Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020 Parcours etappe 15: Lyon - Grand Colombier


Zondag 13 september - De Tour verbindt Lyon in de 15e etappe met de zwaarste top in de Jura via een parcours van 175 kilometer. Het wordt een speciale rit, want al het klauterwerk zit op en rond de Grand Colombier. De slotklim is een onregelmatig monster.

Een berg die meermaals beklommen wordt tijdens dezelfde rit? Het gebeurt niet vaak in de Tour, maar in 2020 leert het peloton de Grand Colombier van verschillende kanten kennen. Eigenlijk cirkelen de coureurs in de laatste 75 kilometer constant rond de top in het Jura-gebergte om in de laatste 17 kilometer dan eindelijk door te stoten naar het hoogste punt.

Na de start in Lyon gaat het over glooiende wegen naar Artemare. Niet veel later wacht de Montée de la Selle de Fromentel. Dat is een stevige kluif van 11,1 kilometer aan 8,1%. Het venijn zit absoluut in de staart, want de laatste 3 kilometer voor de top gaat omhoog met respectievelijk 11,5%, 14,5% en 12,5%. Let wel: dat zijn allemaal gemiddelden!

Als de renners op de top van de Montée de la Selle de Fromentel rechtdoor gaan zijn ze 4 kilometer later bij de finish. Maar nee, ze slaan linksaf en dalen naar het plaatsje Lochieu, waar ze direct de Col de la Biche op sturen. Die begint tam, maar laat na 2 kilometer de tanden zien. Over 6,9 kilometer klokt de klim een stevige 8,9%. Het middenstuk is het zwaarste met 2 kilometer in de dubbele cijfers.

Tot slot gaat het dan toch helemaal naar de top van de Grand Colombier. De klauterpartij begint in Culoz en overwint in 17,4 kilometer 1.244 meter. Dat betekent een gemiddelde stijging van 7,1%. De Grand Colombier is een onregelmatig monster met verschillende kilometers die met meer dan 10% oplopen. Speciale aandacht verdient de laatste 400 meter, want ook dat stuk stijgt met 10%.

Thomas Voeckler zal als tv-commentator met veel plezier naar deze race kijken. In de Tour van 2012 kwam hij als eerste aan op de top van de Grand Colombier.

Op 9 augustus finishte de Tour de l’Ain op de Grand Colombier. Het parcours overlapte die dag grotendeels met dat van deze Touretappe. Jumbo-Visma was ijzersterk en Primoz Roglic bekroonde dat met een onbedreigde zege.

De eerste drie renners aan de meet krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden.

De 15e etappe van de Tour start om 12.25 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.25 uur.

Afbeelding

Tour de France 2020 Favorieten etappe 15: Grande Finale op Grand Colombier


Tour de France 2020 Favorieten etappe 15: Grande Finale op Grand ColombierNee, helemaal beslissend voor de einduitslag gaat de 15e etappe vast niet zijn. Maar als Roglic op de Grand Colombier een goed resultaat neerzet gaat hij met een erg lekker gevoel de slotweek in. En... maakt Pinot zijn achterstand nu eindelijk eens te gelde door als vroege vluchter te scoren?

Het begin van de rit stelt niet veel voor. Over licht glooiende wegen koersen de renners oostwaarts tot ze op 57 kilometer van de finish op de Montée de la Selle de Fromentel stuiten, een klim van 11 kilometer à 8,5% die vooral in het laatste stuk extreem steil is. Na een korte afdaling sturen de coureurs de Col de la Biche op. Die klimt in 6,4 kilometer met een gemiddelde van 8,9%. Op de top is er nog altijd ruim 45 kilometer te gaan.

Na de Col de la Biche zal het zo onderhand duidelijk zijn of de ritwinnaar in de kopgroep zit, of dat de klassementsfavorieten dermate de vaart erin hebben dat ze de aanvallers nog gaan teruggrijpen. Welke scenario zich ook ontrolt, de slotklim gaat er inhakken.

Vanaf de Col de la Biche daalt de route naar het plaatsje Corbonod en door het Rhônedal racen de coureurs naar Culoz. Daar begint de Grande Finale op de Grand Colombier. De slotklim stijgt in 17,4 kilometer met een gemiddelde van 7,1%. Dat is niet alleen lang, de klauterpartij heeft als extra attractie dat hij zeer onregelmatig is. Stukken vals plat wisselen af met secties in de dubbele cijfers. Een eventuele sprint om de zege wordt interessant, want in de laatste 400 meter loopt de weg met 10% op.

Onlangs maakte Jumbo-Visma op ditzelfde parcours de dienst uit in de Tour de l’Ain. Roglic maakte sterk ploegenspel af met de dagzege, wat hem direct de eindzege opleverde. De Tour de l’Ain gold dit jaar als belangrijke voorbereiding op de Ronde van Frankrijk.

Krijgen we een grep aanvallers die om de zege strijden? De vlakke aanloop leent zich om er met een grote groep vandoor te gaan en met flinke voorsprong aan de bergen te beginnen. Pinot en Buchmann zullen er vast voor voelen om hun in de soep gelopen Tour alsnog glans te geven met een zege op de Grand Colombier.

Favorieten 15e etappe Tour de France 2020


*** Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Thibaut Pinot
** David Gaudu, Lennard Kämna, Emanuel Buchmann, Daniel Felipe Martínez
* Marc Soler, Miguel Ángel López, Nairo Quintana, Mikel Landa, Egan Bernal

Afbeelding

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020: Pogacar wint op Grand Colombier, Roglic houdt geel

Kan Tadej Pogacar de toer winnen, bijna zonder poeg? hij is een betere tijd rijder dan Roglic.

Jumbo-Visma is de grote baas in de Tour, maar Tadej Pogacar wint op de Grand Colombier. Primoz Roglic finisht als tweede in de 15e Touretappe. Egan Bernal en Nairo Quintana verliezen minuten.

Uitslag 15e etappe Tour de France 2020


1. Tadej Pogacar (Slo)
2. Primoz Roglic (Slo) z.t.
3. Richie Porte (Aus) + 0.05
4. Miguel Ángel López (Col) + 0.08
5. Enric Mas (Spa) + 0.15
6. Sepp Kuss (VS) z.t.
7. Mikel Landa (Spa) z.t.
8. Adam Yates (GB) z.t.
9. Rigoberto Uran (Col) + 0.18
10. Alejandro Valverde (Spa) + 0.24

12. Tom Dumoulin (Ned) + 0.34
18. Nairo Quintana (Col) + 3.50
25. Egan Bernal (Col) + 7.20

Klassement na 15e etappe


1. Primoz Roglic (Slo)
2. Tadej Pogacar (Slo) + 0.40
3. Rigoberto Uran (Col) + 1.34
4. Miguel Ángel López (Col) + 1.45
5. Adam Yates (GB) + 2.03
6. Richie Porte (Aus) + 2.13
7. Mikel Landa (Spa) + 2.16
8. Enric Mas (Spa) + 3.15
9. Nairo Quintana (Col) + 5.08
10. Tom Dumoulin (Ned) + 5.12

13. Egan Bernal (Col) + 8.25

Koersverloop

Na een onstuimig begin openen acht man een gat. Jesús Herrada, Matteo Trentin, Simon Geschke, Pierre Rolland, Michael Gogl, Marco Marcoto, Kévin Ledanois en Niccolò Bonifazio rijden naar een maximale voorsprong van ruim 4 minuten.

Op de Montée de la Selle de Fromentel gaan Geschke, Herrada en Rolland samen verder. Gogl sluit vlak voor de top bij ze aan.

Op de Col de la Biche schuift het peloton, onder aanvoering van Jumbo-Visma, steeds dichterbij. Nog 2 minuten als Rolland solo de top rondt. Gogl zit vlak achter de Fransman en sluit later aan.

Rolland gaat alleen verder op de Grand Colombier, maar zijn verhaal is over op 13 kilometer van de top. Ongeveer op datzelfde moment moeten zowel Bernal als Quintana lossen. Weer 5 kilometer later kan ook Guillaume Martin niet meer volgen.

Met nog 7 kilometer te gaan valt Yates aan, maar Dumoulin haalt hem terug. Vervolgens blijft hij het tempo zo hoog houden dat niemand ook maar probeert te ontsnappen.

Op 600 meter van de meet plaatst Roglic een demarrage, maar hij komt niet los.

Het is raar maar waar: na een klauterpartij van 17,4 kilometer loopt de race uit op een sprint. Richie Porte gaat aan en de enigen met een reacties zijn López, Pogacar en Roglic. En dan vooral die laatste twee.

Pogacar zet sterk aan en wint zijn tweede Touretappe, terwijl Roglic genoegen moet nemen met de tweede plaats. Voorlopig zijn de twee Slovenen duidelijk de sterkste renners in koers.

Roglic houdt de gele trui en Dumoulin, die in de slotfase 34 seconden verliest, komt de top 10 binnen.

Later meer, ik ben wel aan een rustdag toe :lol:
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020 Parcours etappe 16: La Tour-du-Pin - Villard-de-Lans

De laatste week, de renners zijn allemaal lekker uitgerust dus sturen we ze de bergen maar weer eens in :lol:

Dinsdag 15 september - Rit 16 brengt de renners van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans in de Alpen. Ze hebben 164 kilometer en vijf beklimmingen nodig om de brug te slaan. De slotklim is maar 2,2 kilometer lang.

Wielergeschiedenis à volonté in Villard-de-Lans. Er won namelijk geen enkele pannenkoek. Of wat dacht je van Erik Vanderaerden (tijdrit in 1985), Pedro Delgado (1987 en 1988), Laurent Fignon (1989), Erik Breukink (1990) en Lance Armstrong (2004). Die laatste verloor de overwinning wel na dopingbekentenissen, net zoals al zijn andere etappe- en Tourwinsten. Geen Villard-de-Lance dus.

Het mag duidelijk zijn dat er geklommen moet worden. Het zwaarste van het zwaarste krijgen de renners niet te verwerken, maar de cols hakken er toch stevig in. Na de de vals plat oplopende openingsfase en vervolgens de Côte de Revel is de Col de Porte – na 66,5 kilometer – de eerste serieuze kluif van een dikke 7 kilometer aan 6,8%. Een piek van 9% maakt dat de Porte vooral een poort is voor een ontsnapping van klimmers zonder klassementsambities.

Via de Côte de Revel – 6 kilometer à 8% – komen de vermoeide lijven aan de voet van – houd u vast – La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte. De beklimming telt 11,1 kilometer en het gemiddelde stijgingspercentage is 6,5%. Het is een gelijkmatig oplopende col en op de top pakken de eerste drie renners bonusseconden: 8, 5 en 2.

Na een kleine 20 kilometer plateau in heel licht dalende lijn klimt de route in 2,2 kilometer aan 6,5% naar de finish in Villard-de-Lans, Côte 2000.

De eerste drie renners aan de meet krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Daarnaast zijn er, zoals gezegd, 8, 5 en 2 seconden te winnen op de top van de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte.

De 16e etappe van de Ronde van Frankrijk start om 13.05 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.40 uur.

Afbeelding

Tour de France 2020 Favorieten etappe 16: Alpenrit met punchy finale

Tour de France 2020 Favorieten etappe 16: Alpenrit met punchy finaleDe laatste week van de Ronde van Frankrijk begint met een Alpenrit zonder de grote Alpenreuzen. De race biedt een opeenvolging van bescheiden klimwerk, eerder heuvels dan bergen, met drie flinke uitschieters en een punchy finale.

De eerste uitschieter is de Col de Porte, een klim van 7,4 kilometer à 6,7% met de top na 66,5 kilometer fietsen. Direct na de (lange) afdaling gaat het de Côte de Revel op. Dat is 6 kilometer klauteren tegen 8%. Via een fase van dalen en licht oplopende stroken komen de renners aan de voet van de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte. Die klimt in 11,1 kilometer à 6,5% naar een plateau op ruim 1.000 meter hoogte.

Op de top is het nog 20,5 kilometer naar de finish in Villard-de-Lans. Dat is grotendeels een aflopend vals plat, terwijl de laatste 2,2 kilometer naar de meet oploopt met 6,5%.

Het parcours leent zich voor een succesvolle ontsnapping, al kan het natuurlijk ook zo zijn dat Jumbo-Visma de boel wil controleren om voor de dagzege te gaan. Bovendien zijn er op de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte 8, 5 en 2 bonificatieseconden te winnen. Op de flank aanvallen, als eerste bovenkomen, en hard doorstomen naar de finish – het zóu zomaar een succesrecept voor Jumbo-Visma kunnen zijn. De ploeg heeft, met Dumoulin en Roglic, een paar sterke tijdrijders aan boord die dat kunnen. Maar ja, bij de laatste twee sprintjes bergop werd Roglic verslagen door Pogacar. Dus het is maar de vraag of ze, ook gezien de bonificatieseconden die er te winnen zijn, dat risico willen lopen.

Het slotklimmetje is perfect voor puncheurs als Alaphilippe, Hirschi en Kwiatkowski. De Pool heeft zijn handen vrij nu Bernal is uitgeschakeld in de strijd om het geel.

Favorieten 16e etappe Tour de France 2020

*** Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Sepp Kuss, Marc Hirschi
** Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Richard Carapaz, Adam Yates
* Thomas De Gendt, Alejandro Valverde, Pavel Sivakov, Tom Dumoulin

Later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020: Solozege Kämna in Villard-de-Lans, Roglic houdt geel

Solozege Kämna in Villard-de-Lans Lennard Kämna wint de eerste Alpenrit vanuit de vroege vlucht. Hij laat Richard Carapaz achter vlak onder de top van de een-na-laatste klim en soleert naar de winst. In het klassement verandert er weinig en Primoz Roglic houdt het geel.

Uitslag 16e etappe Tour de France 2020


1. Lennard Kämna (Dui)
2. Richard Carapaz (Ecu) + 1.27
3. Sébastien Reichenbach (Zwi) + 1.56
4. Pavel Sivakov (Rus) + 2.34
5. Simon Geschke (Dui) + 2.35
6. Warren Barguil (Fra) + 2.37
7. Tiesj Benoot (Bel) + 2.41
8. Nicholas Roche (Ier) + 2.47
9. Quentin Pacher (Fra) + 2.51
10. Julian Alaphilippe (Fra) + 2.54

20. Miguel Ángel López (Col) + 16.48
21. Tadej Pogacar (Slo) z.t.
22. Primoz Roglic (Slo) z.t.
23. Richie Porte (Aus) z.t.
24. Mikel Landa (Spa) z.t.
25. Enric Mas (Spa) z.t.
26. Adam Yates (GB) z.t.
27. Rigoberto Uran (Col) z.t.
30. Tom Dumoulin (Ned) + 16.55
36. Nairo Quintana (Col) + 17.23

Klassement na 16e etappe


1. Primoz Roglic (Slo)
2. Tadej Pogacar (Slo) + 0.40
3. Rigoberto Uran (Col) + 1.34
4. Miguel Ángel López (Col) + 1.45
5. Adam Yates (GB) + 2.03
6. Richie Porte (Aus) + 2.13
7. Mikel Landa (Spa) + 2.16
8. Enric Mas (Spa) + 3.15
9. Tom Dumoulin (Ned) + 5.19
10. Nairo Quintana (Col) + 5.43

Koersverloop
In de openingsfase wemelt het van de aanvallen. Na het eerste klimmetje, de Côte de Virieu, gaan Carapaz en Roche er samen vandoor. Barguil, Trentin, Oss, Alaphilippe, Bettiol, Amador, Kämna, Verona, Erviti, Juul-Jensen, Pacher en Reichenbach voegen zich bij hen.

Benoot gaat in de achtervolging met Pedersen (Casper) en Rolland en op de Col de Porte melden ze zich in de kopgroep. Ze komen 1 minuut voor een groep met Sivakov, Powless, Geschke, Nieve en Sicard boven.

Op Côte de Revel maken de vijf de aansluiting, terwijl Rolland de jacht op de bollentrui opent. Hij rondt de top solo en wacht daarna op zijn medevluchters.

Voor het aansnijden van de Montée de la Saint-Nizier-du-Moucherotte begint Pacher aan een solo. Hij bereikt de klim een halve minuut voor de achtervolgers en het peloton volgt al op meer dan 13 minuten.

Carapaz maakt stevig tempo op kop van de achtervolgende groep. Uiteindelijk blijven alleen Reichenbach, Alaphilippe en Kämna over en het kwartet pakt Pacher terug. Martin (Guillaume) valt met ploeggenoot Edet aan in het peloton.

Na een felle demarrage van Carapaz lossen eerst Pacher, dan Alaphilippe, en vervolgens Reichenbach. In de laatste paar honderd meter voor de top gaat Kämna alleen.

De Duitser zet Carapaz op 1 minuut op de vlakke sectie richting het slotklimmetje. Carapaz komt anderhalve minuut later over de streep en Reichenbach finisht op 2 minuten.

In het peloton maakt UAE-Emirates vaart op het slotklimmetje, maar Van Aert neemt over. Zo zet Jumbo-Visma de ploeg van Pogacar buitenspel. Hij probeert het nog wel, maar komt niet weg.

Superman López slaat wel een gaatje, al mag het niet echt een naam hebben. De Colombiaan komt voor Pogacar en Roglic over de lijn.

Door de tempoversnelling op de slotklim lost Quintana, net als Dumoulin, uit de favorietengroep. De Colombiaan alleen net iets harder. Hij komt 28 seconden na Dumoulin over de lijn en ze verwisselen van plaats. De Nederlander staat nu negende.

Later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020 Parcours etappe 17: Grenoble - Col de la Loze


Woensdag 16 september - De 17e etappe van de Tour de France gaat naar de nog niet eerder in de Tour bedwongen Col de la Loze. De slotklim heeft passages met stijgingspercentages van over de 20%. De race start in Grenoble, is 168 kilometer lang en voert onderweg over de Col de la Madeleine.

De Col de la Loze kón ook niet eerder in de Tour opgenomen worden om de simpele reden dat de pas onbegaanbaar was voor de gele karavaan. Tot afgelopen juni kon je niet hoger komen dan het vliegveld(je) van Méribel op ongeveer 1.800 meter hoogte. Sindsdien zijn de laatste 6 kilometer van een gladde laag asfalt voorzien en nu komt de Col de la Loze tot een hoogte van 2.304 meter.

De slotklim begint in Brides-les-Bains en is liefst 21,5 kilometer lang. Het stijgingspercentage schommelt meestal rond 7%, maar de achttiende en negentiende kilometer springen eruit met stijgingen van meer dan 11% gemiddeld. Daarin zitten ook die stukken die met meer dan 20% naar de hemel wijzen. Ook de laatste 2,5 kilometer mag er wezen met een constante helling van tegen de 10%.

Gaandeweg de beklimming komen de renners langs de skischans van de Olympische Spelen van 1992 in Albertville. Da’s natuurlijk leuk voor Primoz Roglic.

Onderweg naar de slotklim is het trouwens ook niet eenvoudig. Na een vlakke aanloop van 100 kilometer verschijnt de Col de la Madeleine ten tonele. Dat is een monster van 17,1 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%. De eerste 4 kilometer stijgt zelfs met meer dan 10%.

Na de afdaling en een stuk door het Isère-dal stuiten de renners op de slotklim.

De eerste drie renners aan de meet krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden.

De 17e etappe van de Ronde van Frankrijk start om 12.15 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.20 uur.

Afbeelding

Afbeelding

Tour de France 2020 Favorieten etappe 17: Twee monsterklimmen voor berggeiten

De 17e etappe van de Tour de France is vlak. Op twee enorme beklimmingen na dan. In de laatste 65 kilometer beklimmen de coureurs de Col de la Madeleine en Col de la Loze. Dat is bij elkaar opgeteld bijna 40 kilometer klauteren. Voer voor bergeiten dus, ondanks de vlakke openingsfase.

Na de start in Grenoble koersen de renners door het Isère-dal en later door de vallei van de Arc naar het plaatsje Notre-Dame-du-Cruet. Daar begint de Col de la Madeleine en die hakt er direct goed in met 4 kilometer à 10%. Daarna vlakt het iets af, maar eenvoudig wordt het eigenlijk nooit. De Madeleine is 17,1 kilometer lang en stijgt over die afstand met een gemiddelde van 8,4%.

Het peloton daalt weer terug naar het het dal van de Isère om in Brides-les-Bains de Col de la Loze aan te snijden. In zekere zin is deze klim het spiegelbeeld van de Madeleine. Meestal schommelt het stijgingspercentage tussen de 7 en 8%, maar vanaf 4,5 kilometer onder de top is het bikkelen geblazen tegen 10% gemiddeld.

Gaat Jumbo-Visma de boel controleren of laten ze de dagzege aan een groep avonturiers? Bernal staat waarschijnlijk te popelen om zijn achterstand in het algemeen klassement om te zetten in ritwinst.

Favorieten 17e etappe Tour de France 2020


*** Daniel Felipe Martínez, Egan Bernal, Miguel Ángel López
** Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Adam Yates, Mikel Landa
* Richie Porte, Enric Mas, Rigoberto Uran, Tom Dumoulin

Afbeelding

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020: López wint op de Loze, Roglic pakt tijd op Pogacar

de 17e Touretappe is het klauteralarm. Miguel Ángel López soleert naar de winst, terwijl Primoz Roglic als tweede finisht en Tadej Pogacar als derde.

Uitslag 17e etappe Tour de France 2020

1. Miguel Ángel López (Col)
2. Primoz Roglic (Slo) + 0.15
3. Tadej Pogacar (Slo) + 0.30
4. Sepp Kuss (VS) + 0.56
5. Richie Porte (Aus) + 1.01
6. Enric Mas (Spa) + 1.12
7. Mikel Landa (Spa) + 1.20
8. Adam Yates (GB) z.t.
9. Rigoberto Uran (Col) + 1.59
10. Tom Dumoulin (Ned) + 2.13

12. Alejandro Valverde (Spa) + 2.48

Klassement na 17e etappe


1. Primoz Roglic (Slo)
2. Tadej Pogacar (Slo) + 0.57
3. Miguel Ángel López (Col) + 1.26
4. Richie Porte (Aus) + 3.05
5. Adam Yates (GB) + 3.14
6. Rigoberto Uran (Col) + 3.24
7. Mikel Landa (Spa) + 3.27
8. Enric Mas (Spa) + 4.18
9. Tom Dumoulin (Ned) + 7.23
10. Alejandro Valverde (Spa) + 9.31

Koersverloop

Thomas De Gendt is een van de meest actieve renners in de beginfase van de race, maar hij bereikt de vlucht van de dag uiteindelijk niet. De ritwinnaar van gisteren, Lennard Kämna, zet samen met Richard Carapaz, Julian Alaphilippe, Daniel Martin en Gorka Izagirre door vanuit een enorme kopgroep. Na ongeveer 30 kilometer scheiden ze zich af en ze rijden 6 minuten voor het peloton de Madeleine op.

Op de klim bepaalt Bahrain McLaren het tempo. Nairo Quintana moet er al snel af. In de kopgroep kan Kämna niet mee.

De leiders ronden de top anderhalve minuut na de klassementsrenners. Martin moet de andere drie laten rijden in de afdaling.

De koplopers snijden de Loze ruim 2 minuten voor de klassementsmannen aan. Daar herhaalt zich het patroon van de Madeleine met Bahrain McLaren op kop.

Alaphilippe lost op kop als de voorsprong van de leiders naar de minuut is gezakt en op 9 kilometer van de top rijdt Carapaz solo.

Op dat moment heeft hij 22 seconden voordeel en dat blijft kilometerslang stabiel. Op de steile stroken breidt hij het zelfs uit naar 45 seconden.

Waar je een aanval van Bahrain Mclaren kopman Landa zou verwachten, gebeurt dat niet. Hij lost zelfs samen met Dumoulin en Yates op 4 kilometer van de top.

Wanneer López versnelt, kunnen alleen Pogacar, Roglic en Kuss mee. Porte herstelt het contact. De aanval van Carapaz is even later voorbij.

Kuss versnelt en López rijdt naar hem toe. Op 2,4 kilometer van de meet gaat de Colombiaan alleen. Lager op de berg versnelt Roglic met Pogacar in zijn wiel. Ze komen bij Kuss en de Amerikaan neemt Roglic op sleeptouw. Zo lossen ze Pogacar en dan opent de gele trui de jacht op López.

Hij krijgt het gat niet dicht en ‘Superman’ wint de race 15 seconden voor de geletruidrager en Pogacar zit daar weer 15 seconden verder achter. Zo wint Roglic, inclusief bonficatieseconden, 17 tellen op zijn landgenoot. López komt de top 3 binnen.

later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020 Parcours etappe 18: Méribel - La Roche-sur-Foron

Vandaag de laatste dag dat de klimmers nog wat aan hun bestand kunnen doen of heeft Roclic het in zijn zak?


Donderdag 17 september - Evenwijdig aan de Italiaanse en Zwitserse grens kronkelt er een verraderlijke etappe van Méribel naar La Roche-sur-Foron. Over een afstand van 168 kilometer knallen de renners over vijf cols naar de gehoopte eindbestemming: eeuwige roem.

Na een vals platte aanloop van 25 kilometer begint het klauterfestijn op de Cormet de Roselend. De klim is op onvergetelijke wijze verbonden met Johan Bruyneel, want in 1996 maakte hij een spectaculaire val in de afdaling. Dat was op zich weer een voorbode van zijn latere val als ploegleider van US Postal en Lance Armstrong. De Roselend is vanuit Bourg-Saint-Maurice een pittige kluif: 18,6 kilometer aan 6% gemiddeld. De steilste stroken klokken 9%, wat betekent dat vooral de lengte van de klim de zwaarte bepaalt.

In gestrekte draf trekken de renners dan naar de Col de Saisies. Minder bekend, maar hij diende wel als decorstuk in etappezeges van Henk Lubberding (1979), Peter De Clercq (1994) en Mario Aerts (2002). Meer als een decorstuk kan je het ook niet noemen. De klim duurt bijna 15 kilometer en stijgt met een gemiddelde van 5,1%. Niet zwaar, maar in het licht van het vervolg van deze rit best vermoeiend.

En weer verder… De Col des Aravis is één van de vele Franse cols die al eens door Thomas De Gendt als eerste is gekruist in zijn ongebreidelde aanval- en bollendrift. Hij was de laatste die als eerste de Aravis overstak, in de Tour van 2016. In 2020 kiest men voor de korte kant, wat een klim van 6,7 kilometer à 7% oplevert.

Na een afdaling van een slordige 20 kilometer stuiten de renners op de steile beklimming naar het Plateau des Glières. De eerste drie renners op de top krijgen 8, 5 en 2 bonusseconden, maar daarvoor moet wel gebikkeld worden. In 6 kilometer stijgt de klim met 11,2% gemiddeld en, alsof dat al niet pittig genoeg is, eenmaal boven loopt de weg nog 2 kilometer vals plat door op een onverharde weg. Pas daarna wacht de afdaling naar Thorens-Glières.

De finale klim ligt op de Col des Fleuries: 5,5 kilometer à 4,6%. De sprong naar de zegebloemen, zeg maar. Een niemendal in vergelijking met de eerdere opdrachten, maar datzelfde gold voor de late autosnelwegbrug in de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen. En daar zijn heel wat helden gesneuveld op het veld van eer.

Na de Col des Fleuries duiken de renners in 10 kilometer naar de meet. La Roche-sur-Foron zal een sterke winnaar krijgen, dat is duidelijk.

De eerste drie renners aan de meet krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Daarnaast zijn er, zoals gezegd, 8, 5 en 2 seconden te winnen op het Plateau des Glières.

De 18e etappe van de Ronde van Frankrijk start om 12.05 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.30 uur.

Afbeelding



Tour de France 2020 Favorieten etappe 18: Heroïek op onverharde bergwegen


De 18e etappe van de Ronde van Frankrijk is een race met vijf beklimmingen. De actie zal zich vermoedelijk concentreren op het deels onverharde en loeisteile Plateau des Glières, terwijl de afdaling aan het einde interessant is voor goede dalers.

Na een relatief kalme aanloop snijden de coureurs na een kleine 30 kilometer de Cormet de Roselend aan, een klim van 18,6 kilometer à 6%. In volle afdaling gaat het nog (heel) even omhoog op de Col du Méraillet en eenmaal in het dal wacht direct de Col de Saisies. In 15 kilometer klimt die met een gemiddelde van 5,1%.

Hiermee hebben de renners de langste beklimmingen achter de rug. De Col des Aravis is 6,7 kilometer lang en stijgt met een gemiddelde van 7%. Een afdaling van 20 kilometer brengt het peloton naar de voet van wat mogelijk de beslissende beklimming in de Tour de France van 2020 wordt. De Montée du plateau des Glières heeft er in ieder geval de raw materials voor.

In 6 kilometer klimt de weg met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,2%, waarna het boven nog 2 kilometer vals plat doorloopt op onverharde ondergrond. Twee jaar geleden reed Froome daar lek. Toen zonder gevolgen, aangezien de klim ver voor de finish lag.

Dit keer keer is het na de Montée du plateau des Glières nog maar 20 kilometer naar de meet. Dat gaat in dalende lijn, met uitzondering van de Col des Fleuries. Dat klimmetje van 5,5 kilometer à 4,6% ronden de renners op 10 kilometer, waarna ze verder dalen naar de streep in La Roche-sur-Foron.

Het ligt voor de hand dat de strijd om de gele trui pas zal ontbranden op de Montée du plateau des Glières, al kan het ook dat een renner met grote achterstand en beperkte tijdrijderscapaciteiten al eerder een alles-of-nietspoging op touw zet. Landa en Yates bijvoorbeeld. Al kun je je afvragen wie daar nog de puf voor heeft nadat het bij McLren Bahrain tot niets leidde op de Col de la Loze.

De race eindigt met een afdaling. Na twee mislukte pogingen op rij zou dat wel eens een extra motivatie voor Alaphilippe kunnen zijn om het erop te wagen in de vlucht van de dag.

Na deze rit van Méribel naar La Roche-sur-Foron resten er nog twee vlakke races en een tijdrit met aankomst op La Planche des Belles Filles.

Favorieten 18e etappe Tour de France 2020


*** Pavel Sivakov, Julian Alaphilippe, Maximilian Schachmann, Lennard Kämna
** Mikel Landa, Adam Yates, Miguel Ángel López, Richard Carapaz
* Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Daniel Felipe Martínez

Afbeelding

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020: Kwiatkowski wint laatste bergrit, Roglic houdt geel


Ploeggenoten Michal Kwiatkowski en Richard Carapaz verdelen de buit in de 18e etappe van de Tour de France. In de race over zes beklimmingen, waaronder het steile en onverharde Plateau des Glières, houdt Primoz Roglic de gele trui stevig om de schouders

Uitslag 18e etappe Tour de France 2020

1. Michal Kwiatkowski (Pol)
2. Richard Carapaz (Ecu)
3. Wout van Aert (Bel) + 1.51
4. Primoz Roglic (Slo) + 1.53
5. Tadej Pogacar (Slo) z.t.
6. Richie Porte (Aus) + 1.54
7. Enric Mas (Spa) z.t.
8. Mikel Landa (Spa) z.t.
9. Damiano Caruso (Ita) z.t.
10. Tom Dumoulin (Ned) z.t.

12. Miguel Ángel López (Col) + 1.54
17. Adam Yates (GB) + 4.34
19. Rigoberto Uran (Col) z.t.
20. Alejandro Valverde (Spa) z.t.

GC after stage 18


1. Primoz Roglic (Slo)
2. Tadej Pogacar (Slo) + 0.57
3. Miguel Ángel López (Col) + 1.27
4. Richie Porte (Aus) + 3.06
5. Mikel Landa (Spa) + 3.28
6. Enric Mas (Spa) + 4.19
7. Adam Yates (GB) + 5.55
8. Rigoberto Uran (Col) + 6.05
9. Tom Dumoulin (Ned) + 7.24
10. Alejandro Valverde (Spa) + 12.12

Koersverloop


De Gendt, Cataldo, Neilands en Edet zijn de aanstichters van een grote kopgroep die ruim 1 minuut voor het peloton de Cormet de Roselend aansnijdt. In de laatste 5 kilometer voor de top zijn alleen Thomas De Gendt, Richard Carapaz, Michal Kwiatkowski, Nans Peters, Bob Jungels, Rudy Molard, Pello Bilbao, Dario Cataldo, Nelson Oliveira, Carlos Verona, Simon Geschke, Nicolas Edet, Jesús Herrada, Luis León Sánchez, Marc Hirschi en Nicholas Roche aan boord als Damiano Caruso de oversteek maakt.

Hirschi en Carapaz sprinten om de bergpunten en zetten door in de afdaling. Op Côte de la route des Villes krijgen ze gezelschap van Bilbao, Kwiatkowski en Edet. Net als op de eerste klim pakt Hirschi de meeste bergpunten.

Op de Col des Saisies kan Edet het tempo niet volgen. Hirschi rondt de top weer als eerste, voordat hij in de afdaling tegen het asfalt gaat.

De Zwitser herstelt het contact met de andere drie bijna op de Col des Aravis, maar daarna loopt het weer op. Hij komt 1 minuut later boven.

Al vroeg op de Montée du plateau des Glières vertrekken teamgenoten Poels en Landa uit het peloton en hoger op de berg moet Bilbao lossen in de kopgroep. Landa trekt alleen door. In het peloton gaat Yates overboord.

Carapaz en Kwiatkowski zijn 1 minuut voor Bilbao boven.

Vlak voor de top hengelt de groep-Roglic Landa binnen en op de gravelstroken trekt de geletruidrager hard door. Samen met Pogacar, López, Landa en Mas rijdt hij het asfalt op en even later meldt ook Kuss zich. Een groep met Porte en Dumoulin sluit op 10 kilometer van de finish aan.

Carapaz en Kwiatkowski peddelen schouder aan schouder over de meet. De Pool is een paar millimeter eerder. Bijna 2 minuten later sprint Van Aert naar de derde plek.

Roglic houdt de gele trui, terwijl Dumoulin negende blijft, maar wel dichter bij zijn voorgangers komt. Een paar plaatsen opschuiven in de tijdrit van zaterdag is realistisch.

Later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020 Parcours etappe 19: Bourg-en-Bresse - Champagnole


Vrijdag 18 september - In de 19e etappe worden sprinters die de Pyreneeën, Jura en Alpen hebben overleefd beloond. Ze mogen in Champagnole hun talenten tonen na een glooiende rit die 160 kilometer eerder in Bourg-en-Bresse start.

Bourg-en-Bresse, dat in de uitlopers van de Jura ligt, organiseerde de afgelopen jaren wel vaker een etappestart in de Ronde van Frankrijk. In 2016 ging de race naar Culoz, waar Jarlinson Pantano en Rafal Majka om de ritzege streden. De vorig jaar afgezwaaide Colombiaan – nadat hij even daarvoor positief testte op EPO – ging er met de buit vandoor. Twee jaar voordien vertrokken de renners vanuit Bourg-en-Bresse voor een etappe naar Saint-Étienne, waar Alexander Kristoff Peter Sagan en Arnaud Demaré erop legde in de sprint.

Gingen die etappes zuidwaarts, nu zetten de renners over glooiende wegen koers naar het noorden. De finish is in Champagnole, dat volgens het lokale toeristenbureau de Parel van de Jura is. Het stadje ligt aan de rivier de Ain en aan de voet van Mont Rivel. De sprinters hoeven niet te vrezen dat ze daaroverheen moeten, want de finish is redelijk rechttoe rechtaan.

De eerste drie renners aan de meet krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden.

De 19e etappe van de Tour start om 13.30 uur en de race finisht naar verwachting rond 17.40 uur.

Afbeelding

Tour de France 2020 Favorieten etappe 19: Voorproefje van de Champs-Élysées

In de laatste drie dagen van de Tour is het tweemaal feest voor de snelle mannen. Althans, de rode loper ligt voor ze uit in Champagnole voor het twee dagen later op de Champs-Élysées weer prijs is.

Over lieflijke glooiende wegen koersen de renners door de uitlopers van het Juragebergte. Vlak is het zelden, maar de snelle mannen hoeven niet te vrezen. Tenminste, als hun ploegen hun werk goed doen…

De renners hebben een paar dagen klimgeweld en bijna drie weken Tour de France in de benen zitten. Het kan gebeuren dat een stel taaie aanvallers voor een ander scenario zorgen. En Sagan’s BORA-hansgrohe zal er vermoedelijk alles aan doen om Bennett te lossen op de glooiende wegen, zodat hun kopman punten voor de groene trui kan oogsten.

Van Aert en Ewan wonnen deze Tour allebei twee sprints, terwijl Kristoff en Bennett allebei eenmaal succesvol waren.

Favorieten 19e etappe Tour de France 2020


*** Sam Bennett, Caleb Ewan, Wout van Aert
** Alexander Kristoff, Cees Bol, Peter Sagan
* Marc Hirschi, Matteo Trentin, Julian Alaphilippe, Thomas De Gendt

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2020: Kragh Andersen soleert naar tweede zege, Roglic houdt geel


Søren Kragh Andersen valt op 15 kilometer van de finish aan in een sterke kopgroep. De Deen, die ook al in Lyon won, soleert naar de overwinning. Primoz Roglic finisht veilig in het peloton en begint de tijdrit naar La Planche des Belles Filles in de gele trui.

Uitslag 19e etappe Tour de France 2020


1. Søren Kragh Andersen (Den)
2. Luka Mezgec (Slo) + 0.53
3. Jasper Stuyven (Bel) z.t.
4. Greg Van Avermaet (Bel) z.t.
5. Oliver Naesen (Bel) z.t.
6. Nikias Arndt (Dui) z.t.
7. Luke Rowe (GB) + 0.59
8. Sam Bennett (Ier) + 1.02
9. Peter Sagan (Slw) z.t.
10. Matteo Trentin (Ita) z.t.

Klassement na 19e etappe

1. Primoz Roglic (Slo)
2. Tadej Pogacar (Slo) + 0.57
3. Miguel Ángel López (Col) + 1.27
4. Richie Porte (Aus) + 3.06
5. Mikel Landa (Spa) + 3.28
6. Enric Mas (Spa) + 4.19
7. Adam Yates (GB) + 5.55
8. Rigoberto Uran (Col) + 6.05
9. Tom Dumoulin (Ned) + 7.24
10. Alejandro Valverde (Spa) + 12.12

Raceverslag


Cavagna begint na 4 kilometer aan een solo. Van Baarle gaat in de achtervolging met Martin (Guillaume), Soupe, Barthe en Walscheid, maar ze halen het niet.

Cavagna rijdt naar een maximale voorsprong van 3 minuten.

Na de tussensprint rijden Cosnefroy, Rowe en Rolland naar de eenzame leider toe. Meer renners, onder wie Stuyven, De Clercq en Van Avermaet, maken de oversteek voor het peloton ze in de kraag vat.

Het aanvallen gaat door. Naesen, Van Avermaet Sagan, Bauer, Rowe, Kragh Andersen en Bennett springen weg, waarna meer renners – Mezgec, Arndt, Trentin, Stuyven – de oversteek maken.

Na een aanval van Trentin op een klimmetje met nog 16 kilometer te gaan, countert Kragh Andersen. De Deen opent een comfortabel gat.

Een behoorlijke achtervolging komt niet op gang en Kragh Andersen stormt naar zijn tweede ritzege in de Tour van 2020.

In het klassement verandert niks, dus Roglic begint aan de klimtijdrit met een kleine minuut voorsprong op Pogacar en bijna anderhalve minuut op López. Als Dumoulin 1.29 minuten goedmaakt op Yates finisht hij als zevende

later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.


Plaats reactie