HFC Haarlem seizoen 2005/2006

Hier werd aan boord altijd veel aandacht aan besteed.
Vooral als er Rotterdammers EN Amsterdammers aan boord zaten.
Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Haarlemse opmars niet te stuiten
Arnold Aarts
emmen-Er waren tijden dat HFC Haarlem met angst en beven in de bus stapte richting Emmen. Een imponerende omgeving, een woest stormende thuisploeg en meestal een stevig pak op de broek. Maar aan elke traditie lijkt dit seizoen een einde te komen. Bijna nonchalant nam het voormalige lelijke eendje van de eerste divisie de drie punten mee naar huis.

De 0-2 op Emmen kan gerust de overwinning van de breedte worden genoemd. Haarlem bewees in Drenthe dat ook de reservebank dit jaar kwalitatief sterker is dan in het recente verleden. Het was het team vrijdagavond amper aan te zien dat twee belangrijke basisspelers ontbraken.

Vleugelspits Geoffrey Verwey bewijst al weken een adequate vervanger te zijn voor Rodney Cairo.

En tegen Emmen werd ten overvloede aangetoond dat de clubleiding een wijs besluit heeft genomen door tussentijds Milan Berck Beelenkamp over te nemen van KV Mechelen. De Zandvoorter had gisteren een basisplaats, omdat centrumspits Laurens ten Heuvel met griep in Haarlem was achtergebleven. Door zijn absentie verhuisde Hendrik van Beelen naar de punt van de aanval, waardoor voor Berck Beelenkamp een controlerende rol was weggelegd op het middenveld.

Het ging hem uitstekend af. Hij maakte zijn voormalige ploeggenoot van De Graafschap, Ruslan Valeev, totaal onzichtbaar.

Ook in balbezit is Berck Beelenkamp een verademing. De rust die de routinier uitstraalt, kwam Haarlem goed uit op de zeldzame momenten dat de thuisploeg probeerde een offensief te ontketenen. Het waren van Emmen vooral wanhopige pogingen nog iets van het duel te maken, dat binnen een half uur door Haarlem was beslist.

Door de bizarre uitslagen in de top van het klassement, met veelvuldig onverwachts puntenverlies van Excelsior, VVV-Venlo en Volendam, had Emmen zich weer geschaard bij de kampioenskandidaten. Door de afgelastingen op andere velden had Emmen op een tweede plaats kunnen komen. Maar van die ambitie kon tegen Haarlem niets worden waargemaakt.

Het sterke optreden van Haarlem frustreerde de ploeg van trainer Jan van Dijk in hoge mate. De botte bijl werd uit de kast gehaald om het verfijnde spel van de gasten te ontregelen. Vooral de geroutineerde verdedigers Melchior Schoenmakers en Joseph Oosting hoopten met brute overtredingen hun tegenstanders uit balans te brengen. Het leverden ze gele kaarten op, terwijl Haarlem vrolijk door bleef voetballen. Het was aan het laffe optreden van scheidsrechter Jansen te wijten dat verder fysiek geweld van Emmen onbestraft bleef. Lesmond Prinsen en Rachid el Khalifi ontsnapten na aanslagen op Verwey, Ten Heuvel en Axwijk.

Maar om arbitrale dwalingen hoeft Haarlem zich tegenwoordig niet meer druk te maken. Het speelt het eigen spel en weet niet zelden de opponent van het kastje naar de muur te sturen. Niet belast met het weinig succesvolle verleden van de club wordt met ongekende bravoure elke klus aangepakt. Fris voetballend, of het nou thuis tegen Go Ahead Eagles is of uit tegen Emmen.

De onbevangenheid betaalt zich al maandenlang uit. Vroeg of laat komen de goals voor het team dat telkens vanaf de eerste minuut het initiatief neemt. Tegen Emmen duurde het nog geen twaalf minuten voordat het eerste doelpunt werd gemaakt. Bij een vloeiende aanval zocht Houssin Bezzai de diepte, waarna Arnoud van Toor met een voorzet Geoffrey Verwey op maat bediende. Dat uitgerekend deze Haarlem-aanvaller de treffer voor zijn rekening nam, was een pleister op de wonde voor Emmen.

De flegmatieke vleugelspits is volgend seizoen in het rood-wit aan de Meerdijk te bewonderen. Een andere vertrekkende speler zorgde op magistrale wijze voor de 0-2. Arturo ten Heuvel schoot met zijn imponerende linkerbeen een vrije trap snoeihard in de kruising achter Robert van Westerop.

Van hem kunnen de supporters van FC Den Bosch volgend seizoen genieten.


Haarlems Dagblad


Gebruikersavatar
Vaerderij
Berichten: 1931
Lid geworden op: 28 nov 2004 09:53
Locatie: Spoolde, Zwolle

Bericht door Vaerderij »

11 APRIL 2006 - ZWOLLE - Door een doelpunt van Laurens ten Heuvel kwam FC Zwolle in de 56e minuut op een 0-1 achterstand tegen Haarlem. Santi Kolk scoorde met een fraai schot van twintig meter in de 67e minuut de gelijkmaker en bepaalde zo de eindstand op 1-1.

RIJSWIJK - TOP Oss is goed begonnen aan de play-offs om promotie naar de eredivisie. Op eigen veld versloeg het in de eerste ronde AGOVV Apeldoorn, 3-0. Doelman Van der Gouw speelde bij AGOVV de negatieve hoofdrol. De 42-jarige routinier zorgde voor TOP's openingstreffer, door de bal na een hoekschop in eigen doel te slaan.

De returns zijn vrijdag, eventuele beslissingsduels op maandag. De winnaars gaan naar de tweede ronde. Daarin meldden zich ook de twee eredivisieclubs, waaronder in elk geval Willem II.

Anne

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Bedankt Anne, nu alleen vrijdag nog even winnen van PEC.
Dan Willem II nog ... :)
All the best
Jos

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Haarlem heeft komend seizoen de huidige topscorer van IJsselmeervogels onder contract staan. Kwong Wah Steinrath tekende een contract voor één seizoen met een optie voor nog een jaar.
De 23-jarige aanvaller zal zijn debuut in het betaalde voetbal maken. Eerder speelde hij voor de amateurclubs VVA/Spartaan, DWS, DWV en FC Lisse.

All the best
Jos

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Zwolle-Haarlem.
Vrijdag kan Haarlem in de play-offs na een 1-1 gelijkspel in Zwolle thuis de eerste stap zetten naar een terugkeer in de eredivisie.


Nog voor grote broer Ajax zag plaatselijke trots FC Haarlem in 1889 het levenslicht. Na twee bekers, een landstitel in 1946 en een korte opleving in de jaren 80 leken de '˜Roodbroeken' echter jarenlang schijndood.

'˜Mister Haarlem'™ Beer Wentink zag zijn club jarenlang tobben, maar de eerste periodetitel sinds 1981 heeft dit seizoen iets los gemaakt bij zijn club. ,,Haarlem leeft weer,'™'™ vertelt de 60-jarige Wentink. De rechtsback speelde in de jaren 60 en 70 maar liefst 524 duels voor de club.

Nog wekelijks is de oude held als ledenraadslid op de tribunes te vinden, een plek waar hij weinig meer herkent. ,,Haarlem speelt nog op hetzelfde gras, maar de accommodatie is compleet veranderd. In mijn tijd leek het hier nog op voetbal op een veredelde amateur-basis, nu is de club uitgegroeid tot een volwaardige BVO.'™'™

Wentink heeft zijn club de laatste jaren zien lijden, maar is blij dat het einde van de donkere tunnel in zicht is. ,,Je ziet het publiek langzaam terugkomen, de lange zijden zijn niet langer akelig leeg. Er is nieuw elan, de technische staf doet prima zaken met een beperkt budget en er wordt weer eens ergens voor gevoetbald.'™'™

Wentink kan zich goed verplaatsen in de huidige spelers van het eerste elftal. Zelf maakte hij ook promotiewedstrijden mee. ,,Ik begon in de tweede divisie en zo zijn we langzaam opgeklommen naar de eredivisie. Daar doe je het voor als voetballer van Haarlem. Landskampioen zul je niet worden, maar een periodekampioenschap en promotie, dat zijn toch de krenten in de pap.'™'™

Een andere held van Haarlem uit het verleden is Piet Keur. De nu 45-jarige spits begon zijn succesvolle loopbaan in 1981 als 20-jarig groentje bij de Haarlemmers en groeide uit tot een van de succesvolste spelers in de geschiedenis van de club. Samen met spelers als Ruud Gullit, John Metgod en Keith Masefield was Keur een van exponenten van het 'gouden Haarlem' van begin jaren '80. Momenteel traint de voormalig topscorer van Haarlem (100 goals) zaterdagamateurs SV Zandvoort, maar zijn oude club draagt hij nog altijd een warm hart toe.

Keur: ,,Ik ga er af en toe nog wel eens heen, het is vaak een grote familie van oud-spelers op de tribune. Ook hebben we een paar keer per jaar een reünie met de spelers uit die succesvolle jaren.'™'™

Keur praat nog graag over zijn jaren in Haarlem. ,,Het was een prachtige tijd, we waren toch een beetje het Heerenveen van toen. Europees voetbal, twee keer een vierde plaats en ver in de beker. Het kon allemaal niet op toen.'™'™

Na het vertrek van Keur in 1987 naar FC Twente zakte Haarlem steeds verder weg met degradatie in 1990 als uiteindelijk gevolg. ,,Het elftal viel uit elkaar en er was helaas geen geld om nieuwe goede spelers aan te trekken.'™'™ Keur keerde in de jaren '90 nog twee keer kort terug naar zijn oude liefde, maar een terugkeer naar de eredivisie kon ook hij niet realiseren.

Aanvaller Joop Böckling (50) maakte de gouden jaren '80 van begin af aan mee bij Haarlem. De spits vormde samen met Ruud Gullit en Keur de aanvalslinie. ,,Het was een fantastische tijd, clubs waren toen echt bang voor ons. Maar de club is ver afgegleden.'™'™

De laatste jaren deden Böckling, als organisator van de reünies nog nauw betrokken bij zijn oude club, weinig plezier. ,,De beleving en de sfeer waren vroeger wel anders. Toen voelden we ons als spelers verbonden met de club, nu is Haarlem een tussenstation geworden. Spelers die hier langer dan drie jaar blijven hangen zijn een uitzondering.'™'™ In dat opzicht hekelt Böckling ook de weinig fortuinlijke samenwerking met Ajax.

,,Kijk eens naar Excelsior en Feyenoord, daar hebben beide clubs profijt van de samenwerking. Spelers van Ajax zien Haarlem als een degradatie en weigeren. Niemand zit in de Arena te wachten op een enkeltje Haarlem, terwijl de spelers juist hier veel ervaring op kunnen doen.'™'™

Toch gloort er na de periodetitel en de goede uitgangspositie tegen FC Zwolle weer een beetje hoop bij Böckling. ,,De club trekt weer aandacht. De tribunes zijn weer wat voller, sponsoren tonen interesse, en dat alles omdat je weer eens voor de prijzen speelt.'™'™

Böckling hoopt op promotie, maar heeft dan wel een tip voor de technische staf. ,,Haarlem moet eens een paar oud-spelers op belangrijke posities binnen de club zetten. Alleen zo vorm je weer een eigen identiteit en dat spreekt ook de supporters aan.'™'™

Uit het A.D. :wink:
Op de site van het Haarlems Dagblad wordt er niet over geluld. :(
All the best
Jos

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Helaas...
Maar Haarlem heeft een prachtig seizoen achter de rug.
Mede dankzij de trainer Gert Aandewiel, die al diverse aanbiedingen om bij andere clubs te gaan werken van de hand heeft gewezen.
"Ik heb een contract en dat dien ik uit".
Dat maak je tegenwoordig niet vaak meer mee. :wink:
All the best
Jos

Gebruikersavatar
Vaerderij
Berichten: 1931
Lid geworden op: 28 nov 2004 09:53
Locatie: Spoolde, Zwolle

Bericht door Vaerderij »

Afbeelding

FC Zwolle viert de 1-3 overwinning na afloop van de wedstrijd Haarlem-FC Zwolle. Foto Koen van Weel.
HFC Haarlem uitgeschakeld

Haarlem - HFC Haarlem is in de play-offs om een plaats in de eredivisie uitgeschakeld door FC Zwolle. Na de 1-1 van dinsdag werd het in Haarlem vrijdagavond 1-3 voor Zwolle.

Ruim 2.800 toeschouwers zagen nog wel hoe Cairo de ploeg van trainer Aandewiel vijf minuten voor rust op 1-0 zette. Maar Santi Kolk, die dinsdag ook al scoorde voor Zwolle, boog de achterstand met twee doelpunten om in een voorsprong voor de Overijsselse ploeg. Vlak voor het einde maakte Esajas er ook nog 1-3 van. Door die uitslag kwam er voor Haarlem een einde aan een memorabel seizoen. Voor het eerst sinds de degradatie in 1990 plaatste Haarlem zich voor de play-offs (voorheen nacompetitie). Daarom kan de club met opgeheven hoofd terugzien op een succesvol jaar.

Ja, sneu voor Haarlem. Ik dacht trouwens dat Aandewiel trainer was op de Alkmaarder wielerbaan.
Anne

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo Anne,
Ik ben ergens een tevreden mens.
EDO is bijna kampioen van de tweede klasse en promoveert dus.
EDO zaterdag kan nog degraderen, maar ook nog periodekampioen worden.
Dus of eerste klasse, derde klasse of in de tweede klasse blijven. :wink:
Volgende week zaterdag weten we meer!
Waar maak je dit tegenwoordig nog mee?
Haarlem draait volgend seizoen mee in de top. :D
En PEC-Zwolle; net als NEC heeft PEC de lelijkste tenue's.
En Aandewiel is een Katteker die niet met zijn hoofd in de wolken loopt. :wink:
All the best
Jos

Gebruikersavatar
Vaerderij
Berichten: 1931
Lid geworden op: 28 nov 2004 09:53
Locatie: Spoolde, Zwolle

Bericht door Vaerderij »

Zo GVAV is weer een ronde verder ten koste van Alkmaria Vitrix. Ik leef met je mee Theo. Maar er is altijd nog televisie.
Moi,
Anne

Gebruikersavatar
Bert R.I.P.
Berichten: 1121
Lid geworden op: 21 jul 2004 21:25
Locatie: Delfzijl

Bericht door Bert R.I.P. »

Sportief mannetje die Van Gaal wat een HUFTER !!Plaats reactie