Belgische vloot

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo Eddy en Frans,
leuk dat dit als een "Schoone tijd" in de herinnering voortleeft.
Ik vond de reizen mooi, maar dat geklooi in die sluizen...
dagen lang even een kort hazenslaapje als je mazzel had. Weer zo'n K.t sluis of vastmaken voor de sluis. En op de Goeree werd er een Chinees aan de wal gepiekeld, weg Chinees.
Volgende Chinees ook weg.
Een betrouwbare Chinees de wal op: Ook pleite.
nooit meer teruggezien.
Bij gebrek aan dekpersoneel werd de zevende machinist als vrijwilliger aangewezen om aan de wal gepiekeld te worden. Die liep tenminste niet weg.
En in die sluizen, selftensioned wires, maar als die tussen wal en schip vast kwamen te zitten braken ze af als luciferhoutjes, alleen het gedrag van een staaltros die breekt is anders dan die van een lucifershoutje.
dekking zoeken dus.
Maar, al met al, leuke herinneringen.
All the best
Jos

Afbeelding


Eddy Lucas

Seaway

Bericht door Eddy Lucas »

Ik liet reeds los dat er in een van de sluizen iets ongewoons gebeurde. Welnu, nadat het schip, de Chertal, in de sluis van hoogte was gekomen en we losgooiden hoorden we dat de motor niet aansloeg. Een poging, nog een poging, het metaalachtige gehuil van de starting airtanks en wat zwarte rook uit de schouw was het enige dat we hoorden. Er werd op de lichte geroepen dat hij het schip maar uit de sluis moest trekken, de stuur kon er niet mee lachen en kloste naar achteren om te kijken wat er gaande was.
"Verdomme, die machinisten liepen als hazen door de machinekamer, jongens. De motor is vastgelopen en den ouwe neemt contact op voor orders,"

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Wederom een prachtig verhaal, Eddy.
Galmgaten, de schouw, "de grote vetspuit"

Gebruikersavatar
frans52
Berichten: 253
Lid geworden op: 05 nov 2004 09:57
Locatie: Betekom

Bericht door frans52 »

Eddy
In mijn buurt hier ongeveer een 500 meter woont een matroos wiper,al een paar jaar op pensioen een zekere camiel spiessen.Hij is met een argentijnse getrouwt.
Dan was er nog eentje van leuven,ik denk de grootste dronkaard van de belgischevloot Emiel Swaerts,hij is overleden,ze hadden zijn voet al moeten afzetten door het zuipen en dan is hij open gesprongen,ontploft zoals wij zeggen.
Met die Swaerts heb ik op de chertal gevaren,da was diene kerel die birkenwasser met cola zoop,en op de de federal sint laurent heb ik er nog eens meegevaren,da was een echte vedette diene kerel.
Hij is eens tussen schip en wal gevallen van zattigheid en de matroos van wacht kapte hem ne bootshaak van achter in zijn kont om hem terug op het droge te halen.
Gelukkig dat het schip stil lag of anders had hij al eerder naar daarboven geweest.
Ik denk dat diene nu nog meer dorst ga hebben want in de hel is geen bier en birkenwasser zeker nie.

frans

Eddy Lucas

Bekenden

Bericht door Eddy Lucas »

Ja frans, Swaerts zegt me wel iets, maar die namen jong. Ik heb zoveel mensen gekend. Ik heb daarna, na de jaren op zee, twintig jaar bij Mercantile Marine Engineering gewerkt, en dat was weer een hele bende hoor!
En Jos, dat scheepsjargon is soms een struikelsteen als je iets schrijft. Ik heb alles te boek gesteld. In den beginne zat ik tot oer de 400 pag. Maar dat is achteraf natuurlijk afgeslankt. Verschillende uitgeverijen zijn er aangeschreven en ook het manuscript opgestuurd. Maar, om iets uit te geven ... vergeet het jong. Als ge geen bekende Vlaming of Nederlander bent ...
Over dat scheepsjargon: de vloer was "het dek"; de wanden, "de schotten" en het plafont "de overhaed". Naar dat laatste ben ik lang op zoek geweest en te rade gegaan bij een zeeloods, die het heeft doorgegeven aan nog varende officieren langs een tijdschrift. Officieel is daar niets van te vinden. Na veel discussie is men tot de conclusie gekomen dat het gewoon "boven het hoofd" moet zijn "overhead" dus. Raar die uitdrukkingen. Bovendien zijn er nog veel termen die hun oorsprong vinden in het oud Hollands. Ere wie ere toekomt, de Hollandse scheepsbouwers waren wereldberoemd.[/i]

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo Eddy,
Leuk dat we bij de Nederlandse Christelijke Koopvaardij het "Overhead": het "Onderdeks" noemen.
Taalkundig gezien klopt het allebei wel.
All the best
Jos

Eddy Lucas

De Pool der zeelieden

Bericht door Eddy Lucas »

Nadat de zeelui hun nummer hadden afgegeven in "˜t rattekot werd er meestal in "De Melsele"

Eddy Lucas

Een kleine reactie op de reactie

Bericht door Eddy Lucas »

Waar Louis en Mon hun logementshuis hadden. Waar Dikke Mit café hield. Waar den Blau Tax was, enz. Staan nu appartementen en nette woningen ... (beeeeuk!!!!!!!)

Gebruikersavatar
frans52
Berichten: 253
Lid geworden op: 05 nov 2004 09:57
Locatie: Betekom

Bericht door frans52 »

ja eddy da waren de twee mannen in den tijd,de louis en de mon.
Heb daar ook dikwijls mijn voorschot bonnekes laten door uitbetalen en dan recht bij mit binnen.
Ja ik herinner mit nog,jong die had nen tetter die stond ook nie stil,en gelijk had ze altijd.
Toen ze gestorven is en begraven was ik juist op zee,maar heb gehoord dat haar kist gedragen moest worden door zeemannen wat dan ook gebeurd is.
Maar mit was wel een goehartig wijveke,alleen da ze van hare stoel nie kon met haar bruut gewicht,ik heb er veel uren gesleten en veel op mijne kop laten zitten door mit,want als ze het in had voor mee uw voeten te spelen dan had ge ervan.
Maar ja dat is ook verleden tijd eddy,maar het is toch plezant da we er zo'n schoon herinneringen aan hebben,dat is iets da in uw geheugen gegrift staat.
Den bleu tax daar kwam ik nie zoveel binnen,vuil café en de pinten al even smerig,op en hoek de viking daar zat ik ook regelmatig en daar was het proper.
Als ge nu de italiélei ziet waar ooit het rattekot stond wel het trekt op geen balluuuuuuuuuueee
Ik ga om de veertien dagen naar antwerpen,maar het is het antwerpen van onze tijd nie meer.
En de schipperstraat is ook gedaan,hebben ze al die prostitjes in ne blok bij een gestoken in het schipperskwartier,maar ik mag van die van ons daar nie meer komen,ge hebt daar niks te zoeken zegd ze;
Toch ik gaan nog wel is graag naar die jonge dingskes kijken zenne,en daarbij zien mag toch zeker.
Maar ik ga al is met de vader van mijne schoonzoon daarheen en die gaat daar heel graag is een kijkje nemen en meer ook en dan zijn onze vrouwen er nie bij,dus kunnen we altijd wel is een sleutelke gaan passen en een slotje smeren.
Verdomme eddy we zijn oud aan het worden,als ge ziet hoe diene tijd is gevlogen,ik was toen juist 16 en nu ne ouwe zak zeg,de jaren vliegen gelijk niks ,ik heb geluk da ik al mijn tanden en mijn haar nog hem want anders zou het er schoon uit zien.

Eddy Lucas

Stilgevallen

Bericht door Eddy Lucas »

Oei, dat valt hier stil!
Het is deels mijn schuld, want bij gebrek aan tijd heb ik mijn volgend stukje nog niet geschreven. Maar 't komt eraan! Das beloofd.
In alle geval een voorspoedig en gezond 2005 voor iedereen op Kombuispraat.Plaats reactie