaphilippe en Villella. Op de slotklim probeerde Contador de Oostenrijker nog te achterhalen, maar hij strandde op een halve minuut. Of dat kwam doordat Denifl destijds op illegale brandstoffen rond snorde (hij zit nu zonder ploeg, nadat hij dit voorjaar tegen de lamp liep als dopingzondaar), we zullen het nooit weten. Het was in ieder geval een prachtige inhaalrace, zoals Contador die wel vaker uit de benen schudde in zijn allerlaatste Ronde van Spanje.

De rit naar Los Machucos is dit jaar nog aanmerkelijk zwaarder dan destijds. Achtereenvolgens hebben de renners de Alto de la Escrita (5,9 kilometer à 2,5%), Alto de Ubal (7,1 kilometer à 6,8%), Collado de Asón (14 kilometer à 3,7%), Puerto de Alisas (8,9 kilometer à 5,8%), Puerto de Vuenta las Varas (5,7 kilometer à 5%) en de Puerto de la Cruz de Usaño (3,1 kilometer à 7%) voor de wielen. Vervolgens is de Alto de los Machucos het brute hoofdgerecht.

De slotklim stijgt in 6,8 kilometer met een gemiddelde van 9,2%, maar wat de klim zo zwaar maakt is de onregelmatigheid. Je kunt nergens in een lekker ritme komen, deels omdat het zo bizar steil is, deels omdat het soms ook gewoon bergaf gaat. De derde tot en met de vijfde kilometer van de top is nog het meest overzichtelijk. Dat is alleen maar loeisteil, met zelfs een kilometer van 15%.

Kortom, de slotklim is ideaal voor explosieve klimmers. Een clash van klassementsrenners krijgen we sowieso, het is alleen de vraag of dat voor de dagzege zal zijn. Gezien het parcours kan het ook heel goed dat een vluchtgroep met zo’n voorsprong aan de slotklim begint, dat de beste klimmer aan boord de buit pakt.

Anderzijds: Valverde, López en Quintana moeten alle drie veel tijd goedmaken op Roglic als ze nog aanspraak willen maken op de rode trui. Dus het lijkt zaak om daar vroeg aan te beginnen. Ook zondag en maandag serveert de Vuelta zware klimraces, maar dit is op papier toch wel de zwaarste.

Favorieten 13e etappe Vuelta a España 2019

*** Mikel Nieve, Pierre Latour, Esteban Chaves, Dylan Teuns
** Nairo Quintana, Primoz Roglic, Miguel Ángel López
* Wout Poels, Fabio Aru, Jesús Herrada, Sergio Higuita

Afbeelding

Afbeelding

Vuelta 2019: Sloveens feest op Los Machucos: ritzege Pogacar, Roglic verstevigt leiding


Aan het einde van een loodzware rit met zes beklimmingen slaan twee Slovenen toe op de loeisteile slotklim. Ze vallen samen aan en Tadej Pogacar pakt de zege en Primoz Roglic wordt tweede in dezelfde tijd. Zo vergroot de Jumbo-Visma renner zijn leiding in het algemeen klassement.

Uitslag 13e etappe Vuelta a España 2019

1. Tadej Pogacar (Slo)
2. Primoz Roglic (Slo) z.t.
3. Pierre Latour (Fra) + 0.27
4. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
5. Nairo Quintana (Col) z.t.
6. Rafal Majka (Pol) z.t.
7. Miguel Ángel López (Col) + 1.01
8. Gianluca Brambilla (Ita) + 1.08
9. Marc Soler (Spa) z.t.
10. Wilco Kelderman (Ned) z.t.

14. Nicolas Edet (Fra) + 1.23
19. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 2.28
27. Dylan Teuns (Bel) + 3.45

Klassement na 13e etappe

1. Primoz Roglic (Slo)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 2.25
3. Tadej Pogacar (Slo) + + 3.01
4. Miguel Ángel López (Col) + 3.18
5. Nairo Quintana (Col) + 3.33
6. Rafal Majka (Pol) + 6.15
7. Nicolas Edet (Fra) + 7.18
8. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 7.33
9. Wilco Kelderman (Ned) + 7.39
10. Dylan Teuns (Bel) + 9.58

Koersverloop


Wout Poels is actief in het begin van de race en uiteindelijk zet hij de vlucht van de dag op. In de laatste kilometer van de Alto de la Escrita valt hij aan. Hij rondt de top solo en in de afdaling voegen eerst Geoffrey Bouchard, Jesús Herrada en Hector Saez zich bij hem, en vervolgens nog eens 25 man. Ook bergkoning Ángel Madrazo is van de partij, al plukt hij geen vruchten van zijn inspanningen. Op de Alto de Ubal is Herrada als eerste boven, voor Bouchard en Henao.

Op de Collado del Áson trekt Thomas De Gendt ten aanval. Poels en Brambilla voegen zich bij hem en ze komen een halve minuut voor de achtervolgers over de top. In de afdaling voegen Bouchard, Armirail, Higuita en Sáez zich bij hen.

Op de Puerto de Alisas is De Gendt er niet meer bij en neemt Großschartner zijn plaats in. Voor even dan. Want dan gaat de Oostenrijker alleen verder. Vlak voor de top steekt Herrada hem voorbij om zo de meeste bergpunten mee te pikken. Een man of vijftien sluiten aan.

In de afdaling gaat Sáez solo en hij rijdt 2 minuten voor de achtervolgers de Puerto de Fuente de las Varas op. Het peloton volgt daar op ruim 8 minuten van de aanvaller, maar dan neemt Astana het heft in handen. Op de top is er al 1 minuut vanaf.

Op de Puerto de la Cruz de Usaño, de een-na-laatste klim, gaat Armirail in de achtervolging op Sáez. Op de top zit hij 1 minuut achter de eenzame aanvaller. De achtervolgers volgen op een kleine 2 minuten.

Die verschillen zijn iets kleiner aan de voet van Los Machucos. Het peloton is helemaal dichterbij gekomen. Nog ruim 3 minuten.

Armirail haalt Sáez al snel terug en ze gaan alleen verder. Latour, Brambilla, Higuita en Guerreiro zijn de eerste achtervolgers. In de grote roep versnelt Quintana en hij slaat een gaatje.

Op 5 kilometer van de top meldt Latour zich bij Armirail. Hij gaat erop en erover. Intussen strandt Quintana’s aanval. Even later moet Kelderman eraf.

Roglic neemt het commando over en alleen Pogacar kan mee. Met nog 1,5 kilometer te gaan komen ze bij Latour en laten hem direct achter. Samen rijden de twee Slovenen naar de meet en Roglic doet geen moeite om zijn landgenoot van de dagzege af te houden.

De Jumbo-Visma renner vergroot zijn leiding op nummer twee, Valverde gaat naar 2.25 minuten, terwijl Pogacar opschuift naar de derde plaats. De 20-jarige neemt bovendien de witte trui over van López.



Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2019 Parcours etappe 14: San Vicente de la Barquera - Oviedo

Zaterdag 7 september - In 188 kilometer fietsen de renners in de 14e etappe van de Vuelta a España van San Vicente de la Barquera naar Oviedo. In theorie is dat een hapklare brok voor de sprinters.

De Vuelta was in 2016 voor het laatst in Oviedo. Toen was de finish alleen niet in de stad, maar op de nabijgelegen Alto del Naranco. Op de klim trok vroege vluchter David de la Cruz de dagzege naar zich toe, terwijl Dries Devenyns als tweede over de streep kwam.

Dit keer ligt een massasprint in Oviedo meer voor de hand. Op wat te verwaarlozen klimmetjes na is het parcours voor Spaanse begrippen vlak. Het grootste obstakel is de Alto La Madera, een klim van 8 kilometer à 3,5%. Veel regelmatiger kun je een heuvel niet krijgen. Op de top hebben de renners nog 22,6 kilometer voor de wielen.

De eerste drie renners aan de meet winnen 10, 6 en 4 bonificatieseconden, terwijl er bij de tussensprint (6 kilometer voor de Alto La Madera) 3, 2 en 1 seconden klaarliggen.

De race finisht naar verwachting rond 17.35 uur.

Vuelta 2019 Favorieten etappe 14: Sprinterskans in Oviedo

Sam Bennett 2019 - Vuelta 2019 Favorieten etappe 14: Sprinterskans in OviedoNa twee zware bergritten liggen de kaarten in de 14e etappe van de Vuelta weer uitstekend voor de snelle mannen. Dan moeten ze wel een klimmetje met de top op ruim 22 kilometer van de meet overleven. (Slideshow route/profiel)

We hebben het over de Alto de la Madera, een hindernis van 8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,5%. Zeker geen Angliru-achtig klimbeest dus. Een beetje prof moet de Madera kunnen overleven. Maar ja, hoe bescheiden een helling ook is, als je er knoerthard tegenop rijdt, gaat het toch pijn doen. Dus de teams met goed klimmende sprinters aan boord gaan het tempo vermoedelijk opvoeren om de andere snelle mannen overboord te kieperen.

Tot aan de Alto de la Madera hebben de renners in rit 14 een glooiend parcours voor de wielen. Na het klimmetje wacht een korte afdaling en een poldervlakke finale.

Bennett en Jakobsen wonnen de eerste twee sprints in de Vuelta. De kampioen van Ierland deed dat met overmacht in de 3e etappe, terwijl de Nederlands kampioen hem met millimeters klopte in rit 4.

Favorieten 14e etappe Vuelta a España 2019
*** Sam Bennett
** Fabio Jakobsen, Fernando Gaviria
* Marc Sarreau, Edward Theuns, Max Walscheid, Luka Mezgec

Afbeelding

Vuelta 2019: Bennet wint in chaotische finale, Roglic blijft leider

Sam Bennett stormt naar de zege in de 14e etappe van de Vuelta. In Oviedo pakt hij zijn tweede zege in de derde kans voor de sprinters. Primoz Roglic blijft aan de leiding in het algemeen klassement, ondanks een grote val in de volle finale.

Uitslag 14e etappe Vuelta a España 2019


1. Sam Bennett (Ier)
2. Maximiliano Richeze (Arg) z.t.
3. Tosh Van Der Sande (Bel) + 0.02
4. Marc Sarreau (Fra) + 0.05
5. Clément Venturini (Fra) z.t.
6. Marc Soler (Spa) z.t
7. Jonas Koch (Dui) z.t.
8. John Degenkolb (Dui) z.t.
9. Max Walscheid (Dui) z.t.
10. Szymon Sajnok (Pol) z.t.

30. Nicolas Edet (Fra) + z.t.
75. Carl Fredrik Hagen (Noo) z.t.
107. Dylan Teuns (Bel) z.t.

Klassement na 14e etappe


1. Primoz Roglic (Slo)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 2.25
3. Tadej Pogacar (Slo) + 3.01
4. Miguel Ángel López (Col) + 3.18
5. Nairo Quintana (Col) + 5.21
6. Rafal Majka (Pol) + 6.15
7. Nicolas Edet (Fra) + 7.18
8. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 7.33
9. Wilco Kelderman (Ned) + 7.39
10. Dylan Teuns (Bel) + 9.58

Koersverloop


Zes renners maken zich los van het pak in een razendsnelle openingsfase. Silvan Dillier, Luka Pibernik, Harm Vanhoucke, Salvatore Puccio, Diego Rubio en Stéphane Rossetto pakken 2 minuten voorsprong, voordat het peloton hen aan de lijn legt.

Op 60 kilometer van de meet vindt Rossetto het mooi geweest en hij wacht op het peloton. Vervolgens ronde de overige koplopers de Alto de Madera 1 minuut voor het pak, maar op een kleine 5 kilometer van de meet is het met ze gedaan.

Vlak voor het ingaan van de slotkilometer ligt het halve peloton op de grond. De sprinters zitten allemaal net voor de val en gaan vol door. Op een oplopende strook in de laatste 500 meter sprint Van der Sande weg. Jakobsens lead-out man Richeze springt ernaartoe, maar de Nederlands kampioen zelf moet passen. Net als de meeste anderen.

Bennett niet. De Ier rijdt naar de twee toe en gaat erop en erover. Hij kan zelfs omkijken voordat hij finisht, zo’n gat slaat hij.

Roglic houdt de leiding in het algemeen klassement.
Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.


Plaats reactie