Aktueel Scheepvaart Nieuws

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Joost.R
Berichten: 14432
Lid geworden op: 22 feb 2005 18:30
Locatie: Noord-Brabant.

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Joost.R »

roy schreef: 28 okt 2020 10:55 Je zal maar op zo'n minehunter varen............... :!: :roll:
Greek navy minesweeper :idea: :idea:
The exact cause of the incident is yet unknown. The Coast Guard have been conducting preliminary interviews with the crew of the Maersk Launceston. Once at lay-by berth vessel will continue to assist with the investigation.

Maersk Launceston is a 2005 built container ship flying the Portuguese flag. The vessel has a crew of 22 on board and was on its way from Piraeus to the Turkish port of Canakkale.

Roy
Berichten: 12721
Lid geworden op: 29 jan 2005 22:19
Locatie: Den Helder

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Roy »

Bedankt voor de update Joost.
En ja, minesweeper of minehunter. Ik zag het voor een minehunter aan gezien het kraantje op het achterdek om een R.O.V. over de muur te zetten. Ik heb dan ook geen winch of reel gezien waar een veegtuig opgerold zit.
Maar goed, zoals bekend moge wezen, weet ik verder weinig van marine aangelegenheden af.............

m.v.g., Roy
Een individu weet meer niet dan wel.
Laat dat a.u.b. zo blijven................
Jaap van Dorp
Berichten: 705
Lid geworden op: 26 mar 2005 15:26
Locatie: Brookfield, Connecticut, USA

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Jaap van Dorp »

denk dat gezien schade dat hij van bakboord aangevaren is.
https://i0.wp.com/www.keeptalkinggreece ... =706&ssl=1
Gebruikersavatar
A.Kuiper/J.Pessoa/BR
Berichten: 8199
Lid geworden op: 09 okt 2017 03:24

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door A.Kuiper/J.Pessoa/BR »

maersk launceston.jpg
maersk launceston.jpg (27.57 KiB) 1344 keer bekeken
Laatste nieuws over de aanvaring tussen Grieks Marineschip en de Maersk Launceston
=
MAERSK LAUNCESTON CAPTAIN ARRESTED IN GREECE
The captain of the Maersk Launceston has been arrested following the ship’s collision with a Greek Navy minesweeper on Tuesday near Piraeus, Greece.
An update from the Hellenic Coast Guard on Wednesday said the captain has been charged with crimes related to causing a shipwreck due to negligence.
The Maersk Launceston had just departed Piraeus when it collided with the Greek Navy minesweeper Kallisto around 7:30 a.m. local time. The Kallisto was badly damaged in the accident and nearly sank, but amazingly only two of its 27 crew members were injured.
The 266-meter Maersk Launceston was not damaged in the accident. As of Wednesday, the ship remained detained in Piraeus as the preliminary investigation continues.
The Maersk Launceston is a Portuguese-flagged containership owned and managed by J.T. Essberger.
The exact details of the incident which took place early on Tuesday, October 27 are yet unclear. Greek authorities are continuing their investigations to which John T. Essberger will offer its full cooperation.
Gebruikersavatar
A.Kuiper/J.Pessoa/BR
Berichten: 8199
Lid geworden op: 09 okt 2017 03:24

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door A.Kuiper/J.Pessoa/BR »

De voorbereidingen zijn begonnen voor het opruimen van de GOLDEN RAY
VB10-000 bij de Golden Ray.jpg
VB10-000 bij de Golden Ray.jpg (44.52 KiB) 1332 keer bekeken
Het heavy-lift schip VB10.000 arriveerde zoals gepland op de Golden Ray-wraklocatie op 27 oktober 2020. Het grootste heavy-lift schip gebouwd in de Verenigde Staten, de VB10.000, bereidt zich nu voor op de volgende fase van het ruimen van het omgeslagen ro-ro-schip in de St. Simmons Bay, Georgia.
Volgens een woordvoerder voeren ze momenteel een reeks werkzaamheden uit ter voorbereiding op de volgende fase van de operatie. Het rigging- en ankerproces dat nu aan de gang is, zou naar verwachting drie tot vijf dagen duren nadat de VB10.000 arriveerde.
De snij- en hefoperatie, die onderhevig is aan weer, wind en zeecondities, zou volgende week al kunnen beginnen. De 'eerste snee' in de Golden Ray zal op de boeg van het schip zijn.
Tijdens deze fase van de operatie zal de VB10, 000 worden gebruikt om het wrak in acht delen op te splitsen, die op binnenschepen en droogdokken zullen worden gehesen om naar een aangewezen recyclinglocatie te worden afgevoerd. De boeg- en achtersteven secties worden verplaatst naar hun recyclinglocatie, terwijl de middensecties worden verplaatst naar een locatie in Brunswick (Ga), ook voor het lossen van de auto's die aan boord van het schip waren.
Het bergingsplan voorziet dat onder ideale omstandigheden voor het zagen van elke sectie ongeveer 24 uur nodig zijn en vervolgens een week om naar het binnenschip of het droogdok te worden gehesen. In het plan wordt uitgegaan van acht weken voor de verwijderingsoperatie, opnieuw afhankelijk van weersomstandigheden of onvoorziene technische problemen die zich tijdens deze fase van de berging kunnen voordoen.

De komst van de VB10.000 was vertraagd door een onvoorzien technisch probleem. De VB10.000 zou volgens het plan op vijf ankers ter plaatse worden vastgezet. Na het met succes installeren en testen van vier ankers, voldeed het resterende anker, dat volgens de opdracht de meest uitdagende afmeerlocatie in het systeem zou zijn, niet aan de eisen van de trektest. De ingenieurs waren vastbesloten om drie 'stut' palen te installeren om de ankerreeks voor het VB10.000-schip voor het zware lading schip te voltooien.
Nadat het snijden en hijsen is voltooid, beginnen ze aan de zogenaamde demobilisatiefase waarin alle barrières en andere elementen die voor de operatie zijn aangebracht, worden verwijderd en de locatie en de kustlijn een laatste inspectie ondergaan. Volgens het Unified Command verwachten ze dat er nog enkele maanden nodig zullen zijn voordat de operatie is voltooid.
Roy
Berichten: 12721
Lid geworden op: 29 jan 2005 22:19
Locatie: Den Helder

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Roy »

Ben vanavond bij een marineman op visite, ( modelbouwavond ), geweest en heb eens doorgevraagd over dat Griekse marineschip waar de achterkant van af gevaren is.
Het blijkt dus dat mijnenvegers niet meer in gebruik zijn en alleen mine hunters in de vaart zijn. Zo ook dit Griekse schip, ( ex Brits ), dat als mine hunter gebouwd is en ook als dusdanig bij de Griekse marine in gebruik was. Mijnen zoals deze destijds bekend waren, dus magnetische en akoestische mijnen zoals in de W.O.II, zijn er ook niet meer. Het werkt nu heel anders. Hedendaagse mijnen blijken eigenlijk een soort torpedo's te zijn. Zij zijn ook op de zeebodem verankerd en wel bij voorkeur bij haveningangen en shipping lanes. Ze reageren ook, net als een akoestische mijn ), op schroefgeruis. Hierop worden ze uit een soort omhulsel / container gelanceerd en gaat onmiddellijk richting schroefgeruis. de mijn komt bij voorkeur onder een schip tot explosie. Dit om te bewerkstellen dat een schip breekt. Dat heeft n.l. meer effect dan een torpedo in een schip te jagen.
Vandaar allemaal.
Als recht aarde ex koopvaardijer en zoon van een zeevarende die in de jaren 40 de hele oorlog op zee mocht vertoeven, rijzen je haren wel te berge bij zo'n uiteenzetting. Maar goed, we zijn wel weer even bijgewerkt................ :roll:
Misschien dat lezers van Kombuispraat die met marine aangelegenheden bekend zijn, volgde keer zelf even willen reageren. :!: :idea:

m.v.g., Roy
Een individu weet meer niet dan wel.
Laat dat a.u.b. zo blijven................
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10599
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door jdbvos »

Neeffie stuurde weer een paar foto's....
Hij wist (nog) niet wáár dit was, maar gezien de foto's is het lek alweer boven water, en hoefde het probleem niet te worden opgelost (in water)
Bijlagen
Naamloos1.jpg
Naamloos1.jpg (44.63 KiB) 1017 keer bekeken
Naamloos2.jpg
Naamloos2.jpg (42.53 KiB) 1017 keer bekeken
Naamloos3.jpg
Naamloos3.jpg (84.77 KiB) 1017 keer bekeken
Oost, west...ook best
Gebruikersavatar
A.Kuiper/J.Pessoa/BR
Berichten: 8199
Lid geworden op: 09 okt 2017 03:24

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door A.Kuiper/J.Pessoa/BR »

Na een week is er eindelijk wat meer duidelijkheid gekomen over een Mega container vessel dat een 100 containers had verloren op de
noord Pacific. Het betreft hier het container schip ONE AQUILA (2018) op een reis van Yantin (Ch) 21/10 naar Long Beach.
Zie hieronder enkele details.
one aquila.jpg
one aquila.jpg (95.75 KiB) 828 keer bekeken
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10599
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door jdbvos »

Tsja: groot-groter-grootst geldt ook voor de negatieve kanten ervan....
dat was te voorzien...
Oost, west...ook best
Jacob Bothof
Berichten: 1487
Lid geworden op: 26 mar 2016 16:10

Re: Aktueel Scheepvaart Nieuws

Bericht door Jacob Bothof »

Het is met containers als met schapen, als een een over de dam gaat volgen er meer.
1 container over de reling, dan volgen er meer, triest maar waar. :mrgreen:
Gelukkig had ik niks besteld, dus hoef ik me niet aftevragen , waar blijft mijn
Kerstcadeau. Er gaat niets boven ouderwetse pakjesboten.


Plaats reactie