Voetbalcolumns

Hier werd aan boord altijd veel aandacht aan besteed.
Vooral als er Rotterdammers EN Amsterdammers aan boord zaten.
Jos Komen (R.I.P)

Voetbalcolumns

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Wolf in sjeik's kleren
Tony Blair heeft gerust wat te stellen met de media in zijn land, toch troost de Prime Minister zich elke dag met de gedachte dat het erger kan.


Je zult bondscoach zijn van Engeland, dát is pas een kruistocht.

Helemaal dezer dagen.

Sven-Goran Eriksson is niet te benijden, al heeft hij het er ditmaal zelf naar gemaakt.

Eriksson, die geen Engelsman is maar Zweed, wat door de publieke opinie in dat land al als een haast onoverkomelijk bezwaar wordt gezien voor het uitoefenen van het hoogste ambt, heeft in de zondagskrant 'News of the World' gezegd dat hij weet dat international Michael Owen het niet naar zijn zin heeft in Newcastle.

Owen, u weet wel.

Twee wereldkampioenschappen geleden was hij sensationeel. Vervolgens bleef hij te lang bij Liverpool. Toen hij uiteindelijk toch verkaste, koos hij de verkeerde club. Terwijl zonder hem zjin oude liefde opbloeide en de Champions League won, verbleekte Owen bij Real Madrid. Totdat Newcastle United hem bevrijdde. Owen was ook welkom geweest in Liverpool, maar koos voor het geld. Heel. Veel. Geld. Volgens Eriksson. Die beweert dat Owen in Newcastle voor het overige doodongelukkig is.

Dit had de bondscoach nooit mogen zeggen natuurlijk, zelfs al is het zo.

Owen had heel wat uit te leggen, in Newcastle. Dat heeft hij gedaan. Hij vindt het niet fijn in Newcastle, maar wáán-zín-níg fijn. Heeft hij gezegd. ,,Als hier een grap verteld wordt begrijp ik de clou tenminste. Ik heb de Engelse kleedkamerhumor in Spanje erg gemist.''

Goede kans overigens dat die grappen in de kleedkamer van Newcastle United en trouwens in alle kleedkamers in Engeland momenteel ten koste gaan van Eriksson. (Die ook nog eens een rokkenjager is van olympische allure, wat niet helpt.)

Sven-Goran Eriksson heeft namelijk in 'News of the World' niet alleen over Owen zijn mond voorbijgepraat, ook een viertal andere internationals heeft hij in verlegenheid gebracht en niet te vergeten: zichzelf.

Op uitnodiging van een Arabische sjeik annex miljonair vloog Eriksson in gezelschap van zijn zaakwaarnemer Athole Still en zijn advocaat Richard Des Voeux eerste klas naar Dubai, liet zich daar in het 7 sterren hotel Burj al-Arab de kreeft, kaviaar en champagne goed smaken en geraakte los van tong toen de sjeik in kwestie hem het lucratieve voorstel toewierp om voor 5 miljoen coach van Aston Villa te worden. Eriksson, die als bondscoach vier miljoen opstrijkt, was er meteen voor in.

Of David Beckham ook zo gemakkelijk te koop was, vroeg de sjeik nog. Welja! Als Sven het hem vragen zou, kwam dat dik in orde en voort ging Eriksson met zijn kreeft.

Een verborgen camera legde dit tafereel haarfijn vast. De sjeik was namelijk geen sjeik, maar Mazheer Mahmood.

De Engelse Ralph Inbar is 'journalist' van het al te veel genoemde tabloid en tot Reporter van het Jaar verkozen in Engeland nadat hij als undercover een bende van vier Roemenen en een Albanees oprolde die het plan had de Beckham's te kidnappen. Af en toe past hij een truc toe die je denken doet aan Wendy van Dijk, als Ushi. Maar dan vileiner.

Meestal is de High Society de klos. Sophie Rhys Jones, gravin van Wessex en schoondochter van koningin Elizabeth liep leeg tegenover de nepsjeik en noemde Tony Blair's vrouw Cherie 'een takkenwijf'. Prins Harry´s drugsgebruik bracht hij aan het licht en Freddy Shepherd en Douglas Hall, eigenaars van Newcastle United, vergeleken de fans van hun club in 1998 met varkens. Een scoop van dezelfde sjeik.

De werkwijze is niet kies en gaat verder waar Ralph Inbar allang was gestopt. Dat is zo. Maar óók blijft van de Engelse bondscoach na diens rendez-vous met de wolf in sjeik's kleren niets meer over dan een man zonder scrupules, die het vooral goed voor heeft met zichzelf en dan moet deel twee van Erikssongate morgen nog verschijnen. In een oplage van vijf miljoen, dus geheel onopgemerkt zal dat aan Engeland niet voorbij gaan.

Frank Snoeks
zaterdag 21 januari 2006


Gebruikersavatar
Gerrit
Berichten: 3368
Lid geworden op: 21 jul 2004 23:23
Locatie: IJmuiden

Bericht door Gerrit »

Telegraaf zo 22 jan 2006, 10:58
Doel doelwit dieven
HAARLEM - Leden van de Haarlemse voetbalvereniging Ripperda keken zaterdagochtend vreemd op toen ze het terrein van hun sportclub betraden. Dieven bleken in de nacht van vrijdag op zaterdag een compleet doel van een voetbalveld te hebben gestolen.

Volgens de politie namen de dieven behalve het doel ook nog een flink deel van het hekwerk rond het veld mee. Ze haalden daarvoor veertig palen uit de grond. De politie vermoedt dat het de daders te doen was voor de oudijzerprijs die ze voor hun gestolen goed willen opstrijken.
Groetjes Gerrit.

Jaap v D

Bericht door Jaap v D »

Nieuw tuinhekje nodig Jos ? :lol:
grts Jaap

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

'Groene Hel hemel voor de liefhebber'
Johan Derksen

23/1/2006 8 :15

Voor journalisten uit de randstad klinkt Groningen nog steeds erg ver weg. Ikzelf hik nooit aan tegen een bezoek aan FC Groningen of Roda JC, omdat ik zo'n trip altijd combineer met mijn hobby. Bij Radio Rijnmond presenteer ik het programma Muziek voor volwassenen, twee uur op zaterdagmorgen met muziek die doorgaans nooit op de radio wordt gedraaid. De meeste diskjockeys moeten zich keurig aan het commerciële lijstje van hun baas houden, waardoor het publiek absoluut niet meer weet wat er allemaal te koop is.
Als Maria Muldaur en David Olney nooit gedraaid worden, kun je de luisteraars niet kwalijk nemen dat ze 's nachts in de rij gaan staan voor het zoveelste album van Marco Borsato. Ik vind het echt een straf al die smakeloze kitsch van Gordon, Frans Bauer, Gerard Joling of René Froger te moeten aanhoren. Mart Smeets en ik mogen gelukkig zelf bepalen wat we draaien en daar doen we heel veel oudere jongeren een plezier mee. Er zijn in Nederland maar een paar zaken waar wij kunnen slagen.

In Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Tiel, Arnhem, Breda en Utrecht vind ik nog interessante albums, maar de beste platenzaak zit in Venlo. Daarom rijd ik dus altijd over Venlo naar Roda JC. Voordat ik naar FC Groningen ga, wip ik altijd even langs bij Swingmaster, een kleine speciaalzaak, verstopt achter de stadsschouwburg. Voor de officiële opening van De Euroborg vond ik daar een paar prachtige albums van Ron Levy, Roomful of Blues en Big Joe and the Dynaflows. Eigenaar Leo Bruin vroeg zich af of hij het publiek vanuit het nieuwe stadion zou kunnen horen juichen na een doelpunt. Het hoorde bij het wonen in de Kruitlaan, waar de geluiden vanuit het Oosterpark Stadion bij de zondagmiddag hoorden.

Het is slechts vijf minuten rijden van Swingmaster naar De Euroborg, maar de cultuurschok is groot. Op de middenstip kondigt presentator Wilfred Genee het noordelijke alter ego van Frans Bauer aan, de mateloos populaire Jannes. Iets ergers kan ik niet bedenken. Tijd om me aan het feest van de wansmaak te storen heb ik niet, want ik kijk mijn ogen uit in het oogverblindend mooie onderkomen van FC Groningen. De Groene Hel van het noorden is een hemel voor voetballiefhebbers. In de loop der jaren heb ik heel wat stadions bezocht. Van het Azteca Stadion in Mexico City tot de Rose Bowl in Pasadena. En van Old Trafford tot San Siro. Ik durf te stellen dat Nederland er na De Kuip en het Philips Stadion een derde topaccommodatie bij heeft.

FC Groningen heeft moeilijke tijden gekend. De kleurrijke voorzitter Renze de Vries bedoelde het allemaal goed en deed het voor zijn club, maar nadat de FIOD had ingegrepen, balanceerde de club jaren op de rand van een faillissement. Voormalig voorzitter Wim Entzinger loodste FC Groningen door die onzekere periode en stond aan de basis van een nieuw stadion. Tijdens een bezoek aan het Arke Stadion van FC Twente raakte hij onder de indruk van architect Wiel Arets uit Maastricht die daar allerlei futuristische accommodaties presenteerde.

Arets heeft mondiale faam en ontwierp het ultieme stadion voor FC Groningen. Hij maakte slechts één fout: hij gebruikte oranje als basiskleur en dacht de supporters te kunnen inpakken met zijn argumenten. Na de inspraakavond met de fans begreep hij gelukkig dat groen de basiskleur moest worden. Er lagen allerlei uitgangspunten ten grondslag aan het ontwerp. De Euroborg moest een stadion worden met een goede openbare ruimte eromheen. Er werd een bioscoop met tien zalen gepland, het Noorderpoort College, woontorens, een reisbureau, twee restaurants, het Fair Play Casino, een supermarkt, een sauna met zwembad, drie restaurants, een body- en beautycentrum en goede parkeergelegenheid, zoals een ondergrondse garage. De architect heeft een topprestatie geleverd.

Door de twee ringen zit het publiek dicht op het veld. De hekken zijn weggelaten en FC Groningen heeft al aangekondigd dat supporters die het veld betreden een levenslang stadionverbod boven het hoofd hangt. De financiën stonden helaas niet toe dat er een hefveld werd aangelegd om het gras beter te laten groeien. De problemen van De Arena en San Siro zijn structureel en ook in De Euroborg is nu al een deel van de grasmat vervangen.

Veertien dagen geleden stonden de media nog vol met oprecht huilende FC Groningen-supporters die met een gebroken hart afscheid namen van het Oosterpark Stadion aan de Zaagmuldersweg. Ik deed er ook aan mee. Mijn nostalgische column over dit voetbalbolwerk werd zelfs afgedrukt in het mooie gedenkboek. Nostalgie is mooi, maar daar kun je niet van vreten, zeggen nuchtere beleidsbepalers. Opvallend was dat na een generale repetitie tegen BV Veendam en een competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen geen supporter terugkwam op het vertrouwde en sfeervolle Oosterpark Stadion. Alle twintigduizend bezoekers en de massaal aanwezige bobo's waren zó onder de indruk van De Euroborg dat het Oosterpark Stadion nu al is vergeten.

Chelsea-vedette Arjen Robben was met een privé-vliegtuig ingevlogen om als kind van de streek en ex-speler de officiële opening te verrichten. En natuurlijk zijn er dan weer mensen die het daar niet mee eens zijn, omdat Piet Fransen dat in hun ogen had moeten doen. Fransen zelf maakte daar geen punt van, ook hij bewoog zich uitermate tevreden door de nieuwe indrukwekkende accommodatie van zijn club. Voor de succesvolle trainer Ron Jans kan De Euroborg een geweldige steun in de rug zijn. Niet het stadion, maar de kwaliteit van de spelers bepaalt het uiteindelijke resultaat. Toch zal De Euroborg positief werken op het zelfvertrouwen van voetballers. De sfeer werkt inspirerend, het stadion is het hele seizoen uitverkocht en twintigduizend trouwe en enthousiaste supporters kunnen wel degelijk een twaalfde man worden.

SC Heerenveen weet daar intussen alles van. Het elftal van Gertjan Verbeek maakte een timide indruk en miste zelfs de kracht en wedstrijdinstelling om er een noordelijke derby van te maken. GVAV "“ en later FC Groningen "“ was in het verleden altijd de topclub van het noorden. Riemer van der Velde slaagde erin die hegemonie over te nemen met SC Heerenveen, hetgeen in en rond de stad Groningen voor veel frustraties zorgde. Nu FC Groningen ook over een topaccommodatie beschikt en weer goede resultaten boekt, lijkt de strijd om het kampioenschap van het noorden weer actueel en spannend.

Daar hebben veel mensen een bijdrage aan geleverd, maar twee man staan aan de basis van de wederopstanding van de club. Algemeen directeur Hans Nijland heeft de reputatie een slimme ondernemer te zijn. Als jongen uit de streek zit hij op de juiste stoel en leverde uitstekend werk. Hij werkte bij de realisatie van dit megaplan nauw samen met zijn financieel directeur Erik Mulder, de zoon van ex-scheidsrechter Egbert Mulder. De flamboyante Nijland is het gezicht van de club, maar achter de schermen leverde Mulder wel degelijk een belangrijke bijdrage.

Ik raad iedere voetballiefhebber aan eens een wedstrijd te bezoeken in de Groene Hel van het noorden, al zal het niet meevallen een kaartje te bemachtigen. Ik streef er in elk geval naar dit seizoen nog een paar thuisduels van FC Groningen bij te wonen. Dan hoop ik meteen de ontbrekende albums van Omar and the Howlers en John Mooney te vinden. En voor Swingmaster-eigenaar Leo Bruin hoop ik oprecht dat hij het publiek ook vanuit De Euroborg op zondagmiddag kan horen juichen.

Johan Derksen

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

100% Louis
Meteen als je Louis van Gaal op de televisie weer eens ouderwets hebt uit zien varen weet je wat je de afgelopen maanden zo in hem miste. Zijn driftbuien.


Alsof hij een ander mens geworden was, in Alkmaar. Leek het. Neem zijn optreden laatst in Holland Sport. Zelden Louis zo kwetsbaar gezien. Wat heet. Even had het er de schijn van dat hij in dit televisieprogramma zijn Truus ten huwelijk vragen ging. In het hoofdkwartier van Talpa brak al paniek uit. ,,Waarom hebben wij dit niet bedacht?'' Maar de VPRO was hierop niet uit. Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk zijn geen huwelijksbemiddelaars en dus lieten zij Louis ontsnappen.

Misschien wel uit dankbaarheid hiervoor onthulde Louis even later dat zijn komst naar de Alkmaarderhout nog bijna was afgeketst op een koffiezetapparaat.

Het was een lang en juist daardoor ook komisch verhaal, maar ik zal proberen mij te beperken tot de essentie. In Louis blijkt een connaisseur schuil te gaan op het gebied van koffiedrinken, terwijl de voorzitter van AZ van huis uit een Nescaféër is en dat altijd gebleven is.

Wat was ik daar graag bij geweest: Louis van Gaal die zich door de voorzitter rond liet leiden in zijn nieuwe werkomgeving en tijdens zijn inspectie van de trainerskamer stuitte op een bus met oploskoffie.

De voorzitter vond het zo zo, maar zond toch een mannetje naar Vroom & Dreesmann en zo kende de Alkmaarse koffieoorlog nog voordat deze in alle hevigheid los kon barsten al een glorieuze overwinnaar. Louis van Gaal.

Maar losbarsten, vroeg of laat, doet de vulkaan die in Louis verborgen zit toch. Deze week was het zover. Eindelijk was Louis van Gaal weer eens 100% Louis.

Legendarisch is nog altijd de eruptie van jaren geleden in de Watergraafsmeer: ,,Ben jij nou zo dom of ben ik nou zo slim?'' Was dat nog een spontane uitval, zijn jongste uitbarsting na het uitlekken van het nieuws dat Kenneth Perez deze zomer van AZ naar Ajax verhuist was in hoge mate geregisseerd.

Ajax maakte de transfer bekend, enkele uren voor de aftrap van AZ's bekerwedstrijd tegen MVV. De verhoudingen tussen de twee clubs zijn sinds technisch directeur Martin van Geel van AZ overstapte naar Ajax, om het mild uit te drukken, toch al niet je dat. Helemaal als je dit in ogenschouw neemt had het van goede omgangsvormen getuigd als Ajax nog even een dagje had gewacht met het persbericht over Perez.

Dat vond Van Gaal ook. Wat Ajax gedaan heeft, is not done. Betoogde hij.

Je kunt zeggen, ho ho Louis, MVV is Barcelona niet, overdrijf niet zo, maar dat doet aan de kwestie niets af. Van Gaal heeft gelijk. Ajax had het niet bekend moeten maken, al was het maar omdat het contract nog niet van alle handtekeningen was voorzien en er in juridische termen van een contract dus ook nog geen sprake was.

Maar Louis was nog niet uitgepraat.

Dat hij Ajax nog steeds als zijn club' beschouwt, herhaalde hij menig keer en na een goed getimede, theatrale pauze die op de Toneel Academie tot een ruime voldoende zou leiden, kwam het hoge woord eruit. De handelwijze van zíjn club, Ajax dus, was laag bij de grond geweest.

Een toontje lager had ook wel gekund, maar elk vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is en Louis hééft een punt. Ajax had dinsdag nog moeten zwijgen.

Maar had Louis dat dan zelf een dag eerder ook niet moeten doen?

Logisch dat ze hem willen hebben in Amsterdam'', zei Louis van Gaal dinsdagochtend in deze krant over Kenneth Perez. 'Toen ik daar technisch directeur was stond hij al op mijn lijstje.''

In het gesprek met de verslaggever van deze krant nam Louis van Gaal al amper een slag om de arm omtrent de overgang van Perez naar Ajax. Of AZ de voetballer niet aan zijn contract had kunnen houden, luidde de vraag. Nee. Volgens Van Gaal was dat geen optie: Volgend jaar loopt hij gratis weg, nu kunnen we nog geld vangen.''

Dit zei Van Gaal op maandag. Wie heeft dan als eerste zijn mond voorbij gepraat?

Frank Snoeks
zaterdag 04 februari 2006

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

'Twee voor Twaalf voor Ontheemden'

Hieronder volgt het ingewikkelde deel uit de naturalisatietoets die Salomon Kalou op 9 mei moet afleggen om in aanmerking te komen voor de Nederlandse nationaliteit.
Hoe wordt deze toets in de Nederlandse volksmond ook wel genoemd?
Antwoord: Triviant voor Asielzoekers. Goed is ook: Twee voor Twaalf voor Ontheemden.

Welke Nederlandse coach houdt zijn club, technische staf én spelers ondanks een doorlopend contract al geruime tijd in gijzeling omtrent zijn toekomstplannen?
Antwoord: Guus Hiddink.

Welke clubtrainer slaagt er met het gemak van de vleier iedere keer weer in als kandidaat-bondscoach naar voren geschoven te worden bij grote voetbalnaties? Eerst Engeland en nu weer Rusland dat zes miljoen euro per jaar voor hem klaar heeft liggen.
Antwoord: zie vorige.

Welke rechtsback verruilde afgelopen zomer de Nederlandse nummer drie AZ voor Champions League-deelnemer Villareal en speelt sinds enkele maanden voor Champions League-houder Liverpool?
Antwoord: Jan Kromkamp.

Welke international werd anderhalve week geleden publiekelijk gekielhaald door Marco van Basten omdat hij zich bij zijn keuze voor clubs liet leiden door geld en niet door sportieve overwegingen?
Antwoord: zie vorige.

Welke oud-spits heeft in zijn carrière duizelingwekkend veel geld verdiend?
Antwoord: Marco van Basten.

Welke international is nu al zeker van de Nederlandse WK-selectie, zelfs als hij in mei niet in vorm blijkt te zijn?
Antwoord: Arjen Robben.

Welke bondscoach verkondigde bij zijn aantreden alleen maar spelers in vorm te zullen selecteren?
Antwoord: Marco van Basten.

Wie kletst er soms maar wat raak, al naar gelang hem dat wel of niet goed uitkomt?
Antwoord: zie vorige.

Welke soep kan het gevreesde H5N1-virus bevatten?
Antwoord: Kippensoep.

Welke soep is volgens Nederlandse grootmoeders heilzaam ter bestrijding van griep?
Antwoord: zie vorige.

Van welke wijsgeer is de nu al historische zin 'We don't play on paper, we play on grass.'
Antwoord: Leo Beenhakker, bondscoach van WK-deelnemer Trinidad en Tobago.

Zoek de fout in de volgende zin: 'Marco van Basten heeft met Clarence Seedorf en Patrick Kluivert afscheid genomen van enkele grote spelers.'
Antwoord: 'Grote spelers' moet vervangen worden door 'grote namen'.

Wie vindt Nicky Hofs na slechts 21 competitieduels voor Feyenoord al een betere international dan Clarence Seedorf die drie keer de Champions League won?
Antwoord: Marco van Basten.

Welke international stapte voor de interland tegen Ecuador per abuis de kleedkamer van de ballenjongens binnen in plaats van die van het Nederlands elftal?
Antwoord: Nicky Hofs.

Heeft een allochtone fietser van rechts op een gelijkwaardige kruising altijd voorrang?
Antwoord: Ja.

Welk land dat bepaald geen bewonderenswaardige geschiedenis heeft als het gaat om omgang met minderheden, gaf Angolees Nando Rafael het staatsburgerschap én een plaats in de nationale jeugdselectie nadat hij slechts drie jaar in dat land gevoetbald had?
Antwoord: Duitsland.

In welk ooit tolerant land, waar Nando Rafael negen jaar woonde, zeven jaar voetbalde en een vijfjarig contract als profvoetballer kon tekenen, werd hem een tewerkstellingsvergunning geweigerd?
Antwoord: Nederland.

Geef een bijnaam voor minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Immigratie.
Antwoord: IJzeren Rita. Goed is ook: Tank op Naaldhakken of minister van Vreemde Zaken en Irritatie.

Wie scoort er op 16 juni in Stuttgart de enige en winnende treffer voor Ivoorkust in het WK-duel met Nederland?
Antwoord: Ik, Salomon Kalou.

Peter Wekking

Gebruikersavatar
Stavenuiter
Berichten: 1918
Lid geworden op: 22 jul 2004 15:00
Locatie: Enkhuizen

Bericht door Stavenuiter »

Ombudsman: Zweden moet niet naar WK wegens seksslavernij
AMSTERDAM - Zweden moet zich terugtrekken van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland vanwege de te verwachten toename van prostitutie tijdens het een maand durende evenement. Dat heeft de Zweedse ombudsman voor emancipatiezaken, Claes Borgstrom, maandag gezegd.


Borgstrom zei dat Zweden de gelegenheid moet aangrijpen om een statement te maken tegen prostitutie, die in Zweden verboden is maar in Duitsland legaal. "Wat tijdens de Wereldbeker gebeurt is dat vrouwen als het ware geïmporteerd worden om te voldoen aan de vraag van mannen die seks willen kopen", zei Borgstrom. "Dit zal slavenhandel aanmoedigen."

De Europese Unie zei vorige maand van Duitsland de verzekering te hebben gekregen dat de autoriteiten er extra op zullen letten dat er geen gedwongen prostitutie is in de twaalf steden waar om het wereldkampioenschap gevoetbald wordt.

Voorzitter Lars-Ake Lagrell van de Zweedse voetbalbond zei dat Zweden zich niet terug zal trekken, omdat ten eerste het hele land teleurgesteld zou zijn en ten tweede Zweden dan waarschijnlijk wordt uitgesloten van het volgende toernooi. Zweden is in de eerste ronde van toernooi in Groep B ingedeeld met Engeland, Paraguay en Trinidad en Tobago

Groet Nico.

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Een stukje uit de column van Johan Derksen, niet de meest technische linksback die bij Haarlem gevoetbald heeft. :)
All the best
Jos

was ik afgelopen week ook nog te gast bij de Sport Vereniging Spakenburg. In het plaatselijke restaurant wist de serveerster al te vertellen dat ze rood was, maar dat ik naar de blauwen moest. Haar vriend was namelijk blauw en daarom bezochten ze iedere zaterdag afzonderlijk de wedstrijden. Aanhangers van IJsselmeervogels en SV Spakenburg nuttigen geen consumpties in elkaars clubhuizen, gunnen elkaar het licht in de ogen niet, maar leven wel samen in de besloten gemeenschap van Spakenburg-Bunschoten.

In 1931 richtten Frans Heinen, Jan Koelewijn, Bort Koelewijn en Jan de Graaf de voetbalclub Stormvogels op. Willem Heuveling zorgde voor een bal. Later werd de naam veranderd in Windvogels en uiteindelijk werd SV Spakenburg de definitieve naam. Wout Heinen is de beroemdste speler die de club voortbracht. Het dorp was in rep en roer toen hij in de jaren vijftig voor geld ging voetballen bij het Amersfoortse HVC. Dat geld was hem nog wel gegund, maar de meeste dorpsgenoten namen het hem kwalijk dat hij op zondag speelde. Er kwam een eind aan het profavontuur van de topscorer toen hij zijn moeder op haar sterfbed beloofde nooit meer op zondag te voetballen.

Nergens in Nederland is de concurrentie tussen twee plaatselijke clubs zo groot als in Spakenburg-Bunschoten. En nergens liggen de sportparken zo dicht bij elkaar. SV Spakenburg aan de Westdijk 12, IJsselmeervogels aan de Westdijk 14. De concurrentie werkt stimulerend; de clubs scouten landelijk, leggen sponsors in de watten en de accommodaties liggen er oogverblindend mooi bij. In de catacomben van SV Spakenburg waan je je bij een profclub. Alles is perfect geregeld; van de kleedkamers tot de bestuurskamer en van de sponsorruimte tot de skyboxen. Verder beschikt de club over een indrukwekkende sporthal. De traditionele derby tussen beide clubs trekt jaarlijks een kleine tienduizend toeschouwers en wordt door SV Spakenburg commercieel geëxploiteerd. Uit alle hoeken van het land komen er bussen vol voetballiefhebbers naar het vissersdorp om de wedstrijd van het jaar bij te wonen.

Vóór de derby krijgen die mensen een rondleiding door het pittoreske dorp. Ze gaan met een vissersboot het IJsselmeer op en voordat de wedstrijd begint kunnen ze onbeperkt vis eten. Zo'n dag rond de derby tussen SV Spakenburg en IJsselmeervogels moet een belevenis zijn. En als IJsselmeervogels wint, ligt niemand bij SV Spakenburg daar wakker van, want dan worden de rooien vanzelf blauw. SV Spakenburg blijft de kleine club van het dorp met twee zaterdagtitels en twee keer het algehele amateurkampioenschap van Nederland. Buurman en concurrent IJsselmeervogels won twaalf maal de zaterdagtitel en werd vier keer algeheel amateurkampioen van Nederland.

Johan Derksen

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Van Johan Derksen
'De dood van een vrolijke vrijbuiter'

Het leverde slechts een paar regels op in een regionale krant. In het dorp Weiteveen, zorgvuldig verborgen in een uithoek van Drenthe op een steenworp afstand van de Duitse grens, overleed anderhalve week geleden na een kort ziekbed Mannie van Tellingen. Hij werd 75 jaar en was een van de kleurrijkste keepers uit de historie van het betaalde voetbal.
Van Tellingen was een charismatische en flamboyante playboy, een spectaculaire showkeeper en een ondeugende, vermakelijke schuinsmarcheerder. Als NEC in de jaren vijftig uit speelde, was ik bij Wageningen of Vitesse te vinden. Op de Wageningse Berg ontdekte ik op een regenachtige zondagmiddag Van Tellingen, destijds keeper van Heracles. Hij maakte in zijn witte outfit zó'n indruk, dat ik daarna geen wedstrijd oversloeg als Van Tellingen met Heracles en later met Rigtersbleek in de buurt speelde.

Mannie van Tellingen werd op 11 december 1930 geboren in Eindhoven. Omdat zijn vader een baan kon krijgen bij de Heidemij in Twente, verhuisde het gezin naar Hengelo, waar Mannie zich aanmeldde bij Tubantia. Hij was een getalenteerde jeugdkeeper, maar kreeg geen kans in het eerste elftal, omdat zijn zwager Jan de Kok een betrouwbare sluitpost was.

Heracles uit het naburige Almelo zocht een opvolger voor Frits Dekkers en profiteerde slim van het feit dat Van Tellingen een ijdele dandy was die geweldig kickte op modieuze kleding. Nadat hij zich helemaal in de nieuwe kleding had mogen steken en een oogverblindende witte keepersoutfit had aangeschaft, meldde Van Tellingen zich op negentienjarige leeftijd bij Heracles en vestigde hij zich in de Almelose Prins Bernhardstraat. Hij debuteerde in een elftal met grote namen als Peter Stephan, international Frens van der Veen en Frits van den Elst.

Van Tellingen werd de lieveling van het Almelose publiek, populair bij de lokale kroegbazen en een sekssymbool voor vrouwen. De staantribunes achter de doelen aan de Bornsestraat werden plotseling bevolkt door vrouwelijk schoon. Van Tellingen had er geen moeite mee, hij vond het wél storend dat hij ook aantrekkelijk bleek voor mannen. De vermogende directeur Hondebrink van een plaatselijk bedrijf schreeuwde tijdens een wedstrijd enthousiast dat Mannie mooie benen had. De keeper draaide zich om en reageerde met de nodige humor: "˜Maak je geen illusies Hondebrink, gedenk me straks maar in je testament.'

Een paar jaar later werd Van Tellingen bij een notaris ontboden. Hondebrink was overleden en liet de doelman een deel van de erfenis na. Met dat geld dook Van Tellingen in het Almelose nachtleven. Hij was nooit te beroerd een rondje te geven, maar dat bleef hij ook doen toen hij geen cent meer bezat. Het resultaat was dat hij bij elke kroeg in het krijt stond. Heracles en sponsors moesten geregeld bijspringen om de schulden te betalen.

Van Tellingen was intussen betrokken bij allerlei amoureuze avonturen, de smeuïge verhalen over zijn levenswandel werden steeds sterker. Met zijn katachtige reflexen bleef hij als keeper imponeren, maar buiten het voetbal raakte Van Tellingen op het verkeerde pad. Hij belandde zelfs in het huis van bewaring en verbleef later enige tijd in de gevangenis van Veenhuizen. In die periode meldde hij zich voor de wedstrijd met twee gevangenisbewaarders, om na afloop meteen weer te worden afgevoerd.

Het werd van kwaad tot erger, want het gebeurde steeds vaker dat de doelman niet op tijd bij het station verscheen voor een uitwedstrijd, omdat hij tot diep in de nacht op stap was geweest. Toen hij ook nog een affaire kreeg met de vrouw van een bestuurslid, besloot Heracles de mateloos populaire keeper te verkopen aan het Enschedese Rigtersbleek.

Enschede telde in de jaren vijftig drie profclubs: topclub SC Enschede, Enschedese Boys en Rigtersbleek, de club van de gelijknamige textielfabriek. Aan de G.J. van Heekstraat werd een ambitieus beleid gevoerd. Gerrit Trooster was een geweldige rechtsbuiten, Henk Renssen een schier onpasseerbare verdediger en Wim Bleyenberg een gemakkelijk scorende spits. Van Tellingen voelde zich meteen thuis bij de gezellige buurtclub van de textielarbeiders.

In het knusse clubhuis Het Paviljoen deed hij na elke training 's nachts het licht uit, nadat hij voor de zoveelste keer de aanwezigen had vermaakt met zijn Louis Armstrong-imitatie. Van Tellingen was de enige full-prof bij Rigtersbleek. Hij weigerde elke baan, omdat hij topfit wilde zijn voor de wedstrijden. De doelman reed destijds in een oude DKW, een Duitse tweetakt. Die auto sprak hem zo aan, omdat het logo de tekst Meisterklasse vermeldde en dat was volgens de keeper ook op hém van toepassing. Van Tellingen was bovendien een goede gitarist en een enthousiaste zanger die het complete repertoire van Johnny Jordaan beheerste. Zodra de spelers in een café kwamen met live-muziek, was het slechts een kwestie van tijd of Van Tellingen maakte deel uit van de band.

Ook bij Rigtersbleek kwam Van Tellingen in de problemen. Voor de uitwedstrijd tegen Blauw-Wit reisde hij niet met het elftal mee, omdat hij al in Amsterdam zou zijn. Maar op de dag van de wedstrijd verscheen hij niet in het Olympisch Stadion. En het gebeurde regelmatig dat de spelers tijdens de wedstrijd een paar agenten achter het doel van hun keeper ontdekten. Dan wisten ze al dat Van Tellingen meteen na afloop gearresteerd zou worden.

Als doelman bleef Van Tellingen een bezienswaardigheid. De legendarische Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom reisde in 1958 persoonlijk naar Enschede om hem te contracteren. Een week later vertrok Van Tellingen in een smetteloos wit kostuum naar De Kuip om een proefwedstrijd te spelen. Dat deed hij zó goed, dat Feyenoord hem meteen wilde vastleggen. Hij kreeg een contract mee en een onkostenvergoeding van zevenduizend gulden (bijna 3.200 euro).

Tegen de taxichauffeur die hem naar het station moest brengen zei hij dat hij nog even de stad wilde verkennen. Hij belandde bij café L'Ambassadeur, waar Harry Belafonte uit de jukebox schalde en waar de avontuurlijke provinciaal voor de aantrekkelijke barkeepster viel. Hij zakte met haar door in het Rotterdamse nachtleven en werd 's morgens wakker in het havengebied. Toen hij zijn zakken leeghaalde, bleek hij nog net genoeg geld te hebben voor de treinreis naar Enschede. Feyenoord heeft nooit meer iets van hem vernomen en contracteerde vervolgens Eddy Pieters Graafland.

Even later maakte een hernia een einde aan de carrière van de vrolijke vrijbuiter. Van Tellingen was de eerste keeper in Nederland die in een door zijn moeder gemaakte glimmende voetbalbroek van satijn keepte. Hij reed zijn hele leven in auto's, terwijl hij nooit in het bezit van een rijbewijs was. En na zijn voetbalcarrière bestond zijn leven uit twaalf ambachten en dertien ongelukken.

Van Tellingen werkte als stukadoor, spuiter en glazenwasser, maar bleef een maatschappelijke mislukkeling met een hart van goud. Na een feestelijk leven met veel vrouwen en drank belandde hij een paar jaar geleden in een verpleegtehuis in Drenthe. De laatste jaren zal hij ongetwijfeld hoofdschuddend voor de televisie hebben gezeten als hij hedendaagse keepers zoals Dorus de Vries, Maikel Aerts, Davy Schollen, René Ponk en Franck Grandel zag stuntelen. Vroeger was niet alles beter, maar de keepers wel "“ en dat geldt zeker voor Mannie van Tellingen.

Als oud-spelers hem tegenkwamen, maakte hij altijd een levenslustige indruk. De man die Oranje had kunnen halen, maar bij Heracles en Rigtersbleek bleef steken, had nergens spijt van en teerde volledig op mooie oude herinneringen. Want zoals Mannie van Tellingen altijd zei: "˜Ik heb wél geleefd.'

Johan Derksen

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Frans Snoeks, Haarlems Dagblad

Lachende (vierde of) vijfde

Iedereen, Louis van Gaal voorop, heeft wel een mening over de play-offs. Het is zelfs zo, dat momenteel de meningen over de play-offs meer aandacht krijgen dan de play-offs zelf. Had AZ nou maar gewoon van FC Groningen gewonnen en was Feyenoord de meerdere over Ajax geweest, dan zou er geen hond hebben geblaft. Helemaal niet als daarna de Alkmaarders ook de finale in hun voordeel hadden beslist. Dan was namelijk de nummer twee twee gebleven, de nummer drie drie en de nummers vier en vijf vier en vijf. Maar voetbal is grillig, als het leven "“ en de afloop net zo ongewis.

Dat FC Groningen over twee duels de betere was, zal moeilijk te verteren zijn geweest voor Louis van Gaal. Dat liet de coach die zo goed tegen zijn overwinningen kan ook erg duidelijk blijken. Hij stoorde zich aan Ron Jans, zei hij. In een vorig leven was de trainer van FC Groningen leraar Duitse taal- en letterkunde aan een middelbare school, maar overigens zou ik geen argument kunnen bedenken om mij aan Ron Jans te storen.

Louis van Gaal daarentegen, daar stoor ik mij ongevraagd dagelijks aan.

Als het de bedoeling van Media Markt is geweest om met haar televisiereclamecampagne te bewerkstelligen dat ik nooit een stap zal doen over de drempel van ook maar één Media Markt-filiaal, dan moet ik Louis van Gaal feliciteren. Dat stáát.

(Het allerernstigste aan dit hele filmpje is dat Louis van Gaal er helemaal niet in acteert. Al acteerde hij desnoods slecht, dan nog was hij acteur geweest. Zij het een slechte. Maar Louis is volstrekt zichzelf in dit toneelstukje. Dat is ook wat ik op hem tegen had in die conference na afloop van AZ-Groningen, dat hij zo verschrikkelijk zichzelf was en zichzelf zo geweldig vindt. Leo Beenhakker is precies zo. Altijd zichzelf. Dat maakt het filmpje waarin hij acteert "“ van Amstel Bier "“ ook zoveel leuker. Leo acteert Leo en alleen al door de manier waarop Leo zichzelf nadoet laat hij blijken over voldoende zelfspot te beschikken om zelfs een nederlaag tegen GVAV aan te kunnen. Maar dit terzijde "“ het ging over de play-offs.)

Half Nederland valt hierover omdat FC Groningen het waagde AZ uit te schakelen en zelfs Ajax, dat aan het langste eind lijkt te trekken, komt de play-offs slecht uit. Jaakke, Van Geel en die cricketer gaan het nog berouwen dat ze Danny Blind niet veel eerder een schop hebben gegeven. Toen, na het gelijkspel tegen NAC bijvoorbeeld, was het nog uit te leggen geweest; straks niet meer. Is het zo moeilijk dan?

Nee, dat is het niet. Een speler van AZ verwoordde zijn teleurstelling over de nederlaag tegen FC Groningen in de play-offs met de vaststelling dat de tweede plaats van zijn club dus niets waard was geweest "“ en dat AZ net zo goed vijfde had kunnen worden. Die snapt het, dacht ik meteen. Je wordt kampioen of je degradeert en als je daartussenin valt, moet je zorgen dat april en mei de oogstmaanden worden. Danny Blind gaat dit vooralsnog uitstekend af. Alleen AFC Ajax, van harte voorstander van de play-offs, snapt het mechanisme van de play-offs zelf nog niet. Hierin staat Ajax niet alleen. Half Nederland moppert van onbegrip. Als het een beetje tegenzit speelt straks de nummer 5 van de competitie in de Champions League. Nou en? Dat is kracht en zwakte tegelijk (lees: de charme) van play-offs. Vraag het aan honkballers, basketballers, (ijs)hockeyers en volleyballers, die hakken al jaren met dit bijltje. Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV, zit er kennelijk ook mee in zijn maag. Dat de Groningers wel eens 'de lachende vijfde' kunnen worden, was onvoorzien en is de oorzaak dat al na één van de afgesproken drie seizoenen de play-offs ter discussie staan. De universiteiten van Groningen en Nijmegen worden erop losgelaten.

Alsof die niets beters hebben te doen. Mijn opvatting is, je moet niet de regels van het spel veranderen, alleen omdat de uitslag (van het spel) je tegenstaat.

Frank Snoeks is verslaggever van Studio SportPlaats reactie