IJsbrekers

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Willem Visser
Berichten: 735
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:16
Locatie: Amsterdam

Bericht door Willem Visser »

Heb het weer gevonden op het net, plaats het verhaal van begin tot eind.

18 juni 2002

Duits schip vast in het ijs
Een Duits schip zit sinds 30 mei vast in het ijs. De Magdalena Oldendorff heeft 107 man aan boord, waaronder 79 Russische wetenschappers. Die waren in de Russische wetenschappelijke basis Novolazarevskaya (noordoosten van Antarctica) opgepikt. Maar dik pakijs belet dat het schip zonder problemen naar Kaapstad (Zuid-Afrika) kan varen. De Magdalena Oldendorff wacht nu in de Muskegbukta Bay op hulp. En die hulp is onderweg. Het Zuid-Afrikaanse schip, de SA Agulhas, is zondag 16 juni richting Antarctica vertrokken. Het zal ongeveer tien dagen duren vooraleer het schip de Magdalena Oldendorff zal bereiken. De afstand tussen Kaapstad en Muskegbukta Bay bedraagt zo'n 4300 kilometer. De SA Agulhas is geen ijsbreker, maar zal met twee helikopters de 79 onderzoekers en het wetenschappelijk materiaal evacueren en de overgebleven bemanningsleden bevoorraden. Om bij het Duitse schip te kunnen geraken, zal de SA Agulhas assistentie krijgen van een Argentijnse ijsbreker, de Almirante Irizar, die normaal gezien morgen vanuit Buenos Aires vertrekt.

2 juli 2002
Wetenschappers van vastgevroren schip gered
Gisteren zijn de laatste Russische wetenschappers en een deel van de bemanning van de Magdalena Oldendorff geplukt. Het Duitse schip zit sinds einde mei vast in het ijs (zie lager). Het Zuid-Afrikaanse schip, de SA Agulhas, dat de Magdalena Oldendorff ter hulp kwam, heeft met twee helikopters de opvarenden geëvacueerd. De helikopters waren nodig omdat de Agulhas niet dichter dan 380 kilometer van het Duitse schip kon geraken. Elf bemanningsleden zijn op de Magdalena Oldendorff gebleven. Zij wachten er op een ijsbreker die het schip uit het ijs kan bevrijden. De Argentijnse ijsbreker Almirante Irizar is op 27 juni vanuit Buenos Aires vertrokken en zal wellicht rond 7 juli de Magdalena Oldendorff bereiken. Er is ook een Zweedse ijsbreker, de MV Oden, op weg naar Kaapstad om hulp te bieden indien nodig. Op Yahoo kan je een aantal foto's van de reddingsactie bekijken.

20 juli 2002

IJsbreker bereikt Magdalena Oldendorff
De Argentijnse ijsbreker Almirante Irizar heeft de Magdalena Oldendorff bereikt. De Almirante Irizar zal nu het Duitse schip naar open zee leiden, een tocht van zo'n duizend kilometer door ijsschotsen. Het Duitse schip zat al meer dan een maand vast. Drie weken geleden werden de 79 Russische wetenschappers en een deel van de crew van het schip gehaald door een Zuid-Afrikaans schip.

25 juli 2002

Argentijnse ijsbreker raakt zelf vast in pakijs
De ijsbreker Almirante Irizar die begin deze week het Duitse schip Magdalena Oldendorff ter hulp kwam, zit nu zelf in de problemen. De Argentijnse ijsbreker was bezig zich een weg door het pakijs te breken om de Magdalena Oldendorff naar open water te leiden. Maar het pakijs blijkt ondoordringbaar te zijn en nu zitten beide schepen dus vast. Een Zweedse ijsbreker, de Oden, was einde juni ook op weg naar Antarctica op het Duitse schip te helpen. Het schip, dat sterker is dan de Almirante Irizar, wachtte voor de kust van Sierra Leone om indien nodig een handje toe te steken. Twee dagen geleden echter wendde de Oden zijn steven terug noordwaarts, ervan overtuigd dat de Argentijnse ijsbreker het klusje wel probleemloos zou klaren. Momenteel bevindt de Oden zich in Las Palmas. Het schip zal nu terug naar Antarctica varen om, indien nodig, het Argentijnse en Duitse schip uit het pakijs te bevrijden. Verwacht wordt echter dat de Almirante Irizar zichzelf wel uit de hachelijke situatie zal weten te redden. Indien dit niet gebeurt, zal de Oden over twintig dagen de twee schepen bereiken.

30 juli 2002

Magdalena Oldendorff aan zijn lot overgelaten
Het Duitse schip Magdalena Oldendorff zal wellicht tot november vast blijven zitten in het antarctische ijs. De Argentijnse ijsbreker Almirante Irizar, die het schip ter hulp kwam, kan de Magdalena Oldendorff niet naar open water leiden. Door het meer dan zes meter hoge pakijs en de lage temperaturen (-33 graden Celsius) raakte zelfs de ijsbreker in moeilijkheden (zie lager). De Almirante Irizar zal nu alleen proberen een doorgang naar open zee te vinden en laat de Magdalena Oldendorff aan zijn lot over. De Magdalena Oldendorff heeft zeventien man aan boord, waaronder een arts van de Almirante Irizar. De bemanning heeft nog genoeg voedsel en brandstof om het indien nodig tot januari uit te houden. Maar in november, wanneer het lente is in Antarctica, zou het pakijs moeten breken door de hogere temperaturen. Op hulp van de Zweedse ijsbreker, de Oden moet de Magdalena Oldendorff alvast niet wachten. Dat schip is terug op weg naar Zweden.

13 december 2002

Magdalena Oldendorff zegt pakijs vaarwel
De Magdalena Oldendorff, het Duitse schip dat al sinds einde mei vastzit in het antarctische pakijs (zie lager), is eindelijk vrij. Dankzij de dooi - in Antarctica begint weldra de zomer - kan het schip eindelijk de Muskegbukta-baai verlaten en zich nu een weg door het ijs banen op zoek naar open water. De 17 bemanningsleden (een internationaal allegaartje uit Oekraïne, Rusland, Polen, Ghana, de Malediven en de Filipijnen) stellen het goed. Aan boord is ook een Argentijnse dokter. Hij kwam aan boord toen de ijsbreker Almirante Irizar einde juli tevergeefs de Magdalena Oldendorff uit het pakijs wilde bevrijden (zie lager). De andere opvarenden werden al eerder van het schip geplukt door het Zuid-Afrikaanse schip, de SA Agulhas (zie lager).
Old sailors never died.

Gr Willem V.


Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy,
Hier een Oden, daar zullen er wel meer achter gezeten hebben, ik vond het altijd een prachtig gezicht, deze geweldenaars in het ijs.
Afbeelding
groetjes ruud

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy,
Hier nog zo'n geweldenaar de UHRO
Afbeelding
groetjes ruud

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy,
Nogmaals de Oden:
Afbeelding
groetjes ruud

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy,
Hier wat Finse JONGENS
Afbeelding
groetjes ruud

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy,
Op deze link is een mooi filmpje te zien met de Finse Ice Breakers; te zien met Real Player[gratis te downloaden]
http://virtual.finland.fi/stream/icebreakers.ram
groetjes ruud

ketelbinkje

Bericht door ketelbinkje »

De Otso, daar heb ik er een keer eentje van geschoten...

Afbeelding

mvg John

Gast

Bericht door Gast »

iK HEB IN DE JAREN DAT IK OP DE OOSTZEE EN DE CANADESE WATEREN VAAR ACHTER ZOVEEL VAN DIE DINGEN GEZETEN EN GEVAREN.
ALTIJD WEER EEN DOFFE ELENDE,NU VALT HET MEE WANT OOK DE IJSBREKERS WORDEN BREEDER.
MAAR VOOR DE TIJD WAREN ZE NIET ZO BREED EN ALS ZIJ EEN SCHERPE BOCHT MAAKTE ZAT JE GEHEID WEER VAST.\DAT DEDEN ZE DAN 2 KEER EN BIJ DE DERDE KEER WAS HET OP DE VHF:GRACHTVESSEL GOING TIDE UP PLEAS MAKE READY FORE TIDE UP.\EN DAAR GINGEN WE WEER DE KOU IN OM DAT POKKEDING VAST TE MAKEN.

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) »

Ahoy Ketel,
Dan hebben we zeker op dezelfde geschoten :?: :idea: :wink:
Afbeelding
groetjes ruud

ketelbinkje

Bericht door ketelbinkje »

zou het ? :shock:

mvg John :wink:Plaats reactie